Last news in Fakti

30 Октомври, 2019 12:51 7 984 22

От общината в затвора

  • иванчева-
  • петрова-
  • корупция-
  • избори-
  • община-
  • арест-
  • присъда

Корупцията изяжда бъдещето на хората

От общината в затвора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На местните избори в България на 27 октомври 2019 г. се кандидатира една изключително необикновена двойка Десислава Иванчева и Биляна Петрова, пише в свои материал германската телевизия ARD-Wien. На двете партийно независими жени, които са в края на 40-те си години им бе позволено с решение на съда да участват в изборната надпревара, независимо че са под домашен арест. Двете бяха осъдени заради корупция, съответно на 20 и 15 години лишаване от свобода на първа инстанция. Двете, в качеството си на служители на община „Младост”, са обвинени в изнудване на строителен предприемач, от когото са поискали 750 000 EUR, за да му издадат разрешително за строеж в кв. „Младост”. Те оспорват всички обвинения и се представят в качеството и на жертви на политиката, правото и строителната мафия. Издадената присъда на база обвиненията е необичайно висока за първа инстанция. Двете я обжалват. Решението на втората инстанция се очаква най-рано в края на декември 2019 г.

Изборната си кампания двете провеждат предимно във Facebook и много хора не биха даже знаели, че са се кандидатирали, споделят двете при среща с германския журналист Андреа Беер. Иванчева споделя, пред нея, че е била отведена с белезници. Междувременно в колата ѝ полицията намира 56 000 EUR в брой. На това Иванчева отговаря, че колата ѝ е била заключена, а парите са били подхвърлени. Тя и Петрова никога не са изнудвали строителен предприемач.

Десислава Иванчева беше първият
независим районен кмет в София

Избрана е през ноември 2016 г. напълно изненадващо със 65% от гласовете за районен кмет и с 35% пред кандидата на управляващата партия ГЕРБ. За свой заместник назначава Биляна Петрова. Още от самото начало започват да ѝ пречат, споделят двете. Изборната им победа предизвиква шок в управляващите.

„От първия ден започват опити да бъде свалена”, казва Петрова за избора на Иванчева. Столичният общински съвет обявява избора им за противозаконен с мотива, че има конфликт на интереси и няколко пъти е разследвана от „Стопанска полиция” за злоупотреба със служебно положение. „Нищо не беше доказано, тъй като и нямаше какво да се докаже”, казва Иванчева.

Районните власти предизвикват инспекции от всевъзможни инстанции. „Саниране, храната в детските градини, обществените поръчки всичко беше контролирано. Ние обаче не бяхме санкционирани нито веднъж. Следователно по този начин не можеха да ме уволнят”, продължава Иванчева.

Двете са били частни предприемачи. Иванчева също се е ангажирала с гражданска инициатива срещу незаконното застрояване в квартала, в който живее. Като заместник-кмет на район тя и Биляна Петрова са следели педантично за спазване на строителните предписания – определените парцелите, височината на сградите, електрическата и ВиК мрежи. Те критикуват големите проекти на чуждестранните инвеститори и зачеркват строителните планове, които смятат за незаконни.

Публичен арест през април 2018 година

През април 2018 г. двете жени са арестувани на улицата след една служебна среща. Пет часа те е трябвало да прекарат на оживено кръстовище в центъра на София с белезници и без възможност да повикат адвокат. Обществени, предварително информирани медии, показват на живо унижението им. В колата им са намерени междувременно 56 000 EUR в брой, които са броени на улицата. В началото представените доказателства падат според експерти по корупцията и много хора в България намират случая за учудващ, особено като се има предвид високата присъда, която е наложена на двете жени на първа инстанция – 20 години за Иванчева и 15 за Петрова.

Корупцията в България е проблем

Обвиненията, преди всичко на висши политици и на предприемачи за корупция, според българските и международните неправителствени организации, систематично се протакват, за да може с натрупване на годините да не се стигне до присъда. От години в ЕС България е сигнална лампа по отношение на борбата с корупцията. Корупцията се разпростряна във всички области на обществения живот - било то инфраструктура (магистрали), образователна или здравна системи. С Европейските фондове се злоупотребява с милиони, като например проектът за къщи за гости, с който е трябвало да се стимулира селския туризъм. Една част от общо 750 къщи са присвоени от политици от високите етажи. От март 2018 г. в България съществува Антикорупционна комисия. Тя обаче не може да предявява обвинения и стартът ѝ беше повече от несполучлив. Шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев беше замесен в „Апартаментгейт". Това беше корупционен скандал, в който той и високопоставени политици са придобили луксозни жилища далеч под реалната им цена. Между тях са и бившата министърка на правосъдието Цецка Цачева и Цветан Цветанов - бившият заместник-шеф на управляващата партия ГЕРБ на министър-председателя Бойко Борисов. Пламен Георгиев, въпреки всички протести, беше изпратен за консул във Валенсия.

