Last news in Fakti

29 Януари, 2020 13:00 4 263 32

Фуражка над пречупен гръбнак

  • армия-
  • divepack

Сега България е безпомощна сред добре въоръжените ни съседи

Фуражка над пречупен гръбнак - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Състоянието на армията зависи от жизнеността на народа. Обратното твърдение също е вярно. Тази взаимообвързаност се определя от фактори като морално – психологическото състояние на населението, образованието, промишленото развитие и т.н. Решението войската ни да стане напълно кадрова, беше грешно и неговите пагубни последствия – както за безопасността на републиката, така и за стабилността на обществото, само ще се усилват в бъдеще. Но още сега е ясно, че неколцината мъже и жени, служещи за заплата, не са способни да възпрат евентуалния агресор.

Превратаджиите от 1989 год. създадоха система, която унищожи държавата отвътре и обезсили въоръжените сили.

Говорят, че ударът, пречупил гръбнака на БА, бил нанесен при управлението на Костов, за да се предотврати готвен пуч. Може да е било и така. Или пък случката е измислена от униформените за утеха на съвестта? В началото те наистина имаха сили и средства да опазят демокрацията и икономическата база, нужни за изграждането на социална държава. Гарнизоните, както е редно, се намираха в повишена готовност и след онзи 10 ноември, и когато софийските лумпени устройваха циркове заради изборите, и когато «гвардията» на Тренчев гореше архивите от Партийния дом, и през последвалите тежки години.

Но хората под пагон не посмяха да изпълнят своя дълг. Друго не може да се очаква от офицери, полагали клетва на два пъти: първо да защитават народната република, а после – да прислужват на предателите, взели властта. Като награда за послушанието им мнозина бяха уволнени, а някои направиха политическа кариера. Останалите на работа продадоха на мутрите казармите и имуществото от военните складове, разбиха отбранителната линия «Крали Марко» и премахнаха цели родове войски.

Твърдят, че няма българско бойно знаме, пленено от враговете... Ала колко пъти армията е заставала на страната на своя народ? Големите победи са последвани от кървави погроми на турци, гърци, сърби и румънци над изоставеното мирно население... А повечето от горделивите хора под пагон са поддържали безпрекословно виновниците за националните катастрофи.

Сега България е безпомощна сред добре въоръжените ни съседи. Военното строителство и другите компоненти на военното дело (управление, политика, право, тил и пр.) деградират.

От годишните доклади за състоянието на отбраната на републиката може да се направи изводът, че генералите и държавните чиновници са неспособни да поставят и планират самостоятелно цели и задачи и да ги изпълняват. Националните интереси се подчиняват на «блоковата солидарност» и това води до неадекватна оценка на обстановката в Европа и по света. Реалните опасности за държавата биват заменяни с мними.

Въпреки предприетите мерки, корупцията в армейските редици не е преборена. И през изминалата година имаше скандали, свързани с продажбата на военни имоти на занижени цени.

Бави се изпълнението на проектите за модернизация на армията, въпреки че за тях има осигурено финансиране. Планираното за 2018 год. ниво от 1,55 % от БВП на разходите за отбрана не е постигнато. Вероятно в отчета за 2019 год. този показател ще бъде подобрен – за сметка на предплатените американски изтребители и на покупката на два стари миночистача от Нидерландия (говорят, че единият от тях ще бъде използван за резервни части). Възниква усещането, че за служителите на МО е важно покриването на финансовите показатели, а не направените разходи да са от полза.

Системата за ръководство, командване и управление на въоръжените сили се нуждае от оптимизиране. В нея не е осигурен принципът на единоначалие, не е определена ясно линията на стратегическо ръководство, командване и управление. Има претенции към качеството на планирането. Невъзможно е да се осигури отбраната на страната при наличие на подобни недостатъци.

Съдейки по данните, таванът на оперативна подготовка на висшия ни офицерски състав е на ниво батальон (т. е. отговаря на някогашните капитани и майори).

Сериозни са проблемите с набирането и задържането на служба на личния състав, със състоянието на въоръжението, техниката, оборудването и екипировката. Определена част от кандидатите за постъпване на военна служба са лошо образовани, а физическата им форма е незадоволителна.

