Last news in Fakti

24 Юли, 2019 09:00 1 978 22

При спор в Европа няма хулене

  • македония-
  • бежанци-
  • списаревски-
  • гоце делчев

Отвратен от комунистическата действителност и пропаганда, аз избрах да рискувам живота си за да бъда свободен човек

При спор в Европа няма хулене - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каквото и мнение да изкажа, моментално ми се нахвърлят някакви специалисти - било то по комунизъм, или обратното. Вече привикнах на етикети всякакви. Това не ми пречи да продължавам. Понякога го правя дори нарочно, надявайки се, че "зъбите ще се поизтрият", на всички, които търсят да ме захапят. Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Божидар Чеков.

Предлагам ви една допълнителна тема за коментиране. Възможно ли е да се възхищава човек в едно и също време от поезията Вапцаров и от подвига на Списаревски. Това съм аз.

Потомък съм на бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Името ми е македонско дори. Прадядо ми Стефан е продавал грънци на улицата в Солун. От там и името Чеков, "оти чека на кюшето". Целия ми род е бил в най-близкото обкръжение на Гоце Делчев. Той е отсядал редовно у дома на "Чековци". След Илиндеското въстание прадядо ми и жена му Димана са оковани, качени на кораб и пратени на заточение. Те умират в един и същи ден през месец май 1904г. Този факт показва, че са хвърлени в морето. Дедите ми от Егея и Вардар идват в България на коне. Участват като опълченци във всички войни за свободата на Македония. Единият ми дядо става едър земевладелец, другия създава българската копринена индустрия. След 9-ти септември баща ми бяга във Франция, когато съм само на 6 месеца. Дедите ми са по затворите, а аз живея няколко години с брат му - царския офицер Жорж Чеков, командир на спортната рота на Цар Борис.

Поради произхода ми, съм пратен трудовак в Бухово. След приключване на моята службата идва "Пражката пролет" 1968 г. През август същата година, "братските армии" нападат Чехословакия. Отвратен от комунистическата действителност и пропаганда, аз избрах да рискувам живота си за да бъда свободен човек. И успях. Вече 51 година живя и мисля като такъв. Живея в свят, в който противоречивия дебат е задължителен.

При него няма лични нападки, а противопоставяне на различни мнения. Констатирам, че в България подобно нещо е непознато. Все пак трябва да се започне от някъде. Защо не от "Македония"? Посещавам от 30 години двете "Македонии", благодарение на френския ми паспорт. Никой професор или академик от Софийския университет не е бил там, където аз съм бил. Открих братовчеди почти навсякъде. Някои ми обърнаха гръб, поради българското ми съзнание, други защото името ми не завършва на "ски", или на "кос". /Тцекос в Гърция/ Не съм "площаден антикомунист", подобно на настоящите новоизлюпили се в България антикомунисти. Противник съм на всякакво насилие, особено словесно. В българо-македонския спор участвам и го правя от дълги години. Привърженик съм на опознаването и диалога. Не стотици, а милиони хора са били прокудени от Македония, следствие на двете загубени от България войни. Има македонци в Австралия, Канада и Сащ. Поради последствията, в повечето случаи трагични, погледа от чужбина на "забравените българи" и техните потомци, не е положителен към България. Правя каквото е по силите ми и имам успехи. Противник съм на хуленето от която и страна да идва то. Разбира се, съжалявам, ако сте ме помислили за друг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 2 Отговор
    Манталитет, какво да прави човек?!
  • 2 До автора

    20 6 Отговор
    Г-н Чеков,Македония няма да се оправи,но бежанците от Македония толкова безогледно въвличат България в собствените си проблеми вече 140 години,че ще затрият и България.Друго нямам какво да ви кажа.

