4 Юли, 2012 07:03 13 906 37

Джунглоподобно съществуване

  • цени-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ценовият скок от 1 юли стъписа цяла България и задълбочи разрушителните процеси - икономически и личностни. Агресията се превърна в основна характеристика на всекидневието ни, пише в коментар за Дойче веле Мирела Иванова.


„52-годишен шофьор на тролейбус е приет в "Пирогов" с комоцио и счупен нос след побой заради лек пътен инцидент” - из новините на БНР

Денят хикс на агресивните цени през тази година се оказа 1 юли. Всяко от последните лета се помни с подобни поскъпвания, но този път става въпрос за драстични проценти. Фаталните 13 за електроенергията например, които масово ще поставят и граждани, и фирми в битово робство. Увеличението на цените на природния газ също ще “повлече крак” и ще умножи непосилието на разходите за храна и топлоенергия. Пък ако сложим в сметките и поскъпването на водата, неизбежно ще провидим бъдещето си дори не като бедно, а направо като мизерно.

Управляващи и опозиция дават обяснение с две противоречащи си тези. Правителството ни убеждава, че лобисткият закон за зелената енергия, приет в предишния парламент, предизвиква настоящия ценови скок и шок. Експертите на БСП пък са категорични, че така българите изплащат неустойките по прекратения договор за “Белене”.

С причини и без причини - ценовият шок е налице

Макар да не е никак маловажно какви са причините за все по-дълбокото затъване в безперспективна бедност, нека поговорим за последствията й, които се разрастват като неугасим пожар в съзнанието и поведението на повечето българи. Агресията на цените отключва агресия и автоагресия и у хората. Тя поражда сюжети, които не се побират в цивилизационните ни представи и общностни модели за съществуване. Най-тежко засегнати, естествено, са най-уязвимите възрастово и социално групи, но драматизмът на ситуацията не подминава никого.

Животът май престана да е ценност...

Стъписани в безсилието си да се справят, нагнетени със страхове и несигурности, мнозина прекрачват дори елементарните граници на личностно самоуважение и престават да мислят човешкия живот, бил свой или чужд, като ценност. Нараства броят на самоубийствата от отчаяние не само сред старите, самотни и болни българи. Всекидневно ставаме свидетели на смайващи поведенчески отклонения и на немотивирано насилие, което е необяснимо в жестокостта си.

Коя магистрала извежда от джунглата?

Невърнат навреме скромен заем води до безумното убийство на 22-годишен мъж. Лек пътен инцидент изпраща пребит 52-годишен ватман в реанимацията на “Пирогов”. Час преди това в болницата е прието и едно пребито до смърт 19-годишно момиче. Мъж, разхождащ кучето си в Западен парк, се спречква с друг, разхождащ също кучето си, и го прострелва…

Растящите цени задълбочават не само икономическата, но и моралната криза на обществото. А то и без това отдавна бива подготвяно за нравствен разпад - от криворазбрани политически практики, медийна безотговорност, несвършващи публични скандали, чиновнически и съдебен цинизъм, институционално безхаберие. Коя ли магистрала ще ни изведе от джунглоподобното съществуване?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    6 1 Отговор
    На този етап, вече само Бог може да спаси България. Ако българският народ се обърне към него с молба.
  • 2 кофти

    7 0 Отговор
    Изборите се видя, че не вършат работа....... Или имиграция или излизате на улиците, като гърците!
    Жалката истина е, че:
    За отопление на едно средно - голямо жилище са нужни около 250 лв за ТОК!!!!!!!!!!!!
    В България има хиляди пенсионери които взимат от 150-250 лв пенсии, което означава, че тези хорица са обречени, явно целта е да умрат много хора и да се съкратят разходите за пенсии....
  • 3 кофти

    2 2 Отговор
    Ти си стой в панелката и псувай пък чакай Бог да ти помогне....
  • 4 Радо

    3 0 Отговор
    Сами сме си виновни щото сме по зле от племената в Либия те поне се организираха и се противопоставиха на диктатора си Муамар Кадафи. Докато Българите сме по ниско ниво от тях и не започнем да протестираме няма да постигнем нищо като си седим цените ще летят нагоре. Така сме си седели 500 години няма друга държава в света с толкова дълго робство сега сме роби на НЕК ВИК и топлофикация!
  • 5 Аз

    4 0 Отговор
    Не е вярно, че надеждата е изгубена. Примирявайки се с действителността, ние потъваме все повече и повече. Аз лично считам, че единственият начин за справяне с проблема е гражданска война и назначаване на ЧЕСТНИ И ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ на ръководните позиции в държавата, а ако и те ни предадат, трябва да поемат отговорността, заплащайки с живота си.
  • 6 Реалист

    2 1 Отговор
    ,,Коя ли магистрала ще ни изведе от джунглоподобното съществуване?" Е, то до там няма нужда от магистрала, кара се много бавно -след катафалката....
  • 7 veselin

    4 1 Отговор
    Не се притеснявайте Бойко Борисов ще оправи работата. Като се събуди на сутринта и издрънка поредните глупости, укорявайки другите, а не своята накадърност да управлява, а да неговорим за свръхкадърните му подчинени, който съсипаха и фалираха страната.
  • 8 Пламен

