Last news in Fakti

16 Юни, 2012 10:24 1 153 1

Гърците в изборна дилема, светът следи вота

  • гърция-
  • евро-
  • еврозона-
  • сириза-
  • нова демокрация-
  • пасок
Гърците в изборна дилема, светът следи вота - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес гърците са се посветили на размисъл преди утре да дадат гласа си във важните парламентарни избори, които ще предопределят бъдещето на страната в Еврозоната. Това са вторите избори в последните шест седмици, наложени от липсата на политически консенсус и невъзможността за съставяне на правителство, предаде Би Би Си.

Двете основни партии – съперници са дясната „Нова демокрация“ и радикалната левица „Сириза“.  Последната, която  се противопоставя на международното споразумение за спасителната помощ и условията, налагани от кредиторите, доскоро бе фаворит за парламентарните избори, но последните проучвания дават лек превес на „Нова демокрация“.

„Сириза“, бидейки вън от управлението, разчита на популисткия призив към избирателите да накажат традиционните партии, довели Гърция до сегашното й незавидно положение, а именно - „Нова демокрация“ и ПАСОК.

Лидерът на „Нова демокрация“ Антонис Самарас обеща да изведе страната от финансовата криза и да я задържи в Еврозоната. Той подкрепя международния спасителен план, но склони на ревизия.

Самарас предупреди, че Гърция може да бъде принудена да напусне Еврозоната, ако продължава да упорства, което ще означава, че „буквално ще загубил всичко и в крайна сметка ще трябва да преговаряме при по-лоши условия, за да покрием най-необходимите си нужди“.

Светът ще следи изкъсо вота в Гърция. Отказът й от единната европейска валута може да застраши други страни – членки и да отприщи силни съмнения в стабилността на еврото, които могат да го сринат.

Времето изтича и за съдията Панайотис Пикраменос, който бе назначен за временен гръцки премиер. Атина сформира служебен кабинет от 16 министри, а 67-годишният магистрат пое за месец закъсала Гърция до утрешния вот. Кабинетът му няма мандат, за да взема никакви важни решения, обвързващи страна, или да приема закони.

До новите избори се стигна след като всички опити за съставяне на кабинет в Гърция се провалиха. Вотът на 6 май зашлеви звучен шамар на големите партии, подписали мразеното от народа споразумение с МВФ и ЕС. Така в парламента, при това с немалко депутати, се озова радикалната левица „Сириза“ (като втора политическа сила) и крайнодясната и анти-имиграционна партия „Нова Зора”. Разнородният и противоречив състав на парламента породи опасения, че правителство няма да бъде съставено, както и стана. Преговорите при президента Папуляс също се провалиха.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IQ146

    0 0 Отговор
    Ако гледаме от нашата гледна точка, от гледната точка на българския интерес, най-добре е Гърция да излезе не само от еврозоната, а и от ЕС. Това е така, защото не се е родил онзи, който ще накара някой грък, който е получавал 200, да почне да получава 2. Това гъркът трябва да си го направи САМ! Какво предлагат от ЕС - десетки години икономии, в които гърците ПАК ще получават ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ИЗКАРВАТ и КРЕДИТОРИТЕ ще си взимат тяхното! Откъде ще дойдат тези пари? Просто е - от ЕС! Респективно и от нас - ние внасяме над 1 млрд.лв. годишна вноска! Е, аз не съм съгласен по този начин, само за да не страдат ТОЛКОВА МНОГО гърците, само за минимизиране на страданията им, а и за комфорта на КРЕДИТОРИТЕ ИМ, да плащаме и НИЕ, НАЙ-БЕДНИТЕ, повече от 20 г. И забележете, изобщо не е сигурно, че гърците след 20 г. ще са оздравени и ще имат икономиката на Германия! По-скоро ОБРАТНОТО Е СИГУРНО! А резултата ще е още 20 г. несъразмерни за икономиката на Гърция доходи и ВЪРНАТИ КРЕДИТИ! А СМЕТКАТА? СМЕТКАТА ЩЕ Е ПЛАТЕНА ОТ ЕС – ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ НАС! За последните 22 г., членство в такива организации – да плащам чужди масрафи, са ми предлагали многократно и нито веднъж не съм се съгласявал! За какво и е на България и на другите почтени страни членство в ЕС при тези условия? Малоумни ли са нетните донори?
Новини по държави: