Last news in Fakti

31 Май, 2012 10:50 999 1

Опозицията в Сирия даде срок от 48 часа на Асад

  • сирия-
  • кофи анан-
  • башар асад
Опозицията в Сирия даде срок от 48 часа на Асад - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бунтовническата Сирийска свободна армия постави срок от 48 часа за изпълнение на мирния план на лидера на размирната страна Башар Асад, предаде Би Би Си. Ако до петък режимът в Дамаск не отговори на призива, организацията няма да се чувства повече обвързана с мирния план.

Става дума за програмата от 6 точки на специалния пратеник на ООН Кофи Анан, която предвижда незабавно спиране на огъня и преговори между правителство и опозиция.

Чрез видео – съобщение по интернет ръководителят на опозиционната организация полк. Касим Саадедин настоя за незабавно оттегляне на армейските части от сирийските градове и села.“Режимът би трябвало да влезе в истински и сериозни преговори чрез ООН за предаване на властта на сирийския народ“, заяви  Саадедин.

Сирийската свободна армия е въоръженото лице на опозицията, бореща се с всички сили да катурне режима от 14 месеца – амбицията, превърналата се в кървав въоръжен конфликт с над 10 000 жертви. Тази слабо въоръжена бунтовническа организация е наивен опонент на танковете на Дамаск и оръжията, с които режимът разполага. Все пак, твърди се, че в нейните  редици има военни, напуснали същинската армия, за да се влеят в съпротивата срещу Асад.

ООН твърди, че Сирийската свободна армия удържа контрол над големи части от много градове и села, както и някои провинции.

До момента международната общност се отнася колебливо по отношение на сирийския въпрос. Дори убийствата на деца и жени в град Хула не можаха да провокират крути мерки, въпреки широкото осъждане на клането. 

Външна военна намеса изисква одобрение от Съвета за сигурност на ООН, което до момента успешно се блокира от Русия и Китай. Москва осъди и двете страни в сирийския конфликт, но не смята, че войната е удачно решение на горещия въпрос. Същата е позицията и на Вашингтон, докато Париж не изключва този вариант.

До момента Башар Асад не е направил нищо, за да преговаря с опозицията, която назовава като „терористи“, опитвайки от повече от година да се задържи със сила на трона своята управляваща династия.

Той прие мирния план на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан,  който предложи  политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната.

Дамаск я прие, но още тогава мнозина определиха това като хвърляне на прах в очите и печелене на време. Примирието продължи едва ден, а ООН прати мисия от наблюдатели в кървавата страна, за да видят как се прилага мира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    полк. Касим Саадедин и Кофи Анан призовават Асад да изтегли (!!!) войски от градовете за да защити (!!!) мирното население!!! извода е - Саадедин и Анан са престъпници, ако Асад не вземе пълен контрол над страната, тогава Хула ще се повтори