    4 1 Отговор
    Шланга изцяло се демаскира като прост човек и демагог. И с приказките си,и с резултатите от работата си... Магистрали,магистрали,магистрали,магистрали... И за кво ми е магистрала до крайбрежието,след като нямам пари да отида дотам,и не съм единствен? Щяли сме да можем да пътуваме както било на запад по 50 км. в една посока,за да отидем на работа... И като дадем по 200 лв. за гориво в най-добрия случай,какво ще остане от 400-500-те ни лв. подаяние,дето и в Албания го няма?!...
  • 9 Ганьо

    3 0 Отговор
    За мен решението е само едно, куфарите и Терминал 2 и плюя на тая мизерна България!
  • 10 567

    3 0 Отговор
    Магистралите не са проблем нека си ги строят . 80 процента са от фондове. проблема е че в действителност България не съществува. кой работи ? 2.5 мл. пенсионери 600 000 държавни служители. а всичи хора над 16 г. са 4млн. какво правим като свърши резерва. А иначе се смеем на гърците.
  • 11 Калата

    2 0 Отговор
    До година ще се мисли много добре за кои ще се гласува.
  • 12 567

    3 1 Отговор
    Официално безработни 300 000 неофициално 600 000 иначе откъде 1000 000 неплатени здравни осигуровки. остават има няма 100 200 хил. това са хората които произвеждат нещо. ето я истината за така наречената държава България.
  • 13 Валентин Кръстев

    0 0 Отговор
    za kogoto i da glasuvame vse 6te e su6tata. tuk triabva promiana v konstituziata-drasti4na
  • 14 Валентин Кръстев

    0 0 Отговор
    rado mavritanite sa durjali ispanzite blizo 800 godini , ne sme edinstvenite , no sme nai turpelivite , o6te pove4e sega kato imame 50 prozenta ot rodninite gurbetchii, koito pra6tat po niakoe €
  • 15 колю

    1 0 Отговор
    работата отива на въстание.Евала на онези които обират банкомати и бронирани коли само така можем да им се противопоставим на банките.Събаряй далекопроводи всеки ден да не могат да продават ток да изключват мощности чупи им клетките и ша са опраими.Може да стоим на тъмно и без телефон но и по тяхната няма да е
  • 16 икономиста

    1 1 Отговор
    Магистралите не са свързани пряко с доходите. за съжаление те са малка час от това което трябва да се прави в БГ. Ако Пламенчо няма пари да стигне до морето по магистрали то има такива хора и те ще стигнат и ще си харчат/дават/ парите в БГ. Ако няма магистрали ще отидат там където има и ще си ги харчат/ справка гърция, хърватия и др. комшии/.
  • 17 567

    0 1 Отговор
    За магистрали се говори за да се прикрие истината. а истината е че 80 процента от хората се чудят къде да работят. И това че като имаме магистрали бизнеса ще дойде в бг. са приказки от шипковия храст.
  • 18 Само ЦСКА

    1 0 Отговор
    Много странни разсъждения чета сред коментарите.
  • 19 Тошко Станчев

    1 1 Отговор
    ГОСПОДИ слез си събери вересиите(политиците,мутрите и народните ((изменници)))!!!!!
  • 20 ...

    3 1 Отговор
    В тая пропаднала "държава" всички сте силни само на приказки. Как така на един чалга концерт или ММА турнир се събират по над 3 хиляди младежи а на един протест има няма 100тина пенсионера ???
    Народа си заслужава оправниците. По-голямата част от младото поколение е неграмотно , живеещо ден за ден и без никакъв морал и ценности...
  • 21 ...

    1 1 Отговор
    В тая пропаднала "държава" всички сте силни само на приказки. Как така на един чалга концерт или ММА турнир се събират по над 3 хиляди младежи а на един протест има няма 100тина пенсионера ???
    Народа си заслужава управниците. По-голямата част от младото поколение е малоумно и неграмотно , живеещо ден за ден и без никакъв морал и ценности...
  • 22 567

    0 1 Отговор
    Именно само пенсионерите и държавните служители получават някакви доходи и само те отиват да гласуват. И резултата е налице.
  • 23 Пловдив

    0 0 Отговор
    Калата (№11) е съвсем прав,но кажете ми за кого да гласувам и изобщо останал ли е някой,занимаващ се с политика субект в тая държава,дето да не е крадец,антибългарин и слуга на мафията,каквито са и ГЕРБ,и тройната коалиция? Пак ли 9-ти юни,9-ти септември,10-ти ноември,10-ти януари ще ни оправят? Защо за да се промени нещо в тая страна все преврати трябва да се случват?! И след превратите все стигаме до изходното положение? И какъв е изходът от сегашната ситуация,както и за кого в крайна сметка да гласуваме на въпросните избори?
  • 24 georgi

    0 1 Отговор
    На такъв народ, такива управници.......от джунглата!
  • 25 кандидат емигрант

