9 Октомври, 2019 14:56 1 858 16

Истерията с "отнемането на деца" в Сливен: някой постигна целта си

  • сливен

Бойко Борисов определи предизвиканата паника в Сливен около "отнемането на деца" като поредната "Костинбродска афера". Не, това не е нейно подобие. Много по-сериозно е, смята авторка на „Дойче веле“ Емилия Милчева

Истерията с "отнемането на деца" в Сливен: някой постигна целта си - 1
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Слухът, че ще им вземат децата, накара стотици български роми да спрат децата си от училище. Две училища в ромския квартал "Надежда" в Сливен бяха опразнени, а в по-малка степен засегнати бяха и учебни заведения в Карнобат, Сунгурларе, Ямбол, Асеновград и др.

Организирана провокация чрез и в социалните мрежи създаде паника сред родители, че социалните служби ще прибират деца, които не са припознати от бащите си - каквито са голяма част от родените в ромския етнос. Демонстрацията на сила от все още неназовани от държавата зловредници показа колко настървена е този път кампанията за местни избори. Но наред с това се видя колко е голяма пропастта между тези, които иронизират в социалните мрежи насажданата със Стратегията за детето паника, и онези, които действително се поддават на масовата истерия за отнемане на деца.

Различни експерти увериха многократно, че по самата Стратегия, изтеглена преди пет месеца заради организираната срещу нея съпротива, не се работи. Насадените с нея тревоги и боязън обаче остават. Необходим е само един спусък, за да бъдат задействани. Както се случи сега.

Как реагира държавата

Просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че засега не е ясен източникът на дезинформация в случая с училищата в Сливенско и Ямболско. Но той достатъчно ясно назова подбудителите - "в основата са групите, които се организираха срещу Стратегията за детето, става въпрос за злоупотреба със страхове". За целта са били използвани социалните мрежи. Красимир Вълчев посочи, че и през 2015 година, пак по време на предизборна кампания, е имало опит за такава манипулация.

В сутрешно интервю по bTV премиерът Бойко Борисов определи случая като поредната "Костинбродска афера" и съобщи, че е разпоредил ДАНС и МВР да проверят и установят виновните. "И ще ги хванат разни пастори в кавички, партийни, които отиват и просто лъжат хората. Дойдат ли избори, насаждат, има си такива стратегии, 100 души да повярват, хиляда да повярват все е плюс", каза Борисов.

Истерията с "отнемането на деца" в Сливен: някой постигна целта си

Демонстрация на сила

По време на протестите срещу Стратегията за детето, организирани от същите тези дезинформатори, Борисов обаче не беше толкова смел. Подплашен да не изгуби гласове на избори, той я оттегли - така, както "отказа" и държавата от Истанбулската конвенция.

Не, това не е подобие на "Костинбродската афера", която бе огласена през 2013 от тогавашната соцдепутатка Мая Манолова в съдружие с Николай Бареков и TV7 - и то точно в деня за размисъл преди парламентарните избори. Ставаше дума за надпечатани 400 000 бюлетини в частна печатница. Сега е по-сериозно. Защото се дърпат най-тънки струни - децата. Случилото се сега може да се тълкува и като предупреждение какво може да направят организаторите на подобни хибридни заплахи.

По телевизии и радиа очевидци разказаха как за броени минути училищните дворове са били пълни с гневни и изпаднали в истерия мъже и жени, трудни за усмиряване, дошли да приберат децата си, за да не им ги вземат. Нещо подобно се случи преди 18 години, когато таксиметрови шофьори се организираха за броени минути пред парламента с искане за оставка на тогавашния премиер Иван Костов, предизвикани от изчезването на детето на техен колега - 3-годишния Пепи Терзийски.

Не за първи път

Манипулацията със слухове е стара като света, но социалните мрежи я направиха оръжие за масово поразяване. Ако в зората на демократичните промени ДПС плашеха и страхуваха избирателите си, че ей сега пак ще им сменят имената, а БСП пращаха активисти по опашките да говорят, че "Костов е циганин", то сега социалните мрежи станаха едновременно инкубатор и разпространител на страховити заблуди.

Според психолози, слуховете-плашила отразяват негативните очаквания на средата, в която възникват и се разпространяват. Те се появяват обикновено в периоди на социално напрежение. Известни са масовите психози през 1974 година в Мексико, а по-късно и в Индия, когато заради кампанията за ваксинации били пускани слухове, че стерилизират децата с цел да ограничат раждаемостта.

Но сега е 2019 година! А този контролиран взрив унищожи значителни усилия на просветното министерство и други институции да върнат ромски деца в училище. Само преди ден министър Вълчев се похвали с 44 000 такива ученици за две години.

Този процес е бавен и труден. Европейската комисия за първи път от 6 години насам отбеляза, че има намаление в дела на преждевременно напусналите обучение млади хора между 18 и 24 години, но въпреки това България остава в Топ 5 на ЕС по отпаднали от училище деца. Нещо повече, влошава се обхватът на децата до 7 години в предучилищна подготовка - от 86.5% през 2017 на 83.9% през 2018. Средният показател за ЕС е 95.4%.

Дори и МВР и ДАНС да разкрият сегашните "подпалвачи" на слуховете, кладата си остава. Само една клечка кибрит е достатъчна.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    3 13 Отговор
    Само Бойко!
  • 2 гост

    10 5 Отговор
    Разследване и доказване на вина на причинителя, толкова ли е трудно?

