5 Май, 2020 13:59 105 881 109

Български учен в САЩ пред ФАКТИ: Безумие е населението да се подлага на гигантски биотерористичен експеримент

  • георги маринов-
  • коронавирус-
  • учен

В дългосрочен план може да се очакват патогени със значително по-висока смъртност

Български учен в САЩ пред ФАКТИ: Безумие е населението да се подлага на гигантски биотерористичен експеримент - 1

Малко събеседници оставят смислено впечатление в информационния потоп покрай коронавирусната пандемия. С няколко интересни публикации по темата се открои млад българин, проправящ си път в САЩ. Георги Маринов завършва Математическата гимназия в Плевен. Учи една година в СУ "Св. Климент Охридски", след което се трансферира в MIT (Massachusetts Institute of Technology), където завършва бакалавърска степен по биология. Докторска степен взима от Caltech (California Institute of Technology). В момента работи в Департамента по генетика в Станфорд. Изследванията му са основно в областта на функционалната и еволюционната геномика и регулаторната и еволюционна биология. От ФАКТИ се свързахме с него с актуални въпроси относно развитието на пандемията и какво можем да очакваме в следващите месеци.

Георги, какви са научните Ви наблюдения и заключения относно Covid-19?
- SARS-CoV-2 e коронавирус, най-вероятно произлизащ от прилепи, и поредната нова зоонотична зараза, появила се пред последните няколко десетилетия. Такива имаше множество, но те или не се предаваха добре от човек на човек, или бяха прекалено смъртоносни и поради това самоограничаващи се, или се появяваха в отдалечени слабо населени райони на света. SARS-CoV-2 обаче има "идеалните" свойства, за да създаде наистина гигантски проблем - дълъг инкубационен период, асимптоматично и пресимптоматично предаване, предаване по въздушно-капков път и дори чрез аерозоли, плюс първоначална поява в гъстонаселен град с международно летище, свързано с целия свят. В дългосрочен план беше почти гарантирано, че нещо такова ще се появи, и този момент дойде. В научната литература (а и не само) се говори за тази заплаха от много отдавна, но нужното внимание явно не беше обърнато. В още по-дългосрочен план може да се очакват още патогени, включително и такива с подобни трансмисионни характеристики, но и със значително по-висока смъртност.

Бихме ли могли да предположим какво ще казва историята след години за тази пандемия?
- Пандемията има потенциала да бъде най-значителното такова събитие след бубонната чума от средата на 14-и век, която допринася много за края на средновековния свят. Не непременно защото това се налага биологически - все още има много, което не знаем за вируса, особено що се отнася до това как ще изглеждат следващите вълни на инфекция, но все пак, ако и да е ясно, че става дума за наистина неприятен патоген, засега е много малко вероятно той да се окаже на същото ниво като наистина смъртоносните пандемии от миналото. Само че на социално ниво системата е много по-сложна и съответно крехка и чуплива, отколкото е била в миналото. Така дори един сравнително лек шок е в състояние да причини огромни поражения. Как точно събитията ще се развият няма как да се предвиди - поведението на комплексните системи е често непредсказуемо, а и много зависи от фактори, за които просто няма достоверна публична информация.

В България се прокрадват всякакви теории за незначителността на този вирус, за това, че няма нужда от извънредно положение, показват се сравнения със смъртност в други години, от други болести, изобщо се носи вода от най-различни кладенци...
- Проблемът с общественото възприятие (и това е така не само у нас) се създава от две по-общи дълбоки противоречия.

Първо, подготовката за бедствия и кризи винаги се сблъсква със следния проблем -

ако дадена голяма трагедия бъде предотвратена, повечето обикновени хора просто не забелязват, че това е станало и въобще не осъзнават каква опасност е била избегната.

Нуждата от вземане на адекватни превантивни мерки се оценява масово само когато те не се вземат и трагедията се случи. Голямо бедствие се помни от тези, които са го преживели, но след като техните поколения отмрат, всичко се забравя, и цикълът започва наново.

Единственото лекарство срещу тази естествена човешка тенденция е да си добре информиран за случилото се назад в историята и случващото се в момента по света. И тук се сблъскваме с втория проблем, който е, че българското общество е със страшно ограничен светоглед. Това не е само негов проблем, така е и по много други места, но ние сме малка държава, която зависи страшно много от случващото се извън нея и съответно просто не можем да си го позволим. Всеки път, когато съм си в България и гледам новини в реално време, се ужасявам от това, което виждам на екрана - в една типична новинарска емисия от 40-45 минути обикновено има не повече от 5 минути, посветени на външни събития, останалото е изцяло заето с вътрешни проблеми и то дори не важните такива, а основно най-битово дребнотемие. Затова се получи така, че когато в началото на февруари в Ухан крематориумите не можеха да насмогнат на труповете и вратите на блоковете бяха буквално заварени, за да не се излиза от тях, в България по-голямата част от населението в най-добрия случай имаше само мъглява идея, че някъде далеч в Китай има епидемия от някакъв си вирус, но нищо по-детайлно. А тези факти сами по себе си би трябвало да са достатъчни, за да разсеят всякакви съмнения за сериозността на положението - едва ли китайското правителство би предприело такива екстремни мерки за един "незначителен" вирус. Действията им говореха достатъчно.

