Last news in Fakti

4 Януари, 2020 13:05 1 963 23

30 години от Кръглата маса

  • кръгла маса-
  • нежна революция-
  • бсп-
  • бкп-
  • сдс

На тези консултации в зала 6 на НДК управляващите и опозицията се договарят как да бъде осъществен преходът към демокрация и пазарна икономика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

3-ти януари е знакова дата за новата демокрация на България. През 1990 г. на този ден стартират първите заседания на Националната кръгла маса.

Целта ѝ бе по мирен път да се постигне споразумение между БКП и опозицията, в лицето на СДС, за осъществяване на преход към демокрация.

Това коментира сайтът „Епицентър“.

Кръгла маса в България, известна също като Национална кръгла маса, е място за политически консултации, проведени в България от 3 януари до 14 май 1990, по подобие на други страни от вече бившия Източен блок при падането на комунистическите режими в Източна Европа.

На тези консултации в зала 6 на НДК управляващите и опозицията се договарят как да бъде осъществен преходът към демокрация и пазарна икономика.

Заседанията на Кръглата маса се предават директно по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, а вечер след „По света и у нас“ по БНТ се излъчва репортаж за заседанието през деня.

Основните резултати са:

- премахването на Член 1 от старата конституция,

- разпускане на политическата полиция (част от бившата Държавна сигурност),

- деполитизиране на армията, полицията, съда, прокуратурата и дипломацията,

- разпускане на организациите на БКП по месторабота.

- Премахнат е Държавният съвет и на негово място е учредена президентска институция.

- Взето е и решение за свикване на 7 Велико народно събрание, което да изработи нова конституция.

След преврата на 10 ноември събитията започват да се развиват стремително. Влиянието на опозицията, съставена от различни неформални сдружения и възстановени опозиционни партии, стремително нараства.

На 18 ноември е проведен първият свободен митинг, организиран от КТ „Подкрепа“ и „Екогласност“ на площада пред Храм-паметника „Свети Александър Невски“.

На 7 декември е създаден СДС – коалиция от новосъздадени политически организации.

В същото време БКП започва вътрешно обсъждане в посока на отслабване на монопола си върху властта (на свой пленум на 11 – 13 декември ЦК на БКП предлага отмяна на член 1 от Конституцията, а на 14 декември в Народното събрание е внесен съответният проектозакон). В същото време започват да се провеждат митинги, свикани от опозицията, на които се настоява за по-бърза процедура на премахване на чл. 1 и за деполитизация на държавните институции[3].

Според Димитър Луджев предложението за Кръгла маса е направено от СДС на 19 декември, и макар в началото БКП да е била против, след това започва консултации за организирането на национална кръгла маса с казионните политически и обществени организации, синдикатите и творческите съюзи, а след две седмици, на 3 януари 1990 г. и с представители на опозицията.

СДС обаче отказва да преговаря с ОФ, профсъюзите и ДКМС поради тесните им връзки с комунистическата партия и затова се решава страните да са две: БКП и СДС, които имат право да включват и други страни в квотите си.

Подготвителните срещи са проведени на 18 и 19 януари, като на 18 януари е издаден брой първи на бюлетин „Кръгла маса“.

Първото пленарно заседание е на 22 януари в НДК, като в нощта преди неговото откриване излиза първият вестник на СДС „Кръгла маса“.

Според Желю Желев при дебатите делегацията на БКП иска перестройка по модела на Горбачов, която да реформира социалистическата система, за да я приспособи към новите реалности и да я демократизира, докато опозицията счита тази идея за утопична и иска премахване на социалистическата система изобщо, защото тя не подлежи на демократизация поради тоталитарния си характер.

На 12 март са подписани три споразумения:

– за ролята и статута на кръглата маса,

- за политическата система и

- за гарантиране на мирното развитие на прехода.

Тогава Александър Йорданов за пръв път произнася станалата впоследствие крилата фраза „Днес е прекрасен ден за българската демокрация“.

Между 3 януари и 15 май 1990 г. Кръглата маса заседава 19 пъти.

В началото участниците се обръщат един към друг с „другарю“.

Първа Елка Константинова, лидер на радикалдемократите, се обръща на 23 януари към Андрей Луканов с „господин“, а той ѝ отвръща с „госпожо“.

Кръглата маса е успех за БКП, защото тя съумява да създаде впечатление, че е поделила отговорността за съдбините на България с демократите и е умерен и благоразумен партньор. Същевременно нейните дейци запазват пълен контрол над управлението, над процеса на промени и над финансовите ресурси. Това дава възможност за подготовка на предстоящите избори.

Кръглата маса е успех и за СДС, защото носи официалното му признание и лицата и имената на опозиционните лидери стават известни. Изказванията им по националните медии срещу тоталитаризма са истинско чудо за широката публика и доказателство, че може да се говори свободно. От друга страна, заседанията на Кръглата маса отклоняват вниманието на СДС от изграждането на организационна мрежа в страната и от подготовката на предстоящите избори.

Кръглата маса обаче се съсредоточава върху политическата рамка на промените и почти не дискутира икономическите реформи и смяната на собствеността. Вместо на полето на финансите и икономиката битката се води предимно на идеологическия фронт.

Според Желю Желев „ Кръглата маса е най-успешният и най-плодотворен период на българския преход. На нея в рамките на четири месеца и половина беше разградена цялата политическа система на тоталитарния комунистически режим, изграждан в България в продължение на близо 45 години “

Според други български оценки тя е „пореден заговор срещу интересите на народа“, „жестоко предателство към стремежа на преобладаващата част от нацията да се освободи от комунистите“, но и „ключов фактор в осигуряване на съгласие помежду съревноваващите се политически сили, допринесли за постигането на национално единство“ или сполучлив опит на тоталитарната система да забави реформите за колкото се може по-дълъг период от време.

Според Румен Данов Кръглата маса е умен механизъм, полузаконен и почти антиконституционен опит на реформаторските сили в БКП да надделеят над консерваторите, като размахат плашилото на страшната опозиция и на Москва.

Въпреки обществените надежди, Кръглата маса не успя да реши основните проблеми, а и до днес витаят тежки съмнение за задкулисни договорките между тогавашния водач на опозицията д-р Желев и реформатора комунист Андрей Луканов. Според изследователи на прехода Кръглата маса е забавила развитието на България с няколко години и е може би основната причина страната да мине направо от тоталитаризъм към олигархична държава.

В края на работата ѝ през март към дискусиите се присъедини и Ахмед Доган като председател на ДПС. Патриаршията и Мюфтийството също присъстват на заседанията, но само като наблюдатели. Взетите на Кръглата маса решения я превръщат в онова историческо събитие в началото на българския преход, което предопредели първите стъпки на страната ни по пътя на демокрацията.

Но и изпрати в непрозрачността на сивата зона цялата тогава все още държавна икономика.

Основната задача на Кръглата маса е да подготви промяната на политическата система. Но всъщност тя конституира политическия модел на прехода и легитимира основните негови играчи.

Става въпрос както персонално за участващите в нейната работа личности, така и за политическите сили, които остават основни в българската политика и до днес - БСП, СДС и ДПС.

Тъкмо на Кръглата маса за първи път получиха национална известност опозиционни дейци, които оставиха следа в българската политическа история.

На нея звучеше елегантната реч на най-добрия оратор на СДС д-р Петър Дертлиев, емоционалните изхвърляния на Георги Спасов, пестеливите, грубоватички изявления на русенския работник-дисидент Любомир Собаджиев, създател и председател на Гражданска инициатива.

Колкото до останалите от почти стотината участници в официалните преговори и в тайните договорки - повечето съумяха политически или материално да осребрят събитието.

Кръглата маса дава мощен тласък на политическата кариера на Желю Желев. Тогава е председател на Координационния съвет на новоучредената коалиция Съюз на демократичните сили (СДС). Желев всъщност прави най-главоломната кариера от всички участници в преговорите в НДК. Още на 1 август същата година - 1990-а, е избран от депутатите във Великото народно събрание за президент на Република България.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен Бг

    12 3 Отговор
    Теменушките откъм корените да миришете ваща м.а.м.а демократична.
  • 2 onq s konq

    17 2 Отговор
    Точно тези носят вина за разграбването на българия защото създадоха хаос и безвремие.
  • 3 Емил

    11 4 Отговор
    Крият снимката с Иван Костов за гърба (т.е. от екипа) на Луканов!

    Коментиран от #6

  • 4 ежко

    13 1 Отговор
    На пръсти се броят хората от тази кръгла маса които не са били агенти на ДС!Жельо беше един от тая.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 3 Отговор
    ИВАН КОСТОВ съсипа икономиката ни приватизирайки БЪЛГАРИЯ ЗА 1 ЛЕВ А ДПС Е СЪЗДАДЕНА СЪЩО ПРЕДИ30 ГОДИНИ ВСИЧКО СЕ Е СРАСЛО ВЛАСТ МАФИЯ ОЛИГАРХИЯ

    Коментиран от #12

  • 6 Ц.ц.

    5 14 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    точно костов ни требва сега за да ни извади от тази простотия и на кръглата маса той не е приъсъствал тапанар такъв вие простаците дадохте власта на бкп от 30 год само 4 са на одс

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кой68

    16 0 Отговор
    Това са хората които убиха надеждата на българина и България за реална демокрация.
  • 9 Ц.ц.

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Обикновен Бг":

    вие се олигофрени вас ви хванаха на гола кука и за това сме наи бедни немотията не дойде сама доведе я вашата простотия и разбирасе на 95% от тъпото бг население

    Коментиран от #13

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 2 Отговор
    Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".
  • 11 Ц.ц.

