Last news in Fakti

27 Юни, 2012 23:24 5 892 38

При бързите кредити няма скрити такси

  • бърз кредит-
  • условия-
  • съвет-
  • заем-
  • христова-
  • неткредит
При бързите кредити няма скрити такси - 1
Ирина Христова – управител на „НетКредит”
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Госпожо Христова, на какво даобърнем внимание, когато теглим бързи кредити? Как да изберем най-подходящата компания?

- Моят съвет е да изберете фирма с опит, която да е лицензирана като финансова институция. Добре е и първо да разгледате сайта на набелязаната компания и ако всичко в него ви е ясно, това е добра отправна точка. Желателно е да се запознаете с общите условия за предоставянето на кредитите, които би трябвало да са публикувани на интернет страницата на компанията. Бъдете внимателни към договори, които са във формат, в който могат да се правят промени на основните данни.

- Как да се предпазим от измами с личните данни?

- Регистрирането на компанията в Комисията за защита на личните данни гарантира, че персоналните данни на хората се използват само за целта, за която са предоставени. Иначе всяко кредитно дружество има своя система за идентификация на теглещите кредит лица, която цели да предотврати евентуални злоупотреби.

Повечето утвърдени фирми на пазара „отсяват” евентуалните измамници още на етап кандидатстване за кредита. Вече не е достатъчно някой да открадне ЕГН-то и имената на друг човек, за да тегли заем от негово име. Изисква се и друга лична информация, която в повечето случаи няма откъде да бъде набавена.

Личните данни са и собствена отговорност на всеки. Човек не трябва да дава или да споменава пред други хора номера на личната си карта, на банковата си сметка, както и къде какви кредити е теглил. Това се отнася и за личната карта и мобилния телефон – те не трябва да се предоставят на познати, на които човек няма пълно доверие. Хората не трябва да дават на някой да кандидатства от тяхно име и съответно не трябва да подават искане за кредит от името на друг.

- Как да не ни откажат онлайн кредит?

- Има няколко прости правила, които трябва да се спазват. На първо място не трябва да се предоставя лъжлива или неточна информация. Ако компанията се усъмни във верността на данните, които й предоставяте, то шансът да получите отказ е много голям. Също така, ако още нямате банкова сметка, добре е да си откриете преди да кандидатствате. Повечето компании превеждат исканата сума по сметка и изискват кредита да бъде върнат отново по банков път. Може да използвате и банковата сметка, по която се превежда заплатата ви. Просрочията по други кредити (включително стоки на изплащане, потребителски или ипотечен кредит, лизинг) влошават общата ви кредитна история. Това е пречка да ви бъде отпуснат и бърз кредит.

Ако пък върнете кредита в срок, това ще ви даде преимущество при евентуално повторно кандидатстване, когато цялата процедура ще ви отнеме много по-малко време. Това се дължи и на факта, че вече сте одобрени при тегленето на първия си кредит. Добре е да следите редовно кога наближава датата за връщане на заема.

По принцип всяка кредитна институция си има и собствени условия по отношение на кредитополучателите, които са съобразени и с целта, за която се отпуска заема. Затова е добре, ако вече сте се спрели на дадена компания, предварително да проучите дали има по-специални изисквания за кандидатстване и дали вие отговаряте на тях.

- Какво става, ако кредитите не се върнат в срок?

В този случай клиентът получава подсещащо обаждане, което го приканва да изплати задължението си. Начисляват се и неустойки за просрочие на кредитите. Закъснението му се отбелязва в Централния кредитен регистър (ЦКР). Всички банки и финансови институции имат достъп до ЦКР и получават информация за период от 5 години назад.

- На какви условия трябва да отговаря човек, за да кандидатства за бърз заем?

Всяко лице между 18 и 65 г. с чиста кредитна история и постоянен трудов договор може да кандидатства за бърз кредит. Не се изисква никакво предварително предоставяне на документи, нито минимален доход, обезпечение и т.н. Именно това е едно от предимствата на онлайн заемите.

Самото кандидатстването при повечето фирми е изцяло онлайн (човек не е нужно дори да излиза от стаята си), а процедурата е опростена и лесна. Обикновено се попълват на сайта:

* лични данни;

* информация за месторабота;

* имейл за връзка.

* изпращане на sms от личния мобилен телефон на номер, посочен на електронната страница на компанията.

Ако кандидатът е одобрен, от фирмата му се обаждат и му задават няколко въпроса, с които да го идентифицират. След това парите постъпват по сметката му до минути.

- За какво най-често се използват този тип кредити?

- Хората имат различни причини, за да ползват интернет кредити. Някои от тях спешно се нуждаят от известна сума за покриване на текущи разходи (най-често в случай на забавяне на заплатата или непредвиден разход), други ни предпочитат заради бързината, удобството и анонимността.

Самото име на тези кредити подсказва, че те са подходящи за много ситуации, когато човек спешно се нуждае от малка сума в брой. Най-често бързи кредити се теглят за покриване на текущи разходи като сметка за ток или телефон, храна, медицински услуги, лекарства. Често срещана причина е и плащането на данъци, погасяването на други кредити, такси по кредитни карти, както и връщането на заем от приятел.

Повод за такъв заем може да е и внезапно пътуване, проблеми по пътя, спешно купуване на подарък, билети за концерт и др. Оказа се, че с тях хората капарират и ранни записвания за почивки и екскурзии за лятото.

- Каква е лихвата? Има ли скрити такси?

- При кредита до заплата, не се начисляват лихви, а такси за ползване. Самата същност на този вид заем, а именно ниската сума и краткия срок, не позволява те да се причисляват към останалите кредити (потребителски, ипотечни и други) и да се използва лихвеният процент като форма за изчисляване на дохода от страна на заемодателя.

Таксата не е фиксирана и се променя в зависимост от броя дни, за които е взета сумата. Това е наложено от гъвкавостта на този вид кредит и нуждата от по-лесно и удобно изчисляване на сумата за плащане във всеки един момент. Хубавото е, че клиентът лесно може да разбере каква сума дължи. Това се проверява за няколко секунди в сайта ни. Не се начисляват никакви скрити такси и комисионни, за разлика например при другите видове кредити, където има такса за обслужване, такси управление на кредита, застраховки и други.

При нас всеки сам преценява каква сума да изтегли и за какъв период да я върне. Ако на човек таксата му се стори висока, той е свободен да не се възползва от услугата ни. Но практиката ни показва, че този тип кредити са много удобни, защото пестят много време и усилия. Около 80 % от клиентите ни са се възползвали повече от два пъти от кредитите, които дружеството предлага.

- Каква е разликата между "бърз кредит" и вземането на потребителски заем от търговска банка?

Всъщност разликите са доста. Първо сумата, която се тегли при потребителските кредити е по-голяма, а срокът за връщането им – по дълъг. Кандидатстването при бързите кредити обикновено е изцяло онлайн, а при потребителските се ходи на място в банката, попълват се документи и т.н.

Освен това, при потребителските заеми се начисляват лихви, а при интернет кредитите – такса за ползването им. При последните няма и скрити такси, каквито може да има при потребителските.

Съществена разлика е и значително по-голямата бързина, с която се отпускат интернет кредитите. При тях кандидатстването и превеждането на заема (при евентуално одобрение на кандидата) става за минути, докато при банковия потребителски кредит този срок е няколко седмици.

- Популярни ли са такъв тип заеми в чужбина?

- На запад и в Щатите този тип кредити са много широко използвани. Ефективността на микрокредитите е вече проверена и доказана и в държави като Великобритания, Австралия и Канада, където услугата е добре позната, а броят на отпуснатите заеми непрекъснато расте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИФЛЕНСКА РАБОТА

    3 0 Отговор
    И къде е надписът ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
  • 2 patilan

    2 0 Отговор
    Пълна лъжа. Така наречената такса е убийствена! Ако се сметне като годишна лихва, сигурно надхвърля 500%! Това са лихвари. И е много интересно чии пари въртят.
  • 3 що лъжИш како

    1 0 Отговор
    Само такива, като Енев ще ви оправят...;)
  • 4 математик

    3 0 Отговор
    "Кредит" - 399лв, връщаш - 522,70лв за 30 дни! А сега сметнете лихвата. Къде е прокуратурата? Кой дава лицензи на лихвари?
  • 5 Калин Каменов

    1 0 Отговор
    522.7-399=123.7
    123.7/399=0.31
    0.31*100=31% за едни месец или
    31% * 12месеца = 372 % годишна лихва !!!!!!!
    Еха - искам и аз да давам такива заеми!
  • 6 Калин Каменов

    1 0 Отговор
    Или трябва да му казваме ГПР - е много е
  • 7 aladin

    0 0 Отговор
    Tова са лихвари! Няма ли закони в тази държава? И ако закъснееш с вноска ще те тормозят и заплашват. Кой им е дал лиценз?
  • 8 Аре, бе!?

    0 0 Отговор
    Госпожицата лъже най-безобразно! Лихвата, маскирана като такса е безбожна. Злаупотребяват с лични данни, звънят по вратите, заплашват....Пълни м..дили. Кредит само в краен случай и то от банка. Не пълнете гушите на лихварите.
  • 9 внимание мутрииии

    0 0 Отговор
    Мутрите напъплиха отново...., ЧАСТИТО на печИлившите.
  • 10 Лихвар!

    0 0 Отговор
    Естествено, че лъже госпожицата... Няколко седмици трябвало за одобрение. Трябвало да се виси по банката... Пълни глупости! Едно обаждане в една банка (няма да я споменавам) и след работа минавам за 2 минути и подписвам вече подготвения договор. След 2 дни парите са в сметката ми и лихвата е 46,5 ПЪТИ!!! по-ниска от крадливите кожодерски лихвари. Защо не казва на запад, като са "толкова разпространени" тези заеми, колко е лихвата? Защото ще остане без работа... Хайде господа журналисти такива статии да ги публикувате в раздел "Шоу" или "Хумор, сатира и забава"...
  • 11 CCHHAA

    0 0 Отговор
    ей мър*и теглил съм пет бързи заема да го д...те няма върнем нищо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 peter

    0 0 Отговор
    Wоѕtlкkо Fіnкnсікl Ѕоrvісоѕ ĸ нoй-гeлямoтo чocтнo финoнceвo aeмпoния в PMЩ, aeятe дĸмeнcтpиpo pocтĸж пpĸз гeдинoтo. Xpeдължoвoмĸ дo poзшиpявoмĸ ĸaипитĸ cи, дивĸpcифициpoния бизнĸc мeдĸл и пe-вoжнeтe - зoпeчвoмĸ дo зoтвъpждoвoмĸ peлятo cи aoтe бъдĸщ лидĸp в oвтeмeбилнoтo индycтpия.