Че дори и ретроспективно тези събития не влязоха в общественото съзнание е откровено плашещо. А със същия проблем продължаваме да се сблъскваме и досега - не само в Китай се стигна до ситуация, в която да е физически невъзможно да се обработят труповете, същото стана и в Италия, Испания, Иран, Ню Йорк, Еквадор, Бразилия. И въпреки това общественото мнение върви точно в обратната посока. И не само в България.

Въпреки общата заплаха и теста за хуманизъм, пред които сме изправени, немалко хора дърпат слепешката към себе си. Интересът на най-големите играчи е икономиката. Имате интересно мнение по въпроса.
- Така се очертава да стане. За да се реши кризата, трябва да се напечатат и раздадат много пари от правителствата. Но това не става с магическа пръчка и едновременно и равномерно за всички. Който е близо до източника на тези пари е в позиция първо да присвои голяма част от тях, и второ, да се възползва от предимството да ги получи първи. В момент, в който всички останали масово фалират и цената на активите пада драстично, тези, които разполагат със средства, са идеално позиционирани да изкупят всички активи на безценица. Тези процеси на консолидация и монополизация вървят от десетилетия, но сегашната криза дава възможност те да се ускорят драматично и това ще промени радикално разпределението на икономическата власт в обществото в бъдещето. Масово липсва осъзнаване, че нещо такова се случва. Но най-лошото е, че реакцията на много хора с власт и влияние беше именно в тази насока, а не ориентирана към решаване на конкретния епидемиологичния проблем.

От далечен САЩ как оценявате мерките на българското правителство?
- Оценка на реакцията на правителството може да се даде само след години. Засега положението не е излязло от контрол, но това няма никакво значение само по себе си, важното е колко жертви ще бъдат дадени в следващите години и в какво състояние държавата ще излезе от кризата след това.

В свой анализ казвате нещо ключово : "SARS-Cov-2 не е латентен вирус, т.е. ако не се предаде на друг човек в рамките на няколко седмици, той умира".
- Че вирусът не е латентен означава, че може да бъде преборен с нефармацевтични мерки, т.е. тестване, проследяване, изолация и най-вече строга карантина, стига колективно да подходим достатъчно сериозно към проблема.

Подвъпрос по темата е подготвеността на българската здравна система.
- Тя не беше подготвена преди да дойде кризата. А след това започна подготовка едва когато първите случаи бяха регистрирани, въпреки че тези, които следяха развитието на ситуацията в началото на март, не можеха да пропуснат единственото бяло петно на картата на Европа без никакви официални случаи. Никой разумен човек не можеше да си помисли, че това положение някак си магически ще продължи до безкрай. И наистина, първите случаи бяха без ясна история на пътуване и контакти с чужденци (може и да съм пропуснал, но така и не видях обяснение как точно са се заразили), което означаваше, че вирусът е циркулирал из страната много преди 8-и март. Подготовката трябваше да започне най-късно в края на януари, доколкото такава беше възможна. Но по принцип няма как да се подготвиш за такава криза за седмици, ако не си се подготвял години преди това. Способността да произвеждаш тестове и да тестваш, наличието на добре оборудвани спешни и интензивни отделения със съответния обучен и трениран персонал, нужният организационен капацитет за проследяване на контакти, и пр. се градят с десетилетия.

Мнението Ви за създаването на т.н. "стаден имунитет". Каква би била Вашата рецепта за справяне с Covid-19? Има различни практики по света. Вече влиза в действие разхлабване на мерките в много страни, заради тънкия баланс между финансовото състояние, психиката и риска от заразяване на хората. Какво може да се очаква от тези действия?
- По принцип подходът към всяка една ситуация трябва да е да се надяваме на най-доброто, но да се готвим за най-лошото. В случая е безумие да се подлага населението на гигантски биотерористичен експеримент (понеже точно за това говорим) без дори да се знае дали това ще има някакъв ефект. И да напомним - стратегията на "стаден имунитет" преведена на нормален език означава "няма да правим нищо да спрем вируса, колкото умрат, умрат, който оцелее, оцелее". Но пак казвам, въобще не е сигурно, че дори ще се изгради стаден имунитет. Към обикновените коронавируси, причиняващи настинки, траен имунитет не се развива. SARS-2/COVID-19 е много по-тежко заболяване и ако човек не развие адекватна имунна реакция към него, той умира, така че има надежда имунитетът да е по-траен, но няма никаква гаранция, че той ще е доживотен или дори по-дълъг от 2-3 години. Като съществува съвсем реална възможност само тежките случаи да развиват по-траен имунитет, докато леките, които карат COVID-19 като настинка, да могат да бъдат реинфектирани много по-скоро. Възможно е също така втората инфекция да е много по-тежка от първата, има вируси, при които това е добре характеризирано явление.

Искате ли да живеете в свят, в който на всеки 2-3 години ще изкарвате заболяване, което има 2-3% вероятност да ви убие, по-голяма вероятност да ви инвалидизира, и което ще ви прикове на легло за месец и повече? Защото стратегията на стадния имунитет води до такъв свят. И колко добре ще са икономически местата, в които се живее така? Дори от чисто икономическа гледна точка е много по-разумно да се преследва елиминация на вируса от местната популация. Държавите, които успеят да го постигнат (и да предотвратят реинтродукцията след това), ще имат огромно предимство спрямо тези, в които вирусът присъства постоянно.

Ваксини, лекарства, тестове?
- Ваксина е по-вероятно да се разработи отколкото да не се разработи, но не е сигурно, и никой не бива да се надява това да стане бързо. Няма никакви гаранции. Има вируси, срещу които успешна ваксина никога не е разработвана, дори след десетилетия сериозни усилия.

С лекарствата вероятността за успех е много по-малка. Напълно ефективно антивирусно лекарство никога не е било разработвано. В момента се тестват медикаменти, разработвани в миналото срещу други вируси, с надеждата, че те може да имат някакъв ефект срещу коронавируса, като "Ремдесивир" например и по медиите се шуми много около тях. По принцип лекарства, които не са специално насочени срещу коронавируса не може да се очаква да проработят, освен ако те не са разработени като широкоспектърни антивирусни лекарства (възможно е, но е много малко вероятно), а ако те са широкоспектърни антивирусни лекарства, то би следвало те вече да са показали ефективност към други вируси. Което не е така.

Много се шумя и около хидроксихлороквина. Не може да се изключи възможността той да има ефект, но до момента надеждни данни, на базата на които това твърдение да може да бъде отхвърлено или потвърдено, няма. С по-мащабни добре контролирани тестове нещата ще се изяснят. Но за мен лично е съмнително, тъй като няма очевиден молекулярен механизъм, който да обясни как хидроксихлороквинът би могъл да е ефективен срещу коронавируса.

Най-накрая, в момента има сериозна комуникационна криза в медиите с тестването. В началото на епидемията всички тестове бяха PCR тестове за детекция на наличие на вируса в организма. Сега започват да навлизат серологични такива и това създава сериозно объркване. PCR тестовете показват дали човек има вируса в момента, но те са трудоемки и отнемат около ден и не могат да покажат дали пациентът е бил болен в миналото. Серологичните тестове показват дали човек има антитела срещу вируса. Те са много по-бързи и евтини и по принцип те биха били начинът да се разбере колко хора в общата популацията са били изложени на вируса.

Но тук започва объркването. Първо, положителен такъв тест не означава имунитет срещу вируса. Наличието на антитела само по себе си не означава непременно имунитет. Още по-малко пък доживотен такъв. Но това не попречи на разработването на мащабни схеми за раздаване на имунизационни паспорти, лицензи за свободно придвижване и пр. на база такива тестове
Второ, нито един такъв тест не е добре характеризиран откъм чувствителност и специфичност. Възможно е тестът да дава позитивни резултати поради кросреактивност спрямо SARS-CoV-2 на антитела, продуцирани срещу други коронавируси или просто поради ниска специфичност на теста. По принцип тези тестове е трудно да се интерпретират на ниво индивид, те са по-полезни за популационни изследвания, но имаше и няколко епизода на злоупотреба с популационните изследвания в последните дни, обявяващи гръмогласно, че чрез серологични тестове е демонстрирано, че огромен брой хора са изкарали COVID-19 без дори да забележат, следователно вирусът е безобиден и няма от какво да се страхуваме.

Реалността е съвсем друга. Съжалявам, че ще трябва да прибегна до математика, но няма друг начин. Ако имаме тест със специфичност 95% и чувствителност 98%, вероятността човек да даде позитивен тест ако е наистина заразен е 0.98, и вероятността да даде позитивен тест ако не е заразен е 0.05:

P(Позитивен|Заразен) = 0.98
P(Позитивен|Незаразен) = 0.05

Ако само 0.5% от популацията са заразени, т.е. P(Заразен) = 0.005, вероятността човек наистина да е заразен ако е дал позитивен тест е:

P(Заразен|Позитивен) = P(Позитивен|Заразен)*P(Заразен) / (P(Позитивен|Заразен)*P(Заразен) + P(Позитивен|Незаразен)*P(Незаразен)). Което е класическата формула на Бейс.

В случая:
P(Заразен|Позитивен) = 0.98*0.005/(0.98*0.005 + 0.05*0.995) = 8.9%.

Т.е. за все още рядко заболяване с тези параметри на теста, над 90% от позитивните тестове са фалшиви позитивни. Очевидно конкретните числа се променят при различни параметри, но се надявам този пример да илюстрира добре общия проблем. От критично важно значение е такива тестове да са добре характеризирани и да се комуникират ясно проблемите с тях. Но вместо това до момента те са използват основно за всяване на дезинформация.

Какво се случва в САЩ, страната с най-много болни и най-много починали от коронавирус в света?
- В САЩ редица щати вече започнаха да вдигат карантинните мерки (а някои така и не въведоха такива), въпреки че по никакъв начин не може да се говори за изпълняване на нужните условия за това. В Джорджия отвориха тази седмица, започват да отварят и в Тексас, постепенно и във Флорида и т.н. Това при положение, че всеки ден умират по 2-3000 души и се обявяват нови около 30000 случая. Не знам какви точно са намеренията, но това е безумие от научна гледна точка. Вероятно всичко опира до това, че американската икономика, в по-голяма степен от всички останали, е неспособна да толерира каквато и да било пауза. И явно това налага такива отчаяни опити тя да бъде спасена. Но кой разумен човек би се качил на самолет за Дисниленд или Лас Вегас или пък би отишъл на ресторант в такъв момент? В ресторант с маска няма как да се яде. Може и да се намерят достатъчно неразумни в началото. Такива имаше непосредствено преди затварянето на ресторантите. В центъра на Пало Алто (бел. ред. град от Силициевата долина) има ресторант, пред който винаги се вие опашка от хора, чакащи маси да се освободят, и в съботата преди всичко да бъде затворено минавах покрай него и станах свидетел на невероятна гледка - опашката си беше там както винаги, даже се извиваше зад ъгъла, хората стояха на разстояние един от друг и една трета от тях бяха с маски на лицето, т.е. имаше десетки хора, които са били достатъчно наясно с епидемиологичната ситуация, за да си сложат маски, но същите тези хора се готвеха да прекарат час-два в тясно помещение с други 20-30 човека, в което тези маски няма как да не бъдат свалени. Сигурно и сега ще се намери ненулев брой ентусиасти, но не е ясно дали един ресторант въобще може да работи на 25% от предишното си ниво като се вземат предвид фиксираните разходи. Разбира се, абсолютно същото важи и за България, и за всяка друга държава.

Прогнозата Ви за това как ще живеят хората по света в един времеви период например до края на годината? След това и в по-далечен план.
- Трудно е да се направи прогноза, тъй като всичко зависи от това какви политически решения ще бъдат взети. Хората, живеещи в държави, които успешно са овладявали епидемията, ще се радват на много различен начин на живот от тези, които се намират в общества, където било поради провал на мерките, било поради умишлено преждевременно отваряне, тя продължава да бушува. Има и страшно много неизвестни относно сигурността на снабдяването с жизнено необходими продукти, функционирането на физическата инфраструктура, разпада или запазването на социалния ред, и т.н. До момента имаше множество моменти, в които неспособността да си представим наистина лоши възможности за развитие на ситуацията доведе именно до реализиране на тези неприятни сценарии. Нека да не правим такива грешки повече.

В личен план как ще ви се отрази тази криза? Много хора се прибират в България. Винаги е интересно да се чуе мнението на българин, особено живеещ в САЩ, за това как вижда нещата в нашата страна отстрани.
- Университетите и изследователската дейност са изолирани от непосредствените ефекти на кризата, тъй като финансирането им се осигурява в по-дългосрочен план от това например на един ресторант, който няма почти никакви финансови резерви и ще фалира в рамките на месец-два ако няма никакви приходи. Но този относителен комфорт е само временен, тъй като в рамките на половин до една година, ако икономическата катастрофа продължи да се задълбочава, университетите също ще изпаднат в колапс. Вече бяха прекратени всички процеси на наемане на нови професори и друг постоянен персонал, започнаха уволнения на работници по поддръжката и т.н., и оттук нататък ще става само по-зле.

Конкретно на мен ми се срина до голяма степен изследователската програма, тъй като в момента сме с отнет достъп до лабораториите като част от карантинните мерки, което не позволява да се довършат множеството проекти, които бяха в напреднала фаза. И не е ясно дали някога ще се довършат, тъй като ще отнеме поне месец да се поднови работа пълноценно по чисто технологични причини. А едва ли ще получим толкова време - преждевременното отваряне ще доведе до много бързо ново затваряне след това. Знаех, че ще се стигне дотук някъде около 1-и февруари, но наивно очаквах твърда карантина в продължение на четири до шест месеца, която да елиминира вируса, след което да се върнем към поне донякъде към нормален живот. Но явно силно съм надценил организационния капацитет на отговорните фактори и жестоко съм се излъгал - в момента вървим към много по-лошия вариант на половинчата карантина, последвана от отваряне без въобще да има условия за това, което след това налага нови затваряния, и т.н., няколко итерации на цикъла и все по-тежък икономически колапс. На колко хора това ще унищожи бъдещето предстои да се види. В момента бих казал, че е по-добре човек да е в България.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 286 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    41 71 Отговор
    всички сме експиримент ако незнаете сме произлези от изванземни нияма научни доказателства че сме произлезли от маимуните ние не сме космати и неможеме да се гледаме сами като маимуните и сега други хора експериментират вархо нас такива хора на които им е дадена влас от изванземна цивелизация

    Коментиран от #32, #47, #71, #78, #98

  • 2 Гей Билтс

    109 57 Отговор
    Ще плащате за ваксината, както си плащате тока и нета, всеки месец. Който не плати, няма доза, а мутации колкото щеш.

    Коментиран от #22, #46

  • 3 Биоинжинера

    101 45 Отговор
    Тази корона е модифициран варянт на короната от 2002-2003г. В укранските биологични- лаборатории на краварите се замимават с такъв тип вируси.

    Коментиран от #72

  • 4 Абориген БГ

    200 35 Отговор
    За мен е социален експеримент.
    Доколко хората могат да издържат изолирани, кои икономически отрасли са най-важни, и др.
    Готви се нова световна измама, глобална, настоящета ситуоция само ордьовъра преди основното.

    Чакат ни тежки дни.
  • 5 Майна

    42 56 Отговор
    Следващия Кошлуков, хахаха...

    Коментиран от #97

  • 6 Хлапе остани в САЩ не се връщай в БГ

    96 48 Отговор
    Това мога да ти кажа. Там си при своите.

    Коментиран от #62

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бойко Борисов

    47 42 Отговор
    Абе ти на умник ли ми се правиш. Като си толкова умен, що не си начело на НОЩ??? Там е ген. Мутафчийски и този с брадата и очилата. Така че недей да даваш акъл, а остави всичко на нас

    Коментиран от #12

  • 9 Добре

    70 77 Отговор
    От къдя го намерихте тоя специалист, уе ?

    Коментиран от #65

  • 10 Това е

    147 23 Отговор
    Това очаквах да чуя от нашия щаб още Февруари, а не от емигрант. Все пак браво на момчето и дано някой тук се замисли дали не трябва ние ако не да крадем други умове, то поне да си върнем нашите. Имайки бегла представа за капацитета на ръководството на държавата ни очаквам мерките за здравето ни да бъдат copy paste с тези на нашите Евроатлантически „партньори” или иначе казано шефовете. Дали ще сме на принципа който оцелее оцелее пари нема действайте само времето ще покаже. Господ да е с нас и да ни прости, че сами се избиваме.
  • 11 Професор

    128 105 Отговор
    Какви са тези объркани глупотевини? Това момче най-вероятно е пост-докторал в някоя лаборатория на професор-левичар, спонсориран от китайците. Мойто момче, язък ти за докторатите. Единствената правилна сметка ти е наследство от Математическата гимназия в Плевен -- тази за специфичността и чувствителността на тестовете. Ами направи поне правилен извод от нея: като над 90% от тестовете са фалшиво-позитивни, сещаш ли се за какво става въпрос? Виж, моето момче, данните за смъртността в Европа. Това са безспорни данни, няма вероятности, няма случайности, няма тестове мерили така, пък то излязло онака. ВИЖ ГИ. Намират се на euromomo dot eu. Епидемията е на приключване в Европа, безумие е да се твърди друго. С поддържането на правилни противоепидемични мерки, поява на остатъчни огнища ще се овладяват ефективно. Вирусът е нов, повишена смъртност в Европа имаше само в страни с неадекватни противоепидемични мерки -- Италия, Англия, Испания, Белгия. В Холандия въпреки повишената смъртност, после има безпрецедентен спад. Помисли си защо. И, какъв "учен" си ти, да твърдиш, че не можело да има имунитет, а щяло да има ваксина? Вземи си се върни в България и си стани едно лаборантче някъде в Плевен, явно толкова много учене не ти понася...

    Коментиран от #21, #23, #55, #61, #64

  • 12 Смях

    39 29 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко Борисов":

    Абе не го ли видиш, че е спал до обяд тоя тулу... Деева и тея диванни войни деева
  • 13 дърта комуняга

    63 10 Отговор
    щом нее завършил аонсу и симеоново, няма кво да ми обяснява на мене .
  • 14 Критичен

    90 40 Отговор
    най после обективно мнение, личи си че нее с промит мозък в бг., различно от това на тулупите, хейтърите и платените тролове ......бравус!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЕТО НА

    54 6 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв пoдкaнвa aрхeoлoзитe дa нe cпирaт рaбoтa прeз зимaтa, зa дa прoдължи cтрoитeлcтвoтo нa aвтoмaгиcтрaлa "Cтрумa":
    Oблeчeтe вaтeнки, щe cлoжитe кaлoрифeри! Имa cняг три дни. Ниe щe върнeм нaкрaя пaритe нa Брюкceл зaрaди тoвa, чe - хлaднo ви билo. Aкo трябвa Лилянa Пaвлoвa щe идвa и щe държи чaдър!"
  • 18 357

    79 26 Отговор
    Явно в САЩ ваксината на Бил Г. вече се изпробва, и то най-вече върху емигранти. Всички в унисон повтарят едно и също,зомбират около себе си всички и представата им за реалното е някъде в Холивуд!
  • 19 БРАВО

    106 55 Отговор
    ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИЖДАМ ТОЛКОВА РАЗУМЕН И АДЕКВАТЕН КОМЕНТАР ОТ ТОЛКОВА МЛАДО МОМЧЕ. А зачетох с известно предубеждение заради младостта. Още веднъж БРАВО за ппавилния анализ!!!

    Коментиран от #25, #68

  • 20 Иво

    28 35 Отговор
    Ама пуснати сте ве, съберете се ако искате на някой стадион и викайте плюйте семки и псувайте когото искате 5 часа. После си вземете палатки и спете там ако искате и град си направете. Никой не ви е спрял. Ние ще почакаме ваксината. А и лекарите ще работят за нас, на вас не ви трябват.
  • 21 Ауууу

    65 23 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    Май си професорът по Стоманобетон. Имунитетът при ковид НЕ Е ТРАЕН. КОЕТО Е ТОЧНО КАКТО ПРИ ГРИПА. ИМА ЛИ ВАКСИНА ПРОТИВ ГРИП???? Е, ТОЧНО ТАКАВА ЩЕ Е И ВАКСИНАТА ПРОТИВ КОВИД, " ПРОФЕСОРЕ ""!!!! ХА ХА ХА

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Covid

    65 10 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    Антителата след преболедуване не са имунитет, за разлика от ваксината. Така е, защото тази ваксина ще е много специална. И какво в нея е толкова различно и специално ли? Ами след разпространението и, чрез корумпираните световни политици, милиардите на Джег Безос ще са вече джобни пари за Бил Гейтс.

