Last news in Fakti

18 Юни, 2012 12:10 987 1

Пазарите с плаха подкрепа за Гърция

  • гърция-
  • криза
Пазарите с плаха подкрепа за Гърция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еврото се покачи по отношение на долара и йената при отварянето на пазарите в Азия, часове след като консервативната десница спечели парламентарните избори в Гърция.

Нова демокрация е привърженик на спазването на условията на много милиардните споразумения на страната с ЕС и МВФ.

Натискът на пазарите върху две от най-уязвимите страни в Еврозоната - Испания и Италия, спадна рязко, след като стана ясно, че консерваторите в Гърция печелят парламентарните избори.

Доходността по 10-годишните испански облигации падна от 6.838 на 6.767 процента, а на италианските - под 5.9%.

Към 1 ч. бълг.време, еврото струваше 1,2738 долара и 100,70 йени срещу 1,2644 за долар и 99,47 йени в петък вечерта при затварянето в Ню Йорк.

Вотът в Атина даде тласък при отварянето на борсите на Стария континент. Водещият индекс в Лондон FTSE 100 се повишава с 1.18 на сто, във Франкфурт DAX е нагоре с 1.17 на сто, най-скромно, под 1 процент, нараства CAC 40 в Париж.

Консервативната партия Нова демокрация спечели изборите в Гърция с малка преднина. След преброяване на гласовете, Нова демокрация е начело, но без мнозинство, с 29,96% от гласовете и 130 места в 300 местния парламент. Ето и останалите:

- СИРИЗА - 26,65% - 71 места.

- ПАСОК /социалисти/ 12,46% - 33 места.

- Независими гърци /националистическа десница/ - 7,47% и 20 места.

- Златна зора /неонацисти/ 6,92% - 18 депутати.

- Демократична левица /Dimar/ - 6,11% - 16 депутати.

- Гръцка комунистическа партия - 4,49% - 12 депутати.

Десноцентристите от Нова демокрация са за спазване на кредитното споразумение с Евросъюза и МВФ и изпълнение на договорените реформи, а СИРИЗА е против и иска цялостното му преразглеждане.

Според лидера на консерваторите Андонис Самарас, гърците са гласували за оставане в Еврозоната. Той призова другите партии да създадат правителство на националното спасение.

Лидерите в Европа предвиждаха възможността, ако Гърция се откаже от предложените мерки, страната да напусне Еврозоната.

Преди месец и половина партиите не успяха да формират правителство. По тази причина тези избори бяха следени от цял свят, тъй като много наблюдатели се опасяват, че излизането на страната от Еврозоната би предизвикало сериозни трусове в глобалната икономика.

И европейските лидери и САЩ поздравиха Гърция с евроизбора и изразиха надежда, че правителството ще бъде формирано бързо.

Предложените от ЕС строги мерки за икономии са свързани с два пакета международна помощ за Гърция. През 2010 г. страната получи транш от 110 милиарда евро, а през 2011 – 130 милиарда евро.

Въпреки че радикалните леви формално не са за излизане на страната от ЕС, очевидно бе, че при реализирането на тяхната програма, Гърция не би се задържала в Еврозоната.

Водещите европейски държави се опитваха до последния възможен момент максимално да повлияят върху позицията на гръцките избиратели и да ги убедят да се откажат от гласуване за радикалните леви.

Евролидерите и целият финансов свят бяха затаили дъх и след победата на консерваторите внимателно го поемат отново.

Според кореспондента на Би Би Си в Атина, болшинството от гърците искат страната им да остане в Еврозоната, но въпросът е на какви жертви са способни заради това.

Съдейки по допитванията, болшинството от гърците искат и да останат в Еврозоната, и да бъдат отменени строгите мерки за икономии.

Неопределеността накара международните кредитори на Гърция да се разтревожат. Те искат страната да спазва договореността за условията на кредита на ЕС и МВФ, ако иска средства, за да избегне банкрута.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос постави условие в предложеното от Нова демокрация правителство на националното обединение да участват представители на Нова демокрация, ПАСОК, Демократичната левица и СИРИЗА.

Лидерът на СИРИЗА обаче категорично отказа влизане в такава коалиция. Коалицията СИРИЗА увеличи с цели 10 процента резултатите си спрямо предишния вот.

Министрите на финансите на Г7 пожелаха оставането на Гърция в Еврозоната, след победата на дясната партия Нова демокрация на парламентарните избори.

"Като имаме предвид резултатите от изборите в Гърция, ние сме на разположение да работим с бъдещото правителство на Гърция и сме уверени, че е в интерес на всички Гърция да остане в еврозоната, спазвайки ангажиментите си", се казва в съвместно комюнике на групата на седемте икономически сили.

В същото време министрите на финансите "приветстват ангажимента на Еврозоната да работи в партньорство със следващото гръцко правителство, за да се гарантира, че то продължава по пътя на реформите и устойчивото присъствие в сърцето на еврозоната".

Г7 включва Германия, Франция, Италия, Япония, САЩ, Великобритания и Канада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FRIDAM___

    0 0 Отговор
    kakto seki pat garsite sa cigani i cigani 6e si ostanat 6e se pazarat i 6e gledat si4ki da im pomagat i da im platat dalgovete zatova 4e zimat 13 zaplata i sekvi drygi bonosi i zatova 4e seki den si igraiat sertaki i 4upat 4enii i piat uzo pak neka si e kriza ,evropa 6e ni spasiava ina4e izlizame ot neia a tva te znaiat 4e e pagobno za evropeiskia saycc i si gi e.at na evropa kakto i nazc v tva 4islo kakto te si znaiat.Zatova xorata odavna sa kazali kogato se e rodil vizantiecat evreina e reval kato bebe talkuvaite go sega vie natatak