    4 1 Отговор
    какво и да кажеш в бг всичко се прави за инат и без грам анализ
  • 12 Ц.ц.

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ти требва да си платен писач бг до 97 год беше ограбена от твойте другари и разпродадена на 85% и 16 фалирали банки и предприатия с огромни дългове ела ве простак да ти дам моята фирма за 1 лев но с нея върви и дълк от 100милиона към примено нове холдинг ще я купиш ли вие сте глух абе овце
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 kконституционен преврат

    13 0 Отговор
    Това е годежът на БКП със СДС. Нарича се КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ В ПОЛЗА НА ШЕПА КОМУНИСТИ-ОПОРТЮНИСТИ И АНТИКОМУНИСТИ-ОПОРТЮНИСТИ.

    Извършен е конституционен преврат и то извън Народното събрание, аименно:

    - прeмaхвaнeтo нa Члeн 1 oт cтaрaтa кoнcтитуция;
    - дeпoлитизирaнe нa aрмиятa, пoлициятa, cъдa, прoкурaтурaтa и диплoмaциятa;
    - прeмaхнaт e Държaвният cъвeт и нa нeгoвo мяcтo e учрeдeнa прeзидeнтcкa инcтитуция.

    ЧЕСТИТА ДЕМОКРАЦИЯ ЗА ПОТЪРПЕВШИТЕ!

    СЛЕДВА МУТРИЗАЦИЯ, ПРИВАТИЗАЦИЯ, ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ И ЗАКРИВАНЕ НА 1300 ГОДИШНАТА ДЪРЖАВА (от които 700 години не се броят)...
  • 15 50+

    7 0 Отговор
    Това беше голяма подмяна не промяна, няма нежна революция сега 30г. По късно отново ни оправляват същите децата и внуците им разпределени в различни партии останалите тук силно ги подкрепяме защото ни мързи да се борим
  • 16 Мнение

    12 0 Отговор
    Всички участници в кръглата маса са срам за България. Те са главните виновници за последното ни място в Европа и за мизерсващите 80% българи. Тогава просто решиха да оставят властта в ръцете на комунистическата номенклатура снижиха се подвиха опашки за жълти стотинки а днес имат наглостта да се правят на политици. Политиците от другите источноевропейски държави направиха това което трябваше затова днес са добре.
  • 17 Горо

    7 1 Отговор
    30 години свободно падане надолу!
  • 18 От информациите

    5 0 Отговор
    и анализите става ясно , че т.н. кръгла маса е само един декор на демократичното фиаско в България. Не е необходимо да се коментира и превъзнася защото тази маса е решила онова, което комунистите са решили да направят много време преди тя да се състои. Там всички са актьори а не политици, още по-малко герои заслужили демократи.
  • 19 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    РЕЗУЛТАТЪТ : УНИЩОЖЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ; 1400 ПРЕДПРИАТИЯ; ОБРАЗОВАНИЕ ; ЦЯЛОТО ВЕЛИКО СЕЛСКО СТОПАНСТВО И КОЛЕКТИВНОТО БЪДЕЩЕ НА ДЕЦАТА НИ !!!!!!!!!!!!!! РАН -РЪТ И ЧЕРНОТО ВАНЕ И ПОСЛЕ НА.ПА.ЛМАДЖИЯТА ОТ ВИЕТНАМ / ГЕРОЙ НА САЩ-УМРЕЛЯК / !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Шепа подлеци, които се разделиха на СДС и БСП и засраха България.Като отделни индивиди не са прости хора. Умни, учени, язици, риторика ...... Ама пустата му амбиция и алчност. И до сега продължават да властват с ненаситността на "прави" капиталисти. Тотална деградация по всички фронтове. Без капка мисъл за бъдещето на нацията ! Големи фасони, големи безсрамни бюджетни заплати и комунистически привилегии.... Как ще ги стигнем...румънците... ??
  • 22 Анатема,Безродници!

    1 0 Отговор
    Тези червени Боклуци изкормиха държавата,окрадоха народа и продадоха Родината!
    Анатема на Сашо Нереза и на ДрагалЪФския гърбат Ай дук!
  • 23 безпартиен

    2 1 Отговор
    Ако тогава имахме информация кой-кой е/деца и внуци на АБПФК,ДС служители и агенти/ резултата още от първите"демократични"избори щяха да са други!Първото което щеше да се приеме е закон за декомунизация с всички произтичащи от това "неудобства"за засегнатите!Ама не било демократично?А нима беше 45 години без специален закон за лустрация да отстранят от обществено-политическия живот на страната 2-3 поколения?Как да стане сега?Идея си нямам,защото нито има кой да го предложи,нито кои да го приемат!!!