Що се отнася до отношенията с НАТО - твърде вероятно е на нашата страна да бъде отредена ролята на спомагателен център за извършването на военноморски диверсии при подготвяната война срещу Русия.

Любопитен е проектът «DIVEPACK», разработван от България, Франция и Гърция.

Наши специалисти са изпратени в натовския Център по киберотбрана в Талин, където разработват стратегии за борба срещу северния съсед.

Оказва се, че в базата на ВМА в Хисаря лекуват украински военослужещи. Тук историята се повтаря - преди у нас се възстановявали ранени немски войници, а сега се грижим за неонацистите, стрелящи срещу своите мирни съграждани. Толкова за съюзническите задължения и слабостта ни към измета!

Сухопътните войски, които са гръбнакът на БА, не могат да действат пълноценно заради недостига на личен състав, липсата на материални средства и лошото състояние на основните системи въоръжение и техника. Няма достатъчно боеприпаси. Учения се провеждат основно с по-ниските тактически звена – рота/ батарея, а това влияе отрицателно на подготовката на воинския и офицерския състав.

Голяма част от авиационната техника, използвана от Военновъздушните сили, е стара и с отработен технически ресурс.

Летищната инфраструктура е неподдържана.

Бяхме принудени да допуснем италиански изтребители за охраната на въздушното ни пространство. Официално тази акция бе обявена за учение, макар че се носят слухове, че страната ни е платила за помощта на съюзниците.

Радиотехническите войски изпълняват своите задължения със затруднения, защото радиолокационните комплекси функционират с частични неизправности и силно занижени основни технически параметри.

Подготовката на Военноморските сили е силно ограничена заради недостига на финансови средства. Техниката и въоръжението са стари и се налага да ги ремонтират често.

Холандските миночистачи, за които стана дума по-горе, струват 4 милиона лв., а разходите по транспортирането им до Черно море се оценяват на 2 милиона лв. Вероятно с чудноватата покупка МО и ВМФ опитват да компенсира вредите, причинени от забавянето на търга за нови модулни патрулни кораби, за който се говори от 2016 год.

Изглежда, че в най-добро състояние понастоящем се намират формированията на 68-а бригада «Специални сили». Ала колкото и смели и добре тренирани да са служещите там, те не могат да заместят липсващите полкове на сухопътните войски - техните задачи са различни.

На военен отчет към 2018 год. официално се водели 1250000 български граждани, но е съмнително, че чиновниците в окръжията знаят колко от тях ще съберат.

Запасът застарява. Отдавна не са се организирали сборове.

По план в БА е трябвало да има 3000 резервисти, но са назначени едва 500 (данните са от 2017 год.).

Имаме малко войници, но като че ли разполагаме с твърде много генерали, които взимат високи заплати и пенсии. Фуражките предпочитат не да работят, а да спорят по промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, позволяващи им да се уволняват по-късно. Може би министър – председателят с право се пошегува, че висшите чинове купуват за армията транспортни самолети, за да могат да се евакуират бързо, щом се наложи... Във всеки случай ония хрисимите не отговориха нищо.

Тъй сме ние – клечим край ръждясалия танк, пафкаме цигари и през дима се мъчим да съзрем въбражаемия враг, за който говорят нашите поредни прелюбими съюзници.

И добре, че Турция е заета с експанзията си в Близкия Изток и Африка и още не ѝ е до балканските вилаети! Макар че на бъдещите аги не им трябва да се напрягат - тук потурнаците и петата колона се справят успешно и без тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    38 5 Отговор
    В България останаха само деца и старци. От съседите ни спасява само това че не остана нищо неплячкосано. Добре че не сме като Кувейт.
  • 2 смок

    16 35 Отговор
    Ако ти харесва, бегай в северна Корея. Там армия бол.
  • 3 Госあ

    28 4 Отговор
    Където и да пипнеш, все мирише. Зловоние
  • 4 Луд

    20 31 Отговор
    Инженера който е писал статията да знае ,че е меко казано неподготвен.Съседите били по-добре въоръжени.Да но ако ни въоръжат подобаващо пак той ще мрънка ,че даваме пари за глупости.Не плюй по армията.Избери си някоя друга сфера .
  • 5 КАРЛ ГУСТАВ МАНЕРХАЙМ

    36 4 Отговор
    ПРЕДИ ДА ИЗХАРЧИШ ОГРОМНИ СУМИ ЗА ОТБРАНА ТРЯБВА ДА СЪЗДАДЕШ ТАКЪВ СТАНДАРТ НА ХОРАТА , ЧЕ ТЕ ДА ИСКАТ ДА ГО ЗАЩИТЯТ.кой ще поиска да защити най-бедната страна и защо и за кого ?!
  • 6 Stormtrooper

    13 20 Отговор
    Тенденциозните статии, писани от супер разбирачи, с каскети са ми любими.
  • 7 Уйчо

    22 1 Отговор
    " Но хората под пагон не посмяха да изпълнят своя дълг."
    Точно заради това не ни трябва армия.Навсякъде по света когато политиците посегнат на народа армията взема всаста и ги озаптява .Армията вземе ли власта , икономиката тъгва напред и народа благоденства ,примери колкото искаш , Гърция,Турция,Чили,Аржентина и много други.
    А нашата за нищо не става, онзи ден гледам един от генералите марширува с десен крак и дясна ръка ,какво да говорим, тюфлеци.
  • 8 Уйчо

    5 0 Отговор
    " Но хората под пагон не посмяха да изпълнят своя дълг."
    Точно заради това не ни трябва армия.Навсякъде по света когато политиците посегнат на народа армията взема власта и ги озаптява .Армията вземе ли власта , икономиката тъгва напред и народа благоденства ,примери колкото искаш , Гърция,Турция,Чили,Аржентина и много други.
    А нашата за нищо не става, онзи ден гледам един от генералите марширува с десен крак и дясна ръка ,какво да говорим, тюфлеци.
  • 9 MDT

    15 5 Отговор
    Господин Николов, дано като инж. сте по способен. Моля се всеки да се занимава с това за което е учил. Едва един специалист по хореография ще се справи с инженерен проблем. Спомнете си поговорката "Всяка жаба да си знае гьола". Успех в инженерната кариера.

    Коментиран от #23

  • 10 Насо

    16 3 Отговор
    Интересна статия. Това е реалността ние си имаме магистрали за милиарди ,които не изкарват и година без поправка. То в армията няма дрехи, няма елементарни условия на труд. Мизерията е на всякъде в армията по телевизията се дават само лъскавите новите ремонтирани сгради и техника. 95% от генералите са пенсионери. Голям е процента и на военнослужещите, който са пенсионери. В армията изразът 3 в 1 означава Заплата, Пенсия и аванс!
  • 11 Човек

    7 3 Отговор
    Влечуго не пращай никого никаде, огледай се около "държавата" в която живееш, при война ти ставаш мишка. Надявам се че си ме разбрал.
  • 12 322

    9 2 Отговор
    Хора, които са плакали като са влизали в казармата, по-добре да не пишат за армията.
  • 13 БГВойник

    11 3 Отговор
    Всичко с подробности е описани от:
    Майор Д. Зур "Унищожаването на Българската Армия"
    Има го безплатно в нета:
    "През 1990 г. се подписва от българските демократични и предателски настроени управници начело с Желев Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). В него участват 30 държави - съюзниците на НАТО и страните от тогавашния Варшавски договор. България подписва документа през ноември същата година. Това е антибългарски договор, а хората които са го подписали са палачите на държавата и предатели на целия български народ. Благодарение на този договор българската държава трябва да съкращава своите обикновенни въоръжени сили с толкова колкото пожелаят „великите сили“. Това означава, че нашата държава трябва да се съобразява непрекъснато с чуждите интереси и че на практика не може да има силна армия с която да защитава териториалната си цялост без да и бъде наложени санкции след това. Цялата идея на ДОВСЕ прилича много на Ньойския мирен договор и осакатяването на армията ни през 1919. Всъщност какво представлява ДОВСЕ - това е един вид гарант за държавите току що оттърсили се от комунистическата пелена и за техния по-нататъшен път на развитие. Един вид предпазна мярка от страна на Западния блок, срещу неблагоразумни войнственонастроени държави. (Знаем че в източния блок всички държави са били въоръжени до зъби).

