5 Декември, 2019 19:00 1 680 9

Да приемем подадената от Деница Сачева ръка!

  • деца-
  • протести-
  • джендър философия-
  • джендър-идеология

Сега всички ние, които се борихме срещу анти-семейното законодателство, което от десетилетия си пробива път в нашето общество, трябва да решим как да продължим

Да приемем подадената от Деница Сачева ръка! - 1
Колаж: Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на арх. Христо Генчев и д-р Марин Генчев за сайта „Гласове“

На 3 декември 2019 година Деница Сачева беше избрана за министър на труда и социалната политика. В изказването си г-жа Сачева ясно отхвърли “джендър идеологията” и “гарантира диалог с всички заинтересовани страни” по ЗСУ. Само ден по-късно парламентарната група на “Обединени патриоти” внесе законопроект за отлагане влизането в сила на противоречивия Закон за социалните услуги. Двете новини, когато бъдат гледани съвместно са истински обрат в досегашната социална политика на правителството на Бойко Борисов.

След месеци протестите на десетки хиляди български родители бяха чути. Бяха чути както гласа на св. Синод на БПЦ, който излезе с нарочно становище по темата, така и позицията на евангелското вероизповедание.

Сега всички ние, които се борихме срещу анти-семейното законодателство, което от десетилетия си пробива път в нашето общество, трябва да решим как да продължим.

Пътищата са два - продуктивен диалог или втвърдяване на фронтовете и радикализация на исканията. Българската история ни учи, че втория вариант неизбежно води до оттегляне на умереното мнозинство, което досега поддържаше исканията за промяна в законите. Това ще превърне дебата за бъдещето на българското семейство в ниша запазена за малка, изолирана и радикализирана група.

Другият вариант е конструктивен диалог, който ще разреши на правителството, както да отговори на исканията на родителите, така и да не забавя предоставянето на социална помощ на уязвими групи като напр. децата с увреждания.

Началото на диалог между страни, които си нямат доверие е трудно. Подозрението, че можеш да бъдеш “изпързалян”, “вкаран в схема” или направо измамен кара всяка от страните да бъде максимално предпазлива. Този дяволски кръг на взаимно недоверие може да бъде разбит само от кредит на доверие.

Въпреки цялата минала история, въпреки всички насложени страхове и предубеждения диалогът трябва да започне. Преди седмици ние безрезултатно призовахме министър Петков да поеме подадената от родителските организации ръка. Днес българското правителство реагира. Затова ние се обръщаме към родителите и родителските организации със същия призив:

Родители да приемем подадената ръка!

Да дадем кредит на доверие. Време е за диалог. Време е да спрем да протестираме и да минем на нов етап. Когато има продуктивен диалог протестите са вредни. Защото протестите от призив да бъде чут нашия глас ще се превърнат в разменна монета на политическата арена. Децата и семействата на България не са разменна монета. Те не са инструмент, който може да бъде политизиран. Не са тема, от която някой да има право да извлича политически дивиденти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не е ясно

    14 2 Отговор
    за мен не е ясно за какво призовават арх. и доктор. По добре е да си гледат професиите.
  • 2 Матей

    15 0 Отговор
    Диалог,а?Та кой разговаря с терористи,а това са си социално-битови терористи.Стратегия за семейството и децата измислили.СТРАТЕГИЯ е военно умение да се планират бойни действия,за какви бойни действия се готвят и срещу кого?Разбърникали цели 30 закона за да стане на тяхното.Да спрели протестите и да ни убеждават колко е хубаво да те малтретират някакви изроди и да ги отнемат децата,и да им плащаш отгоре.Това минава всякакви кошмарни представи.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ДЕЦАТА И НА СЕМЕЙСТВАТА НА ХОРАТА
  • 4 Шопо

    6 1 Отговор
    Няма толкова грижовен родител като българина!!
  • 5 Дебил

    9 1 Отговор
    Деница Сачева е чдъщеря на проф. Евгений Сачев, доказан агент на Държавна сигурност ДС, преподавател в Академията на МВР и в УНИБИТ (Библиотекарския институт, ръководител катедра), който също осигури кариерата й.
    Нямам никаква мотивация да подам ръка на такъв човек, сори!!!
  • 6 Алоу изтрещялките

    0 8 Отговор
    Вие сте пълни смешници, бе! Разсъждавате точно като селски заядливи моми и май, май не отбирате много от законодателство. Един фейк и вече оревахте света как щели да ви взимат децата. Апропо при определен ред и условия и сега могат да ви ги вземат.....Тъ.панари, с претенции за обществена активност и медийно внимание!

    Коментиран от #7

  • 7 Родител

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алоу изтрещялките":

    Защо пишеш глупости, след като е видимо, че грам не си запознат с новият закон за социални услуги, който влиза в сила от 01.01.2020
  • 8 зара

    5 0 Отговор
    без никакъв кредит за това кощунство, никакви фъндъци, това е предателство спрямо нацията, която и без това е н аизчезване, да си заврът в г... всички "кредити", посягат на най- милото на всеки - ДЕЦАТА- еничарство ли ще въвеждат, безплатна плът за педофилите по света, че и ще плащаме на чужденци-джендъри да ни вземат децата, да преценяват, кое дете е в риск - КАКВО НАРАВИ ТАЗИ ДЪРЖАВА ЗА НАШТЕ ДЕЦА!!!! ДАЛИ СА БУДУВАЛИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НОЩЕМ, ДАЛИ СА ИМ ОСИГУРИлИ ЕКЗИСТЕНЦ МИНИМУМЪТ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ КАТО СОЦИАЛНА ПРИДОБИВКА, ДАЛИ ...ДАЛИ...долу мръсните решения от децата ни!!!!
  • 9 Ръката очаква поредното осребряване

    0 0 Отговор
    Деница Сачева е купила 28 дка на морето в община Шабла при Крапец – в зоната на супер елитните голфигрища за смешните 21 814 лв. през 2006 г., когато декар там струваше поне 20 000 лв. Добричлийката се обзавела и с апартамент в центъра на София от 111 кв. м едва за 47 450 лв. и втори за 52 600 лв.