5 Август, 2019 13:05 11 850 33

Протест с Методи Андреев и без плакати срещу Борисов? Скука

  • иван гешев-
  • протест-
  • методи андреев

Как така изведнъж се случи, че протест на жълтите павета „срещу мафията“, включващ на теория толкова будни и непримирими хора, се разсея за ключовата роля на Борисов в нея?

Протест с Методи Андреев и без плакати срещу Борисов? Скука - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И това доживяхме! 2000 души се събраха в понеделник на протест в центъра на София срещу властта, без да издигнат плакат срещу Бойко Борисов, нейният символ. „Страх тресе кочината!“, написа младо момиче на транспарант. Но ГЕРБ отсъстваше от лозунгите. Точно обратното – бивши политици от ГЕРБ присъстваха на площада. Това определено бе един много странен протест. В тон с традицията днес върху снощната проява се изливат хули и шербет – всеки клейми или хвали според предварително заложения си чип в главата. Но протестът заслужава да бъде анализиран съвсем безпристрастно. И тогава личи, че на мушка е взел не кочината, а отделни прасета в нея. Вижда се също, че спусъкът се натиска от други достатъчно овъргаляни в калта фигури.

Плакати срещу Бойко Борисов наистина нямаше. Нима той не е властелинът на задкулисието? Лозунг срещу него се появи в Пловдив, но не и в София, където протестът се проведе втори път в рамките на седмица. Нима демонстриращите не знаят, че правосъдният министър Кирилов, който не предложи алтернатива на Гешев, до тоалетната не ходи без да пита Бойко Борисов? Как така изведнъж се случи, че протест на жълтите павета „срещу мафията“, включващ на теория толкова будни и непримирими хора, се разсея за ключовата роля на Борисов в нея? На плакатите „грееше“ политик, това бе Делян Пеевски. Ролята му за възхода на Гешев е ясна. Но той все пак е политик от опозицията. И тук има една огромна разлика с протестите от 2013 г., насочени срещу самия Пеевски. Тогава той и ДПС бяха управляващи, демонстрациите поискаха оставка на правителството. Сега протестът го атакува пак него, макар да е заел опозиционните банки в парламента.

Такъв протест изначално няма как да е срещу властта.

Би бил, ако все пак множеството бе поискало оставка на неофициалния му коалиционен партньор - кабинета. Но имаше ли плакати за предсрочни избори? Не. И още нещо следва да се добави в тази връзка. Всичко, което конкретно искат протестиращите – удължаване на процедурата за избор на главен прокурор, допускане на други номиниращи институции и организации и т.н., касаят действия на ГЕРБ. Исканията бяха отдавна издигнати, партията нищо не направи по тях. Но протестът снощи остави проблемите

на полето на правосъдната система и опозицията.

Гешев – лош, Цацаров също, Пеевски е демон, Дани Кирилов не става… А Бойко Методиев Борисов?!

Интересни бяха и имената от авангарда на „Марша за правосъдие“. Методи Андреев – бивш депутат от ГЕРБ. Велислав Минеков – бивш активист на Реформаторския блок. Емил Георгиев – настоящ на „Демократична България“. Велислав Величков – депутат от ОДС и лидер на младежкото СДС от времето на Иван Костов. Николай Колев – Босия – човекът-феномен, който счупи световните рекорди за гладна стачка (над 80 дни). С други думи, част от лидерите на протеста са или бивши политици от ГЕРБ, или такива, чиято политическа сила е управлявала с ГЕРБ, или пък са били част от партия, която е можела, но не е реформирала съдебната система.

Точно те ли ще прочистват кочината?

Точно такива опитни хора ли „без да искат“ пропуснаха ролята на министър-председателя?

Има версия, според която Гешев е наложен от Пеевски на Борисов. Протест, на който плакатите са срещу прокурора и депутата, без да замесват премиера, я подхранва. Така протестът не само е от полза за Борисов, но и препира образа му. Да не забравяме, че съвсем скоро страната излезе от един много странен скандал.

Половината ГЕРБ, с Цветанов начело, се оказа оплетен в имотни далавери. Самият Борисов – не.

В резултат той разчисти неудобните. Нищо сега чудно финалът на прокурорската сага да е натирване на Гешев без да бъде оцапан Борисов, или дори напротив – да бъде облечен в бяло. Лидерът на ГЕРБ е майстор на подобни хватки. Аватар при тях постоянно е „гражданското общество“.

„Здравейте, свободни хора. Радвам се, че България започва да прилича на Сърбия, Румъния, вижте какво става в Москва! Да поздравим тези хора, които имаха смелостта да застанат срещу терора на Путин“. Това бяха думи на Методи Андреев пред протестиращите.

Щом бе намесен Путин, нещата се изясняват.

Протестиращите може да не са „десни екстремисти“, както ги нарече Гешев, но са си десни. Местни избори се задават, гледаме стар филм с ново заглавие – Демократична България, събрала отломки от Реформаторския блок, ще прави чрез протести предизборната си кампания, определени среди ще опитват да променят по свой вкус прокуратурата, а такива като Андреев ще им помагат. И всички ще се стараят да не сърдят Борисов, понеже той раздава баницата. Филмът се казва „Искаме реформи в правосъдието“.

