Last news in Fakti

20 Юли, 2019 19:01 1 916 17

Политическото нежелание у нас да се обсъжда бедността

  • бсп-
  • бедност-
  • бюджет

Първата мярка изисква допълнителни 90 млн. лв., за втората не бяха предложени изчисления, но сметките са прости

Политическото нежелание у нас да се обсъжда бедността - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Юрий Борисов за Клуб „24 май“

Вчера управляващите отхвърлиха две елементарни предложения в полза на бедните: еднократна помощ за учениците до 4 клас включително и по десет минимални заплати за второ и трето дете, ако родителите са осигурявани в последните 24 месеца преди раждането.

Първата мярка изисква допълнителни 90 млн. лв., за втората не бяха предложени изчисления, но сметките са прости. Ако през следващата година се родят толкова деца, колкото през 2018 г. – 62 хиляди и ако приемем, че всички те са първи или втори (което увеличава прогнозната сума), необходимите допълнителни средства са от порядъка на 300 млн. лв.

При отказа си да подкрепят тези предложения управляващите изръсиха куп задължителни явно за тях глупости за популизъм и неадекватност на опозицията. Те не се притесняват от това, че така обвиняват в популизъм и неадекватност общо взети всички европейски страни, защото при всички тях в сравнение с България за социална политика се харчат много повече пари – и като номинални разходи и като процент от бюджета.

Управляващите не се притесняват, защото българинът вече претръпна, лошите новини не му правят впечатление така, както горещата вода не прави впечатление на сварената жаба и защото България престана да се сравнява с нормалните европейски страни. Политиците у нас успяха да наложат нагласата, че ние сме много особен случай, че ние сме някакво супер изключение, с една дума че ние си живеем някъде на Марс или Луната и е неудобно и неправилно да се сравняваме със земляните.

Опозицията направи много разумни и напълно поносими за българския бюджет предложения, които са просто знак, просто глътка въздух за най-бедните. В същото време обаче тя не посмя да посочи истински леви и нормални източници за финансово обезпечаване на идеите си.

К. Нинова посочи като източник бюджетния излишък. В същото време упрекна управляващите, че увеличават дефицита. Не можеш едновременно да твърдиш и двете. Ако има дефицит, няма излишък. Ако има излишък, няма дефицит. А може би лидерката твърди, че тази година ще има дефицит, а догодина ще има излишък. Това обаче нито бе обяснено, нито е логично.

Някак си много бързо БСП забрави за идеите си за увеличаване на възможностите на бюджета – например за увеличаването на данъка върху дивидентите, който в България е нецивилизовано нисък. Във водещите европейски страни този данък е от 3 до 8 пъти по-висок (1). Ако този бюджетен приход се увеличи например 4 пъти, ресурсът за двете предложения на БСП е намерен. Да не говорим, че има огромно разминаване между изчисленията на опозицията за изплащаните дивиденти в България и сметките на властта, когато ги изчислява при облагане. Властта казва, че дивидентите у нас са от порядъка на 2 млрд лева, а Нинова твърди, че те са около 8 млрд. Кое число е вярно?

Както и да е. Явно при борбата с бедността в България ще си я караме както до сега. Ще пишем стратегии, ще организираме семинари за журналисти, ще правим национални срещи на социално слаби и ще организираме конкурси за рисунка на тема „Бедност“.

(1) https://bgeconomist.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%BD/


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Иванов

    47 1 Отговор
    Вече 15 година България е част от ЕС, а хората живеят в мизерия. Най-зле са пенсионерите, а 80% от младите хора обмислят варианти да избягат от страната. За тези 15 години другите държави, които бяха на нашето дередже до 1989 г. - Чехия, Полша, Унгария, Естония, Словакия и т.н , дори Румъния станаха бели държави, а ние тънем в мизерия и корупция.
    За това са виновни ВСИЧКИ правителства и всички партии, които управляваха досега - ГЕРБ, БСП, СДС, АТАКА, ДПС, ОДС, НДСВ, сбирщина от мекерета, крадци, кошеници, лъжци и продажници. ГОСПОД ДА ВИ ГО ВЪРНЕ, МРЪСНИЦИ!!!

    Коментиран от #4, #17

  • 2 El chochone

    13 9 Отговор
    НА СНИМКАТА , ШАЙКА ЧЕВЕРМЕ СОЦИАЛИСТИ.
  • 3 Матей

    35 5 Отговор
    Какво дередже преди 1989г?Дотогава живота вървеше като песен,без сериозни дертове,всеки можеше да си прави успешните планове за 5-10 години напред и никой не можеше да ти каже копче.Никакво сравнение не може да бъде с днешно време,нищо общо няма с онова безгрижие.Кой можеше да си представи държавата да ти стане душманин?Това е антидържава.

