Last news in Fakti

3 Април, 2020 14:00 3 275 7

Психично здраве по време на кризисна ситуация

  • психично здраве-
  • психика-
  • криза-
  • ситуация

На китайски думата „криза” се бележи със знак за опасност и със знака за възможност

Психично здраве по време на кризисна ситуация - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анита Милушева*

Всички ние се раждаме с базова потребност от сигурност, свързана с оцеляването ни - физически и психически. Когато нашата сигурност и оцеляването ни са застрашени, това може да доведе до криза без значение дали заплахата е реална или въображаема.

На китайски думата „криза” се бележи със знак за опасност и със знака за възможност.

Думата „справяне” се използва за да се изрази начина, по-който ние се държим и реагираме в една проблемна ситуация с цел да преодолеем, намалим или приемем заплахата или изискването, което ситуацията носи.

Да се справим означава да използваме различни стратегии за да преодолеем вътрешната уязвимост и външния стрес.

Всички ние имаме амбицията да живеем нашия живот в равновесие и искаме да имаме контрол над нещата, които ни се случват. Можем да сравним нашата амбиция с равновесието. Ако някой лесно ни тласне, ние незабавно с леки движения търсим начина да си възстановим равновесието. Колкото по-силно ни бутат, толкова по-силно ние се олюляваме и толкова по-трудно ни става да възстановим равновесието си. В ежедневния си живот ние не мислим много за това. Но сега когато сме във време на извънредно положение и реална заплаха за оцеляването ни е добре да се замислим, как ще преминем през всичко това.

Стресът понякога е толкова голям и събитията така бурни, че ни става много трудно да върнем нашето съзнание на равновесие. Понякога загубваме контрол и свършваме с криза.

Събитията които отключват кризисни ситуации могат да бъдат от различен характер. Всички ние сме се срещали много пъти с тях. Ако събитието е застрашително и води до чувство, че сме изоставени, до чувство на тъга, отчаяние, празнота, ярост, безсилие, страх, хаос и чувство, че сме загубили контрол то ние сме попаднали в кризисна ситуация.

Когато се чувстваме застрашени от нещо всички ние реагираме по двата основни режима на психиката ни „борба или бягство”. Тогава мобилизираме силите си да се защитим от заплахата и създаваме стратегии (копинг-стратегии) за справяне със ситуацията.

Кризата е процес, през който всеки един от нас преминава. Добре е да познаваме протичането на кризата и различните фази на процеса, за да ги различаваме и да бъдем способни да разбираме нашите собствени реакции.

Кризата обикновено се разделя на четири фази:

Фаза на шок. Отначало всичко изглежда недействително. Цялата ни енергия отива в опити да открием нашето местоположение в живота. Гледани отстрани ние можем да изглеждаме спокойни, почти равнодушни, но зад фасадата цари хаосът. В този момент мозъкът е блокиран и не е способен да приема информация.

Фаза на отговор. Не след дълго фазата на шока преминава в една по-малко хаотична, но по-болезнена фаза - фаза на реакцията. Ние съзнаваме ситуацията и изпитваме силно отчаяние. Опитваме се да намерим смисъл в хаоса, правим опити да се срещнем с роднини. Не е рядко и чувството на вина.

Работна фаза. Болезнените чувства отминават и се заместват от конструктивно мислене. Ние отново започваме да гледаме напред.

Фаза на преориентиране. В последната фаза си възвръщаме известен контрол над ситуацията. Ние сме способни да гледаме на живота и неговите бъдещи възможности по-положително.

По време на остра фаза се появяват различни защитни механизми. Тези реакции са напълно естествени и необходими. Те са проява на нашия опит да намалим заплахата от ситуацията. Защитните механизми ни помагат постепенно да осъзнаем положението, в което се намираме и да получим сила, с която да превъзмогнем новата ситуация.

-Ние отказваме да приемем това, което се е случило (Отрицание)

-Поставяме отговорността за случилото се на нещо или на някой друг. (Конкретизиране/Проектиране)

-Опитваме се да спорим срещу очевидното (Осмисляне)

-Появявят се мисли и чувства характерни за минали периоди на развитие; можем да искаме другите да решават вместо нас или имаме изблици на неконтролирана ярост и пр. (Отстъпване)

-И накрая идват реакциите, които показват, че не изразяваме своите чувства-ние ги потискаме и се изолираме несъзнателно или съзнателно. (Изолация/ Потискане на чувствата)

Кризисните реакции и защитните механизми не винаги са така ясни и различните фази могат да преминават една в друга в двете посоки, както напред, така и назад.

И нека не забравяме, че всяка една криза има начало и край и рано или късно тя преминава!

*Анита Милушева, клиничен психолог в столична болница. Завършила е клинична и консултативна психология към СУ „ Св. Климент Охридски” и е защитила дисертация в областта на качеството на живот при онкологични пациенти. Специализирала е психотерапевтичните си знания и умения по метода на Психодрама и Когнитивно-поведенческата терапия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ∅⁴⅜⅔

    7 2 Отговор
    В Китай е диктатура,и не ми ги давайте за пример.по добре коментирайте фактите тая година родени 35 милиона,починали 15 милиона,от починалите 40 процента са от глад,мизерия и болести.
  • 2 Капиш

    8 2 Отговор
    Анито по добре се погрижи за психиката на Борисов щото явно не е добре!

    Коментиран от #6

  • 3 Рошко

    5 0 Отговор
    То хубо ама не сме китайци а овце, обясни го това в новините където пенсионерите и болните хорица от няма къде какво да правят само телевизия гледат, и какво дават корона та корона, чак почнаха и да се самоубиват, то затова е тая истерия да ги умори те, ама ако измислите и за нас мързеливите и откачените един вирус ше ви призная, ама то нас не ни ловят глупости
  • 4 Защо не

    5 0 Отговор
    Ще го разберете и от коментарите - половината от този материал, ням да го разберат половината, които го четат. Милушева и Атанасова по добре да ни обяснят НЕ какво се случва (неясно с нас или с обшеството), а ККАК ПРАКТИЧЕСКИ да го преодолеем това!!!! Цялата тая разяснена механика никому не е нужна - просто задълбочавате проблема!!!
  • 5 Защо не

    7 0 Отговор
    Много ви е приятно да обяснявате как няма да стане... Хайде обяснете как да стане. На практика!!! Например моя съвет практически за вас - напишете нещо позитивно, как можем да използваме така рязко променения свят за да сме полезни за себе си. Как да си го направим поносимо, как да преодолеем преградите на лично построеният ни затвор...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Трябва да премахнем дразнителите от Жан Виденовската партия на фалита - БСП и ще настане спокойствие в България . Амин!