Last news in Fakti

3 Септември, 2019 06:31 3 286 12

В Барселона: нашествие на джебчии и насилници

  • барселона-
  • джебчия-
  • крадец-
  • кражба-
  • насилие

Каталунската столица се опитва да се пребори с престъпността, която я съсипва

В Барселона: нашествие на джебчии и насилници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Барселона има проблем. Зачестяват не само джебчийските кражби, а и по-тежките насилия. Каталунската столица се опитва да се пребори с престъпността, която съсипва имиджа ѝ.

В летните горещини градският плаж в Барселона привлича не само туристите. Много хора просто оставят вещите си на плажа и влизат да се къпят в морето. Но когато се върнат, често ги очаква неприятна изненада, казва Антонио Алкантара от плажната полиция: "От плажа изчезват дрехи и вещи, което кара туристите се чувстват беззащитни".

Особено неприятно е, когато кражбата е извършена на нудисткия плаж. За такива случаи полицаите имат комплект от дрехи за спешни нужди: "В него има панталон, тениска и джапанки, като и билет за метрото - за да могат засегнатите да се приберат", посочва служителят.

Повече от 170 такива комплекта са раздали само от началото на годината Антонио и колегите му - с 50 повече, отколкото през цялата 2018 година.

Увеличават се и тежките престъпления

Статистиката очертава ясна тенденция: през 2018 престъпленията в Барселона са нараснали със 17 процента, а през първите 6 месеца на 2019 - с още 9 процента. Зачестяват и по-тежките престъпления: повече от 5300 улични нападения с цел грабеж са регистрирани от началото на годината. За сравнение: в Берлин през цялата 2018 година този вид престъпления са били 2 пъти по-малко.

От каталунската полиция Mossos d'Esquadra признават, че нападенията с цел грабеж и сплашване са се увеличили с 30%. Но в същото време има и повече извършени арести - броят им е нараснал с 80 на сто.

Само преди две седмици на оживена улица в Барселона бе ограбен посланикът на Афганистан в Испания - той бил заобиколен от джебчии, които задигнали от него луксозен часовник. Имаше дори и смъртен случай: джебчии задигнаха дамската чанта на възрастна южнокорейка, която при падането на земята си ударила главата, в резултат на което и починала.

Най-често джебчиите посягат на бижута и ръчни часовници. Американското консулство вече предупреди сънародниците си да не се разхождат със скъпи бижута по улиците на Барселона. Крадците най-често са млади момчета от Северна Африка, които пристигат в Каталуния сами, и често живеят по улиците.

Сътрудничество между полициите

Барселона има проблем със сигурността, който се превръща и в имиджов проблем за града. За ръста на престъпността мнозина обвиняват лявата кметица Ада Колау. Тя пък от своя страна прехвърля отговорността върху каталунското правителство. Натискът над политиците обаче все пак доведе до разширяване на сътрудничеството между каталунската и испанската Policia Nacional - нещо необичайно досега. Отношенията между двете полицейски служби винаги са били обтегнати, но напоследък техни служители патрулират съвместно по улиците на Барселона и по линиите на метрото - като превантивна мярка срещу джебчиите.

За туристите обаче продължава да важи правилото: нужно е повишено внимание, особено на плажа. Мнозина са научили този урок. Като Ан и Кристин от САЩ - докато едната е в морето, другата остава да пази вещите на плажа.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Патриот

    10 3 Отговор
    Да не са "българи"? От тия прекалилите.
  • 3 Бамби

    25 0 Отговор
    Видими резултати от политиката на отворени врати за миграция в Европа....Днес в Испания, утре и у нас....и навсякъде,докъдето стигнат непридружени те непълнолетни африканци,араби и т.н. пришълци
  • 4 Абе

    17 0 Отговор
    Тия маймуни в чували и в морето за храна на акулите
  • 5 Не може да бъде

    12 1 Отговор
    Ама как така бе нали там на запад беше рай,без престъпници без насилие???Само във България имало престъпления и диваци,според чистачите на клозети.
  • 6 Morgoth

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Крадците най-често са млади момчета от Северна Африка ....................
    Както се казва - каквото повикало, такова се обадило. Хайде сега вземете и следващия кораб на НПО-трафикантите, който в Италия не искат да го пуснат да акостира.
  • 7 Препатил

    6 0 Отговор
    Бях август месец в Барселона. Откраднаха ми iPhone X. Бях седнала в един от най-известните им паркове. Приближиха се две момчета /според мен Мароканци/ и ми показаха някакъв, целия изписан лист. Говориха ми нещо. Докато погледна листа, телефона ми изчезва. Още не бяха изчезнали съвсем от погледа ми и се усетих. В полицията казаха, че има момчета от Мароко, които крадат само iPhone. Веднага ги изнасят. Локацията на апарата потвърждава, че е там. В повечето случаи продават апаратите за части. На моя приятелка и откраднаха последен модел iPhone в метрото. Точно преди да затвори врата са й го дръпнали от ръката и докато реагира, врата вече се е затворила. Виждат на камерите, как тича едно момче, но ходи докажи защо. Полицията казва, че има по около 80 подобни случая на ден. Могат да направят нещо само ако като хванат човека в него е откраднатата вещ. За два дни станах свидетел на 4 кражби. Защо да не крадат, като знаят че е без последствие. Посещавам често Барселота от 6 години, но никога не е било толкова зле. Трябва да има сериозен отлив на туристи за да се задействат властите!
  • 8 няма човек няма проблемм

    4 0 Отговор
    Ами от къде дойдоха тези джепчий и разна измет.
    Испания да се поучи от Балканите , какво е циганин, и как се възпитава.
    Иначе нищо хубаво не ги чака.
  • 9 Да еаааа!

    0 0 Отговор
    Мигранти сме бе бате, от Мароко!
  • 10 Зара

    0 0 Отговор
    Преди 15 год. в Испания хората си оставяха парите на улицата, под празните газови бутилки, когато минеше хлебаря да им остави хляб на вратата в плик, оставяха парите под стелките, сега не е така.Испанците дори след огромната вълна от чужденци пак са супер доверчиви и не им минава през главата да се страхуват, че някой може да ги обере. Свиквали са на спокоен живот, но явно ще трябва да се адаптират с новите времена
  • 11 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Барса е голям град. Паплач всякаква. Ако закопчеят някой "чист" българин, сигурно ще информират консула ни. Така си върви светът от край време. Нашият роднина хан Крум не е издал законите си, за да се прочуе в учебниците по история. Ще да е станало и по тези земи нещо "барцелонско".........
  • 12 Голяма пачанга е там

    0 0 Отговор
    Вчера-онзи ден си спасиха и докараха с кораб още 200 парчета.