28 Декември, 2019 19:01 4 194 37

Воня 2

  • никола вапцаров-
  • под игото-
  • васил левски-
  • христо ботев

Осквернителен опит на една клета женица да „преведе“ великата творба на Иван Вазов „Под игото“

Воня 2 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Читателю любезний,

ти се чудиш, маеш и дивиш отгде идва нетърпимата воня напоследък в общественото пространство в нашето Отечество.

Досега ти мислеше, че страдаме само от липса на държавност, от задълбочаващ се структурен и институционален разпад, от несигурност и хаос. Твоите наивност и простодушие са обясними – и ний като теб вярваме в доброто, справедливостта и световната хармония. Но тия дни вярата ни бе поразклатена от поредица духовни безчинства, нравствени плебейщини и други гнусни атаки срещу националната идентичност, чест и достойнство.

Сам помисли, преблагородний читателю, на какво прилича това – в рамките, няма и на месец, нов опит за поругание светлия образ на поета Никола Вапцаров, извършен в извънредно мерзко интервю с литературна инфузория, която преди тридесетина години написа гнусен поръчков платен пасквил срещу великия поет. Още незаглъхнала дунанмата около тази скандальозност и ето появи се чудовищна сапунка и балаганна простотия. Става дума за осквернителния опит на една клета женица да „преведе“ великата творба на Иван Вазов „Под игото“.

Слава богу, някои по-будни учителки и неколцина писатели, които още не са загубили чувството си за чест реагираха на тази пошлятина.

Но благородните народни избраници, възвишените министри и безкористните магистрати, опиянени от своето величие и незаменимост, мълчат и мълчанието им е оглушително. Някои раболепни медии си позволиха даже да защитят „клетницата“, извършила гнусното деяние, като обясниха, че това всъщност било необходимо на по-младите поколения, тъй като те не разбирали „архаичния“ език на патриарха на българската литература. Клетницата за десет години едва ли не с риск на живота си била „превела“ над 6000 думи на Иван Вазов. Джордж Оруел сигурно би завидял на изобретателката на абсурдния новоговор, а пък Франц Кафка би се отказал от всички свои творби, ако можеше да прочете опуса на „преводачката“.

Обаче, достопочтений читателю, ти добре помниш, че споменатите гьонсуратлъци от последните седмици са само поредна брънка от добре премислена стратегия, която отродителите и майкопродавците, отцеругателите и нравствените чапкъни, следват неотклонно вече повече от четвърт век. През две-три години те поднасят на озлочестеното българско общество порции духовна отрова, за да пробват до каква степен се е разклатила имунната система на нацията. А не беше ли оня ден, когато друга поръчкова перодръжка се опита да обясни, че клането в Батак било мит и страшните сцени, обрисувани от Вазов, с кръвопролитията, насилията и всевъзможните гнусотии били плод на вдъхновението на народния поет?

Не си забравил и скверните предложения да се издигне паметник на Вейсел паша в подножието на Шипка, направени от друг потурнак, който даже се бе издигнал до зам.-министър.

Ами как да не си спомниш постоянните подхвърляния на някои псевдокултурантрополози, че нашият народ страда от пристъпи на „комплексарски национализъм“.

За тридесет години безброй са опитите да се поругаят национални икони и светини – Васил Левски съвсем неслучайно убил ратайчето, даже го намушкал хищно няколко пъти, Христо Ботев бил касоразбивач, пройдоха и терорист, понеже отвлякъл незаконно кораба „Радецки“.

Гео Милев подбуждал стръвно народа към размирици с поемата си „Септември“ и с огнената си публицистика, особено със статията си „Полицейска критика“.

Никола Вапцаров пък бил направо престъпно подривен елемент, който искал да събори законно установената власт. Примерите са хиляди и са всеки ден пред очите ни. Явно слугите на Княза на мрака искат да накарат българското общество не само да повярва, че няма граница между добро и зло, низко и възвишено, благородно и подло, но и да заживее в състоянието на благодушна лотофагия… Колко уютничко и спокойничко!