    Коментиран от #5, #14

  • 4 Стефан

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васил Иванов":

    Така е! Като им кажат в болницата диагнозата да се сетят как са крали и докъде ни докараха!
  • 5 розово

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Матей":

    Преди 1989 г.ядрото на партията се състоеше от другари .Сега ядрото на партиата се състои от дами които се интерисуват повече как изглеждат отколкото положението на народа .Който не есъласен да види снимката.
  • 6 ГРОБаджии

    15 0 Отговор
    Много ясно, че управляващите колонията няма да дават пари за деца! Щото няма как да завъртят схема със всеки родител да приберат обратно 70% от тия пари. Но виж, за стратегия за детето, по която се пукат стотици милиони за гледащи деца, услуги и доставки за тях, нови държавни службички и агенцийки, за това са много навити да дават пари.
  • 7 Иванов

    16 0 Отговор
    Сит на гладен не вярва, те това е. Аз съм минал по всички пътища и пътеки и имам лични впечатления. От години им повтарям на политиците ни едно нещо, че колкото и да са хитри и нагли НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЩАСТЛИВИ, КОГАТО СА ЗАОБИКОЛЕНИ ОТ НЕЩАСТНИ ХОРА. НИКОГА!!!)

    Коментиран от #10

  • 8 Zorro

    17 0 Отговор
    За самолети има пари а за децата няма!
  • 9 Слави Славов

    12 0 Отговор
    Блажени за вярващите-чакайте пари на...куковден!Те гледат и жалкия животец да ни отнемат,вие сте се размечтали за помощи!Свобода не се подарява-свобода се извоюва!
  • 10 регулировчик

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Тука не си прав - това им е най-голямото "щастие" на тия - да пируват сред умиращи от глад.
  • 11 простичко е

    9 0 Отговор
    На ГЕРБ е дадена задачка, да намали населението на България, както поръчаха на онзи дебелия да дава паспорти на македонците, за да намалят населението на Македония, както искаха да намалят населението на Сирия, като пуснаха мигрантите...

    Това се прави целенасочено - така се обезлюдяват територии и после се отнемат! Вие спите!
  • 12 ай де бе

    7 0 Отговор
    Парите за бедността заминаха при Ф-16...
  • 13 Лекар БГ

    8 0 Отговор
    Какво всъщност значат помощи,социални надбавки,бедни и пр.?
    Вземаме от РЕАЛНО работещите и произвеждащите,за да даваме на други?За пенсиите-категорично-да.Тези хора са наши майки и бащи,дядовци и баби,които навремето са построили една България.
    За днешните,съм лУеко скептичен.Още в Библията е казано-"Не ми давай една риба-научи ме как да я ловя!"
    В една нормална държава,усилията се насочват към малките фирми.Да имат адекватна среда за растеж и работа.Да имат адекватен достъп до европарите.Да работят спокойно,да разкриват нови работни места.Да остава печалбата им тук,в България.Към бедните-ОБРАЗОВАНИЕ,за да имат децата им шанс в живота и намирането на работа."Даването"води до професионален мързел и непукизъм.Няма да бачкам,няма да уча,някой,ще ми даде-абсолютен спам.
  • 14 Стършел

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "Матей":

    Прав си Матей, планираш, че след 15 тина годинки ще купиш лада, на Нова година ще пуснат банани и тоалетна хартия и т. н.! Абе щастие от всякъде.
  • 15 Morgoth

    7 2 Отговор
    Популистки булшит! Раждаемостта на българите е на нормално европейско ниво, проблема е че младите постоянно емигрират - бягат от немотията и от несигурността, която е тук. Отглеждаме ги и ги учим за сметка на държавата и след това те си заминават. Ако искаме в България да продължи да има българи не трябва да ревем за раждаемост - няма начин да се направят мерките за раждаемост, така че от тях отново да не се възползват основно маргиналните групи. Ако мислите, че циганката няма да се осигури като знае какво ще получи, много се лъжете. Ще има измами, фиктивни фирми, които само с това ще се занимават и прочее. Начина да се запазим като нация е вдигане на стандарта - когато България стане привлекателна много от нашенците ще се върнат, защото в чужбина си оставаш чужд. За момента обаче и бежанците от Сирия не искат да идват у нас.
  • 16 Кака Мара

    1 0 Отговор
    200 пенсия за нещастните женички по селата.А една наглица,казала,че непознава хора с по-малко от 4000 лева заплата.
  • 17 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васил Иванов":

    НАПРАВИ СИ ПАРТИЯ, СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ И УПРАВЛЯВАЙ ТИ БЕ ОХЛЮВ ПА ТОГАВА ПИШИ ГЛУПОСТИ .