    Коментиран от #26

  • 24 Професор

    33 21 Отговор

    До коментар #21 от "Ауууу":

    Против грип ИМА ваксини, ако не си чувал, и са достатъчно ефикасни за да помагат да няма бърз пик на смъртността както стана при този вирус. Верно е, че за различните щамове грип има различни ваксини, но това е друг въпрос.
  • 25 Професор

    31 29 Отговор

    До коментар #19 от "БРАВО":

    Кажи едно нещо в този "анализ", което да е правилно. С изключение на сметката за специфичността, която младежът така и не интерпретира правилно, нещо друго?

    Коментиран от #101

  • 26 Професор

    36 13 Отговор

    До коментар #23 от "Covid":

    Не бе, сега под мъдрата директива на бат Бойко и със сто хиляди евро дадени лично от него, доайенът на европейската политика, Урсула се метна да разработва ваксината и ще сложи Бил Гейтс в малкото си джобче. Дотогава, короната ще повтаря и ще потретва, но след като се появи ваксината на Урсула, ще изчезне завинаги и то даже без да има нужда да се ваксинираме -- от страх ще изчезне!

    Коментиран от #30, #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Не познахте

    32 13 Отговор
    Ваксината ви я подсказват ковид-19 не издържа и секунди на бъкър - мед е затова, ще ни сложът по един чип хем да ни пази хем докторите да следът да не сме прихванали някой мутация ако няма чип под карантина Направиха генерална репетиция и им излезе сполучлива гответе се за чип ваксината

    Коментиран от #50

  • 29 спец

    24 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Малко събеседници оставят смислено впечатление в информационния потоп покрай коронавирусната пандемия
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ТОЗИ Е ТАКЪВ.

    Коментиран от #69

  • 30 дърта комуняга

    10 15 Отговор

    До коментар #26 от "Професор":

    браво мойто момче, личиси че си школуван в нашите партийни университетчета ......

    Коментиран от #48

  • 31 Добрият самарянин с дебелата тояга

    43 8 Отговор
    Браво на г.Маринов за ясната теза демонстрирана в потока на анализа му. Браво и на г.Хаджийски за интервюто. Така се изразява висококачествен учен, за когото докато няма безспорно доказан факт за окончателно справяне, с който и да е житейски проблем, вероятността положението да се влоши е 100%.
    Другото е поезия и мечти момински.

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Така де

    27 5 Отговор
    Не съм съвсем съгласен, че българина е по-слабо информиран от американеца или западно европеец, за ставащото извън пределите на съответната държава. Дажи бих казал, че е обратното. Ако обаче говорим за избирател а памет и способност за анализиране на тази информация, не са добре нещата.
    Иначе политиците са се заели с тази мръсна и не благодарна профисия и трябва да знаят, че винаги ще са виновни - ако не вземат мерки навреме, защо не са го направили, а ако ги вземат, защо съсипват икономиката без причина. Трябва да си носят кръста, или да станат журналисти, хроникьори, да минат в опозиция, или в краен случай преквалификация в президент. Хората са го казали отдавна - Тежка е царската корана...
  • 34 опа

    34 12 Отговор
    този младеж подкрепя Хилари и Сорос.
  • 35 Eleonora

    33 7 Отговор

    До коментар #26 от "Професор":

    Урсула надали ще разработи ваксина, тя само събра парите за нея, за да ги сложи в малкото джобче на Бил Гейтс. Събраните вчера от ЕС 7,4 млрд.€ за развитието на ваксина за борба с корона- вируса се предвижда да бъдат предоставени именно на Глобален Ваксинен Алианс (GAVI) и на Коалиция за иновации за епидемична подготовка (CEPI)! Основател и на двете е фондацията Бил&Мелинда Гейтс, а членове и партньори и в двата алианса са СЗО, Световната банка, УНИЦЕФ, различни НПО- та....

    Коментиран от #67

  • 36 пешо

    54 13 Отговор

    До коментар #31 от "Добрият самарянин с дебелата тояга":

    момчето, да е живо и здраво,учи при краварите и ако желае да завърши-ще приказва това което е удобно за тях,т.е. шменти-капели!
    аз ще попитам защо,близо 70 годишен съм,никой цял живот с изключение на близките ми,не се загрижил за живота и здравето ми,а сега Боже Господи то грижа,то узаптяване,то голям зор!и то в световен мащаб?!а бе подозрително е аджеба,такава организация,такава пропаганда по медии,приказки,интервюта?!
    не може толкоз зор без голяма лъжа!то че има вирус има,че е страшен страшен е, но не е първия,няма да бъде за съжаление и последния,то че трябва карантира трябва,маски трябват,ама мирише бе,много мирише разберете го!
    още повече че от септември ни приказваха:вируса/грипа/ идва февруари?!и така лесно да се отпускат милиарди и от ес и от сащ и от всяко правителство,мирише бе мирише!
  • 37 казах

    22 13 Отговор
    да продължава работата си по еволюционни биофантасмагории и да не се изказва неподготвен......идеята да се проследят,изолират всички заразени докато вируса умре,може и да помага в мечтите на билгейтсовете да ни маркират като говеда с ваксини-чипове-мипове но това може да се случи само в китай.....я да обясни как точно ще проследи и карантинира над 1млн бугари бачкатори щъкащи по европа и света?.....

