Last news in Fakti

3 Юли, 2019 13:01 2 664 15

Френският Кольо Фичето

  • еманюел макрон

Зидарят Макрон има мистрия за цимента, но и чукче за парите

Френският Кольо Фичето - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само за два часа Еманюел Макрон направи това, което европейските лидери не успяваха с месеци. Той сложи край на безсънните нощи и на пазарлъците на "високо равнище". Човекът бърза и няма време за губене. Протвник на партийната склероза, Макрон събори с един удар скелето почиващо върху "Шпицкандидатите".

Като опитен зидар той нахвърли цимента между тухлите на новия европейски строеж пред смаяните лидери, преди да са изпили още първото кафе. Макрон не иска Вебер, другите са против Тимерманс. И двамата изчезват някъде на сянка. "Десницата" има най-много депутати? Макрон е демократ. Ето ви председател на комисията - член на десницата, при това на немската! Меркел не вярва на ушите си и се топи от умиление. Урсула фон дер Лаейн от резервната скамейка? Това е без значение. Оказва се, че френският президент познава немската "съблекалня" по-добре от самите германци. Дори "Вишеградската четворка", изумена, поздрави неговия ход.

Това беше първият удар на Макрон. С него той разклати сериозно редиците на противниците си. С вторият Макрон превзе банката. Кристин Лагард е новият управител на ЕЦБ. Зидарят Макрон има мистрия за цимента, но и чукче за парите. С него той може да бие през пръсти всички популисти. Скептиците останаха без глас. Химна на Европа заглуши националистите от раз. С двете номинации, на Урсула и на Лагард на върха на Европа, женомразците си изядоха шапките от яд. За сметка на това, Макрон спечели борците за равни права между жени и мъже.

Испания винаги е била с Франция. Макрон не е човек, който прави подаръци, дори и на близки приятели. Новият министър на външните работи на Съюза е испанец, но в същото време каталунец. Жозеп Борел е отявлен противник на сепаратизма и привърженик европейската идея. Неговата фигура е символ на сплотена Европа.

Шарл Мишел не е от най-симпатичните, но представлява страните от Бенелюкс и е франкофон. Остава председателското място на европарламента. Това е последната тухла от строежа на нова Европа. Мястото се пада на човек от Изток, на представител на Зелените или на социалистите. Тяхна си работа. Макрон си свърши своята. С главозамайваща бързина.

P.S. Начина по който се развиха назначенията не е от най-домократичните. Макрон първи го каза, но засега други правила - няма. Френският президент изгради динамичен управленски екип, с който вероятно ще реформира изцяло Съюза.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жорото

    4 1 Отговор
    Бре, да ге...
  • 2 Федерал

    5 1 Отговор
    You to see, а:)
  • 3 Госあ

    8 13 Отговор
    Браво ! Добър анализ, добър Макрон ! Хареса ми това момче още в началото, когато каза на учените да се върнат в Европа и че ще направи всичко по силите си да им осигури всичко необходимо. Това е най големият удар върху сащ. Безспорно. Ред е на единна европейска армия, социална политика и правосъдие.
  • 4 Rotshild .Evropa. Totalna Manipulacia

    8 6 Отговор
    Pedal
  • 5 Госあ

    2 7 Отговор
    Популистите са еднодневки без никакви решения, никакви идеи и никакви възможности. Тяхната спойка е омразата, а тяхната съдба да отидат в канала.
  • 6 Госпожа Инфлация

    8 1 Отговор
    Кристин Лагард новия шеф на ЕЦБ? Печатницата скоро няма да спре.
  • 7 гост

    6 5 Отговор
    Истински политик, премерено, решително и със замах. У нас с мутри и измамници, как да се получи нормална и работеща държава?
  • 8 Хаха

    2 3 Отговор
    А, нашата Тиква проспа всички възможности.
  • 9 7777

    6 1 Отговор
    Макрон не е приятел на България. Политически игри на високо ниво, нашите политици дори не разбраха какво и как стана.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 отвратен

    8 3 Отговор
    Тази статия е такова лизане на задника на Макрон, че чак дори и най-пропадналата тайландска проститутка би се засрамила да го повтори.
  • 12 Истината съм аз

    6 1 Отговор
    Как не те е срам да сравняваш Кольо Фичето с тоя гей е бабоебец
  • 13 име

    3 1 Отговор
    глупости . той с жълтите жилетки не се справя. при еврочиновниците е лесно. ще видим как не работят институциите и тогава макарона ще бъде изяден.
  • 14 майстори зидари

    2 1 Отговор
    Майстори и зидари, зидарията трябва да е яка и здрава, да носи натоварвания, а на джамбазчето ще му рекна "що чини при западноедвропейците (сигурно за по-висока заплатка, а?!) а не отиде при Капълъ Чарши - там най му приляга да му е мястото".
  • 15 Недообесен Язовец

    0 0 Отговор
    В статийката Божи се прави на голем познавач на висшето Европейско задкулисие но не посочва Де е България в този пазарлък и какво беще мястото на нашия международник, който коментираше в Туитър