Мечтата на уж случайните „преводачи“ и преоценители на литературното и историческото ни наследство е да овъргалят всичко във фразьорски флиг-флагове и словоблудства, да ни заливат всеки ден с уродливости, хлестаковщини и смердяковщини (ах, извинете, че прибягваме към персонажи от руската класическа художествена литература!), за да превърнат общественото пространство в една огромна духовна скотобойна. И там те да се разхождат с важен и изпъчен вид като интелектуални супервайзери и създатели на нова история и нови ценности.

Но да си представим, предобродушний читателю, какво би се случило например в днешна Франция, ако някой си помислеше дори да „превежда“ Юго, Стендал или Бодлер? Веднага ще му счупят не само ръчичките, но и краченцата.

Ами как би реагирала съвременната германска общественост, ако някоя бетонна глава би посмяла да се опита да извади от учебните програми Гьотевите „Фауст“ или „Лоте във Ваймар“. Хеле пък да не говорим за балканските страни – нашите съседки Сърбия и Гърция, които пишманполитиците ни често пъти велзевулски съжаляват.

Ще се откаже ли Гърция от творчеството на Никос Казандзакис, или Сърбия от Иво Андрич? Според извратените размишления на нашите политкоректни „преоценители“ творчеството на тези двама автори може би също нагнетява етнически напрежения, както „Под игото“ на Иван Вазов, или „Записките по българските въстания“ на Захарий Стоянов.

Обаче дори най-разложеното съзнание в тези страни не допуска мисълта да бъдат извадени от учебните програми, а в любезното Отечество не само изтръгват от учебните програми творби на Добри Чинтулов, Любен Каравелов, Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Христо Смирненски, Гео Милев, Никола Вапцаров и пр., и пр., но и с касапски устрем секат, режат, изхвърлят, демонтират, бастисват цели исторически периоди, знакови творби, неудобни за политкоректните папагали автори и тенденции…

Ние наивно и простодушно, ненагледний читателю, си мислехме, че има някакъв предел на свинщините и безчинствата, на които се подлага злощастното днешно българско общество. Уви, няма предел. Щедро финансираните от външни грантови структури (и децата вече в България знаят кои са, а правителството не знае) и по-особени организации със специално предназначение, наши нови ибрикчии, политически травестити, олани, поклонници на велзевулската и богохулна Истанбулска конвенция и други мушмороци, не спят и неуморно подриват стълбовете на българската идентичност, дух, достойнство, чест и национални традиции.

Ако беше жив бай Захарий Стоянов, щеше да възкликне: „Възгечтисайте се, бре господа!“. Сакън, пардон, пак се объркахме с тия чуждици. Хайде холан, нека всичко да върви мирно и тихо. Белким се засити бездънния търбух на властогонците и блюдолистващите националпредатели.

Но явно няма насищане…

Затова нека народът глухо да ръмжи и страшно да дрънчат окови. Интелигенцията да се вслушва замечтано в приспивните трели на брюкселските мазмантии, които ѝ пеят балдевски песни за политкоректност, европейски ценности и мултикултурални, неолиберални и постмодернистки ерзацсладкиши и блудкажи.

А юродивите врагове на Отечеството и зложелателите на народа да си чапкънстват и мастийстват необезпокоявани, да си изстудяват потните ръчички всеки ден с поредната лепта, отпускана им, макар и с погнуса, от техните задкулисни господари.

С погнуса, разбира се, защото дори и най-коравосърдечните господари не обичат престараването на лакеите. А любимата музика на лакеите и на нравствените подлоги е шумоленето на банкнотите и звонкът на монетите.

Бедний ми, бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее?

Коментарът на Иван Гранитски е публикуван в Епицентър


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бориславо

    46 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Съвсем изплиска легена ма !
  • 3 Юдо-о ...

    45 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Такива като теб са анатемосани по рождение!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 розово

    10 0 Отговор
    От теб не го очаквах.Ако го опровергаеш заставам зад теб.
  • 8 Не си прав

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ако забранят романа "Под игото" българинът от къде ще "учи" история, м? Нали тогава ще трябва да я учи от другите и това което ще прочете там никак, ама никак няма да му хареса.
  • 9 висок

    3 47 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    +++ за теб! Никой не познава първото издание на Под игото, ако го видят няма да могат да го разчетат. Това което имаме днес е третия превод и редакция на романа!!!
    За запалените родолюбци ..... Творчеството на Шекспир което познаваме също е три превод и редакция!
    А романа Под игото е написан по поръчка на Руския цар и е платено за това на Вазов, докато е директор на българското училище в Одеса!

    Коментиран от #18

  • 10 ердоган

    10 3 Отговор
    Разделяй и владей.
  • 11 Абе издайте го този роман

    9 2 Отговор
    Най-сетне в оригинал!!!! Тогава и в Турция ще могат да го прочетат без превод.
  • 12 Бай Стойчо

    30 2 Отговор
    То, ЛЕВСКИ си е казал какво трябва да се случи на националните предатели, но никой не го слуша. Къде по важни са евроатлантическите ценности за "българина", с тях най-добре ни работят...
  • 13 Другия с коня

    7 35 Отговор
    Истината е,че въпреки Носталгията,тази литература,така поднесена е АБСОЛЮТНО неразбираема за учениците.Невъзможно е да проговорят на архаичния Български език от 18 век.Така поднесена ги отблъсква от себе си.Праща ги директно на компютрите да си чатят.Камо ли да осъзнаят съдържанието или поантата....В контекста на това взаимно измъчване,една разбираема редакция е за предпочитане пред Нищото,което е реалност. Влезте в света на Новото поколение и ги съжалете.Помогнете им да се докоснат до Миналото,за да имат Бъдеще......

    Коментиран от #19

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 3 Отговор
    народ без минало няма БЪДЕЩЕ ПОД ИГОТО ПРЕСЪЗДАВА ЕДНА РЕАЛНОСТ КОЯТО СОРОСОИДИТЕ Я ПРЕИНАЧВАТ НЯКОЙ КОПИРА НИКА МИ НО ИМА БОГ
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    мили хора аз не хуля историята копират ми ника БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 16 Да еаааа!

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пиши, пиши, ама ако те докопам, ще съжаляваш, че си се родил!

    Коментиран от #20

  • 17 Генерал

    32 1 Отговор
    Китайците са го казали просто и ясно: "За да победиш врага си, трябва да възпитаваш децата му."
    Кой на кого е враг и иска да убие пак- за повечето в България става все по-кристално ясно. А дали ще стане? Нека се страхуват убийците...не могат да се скрият вече. Духовното убийство на един народ трябва да наказваме много по-сурово от физическото убийство. Защото убитите лесно могат да бъдат заменени с раждаемост, но ако раждаемостта е сред стадо простаци- всеки е обречен на мизерия и глад преди да е роден.

    Напишете в търсачката -Будителите от фондация „Америка за България“-Memoria ..и четете. Много неща ще ви станат ясни-вкарване на младото поколение в неолибералния модел и ОТРОДЯВАНЕ.
  • 18 Да еаааа! Аман от уроди

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "висок":

    ТАВАНСКИТЕ ЕТАЖИ СА НАЙ - ЗЛЕ МЕБЕЛИРАНИ ПО ЦЯЛ СВЯТ! ЗАТВОРИ СИ КЛОАКАТА .
  • 19 До коня на оня!