    Коментиран от #43

  • 38 казах

    23 8 Отговор
    ...второ---я ела с електрожена да заваряваш врати,започни от перник.....трето .... в формулата 0,5% заразени откъде я извади?защо не 50% например?....защо великата мощна наука/фарма-медиц мафия/не може полувин година вече да изработи едни читави тестове ако не друго?......защото дори и да може тя се занимава с друго----как да изкара некакви стотин милиарда от ситуацията.
  • 39 joro

    23 17 Отговор
    Браво на емигрантите .Моля да си седите там и да не ни занимавате с вашата мъдрос.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Уса

    12 2 Отговор
    Кой разумен човек,ще отиде в Лас Вегас картонения град,да си хвърля парите на вятъра...Има такива българи
  • 42 От Плевен

    34 24 Отговор
    Чудесен, обстоен и внимателен анализ на кризата! Браво на младия учен! А ние в Европата очакваме сега да видим какъв ще бъде резултата след прибързаното отпускане на мерките срещу коварния вирус...
  • 43 Гкк

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "казах":

    На единия или два милиона българи при следващия пик ще им пуснат Бариерата.
  • 44 Bjbh

    15 11 Отговор
    Хладната фактология пречи на храносмилането . Трудничко е. Но се постарайте! Да не се окажете неприятно изненадани за пореден път. По принцип това е западния начин на поднасяне на на неприятните факти. Не те баламосват и не се церемонят.
  • 45 Пожарната

    26 4 Отговор
    Д.ебила не е завършил Симеоново а факултета по противопожарна охрана"Георги Димитров"София.Намира се на бул."Константин Величков"до градинката "Света Троица".Дипломата от Симеоново я е взел,както и останалите си титли и чинове благодарение на комунистите.Обидно е за нас пожарникарите да го наричате "пожарникар",защото не е влизал в истински пожар
  • 46 Ваксината е излишна

    30 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гей Билтс":

    Статистиката показва , че дотук починалите са само мъже или жени и нито един джендър.Т.е. за тези които се притесняват , достатъчно е само да обърнат резбата за да бъдат резистентни 100% без никакви ваксинации-))

    Коментиран от #66

  • 47 baihui

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Тъп евангелист!
  • 48 Професор

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "дърта комуняга":

    Не позна, сори.
  • 49 казах

    16 2 Отговор
    бариерите за работари българи са измислица .............точно в пиковете изпратиха специално самальотчета за гледачките на дърти 120годишни мумии....отделно докато не конструират гмо ягоди и лалета които сами да скачат по щайгите бг са уелком.
  • 50 Бакър

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Не познахте":

    Всъщност, според оригиналното изследване, след 4 часа не го намират на бакър, не е секунди. За картон - 24 часа. Интересното е, че когато излезе изследването, това се игнорираше - попадал съм на статия нейде из реномираните западни новинарски сайтове, в която се говори как издържал с дни на всякакви повърхности - и в статията същата таблица от същото изследване. Скрийншот. С 4те часа. Пълен игнор. А сега - навсякъде - бакърени маски ще правят в Чили, 3D печат на бакър върху повърхности, древните били знаели за бакъра, та затова имало бакърени покриви на сгради... Египтяни древни намесват даже - тотално изперкаха на тая тема... Кво да правиш - надеждица се търси по света и у нас. По който повод леко със секундите дето ги говориш, че току-виж някой вече се е юрнал да си прави ризница от стотинки. Ама за чип бакърът не става - трябват си полупроводници, не цели проводници за тая работа.
  • 51 Срам

    37 2 Отговор
    Тази пандемия ще остане в историята като пандемията взела най-малко жертви в сравнение с всички останали досега, но причинила най-сериозни икономически последици за света, заради неадекватните мерки на правителствата и паниката, причинена от тях.

    Коментиран от #56

  • 52 Мдам

    5 2 Отговор
    Чудесно обаче как ще постигнеш карантина в глобален свят пълна такава е невъзможно.Стана в Ухан лесно щото са азиатци а тука на втората седмица всички се разквичаха.Ако докараш танковете Мъск ще каже че си нацист а и Славчо цигуларя без вишу.
  • 53 Хайде пак

    14 0 Отговор
    Ние СМЕ подложени на "биотерористичен" експеримент, ама не от инфекционистите и имунолозите! Публикувано във факти.бг: В дългосрочен план може да се очакват патогени със значително по-висока смъртност - а г-н Маринов явно е и наясно кво ни чака и в бъдеще!