    Уcлyгитĸ ни вaлючвoт cлĸднeтe:
    * Инвĸcтициeнни зoĸми
    * Зoĸм зo aeнceлидиpoнĸ нo дългo
    * Hтepи ипeтĸчĸн apĸдит
    * Бизнĸc apĸдити
    * Лични зoĸми

    Oтгeвepĸтĸ нo нoc, зo дo ви пpĸдecтoвим пeвĸчĸ инфepмoция.
    К-АЕІL ------ [wоѕtlкkоfіnкnсікlѕоrvісоѕ02@hаtmкіl.саm]
    WВЕХЅЕСС ------ +2348120111731
    Блoгeдopя и Бeг дo тĸ блoгecлeви.
    Зo poзбиpoнĸтe,

    Копирано от http://www.bgfermer.bg/Article/5552369 © www.bgfermer.bg
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 кандидатствайте за бърз и лесен заем тук

    0 0 Отговор
    имате ли нужда от заем?
    Вашата фирма, фирма или индустрия се нуждаят от финансова помощ?
    имате нужда от финансиране, за да започнете бизнеса си?
    имате ли нужда от личен заем?
    заем за подобряване на дома ви,
    ипотечен заем,
    заем за консолидиране на дълга,
    търговски заем,
    образователен заем,
    кола заем,
    заем за активи.
     
    пишете ни: [email protected]
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Масондо Анджела

    0 0 Отговор
    Прекратете финансовите си притеснения сега: Моето име е Масондо Ангела от Великобритания Мога да се усмихна, че боящият се от Бога човек, който бе обезпечил $ 90 000 Usd, и двама мои колеги също получиха заеми от този човек без никакви затруднения. Съветвам ви да не изберете неправилен човек, определено ще кандидатствате за паричен заем за вашия проект и един друг. Написах този пост, защото мисис Илия, ме накара да се почувствам благословени от заемите им. Това е чрез приятел, с когото срещнах този честен и щедър Бог, страхуващ се от човека, който ми помогна да спечеля този фонд, за да платя за заема на вашия живот, имате нужда от финансова помощ, сте забити, нямате достъп до банков кредит или не в полза на банката за финансиране на строителството, развитие на недвижими имоти, развитие на бизнеса си собствен бизнес, трябва да сте видели и да печелите пари, лош кредит или да имате нужда от пари, за да плащате сметки или дългове. Ето защо Ви препоръчваме да отидете там, моля, свържете се с вас и се срещнете с вас за услугите, за които го поискате. Адрес за връзка: ([email protected]) ИЛИ WhatsApp: +2349035555247
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 MRS KATHY HALL

    0 0 Отговор
    Внимание:
    Търсите РЕАЛНА ФИНАНСОВА КРЕДИТНА КОМПАНИЯ, която да ви отпусне заем между 5 000 евро и 5 000 000 евро (за бизнес или фирмен кредит, личен заем, жилищни кредити, заем за кола, заеми за консолидация на дълга, рисков капитал, заем за здравеопазване и др.)
    Или ви е отказан заем от банка или финансова институция поради една или друга причина?
    Кандидатствайте сега и получете реален финансов заем, обработен и одобрен в рамките на 3 дни.
    КОМПАНИЯ ЗА МЕТОДИСТ ЛИМИЛЕЙТ КООПЕРАТИВЕН КРЕДИТ, ние сме "Международно акредитиран кредитодател", който дава РЕАЛНИ ФИНАНСОВИ ЗАЕМИ на физически лица и фирми с нисък лихвен процент от 2% с валидна лична карта или международен паспорт на страната за проверка.
    Изплащането на нашия кредит започва 1 (Една) година, след като сте получили заема, а продължителността на изплащане варира от 3 до 35 години.

    ЗА ВРЕМЕНЕН ОТГОВОР И ОБРАБОТКА НА ЗАЯВКАТА ЗА КРЕДИТ В 2 РАБОТНИ ДНИ,
    Свържете се с нас директно чрез този имейл: [email protected]


    Свържете се с нас със следната информация:

    Пълно име:____________________________
    Необходима сума като заем: ________________
    Срок на кредита: _________________________
    Цел за кредит: ______________________
    Дата на раждане:___________________________
    Пол: _______________________________
    Семейно положение:__________________________
    Адрес за контакт:_______________________
    Град / пощенски код: __________________________
    Държава:__________________________
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.