    Най-големите национални предатели на България и БА - Ж.Желев, И.Косто
  • 14 Gigi

    6 3 Отговор
    Всичко прочетено тук е вярно.
  • 15 Анонимен

    8 7 Отговор
    Служих 95-97 г., още 95г. храната бе славянски гювеч за обяд и открийте раликата: гювеч по- славянски за вечеря.!!. Облякоха ни с дрехи като на дядовците ни от Първата балканска война!!!а след 6-я месец нямаха ресурс да ни подменят скъсаните кубинки, та бяха принудени нашите родители да ни ги закупят. Да армията все още разполагаше с много техника, но остаряла и много амортизирана. Нямахме излизане от поделението с техника без да е създавала проблеми, техниката от резерва и тя. Явно и гориво нямаше, или се крадеше по веригата, та редовно командира забраняваше придвижването на личния състав с камиони на близки разстаяния 10-на км.
    А за Бг. авяцията?! няма село около Пловдив, в което да не се разбивал изтребител- пример бащиното ми село Драгомир! Това са спомените ми за българската армия!!!. Уволних се на 26.03.2007г., а Костов става М.П. на 21.04.2007г.

    Коментиран от #20

  • 16 bububub

    4 4 Отговор
    Разбрах от СРС какви са ни генералите. ААА ЪЪЪ ХМ ХМ. Всичко е ясно.
  • 17 цв и цач

    7 1 Отговор
    Дълга статия за некомпетентен човек,който вероятно не е служил, както волен и джамбазки .
    Армията се командва от цивилен политик наричан ,,Министър,, .
    Как ,ще пишеш че било грешка спирането на /насилствената/наборна служба,като межди 19 и40 години хората са в англия .
  • 18 От българин войник не става

    2 10 Отговор
    Ако ставаше нямаше да има поредица от национални катастрофи. Има си нации за войници има си и за роби.

    Коментиран от #27, #28, #31

  • 19 цв. и цач

    4 0 Отговор
    Инженер николов разменете се с колежката венелина маринова тя ще е по компетентна за полови органи ,армия и тн.
  • 20 БГВойник

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    Иван Костов като министър-председател е начело на правителството в периода 1997 – 2001 г.
    И точно през неговия мандат се унищожават ракетните комплекси и свързаното с тях обслужване, материали и компоненти, и съкращават българските ракетни войски, които биха защитили ефективно страната ни.

    Коментиран от #22

  • 21 оня с коня

    7 4 Отговор
    Русофилите тука искат Радев да обяви "Военно положение" и да призове Армията да го защити от Гешев и Правителството.Авторът на Статията обаче твърди,че нямаме Армия.И ква стана тя - че Радев остава беззащитен?!Странно защо обаче Авторът нарича 10.Ноември "Преврат"...просто не очаквах че още има Живи такъв сорт хора!По-нататък в Статията се изразява Недоволство от това,че нямаме Наборна армия,а само Професионална.И да каже Николов:ЗНАЕ ЛИ ТОЙ,че по Живково време за Армията и Въоръжаването й се отделяше 14% от БВП на Държавата,срещу сегашните 2%?Което пък доведе и до Закономерният ФАЛИТ та България.Била БЕЗПОМОЩНА България срещу Добре въоръжените ни Съседи - А може ли да се мерим ПО НАСЕЛЕНИЕ И ТЕРИТОРИЯ,КАКТО И РЕСПЕКТИВНО ПО РАЗМЕР НА БВП с тях?И въпреки това БГ е на 3-то място на Балканите по Бойна мощ след Гърция и Румъния,докато една Сърбия е на 5-то място след Хърватия.И питам:Такъв неподготвен Драскач -...КАК ДА НЕ ГО УВОЛНИШ още ПРЕДИ да си го назначил?Пък да върви после да се оплаква че нямало Свобода на словото:)
  • 22 Анонимен

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "БГВойник":