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Другия с коня":

    А бе този твоя ГЛУПЕНДЕР няма ли да си затвори най - накрая плювалника?
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Да еаааа!":

    господине не сьм писал тоя пост обърни се към сайта и провери моляте не заплашвай ще подам жалба В ОТДЕЛ КИБЕР СИГУРНОСТне мисля лошо никому БОГ ДА пазиБЪЛГАРИЯ
  • 21 Луди журналя

    10 0 Отговор
    Ми да се понапънат малко, може и да им се образува и втора мозъчна гънка.По- интересно ми е кога ще им преведат Война и мир и Тихият дон.
  • 22 бл.134 в Зап. парк

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Няма що?Скоро ще учим "Под игото" я оригнал на турски.
    Булгаристан , е една огромна строителна площадка ..но какво се строй: гробница , вавилонска кула.. или поредната пирамида
  • 23 Тази позиция

    11 2 Отговор
    е пример за всички продажни професури-всичколози, историци, политолози, литератори и политици. Тя трябва да влезе и в учебниците за да могат младите своевременно да се ориентират.
  • 24 Лора, внимавай...!!!!

    12 0 Отговор
    Каквото и да се говори, коментира, обсъжда, романа си е такъв, какъвто го е създал автора му Иван Вазов..! Почти няма човек от по старото поколение, който да не се е чел и вдъхновил от неговите произведения, така че това което отново измислиха, може би си нямат друга. работа е не осъществимо..! Защо искат да,, разсърдят,, автора и тези които мислят трезво по доста въпроси, включително и този...! Безсрамници...!!! (P. S Извинявам се за грешките...!)
  • 25 Цонко

    5 3 Отговор
    Воня едно беше миналата седмица със същият сюжет, преводът на Вазов е за сегашното ново свръхинтелигентно поколение което не може да намери в Гугъл превод на някои думи и губи интерес към произведението.
    Другите теми спорни от историческа гледна точка ще се обсъждат още години
    Гранитски ще може да пише доста вони , поне колкото са междузвездните войни
  • 26 Анти турчин

    13 1 Отговор
    Оригинала си е класиката .Не мога да разбера защо угорчават паметта на Вазов
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 истинският Автомат

    0 12 Отговор
    Az мразя пуд игъту е$еъе му бъ де Бугати,предлагам с#к$ на всички обратни 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈:-):-)😍😍😍😍:-):-)🏳️‍🌈haha

    Коментиран от #37

  • 29 Така е

    8 4 Отговор
    БГ държавата трябва да в бойно поле на НАТО и всякалва национална идентичност пречат! Грабданите трябва да бъдат смачкани за да може спокойно НАТО да си докара пръжията, а БГ гражданите да са техният щит
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    народ който не тачи МИНАЛОТО СИ няма БЪДЕЩЕ

    Коментиран от #36

  • 31 факти

    14 1 Отговор
    Иван Вазов е бил своеобразен медиум Това го казва учителят П .Дънов Значи на 100 % е вярно Описвал е събитията ,такива каквито са били. .Неговите произведения не бива да коригират .Той е велик писател и задължително е да се изучава.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мисля си

    2 10 Отговор
    Противно е как се нахвърлят върху учителката тези спиртосани дъртаци! Вижте му злобната уста и алкохолните торбички под очите на този претенциозен интелектуал! Библията има версии и редакции, Дикенс и Шекспир имат, а за народ, отърсваш се от 500-годишно чуждо иго какво се пените, че модерният език се е изчистил от турцизмите и не ги разбират младите?; С едно пояснение, че лексиката е осъвременена спрямо оригинала, смятам за полезна версията на жената. Бих я ползвал за да окуража детето си да чете Вазов, а при повече интерес ще го насоча към оригинала
  • 34 Що,

    1 7 Отговор
    В интерес на познанието за миналото е децата да прочетат "Под игото", нали? А ако Вазовият език им е недостъпен заради турцизмите, какво става? В този ред на мисли, според мен е добре да има лесно понятен текст с всичко пояснения, уговорки и препратки, с извадки за сравнение. Толкова рядко някой предприема нещо, адресирано към другите в тази страна, че е убийствено да му се нахвърлят
  • 35 5487

    4 1 Отговор
    Иване,
    безсмислени са тези постове,
    че тука пишат само простите.
  • 36 Анти турчин

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Така е ,но като гледам нашият народ какво прави се замислям дали ще оцелеем като такъв.
  • 37 Анти турчин

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "истинският Автомат":

    Няма свестен коментар за теб бе.