Корупция означава не само лоши тротоари и асфалт. Тя разяжда обществото. Последиците са чести фалити на предприемачи или на хора, които емигрират. Практически погледнато корупцията изяжда бъдещето на хората и създава една напълно фалшива картина за младите поколения.

Най-бедната страна в ЕС има изключително високи проблеми със свободата на медиите. Журналистите почти постоянно се страхуват да критикуват политиката, съдебната система и некачествената борба с корупцията. На това мнение са и Репортери без граници. В световната ранглиста на организацията България е на 111 място от 180 държави. От влизането на България в ЕС през 2007 г. Европейската комисия в Брюксел ежегодно оценява реформите в областта на правото и борбата с корупцията. От Брюксел заявяват: през 2019 г. България е изпълнила всички задължения, които страната е поела при влизането си в Съюза. Независими наблюдатели в България критикуват остро това, тъй като на хартия може би са изпълнени необходимите реформи, но тяхното внедряване и прилагане на практика е напълно недостатъчно. Експерти по корупцията критикуват също и липсата на разделение на властите. Върховете на съдебната власт и политиката са вплетени.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Скоро Гешев

    18 27 Отговор
    ще ги оправи
  • 3 Омг

    64 13 Отговор
    И сега излиза баце Бойко и казва, че половина Германия иска да работи в България заради многото заводи и добрите пътища и Заради добрата ни съдебна система
  • 4 Anonim

    14 48 Отговор
    Грозната вещица

    Коментиран от #9

  • 5 Гледайте като пишете

    19 0 Отговор
    Мдаааа
  • 6 пенчо

    12 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг:
    Публичен арест ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 месара

    24 53 Отговор
    тия двете кукувици да приличат на много болни? хубава двойка са, в сливенския между тях ше се зароди истинска любов - ако вече не се е зародила!

    Коментиран от #10

  • 9 съседа

    24 6 Отговор

    До коментар #4 от "Anonim":

    Нема по-грозна от твоята
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чичак

    13 33 Отговор
    Тия защо още не са в затвора. Да учат Закон за устройство и застрояване на Столична община и ЗУТ.
  • 12 fffffffff

    8 22 Отговор
    Рев, че корупцията е много лоша, рев, че горкичките корумпирани кметове са осъдени на много години затвор. Диагноза шизофрения.
  • 13 6437

    26 0 Отговор
    А двойката Ц.Чоков и съпругата му ???
  • 14 4oko

    25 3 Отговор
    Корупцията е далече от тия две лели, те просто не знаят как да делят за да има и за строителя и за кмета и да архитекта, но в другите общини масово се презастроява ,а там корупция "няма" защото когато корупцията е закона, тогава огранизираната група е властта :) А аз не съм чувал някой да се само арестува и наказва за това че краде:)
  • 15 Кико

    11 25 Отговор
    Крадлите си намериха местото. На всекиму според деянието, би трябвало да им режат ръцете!

    Коментиран от #17

  • 16 Garrincha

    23 0 Отговор
    Смъртоносна диагноза !!! Ако сте се явявали на конкурс за държавна работа - знаете за какво става въпрос … тежката болест "наш човек", като проказа е разяла всичко … Държавната администрация в България е паянтова къщичка от слама и тор, в която духа от всички страни постоянно пропадат изгнили звена, а дупките се запълват отново със слама и оборски тор !!!
  • 17 До 15 Кико

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "Кико":

    Дано и ти да паднеш в ръцете на честната прокуратура
  • 18 БатП

    19 4 Отговор
    Добре дошли в Абсурдистан! Където за изнасилване и побой дават 4 години, но за скалъпен корупционен скандал дават 15-20 години.
  • 19 иво

    15 6 Отговор
    Коментара е излишен! Всичко е скалъпено и показно защото ваклин строи, а кой е ваклин и на кого слугува
  • 20 negative

    5 1 Отговор
    Уникално е обръщането наопаки на всичко ...снимката остава в негатив , липсва фотопроявителя , каквото и да означава това ....Просто не се проявява съществеността на нещата и тяхната основна функция . Това важи за цялостния процес на живота ни ....за жалост той е само един, а после или вечност или ад !!!
  • 21 цербер

    0 2 Отговор
    споделят двете при среща с германския журналист Андреа Беер. Иванчева споделя, пред нея,,,,,ГЕРМАНСКАТА ЖУРНАЛИСТКА. Андреа Беер е жена. Споделямъ.
  • 22 Пепо

    1 0 Отговор
    Да би мирно седяло не би чудо видяло, ако някой каже че в община Младост няма корупция (и сега), то не сте си имали наистина представа наглоста на администрацията каква е. А да питам аз , каква е Иванчева че по нейното царуване се опита да ми продаде имот в апетитна част на Младост.? Крадла и безжалостна далавераджиика, те за това сега да си сърба попарата. Но има още като нея в общината, нека и теб поразчистат !