    Коментиран от #6, #14

  • 3 Комуниста

    16 15 Отговор
    Как дедо ти стана зеневладекец а чичо ти индустриалец като сте бежанци от егейска Македония? И моя дядо е бежанец от егейска Македони-Кукуш и са се чудили как да свържат двата края когато са пристигнали в България!!! На кой целува ръката дедо ти фашиски наследнико? И колко партизански глави отреза за по 1000 лв. за да купи земя по време на Септемврийското възстание 1923г?
  • 4 Хюстън

    12 11 Отговор
    Чеков нали знаеш идва коледа за всички прасета като теб !!! ти си знаешшшш!!!
  • 5 Комуниста

    10 8 Отговор
    Гьон сурат етикети му били слагали. Изглежда и други работи са ти слагали през соца и са ти ги слагали заслужено но явно малко щом още плямпаш и шаваш!
  • 6 2312

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "До автора":

    Македония, която визирате, е област населена с българи. Независима Македония и борбата за нея от българска страна, са резултат от осъзнаването, че сме заобиколени от врагове, които няма да приемат 2-ро съединение.

    Коментиран от #8

  • 7 Да го кажем направо

    9 7 Отговор
    Дядовци -земледелец и индустриалец...ць..ць ..ти да видиш.А по бьлгарски това се нарича чорбаджии-тези на които бьлгарският народ им е работил ангария.И сега видиш ли ревем че комунистите ги затрили-еми няма какво да ревем бе авторе-просто са си получили заслуженото.Да ти напомня ли част от творбата на един Велик Бьлгарин-"Чорбаджии,майко изедници".....
  • 8 Философа

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "2312":

    Фамилията Чеков няма нищо общо с Македония. Тоя е някакъв влах който се представя за българин !
  • 9 Философа

    15 5 Отговор
    Само не разбрах как дядо му грънчара е станал едър земевладелец?

    Коментиран от #12

  • 10 Бесен Язовец

    11 4 Отговор
    Оти чека на кюшето и от там Чеков може ги разправя в някое заведение за умствено изостанали! Това оти някъде около Дупница. Тия грънци много скъпи били, да не са били китайски порцелан от династията Мин че да стигнат за толкова земя в България?
  • 11 Мунчо

    11 9 Отговор
    Никой не е нападал Чехословакия бе "ерудит"! Това може да го изрече само човек, който е тотално зомбиран!

    Коментиран от #21

  • 12 мунчо

    11 5 Отговор

    До коментар #9 от "Философа":

    Садил и копал грънци на нивата, па като почнала една реколта да излиза и Едър земевладелец станал

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ВМОРО

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "До автора":

    А вие какво бихте предложил, господине небежанец? Да подарим Македония на турци, гърци, албанци и сърби ли?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Адолф Хитлер

    9 3 Отговор
    Комунист=терорист!
  • 17 жоро уудстока

    4 2 Отговор
    Хубаво е да се чете и осмисля/ако има нужното оборудване,естествено/.Става въпрос за умение да се води диалог културно,без обиди,просто излагане на мнение-без да се излагаш.Или може би получавате ерекция като псувате?!...
  • 18 Morgoth

    4 0 Отговор
    Да, бе пробвал ли си да спориш в Европа на теми като, правата на жените, джендърите или малцинства и да не си на "модерната" позиция. Първото което ще ти се случи е да те засипят с обиди.
  • 19 Тръмп

    3 6 Отговор
    От какво са недоволни към България "македонците" по света???:):):)Заев и Борисов направиха уникални неща от взаимна полза и за сближаване!!!:):):)Македонците се зъбят от десетки години на българите,защото са с промити от комунизма мозъци!!!:):):)Никой български политик не е имал претенции към територията на Македония,а за гърци,албанци и сърби това не е така!!!:):):)Глупаво е македонците да вдигат глас и ръка към единствената братска държава,която е на тяхна страна без териториални претенции!!!:):):)Силно се съмнявам,че Чеков не е комунист,защото това прозира под словото му!!!:):):)А и Франция е котило и генезиса за комунистите!!!:):):)Маркс,Енгелс и Ленин точно там създадоха терористичната си идеология!!!:):):)
  • 20 Тръмп

    4 3 Отговор
    Не знам във Франция да живеят българи или македонци,които да не са комунисти до един!!!:):):)Вервайте ми!!!:):):)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГОСТЕВ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "мунчо":

    СЯЛ И КОПАЛ.......ТА СЕ СЕТИХ.........КОЙ БИЛ БРАТА НА ОДИсей...?...МИ ОДИкопай