    Вие явно сте или бивш военен, служил преди 89г., или изобщо несте ходил войник. С коментар 15 исках да ви кажа, че още 1995г., а и явно доста преди това България вече армия нямаше!!!. Техниката стара и чуплива, горивото недостигаше, казах ви даже резерва беше боклук- вадихме машина от резерва за да заместим една скрап , а резерва и той скрап!!! Държавата нямаше русурса, или се крадеше от висшите офицери, да изхранва войнския състав. Добре, че имаше по- инициативни войници, който продаваха в поделенията кроасани 22карата на двойна цена, и добре че мъкнехме маргарин, маюнеза и лютеница/ кетчуп та вечер си дояждахме с тях. Офицерите масово бяха пияници, а по- време на карулите се нагълтваха с реланиуми и деизипани и др. такива гомна за да спят. На следващия ден ги събуждахме с шамари за да станат и сдадът карула. Карула съответно не излизаше нощните стоики, а в най- лошият за тях случай проспиваше на поста нощните стоики и чешеше макарите през деня!!!

    Коментиран от #25

  • 23 Факт

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "MDT":

    Инжинера е офицер от резерва!
  • 24 ннн

    6 1 Отговор
    Има си поговорка където е текло пак ще тече! След още едно поколение армията ни пак няма да има равна в Европа, който не вярва да посети някое състезание по джудо или математика за малки деца да разбере за какво става въпрос! Просто трябва да се отържем от рашкото влияние и в остатъците на народната армия, защото те каквото докоснаха тук го съсипаха! Между другото фразата че нямаме пленени знамена трябва да се допълни от пленени в бой защото мужиците отмъкнаха знамената на броненосците от Варна и ги показват като военна плячка наглеците прости! А всеки който е наясно с новата ни история знае че да нападаш България е загубена кауза! За справка крал Милан или ген. Пангалос сега и гърците и сърбите биха ги спряли ловните дружинки ако решат да се пробват!
  • 25 БГВойник

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    А аз с моя коментар искам да каже,че имате грешка относно И.Костов.
  • 26 гост

    5 1 Отговор
    Безсмислено започва "Публикувано във факти.бг: Състоянието на армията зависи от жизнеността на народа. Обратното твърдение също е вярно"и как жизнеността на народа зависи от състоянието на армията а не на икономиката?Не виждам смисъл да бъде четено нататък,вероятно ще е пропагандна боза обясняваща,че най-голямата ни грешка е влизането в НАТО и нежеланието да защитаваме руските интереси.
  • 27 Eistee

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "От българин войник не става":

    Неграмотни приятелю, провери колко битки е загубила българската армия. Ние сме народ от бойци. Не хора, а стомана. Смазвали сме в битка всички, които са имали неблагоразумието да се изправят срещу нас - англичани, французи, руснаци. Ти, нещастнико чувал ли си някога за някой друг, освен за български генерал англичани, НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ да са командвали "Шапки долу"? Провери си източниците, образовай се, стани поне донякъде интелигентен! Ние сме били корав, честен и работлив народ, преди комунистите да завземат властта и да унщожат честта, достойнството и трудолюбието ни. Където е текло обаче - пак ще тече. Ето виж, от три мандата комунистите са изритани от властта и всичко в България се възражда.
  • 28 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "От българин войник не става":

    А ти си един пикльо.Да не се казваш Кольо-мамин Кольо?Ха-ха.Вземи прочети българска военна история и после пак пиши,дрисльо!

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Лилавите

    2 0 Отговор
    Създават доста бели, но всичко което е казано от автора е вярно, здраво общество и оттам всичко е стабилно в една държава, армия да , но не от фукли и фукльовци, които като сложат камуфлажните и мислят че са нещо, на което ти трябва да им козируваш...!
  • 31 болгар

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "От българин войник не става":

    това е все едно да кажеш че анериканците не замърсяват или от руснаците войници не става
  • 32 Политолог

    1 0 Отговор
    Съседна Турция има 650 000 армия,участва в няколко военни конфликта-Сирия, Ливан, Кипър. Вече 20 г. води ежедневно сражения с кюрдските партизани. Всеки ден има загинали 2-3 турски военни. Военната служба е задължителна за мъжете , запас до 60 г. Във всеки преврат участват Това за гордост ли е ? Мерси ще кажем за такава армия. Нашата ни е достатъчна