    Коментиран от #7

  • 3 Слави

    4 12 Отговор
    Да подкрепим Новия апостол на демокрацията Слави Трифонов и партия Няма Такава Държава
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    11 6 Отговор
    Каква цел, кви пет лева!? На тсиганетата не им се учило. Не е минал един месец още и вече не им се ходи. А и за какво да ходят? Тука в Сливен тсиганите са по-богати от българите. Строят триетажни къщи, никой не ги търси за данъци и карат спортни коли.
  • 5 ДПС е

    13 0 Отговор
    Хората по махалите знаят кой направи тази диверсия срещу държавата,само специалните ни служби проспаха и не знаят кой е?!
  • 6 Истината

    4 6 Отговор
    Един от разпространителите на дезинформацията е дежурният автор на мнения от Факти, евангелиста Александър Урумов, бивш доносник на ДС и настяящ пиар в Министерството на отбраната
  • 7 Шоу

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Трудно е когато това са хора на ДПС...
  • 8 Родител

    7 4 Отговор
    На необразованият електорат му трябва само една искрица, за да се лумпенизира. Друго е, че следи от къде духа вятарът, и от каде може да добара най– много облаги. Каквото и да се беше случило в училището на моите деца, първо ръководството незабавно щеше да ме уведоми, а второ– никой нормален не би се вързал на тоя кьорфишек. Провокация!!!
  • 9 Последния софиянец

    13 1 Отговор
    Властта напомня на ромите какво може да им направи, ако не гласуват за правилните хора. Забележете колко много акции има в последния месец за тяхното сплашване.
  • 10 Чае шукарие

    3 6 Отговор
    А къде бяха даскалите и директорите на тези две училища са се изправят пред хората и да ги разубедят. Защо трябва Борисов от София да се опитва да ги разубеждава?
  • 11 Истината

    7 3 Отговор
    До къде я докарахме МВР и ДАНС да карат насила децата на ромите на училище. Верно нема такава държава.
  • 12 Ром на училище

    11 0 Отговор
    Ха ха ха. Там са заради помощите.
  • 13 Не на Сратегии

    6 0 Отговор
    Защо толкова нагло лъжете хората!
    След като не мина ИСТ. КОНВЕНЦИЯ, приложиха СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО, което може би беше маньовър.
    Защото, когато правителството я оттегли през април 2019, паралелно тихомълком в ДВ. бр.24 от 22 Март 2019г. е обнародван ЗАКОН ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ (ЗСУ) в сила от 01.01.2020 г.

    Ето фактите, съотносими към проблема:

    - Частни фирми/НПО изземват държавни функции (чл. 30 от ЗСУ)
    - Социални услуги ще могат да бъдат извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чужди/чуждестранно финансирани (чл. 41 ал. 2 от ЗСУ). Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сте годни за родители, ще ви дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите (каквито сами си определят) и от чуждестранните си спонсори:
    - Частни фирми - НПО-та „доставчици на социални услуги“ (чл. 30 от ЗСУ), могат да бъдат както ЧУЖДЕСТРАННИ лица – чл. 30, т. 2 от ЗСУ, така и ЧУЖДЕСТРАННО ФИНАНСИРАНИ - чл. 41, ал. 2 от ЗСУ.
    - Чуждестранните доставчици няма да имат нужда дори от ЛИЦЕНЗ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ В НЯКОИ СЛУЧАИ: чл. 31, ал. 3 от ЗСУ,
    ФИНАНСИРАТ се от ДЪРЖАВНИЯ И ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ + ТАКСИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ - доставчиците сами си ги определят! ( чл. 48, ал. 3 от ЗСУ) + ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИМ „СПОНСОРИ” (чл. 41 от ЗСУ).
    - Дост

    Коментиран от #14

  • 14 Не на Сратегии

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не на Сратегии":

    - Доставчиците имат ДОСТЪП ДО ВСИЧКИТЕ НИ ЛИЧНИ ДАННИ: чл. 81, ал. 1 от ЗСУ
    - Мерки за „ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО" се предоставят като СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, вкл. задължителни: чл.88, ал. 2 от ЗСУ и чл. 74, ал.1 от ЗСУ.

    Това е само според новия закон. Положението с предишните закони е още по-страшно:

    - Според "ЗЗДецата", агенцията първо отнема децата безусловно!, а след това, в 1-мес. срок е длъжна да заведе дело в съда. Родителите, ако имат пари за адвокат, започват съдебна битка с години, а децата в това време са изпратени в заведение (а отскоро - в приемни родители).

    Това можахме да проверим, както и малка част по другите закони.
    Информацията е огромна. това са най-малко 2 закона, един правилник, една наредба на МС, писма и учебни програми на МОН, всички в сложни кръстосани взаимодействия, изграждани полутайно и тихо, чак от 2003.
    Положили са огромен труд, години наред, за да се изплете тази мрежа. Четете Закона!
    С други думи, положението е значително по-страшно, отколкото предполагаме, при това се интересуваме от проблема поне от 6-7 години! Много са напреднали...
    Пак повтаряме, че СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО беше нещо, като кьорфишек.
    Тия закони (в сила вече отдавна, от 2003 до 2016, освен един - ЗСУ, който ще влезе в сила от 01.01.2020!!) са им предостатъчни. Просто ги проспахме!

    Здраво са ни захапали. Лошото е, че протестите са закъснели (на този фон протестите на лъжеВМРО-то срещу СТРАТЕГИЯТА, през лятото... беха пълна порнография, една пушилка; идио
  • 15 Иванова

    2 2 Отговор
    Подмолните игрички на Цветанов.Корнелия няма толкова акъл да направи това.Г н Борисов събодете се най сетне и си очистете администрацията дето я навъдихте толкова.Станете си предишния Борисов,в който повярва цял един народ.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.