На такъв протест му липсват само плакати срещу Радев, Нинова и в подкрепа на сделката за Ф16. Има време за тях, предстои страстна есен.

Автор: Искрен Вълчев

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Думам ти снахо, сещай се...

    30 25 Отговор
    ББ трябва да се сети сам, че протестите включват и него. Няма плакати срещу ББ от етиката на народа, защото е министър-председател все пак.
  • 2 Супер Марио

    39 12 Отговор
    От страх не са изкарали плакати на омбашияра. А разни подлеци които са били там са за да компроментират протеста!

    Коментиран от #4, #26

  • 3 Жоро гоцев

    18 54 Отговор
    Не сме имали по велик родолюбец от боико борисов

    Коментиран от #20, #21

  • 4 Страх

    46 8 Отговор

    До коментар #2 от "Супер Марио":

    Може би си прав, че народа го е страх от Бойко. Докъде я докарахме. Демокрация а.

    Коментиран от #8

  • 5 Истината

    7 16 Отговор
    Всеки знае, че това отдавна за пропеевски и проруски Гласове!
  • 6 Серж

    12 26 Отговор
    Бедняци тръгнали протести да правят срещу кого дори й не знаят??

    Коментиран от #10

  • 7 Коко

    47 9 Отговор
    Борисов е най голямото зло което можеше да се случи на България и то се случи и ще продължава да се случва докато ние българите не осъзнаем че державата е на хората а не на един ниско интелигентен политически неграмотен глупав и арогантен човек ако може да се нарече човек казвал съм го и пак ще го кажа може глух и гениален като Бетовен може сляп и гениален като Стиви Уондър но не може тъп и гениален

    Коментиран от #17, #23

  • 8 Да да

    16 40 Отговор

    До коментар #4 от "Страх":

    Народа го било страх!!! Викате му Тиква,Винету, тъпак ,идиот и какви ли не определения,а ви било страх! Тресе ви още от комунизма :D. Три пъти гласуваме на избори,три пъти тези, които подкрепяме ГЕРБ сме повече от комунисти и турци ,но вие този факт някак не го виждате! До кога малоумници ще обиждат болшинството българи ,включително и мен,подкрепили законно избраното правителство на България и премиера ББ? На следващите избори, пак ще сме повече от вас. В България има истински и достойни българи,плащащи данъците си и помагащи на родината. Предателите сте само за Сибир и Анадола.

    Коментиран от #9, #12, #14, #28, #29, #32

  • 9 Не на ред

    14 10 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    Ти май не си ред. Хранилка имаш Синя.
  • 10 Бедняци

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Серж":

    Да си беден не е грях, ти от кои си?
  • 11 Жоро гоцев

    12 42 Отговор
    По велик държавник от боико Борисов не сме имали.

    Коментиран от #31

  • 12 Коко

    26 13 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    Част от това общество дето гласуват и избират Боко са умрели бе бавен ама много умрели с издаден смъртен акт и погребани интересно как са гласували и полека ще се задавиш ясно е защо държавата ни е на такъв хал с такива олигофрени като теб дето хвалят разрухата корупцията и простотията ти ходи в Сибир ли къде беше и там си остани белким ти просветне
  • 13 БОРИСОВ

    16 10 Отговор
    Е ПОРЪЧАЛ ПРОТЕСТА. САМО ТОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО В ТОЗИ МОМЕНТ И ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ 2 В 1. НАЯСНО Е, ЧЕ АКО ИЗТЪРВЕ МОМЕНТА, ДО ГОДИНА СЛАВИ ЩЕ ГО ПРАТИ В ОПОЗИЦИЯ.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 onq s konq

    7 15 Отговор
    И както преди известно време "Всяка линия НЕУСПОРЕДНА НА ПАРТИЯТА Е КРИВА ЛИНИЯ",така и според "Гласове" "Всеки Протест без Плакати срещу ГЕРБ е СКУЧЕН ПРОТЕСТ".Истината е,че след "Единия лев субсидия",БСП изпадна в предитфарктно финансово състояние - ИСКА,ПЪК НЯМА ПАРИ за организиране на "читав" протест С АНТИПЛАКАТИ на ББ.Затова и Заповедта към СЛУГИНЧЕТО "ГЛАСОВЕ" :"Изсмучете нещо от пръстите си БЕЗПЛАТНО СРЕЩУ ГЕРБ БЕЕЕ!Толкова сме ви хрантутили и пак ше го направим,но ...по-нататък ше си оправим сметките"!И резултатът е налице- Недъгаво пасквилче,но все пак е по-добро от "Нищо"!Сега ще бъдат пришпорени "Дежурните по вахта" Бабикян и Кеворкян, и ...остава да повярваме на леко изтъркания,но "незабравим и неувяхващ" БСП - лозунг "Много сме,силни сме":)