    1 1 Отговор
    Не магистрали каквото ще да построи Бойко никой няма да дойде в България.Големите инвеститори предпочетоха Румъния, която беше по Живково време светлинни години зад нас и защо?Защото "управляващите" им искат огромни суми, които да приберат в джобовите си.Никой не мисли за народа Бойко само се тупа в гърдите аз това аз онова и екипите му са пълни некадърници министрите също.Не могат на две магарета сламата да разделят.Всички европейски програми на агенцията по заетоста са пълен провал.А и се чудя какво прави тази агенция като почти цялото трудоспособно население е или без работа или работи за тоя дето клати гората.Ако на някоя западноевропейска страна правителството се гаври с народа както се гаврят с нас вярвайте народа ще е на улицата а не да се крият и да чакат каква ще е следващата гавра на избраното от тях правителство.Затова и всички кадърни кадри избягаха в чужбина никой не желае да си продава труда и да е на ръба на мизерията.От ден на ден става все по лошо.
  • 26 Иван Иванов

    3 0 Отговор
    Кала да му мисли който остане в България.Скоро тук ще останат само цигани и пенсионери.
  • 27 777

    1 0 Отговор
    БОКО, ЩО ЗА ГАВРА СА ЛЪЖИТЕ НА ТВОЙТЕ НЕДОНОСЧЕТА-ЕКСПЕРТИ ЧЕ ПРИЧИНАТА Е В ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ! АБЕ НЕКАДЪРНИК КРАДЛИВ ЧЕ КОЙ ТИ Е ИСКАЛ ТАЯ ИЗМИСЛЕНА ЕНЕРГИЯ АМИ КОИТО СИ Е СТРОИЛ ДЕКАРИ СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ ДА СИ НОСИ КРЪСТА !САМО ЧЕ ВСИЧКИ "ДОБИВАЩИ" ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ СА КРАДЦИ ОТ ТВОЕТО КРАДЛИВО ОБКРЪЖЕНИЕ ЗАЩОТО САМО НА ТАКИВА СЕ ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ТАЗИ ЕНЕРГИЯ!ЩО ЗА НАГЛЕЦ СИ БЕ?!
  • 28 VVV

    0 0 Отговор
    Ми така са намерили затова така става!!!
  • 29 111

    0 0 Отговор
    Абе боко не е толкова глупав колкото изглежда
  • 30 8987

    1 1 Отговор
    Нищо добро не ни чака. капитализма си отива. приказката на рокфелер за ябълките е измислена от евреите. за да си оправдаят крадените пари. същите тези евреи на които днес се кланяме.
  • 31 николай маринов

    0 1 Отговор
    Не знам какво още трябва да се случи , за да се пречупи най–накрая това робско мислене . Недопустимо е една шайка мутри да се гаврят със собствения си народ , но безумното в случая е че всички си траят въпреки ежедневните доказателства за абсолютната некадърност на управниците . И ако не друго поне да помислим малко за младите които все още са тук , в България. На какво ги учим – на очедушие , на това че " преклонената главица сабя не я сече " ? На това ли ? А ако всички тръгнем към аерогарите на кого оставяме родината , родителите си . На циганите , нали !
  • 32 1111

    0 1 Отговор
    Трябва да има масови протести срещу увеличението на тока. Даже най-добре масови протести за СМЯНА НА СИСТЕМАТА! Стига спахте, само чип не са ви сложили, всички друго е налице вече! Каква чака народа в момента? КАКВО????

    Коментиран от #35

  • 33 истанана

    0 0 Отговор
    новото робство !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! за всичко това са виновни И ботев И левски!!!! питам ви аз: чии празник е 3-ти МАРТ???? за каква свобода става въпрос!!!! народа през Турско е живял много по-добре .......
  • 34 роба

    0 0 Отговор
    очевидно е че народа по тези земи от векове е бил под робство, и сега не е по-различно. сами си избираме "ПОРОБИТЕЛИТЕ"
  • 35 СС

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "1111":

    Аз лично чакам теб приятелю,покажи се нейде и дай знак че ти си смелия водач. Веднага те подкрепям.Но май не ти стиска ?
    Проблема е наследствен.
    Безидейната,аморфна,посредствена,алкохолизирана,злобна и ПРЕДАТЕЛСКА, вече и доволно м...лизирана /от М...Л/ и оскотяла, но винаги готова да те предаде сбирщина със робски дух наречена български народ, няма шанс за промяна. Обречени сме на претопяване и поетапно изчезване, но с много бързи темпове. Затова, който си има и нещо друго освен горните убавини, да стяга багажа и ДИМ ДИМ да го няма.
  • 36 диан

    0 1 Отговор
    добре е:)
    при смърт губим само заемите си
  • 37 тапака

    0 1 Отговор
    АБЕ КАКВО МИ ПИШИТЕ ТОВА ТРЯБВА ОНОВА ТРЯБВА ,ГЕНЕРАЛА ВЕЧЕ ШПОРИ НАРОДА БЕЗ ВАЗЕЛИН ,ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА И ДА ГИ ИЗБИЕМ ТЕЗИ НАГЛИ КРАДЦИ ,КАКВО ЧАКАМЕ,,,,,,,,