30 Май, 2012 11:28 1 241 3

ООН с вързани ръце за Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • кони анан-
  • оон
ООН с вързани ръце за Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Клането в сирийския град Хула най-вероятно отново няма да развърже ръцете на ООН. Въпреки че предизвика световно заклеймяване на режима на Башар Асад, отзоваване на дипломати и спешни срещи, касапницата, взела животите на много невръстни деца, отново не може да породи единодействие в Съвета за сигурност на ООН, коментира Ройтерс.

В съвета продължава да стои разделителната линия между Русия, дългогодишен съюзник на Сирия и неин основен вносител на оръжие, и западните държави, искащи сваляне на Асад.

До този момент Русия категорично не желае военна намеса в размирна Сирия. Москва настоява за „предварителни действия“ за удържане на кризата и заклейми и двете страни в конфликта.

САЩ също още не бързат да оповестяват планове за нападение. Вашингтон възприема по-нататъшно милитаризиране в Сирия за неправилно.

Франция не изключва чуждестранна военна интервенция, но за да е легитимна тя трябва резолюция на Съвета на сигурност на ООН, която Русия показа на няколко пъти, че може да блокира с правото си на вето.

Специалният пратеник на ООН Кофи Анан се срещна спешно с президента Асад, след които заяви, че конфликтът в страната е стигнал връхната си точка. Анан призова както армията, така и бунтовниците да се въздържат от насилие и незабавно да спрат насилието.  

Башар Асад пък отново настоя, че се бори срещу въоръжени терористи.

Клането в Хула, взело 108 човешки животи, е най-трагичната и жестока точка на 14-месечната съпротива срещу управлението на Асад. По данни на ООН в Хула са избили 49 деца и 34 жени. Съветът за сигурност на организацията заклейми клането и призова за незабавно спиране на тези жестокости.

Започнала с мирни протести, разгонвани от армията, революцията премина в кървави и смъртоносни сражения между силите за сигурност и бунтовническите отряди. Милитаризирането на революцията не остана извън полезрението на ислямистки организации, които преминаха на страната на противниците на режима.

Вчера редица западни държави отзоваха посланиците си от Дамаск. София пък разпореди сирийският посланик у нас да напусне.

Само вчера данните сочат нови 98 убити.

Както е известно, през април Дамаск прие мирния план на Анан, включват спиране на огъня и преговори с опозицията, който удържа един ден и понастоящем не се изпълнява.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    0 0 Отговор
    Щом няма какво да цицат от Сирия американските пиавици няма да се намесят... Паразити... Как не им бяха вързани ръцете относно Либия, Иран, Ирак и т.н. ...
  • 2 ссср

    0 0 Отговор
    Напротив Сирия е запазена територия за Руските пиявици
  • 3 руснака

    0 0 Отговор
    четейки тази статия се сещам за онзи японец, който ми се смееше че ЕС заприличала на социализма - същите престъпления, същата пропоганда в медии. Цветанка дори не си направи труда да предположи, че престъпленията в Сирия се извършват от терористи, а не от Асад!!! Някак си "забрави" да спомене защо Русия и Китай блокират престъпни намерения на нато! Някак си "забрави" да цитира руския посланик в ООН по отношение на Сирия! И това ми били "независими" медии!!!