    Коментиран от #16, #25

  • 16 Фани

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    И фитнес, въртите, сипете все до БСП стигате.
    Мислете, анализирайте, БСП лае, но не хапе, не управлява. Кой дърпа конците в България?
    И понеже Борисов наляво и надясно твърди, че сме много напред/а по всичко сме на последно място/, забогатял е целият народ, пътува до Гърция за 2-3 дни.......препоръчвам му да прочете " Приказка за брашнения чувал" .
    Всички я прочетете.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хеий

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "БОРИСОВ":

    БЛАЖЕННИ СА ВЯРВАЩИТЕ,или как да ти го кажа ДА- АМА НЕ
  • 19 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    МЕТО -ТУПАНЕТО Е БЕЗ " ТОНИ-ПЛЮНКАТА СОМОВЪЗНЕСЕН ДО АНТОНИЙ ХРАЧКАТА" И БЕЗ СЛАВОВ Е СА САМО С ЕДИН К.К.КУЧКАРЕВ / ОТ ДСФБ/ -В -"ПЛЯМПАМ И МЕНТЯ "!!!
  • 20 Уууууууууууу

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро гоцев":

    Бъркаш родолюбец с БЪЛГРОУБИЕЦ.
  • 21 Уууууууууууууууууууу

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро гоцев":

    Бъркаш родолюбец с БЪЛГАРОУБИЕЦ
  • 22 Събуждане

    10 3 Отговор
    Докога ще търпим ГЕРБ ?Хайде събуди се българино ???

    Коментиран от #24

  • 23 До Коко

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Коко":

    Това ли само можа да измисли облъченият ти закърнял червен мозък....изобщо ако имаш такъв.Бойко ви е като к.р в г..А и това е добре за българската демокрация би казал един човек.Лягате и ставате с мисълта за него.Той просто ви разнищи. Кефя се на жалки те ви нищожни напъни.Както между другото и вие изглеждате.ЖАЛКИ И НИЩОЖНИ.
  • 24 До събуждане

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Събуждане":

    И като се събуди .....чаршафа в г..А и пръстите в контакта. Червена гъбко спри с напъните да не напълниш гащетата
  • 25 До оня с коня

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Освен много сме силни сме любим лозунг им е ВИЖ БУЗЛУДЖА И УМРИ.Ами ко да правят такъв им електората 80+++години.
  • 26 ДДимитърддд

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Супер Марио":

    Не бързайте да кълвете като шарани? Кой пише за гласове Явор Дачков, а кой е
    един от от собствениците бившото ченге и дансачия при правителството на другаря Станишев Алексей Петров е въпросният съсобственик така, че по кротко и не бързайте със изводите, защото тази статия е поръчкова и манипулативна.
  • 27 Георги Илиев Митев

    6 3 Отговор
    ОДА ЗА БОЙКО
    БОЙКО ОТ ВСИЧКО РАЗБИРА.
    ВОЖДА ПРЕД НИЩО НЕ СПИРА.
    ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ЩЕ РЕШИ
    НИКОГА ТОЙ НЕ ГРЕШИ.
    БОЙКО ПРИЗНАТ Е СПОРТИСТ:
    КАРАТИСТ, ТЕНИСИСТ, ФУТБОЛИСТ.
    ДОКТОР НА ПОЖАРНИКАРСКИТЕ НАУКИ.
    НЕ Е КАТО НЯКОИ НЕУКИ.
    ОТ СЕГА И ЗАНАПРЕД
    БОЙКО Е ЕЗИКОВЕД.
    ИЗБОРИТЕ НАШИЯТ МЕСИЯ
    ВСЕ ПЕЧЕЛИ ГИ НА ВЕРЕСИЯ.
    ЛИЧНИЯТ МУ ЛЕКАР-ЛЪЧО
    ВЕЧЕ Е ДОЦЕНТ.
    БОЙКО ПЪК СЕ ЦЕЛИ
    В БЪДЕЩ ПРЕЗИДЕНТ.
  • 28 Сатъра

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    Повече сте ама на куково лето, добре, че фалшифицирате изборните резултати. ИЗМАМНИЦИ ГЕРБЕРСКИ.
  • 29 Шайката си купува избори

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    Е много наглецигани се излюпима. Шайката си ги купува ,не ги печели, допълва чували с точните бюлетини.И те си въобразяват ,че печелят избори.Я ПУСНЕТЕ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА.
  • 30 ДртПрч

    1 6 Отговор
    Ами като искате протест срещу ББ, що не си организорате един? Съберете 100-200 червени бабички, няколко представители на маалата за цвят и аромат, петна, шамари и давайте! Неда не сте го правили вече.
  • 31 Патриот,но не от обединените патриоти

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро гоцев":

    Тодор Живков.
  • 32 ODB

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    Умри бе глупак28
  • 33 Коко

    2 0 Отговор
    Тип и елементарен си и такъв ще си умреш нали знаеш Господ в този живот не прощава само простотията защото човек не се ражда прост а сам си го избира