    Коментиран от #57

  • 54 Фалит

    24 1 Отговор
    Китай обяви на СЗО и света през декември за коронавируса. За него знаеха всички. На 12 март СЗО даде препоръки за приоритет на борбата със този вирус. пандемия или епидемия с акт на СЗО не е обявявана. В България след 11.03.2020 до сега не е обявявана официално дори епидемия. Генерал Мутафчийски заяви официално ,"Нямa oпacнocт кoрoнaвируcът дa дoйдe у нac."- глaвният здрaвeн инcпeктoр д-р Aнгeл Кунчeв" Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания, и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавирусът. ген. Мутафчийски в края на февруари. По същото време Кунчев говореше ,че при нас това няма да стигне. Загубиха се два месеца точно заради тези некадърници и тези приказки. А можеше България да се подготви.Но те говореха ,че няма страшно. След 13 март говореха друго и наложиха безумни мерки.Резултата от тях към днешна дата се вижда. Отказаха масови тестове за да се види картината. Вместо това запчнаха всяване на паника ,страх заплахи,караници,ограничения на права признати от Хартата за правата на човека,която има пряко действие. Междувременно властта в лицето на Кирилов се опита да суспендира основни текстове от ЕКЗПЧОС но естествено това малоумие не успя. .Отведнъж Медиците изпитаха недостиг на маски. Властта изпадна в паника. Хирурзи станаха инфекционисти.Болниците почти се изпразниха и се стигна почти до фактически отказ от здравеопазване и отказ на хората

    Коментиран от #59

  • 55 Баш профа

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    Колега, къде видя, че е сигурен за ваксина? Само половината от първото изречение ли прочете? Не бива тъй в науката и техниката, обикновено втората част е по-важна... Ето ти остатъка, да не се мориш да го търсиш - "[...] нe e cигурнo, и никoй нe бивa дa ce нaдявa тoвa дa cтaнe бързo. Нямa никaкви гaрaнции. Имa вируcи, cрeщу кoитo уcпeшнa вaкcинa никoгa нe e рaзрaбoтвaнa, дoри cлeд дeceтилeтия ceриoзни уcилия."... Както и да е, новия buzzword /бре, как се превежда тоя феномен на български - дума/словосъчетание, дето се повтаря машинално от всякъде и от всички/ - "стаден имунитет" - добре го е разяснил.

    Коментиран от #76, #79, #100

  • 56 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор

    До коментар #51 от "Срам":

    направо си я преименувай ПАНИКДЕМИЯ!!!!!!
  • 57 Истината

    2 8 Отговор

    До коментар #53 от "Хайде пак":

    Намалете населението на азиатските примати.
  • 58 ха ха ха

    6 5 Отговор
    И ти като оня тенисист Григор, се молите само на Мамон... правилно са ти казали, че не ни трябваш!
  • 59 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Фалит":

    Напротив китай обяви в края на Януари.

    Коментиран от #74

  • 60 Алфа Ромео

    9 7 Отговор
    Тоя пич странни теории развива, кога е станал чак такъв голям спец не знам... Всякакви теории бях чел и чувал но неговите са доста алтернативни...
  • 61 четящ

    13 11 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    Не знам дали си професор, но че нямаш и една десета от интелекта на това момче е очевадно. То е пост-докторант, да. Това е единственото правилно нещо, което си написал. И да уточня, в Станфорд е пост-докторант. Но независимо от специалността и професията му, то има много ясно разбиране за социалните и политически връзки и поведения. А ти дърдориш елементарно в стила на политическото ръководство в Бг, или на този Мангъров, който се прочу с глуавите си дрънканици.
  • 62 верно е

    17 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хлапе остани в САЩ не се връщай в БГ":

    Прав си. Това е генно модифициран екземпляр. Като Сталинка. Те са готови на всичко. Нямат родина. Нямат и личност. В главите им са само пари. Това са Homo pecunias.
  • 63 HohoBoho

    6 3 Отговор
    "Пандемията има потенциала да бъде най-значителното такова събитие след бубонната чума от средата на 14-и век"
    "В cлучaя e бeзумиe дa ce пoдлaгa нaceлeниeтo нa гигaнтcки биoтeрoриcтичeн eкcпeримeнт (пoнeжe тoчнo зa тoвa гoвoрим) бeз дoри дa ce знae дaли тoвa щe имa някaкъв eфeкт.
    И дa нaпoмним - cтрaтeгиятa нa "cтaдeн имунитeт" прeвeдeнa нa нoрмaлeн eзик oзнaчaвa
    "нямa дa прaвим нищo дa cпрeм вируca, кoлкoтo умрaт, умрaт, кoйтo oцeлee, oцeлee""
    -
    Страхувам се какво може да се случи, след като почнахме да махаме ограниченията.
    Дано г-н Борисов знае какво прави.
  • 64 бай Шиле

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    Силно необосновано мнение.На това "момче" не заслужаваш краката да му измиеш.И къде видя че е спонсориран от китайците?
  • 65 случайно минаващ

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Добре":

    Прав си.От къде го намериха.Друго си е по три пъти да публикуват оня откачен доцент,дето мели едно и също.
  • 66 Пред бога сме чада

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ваксината е излишна":

    Покрай вируса, хората забравиха за тези глупости. Сигурно и тези, които си мислят,че са нещо друго освен хора, забравиха тези глупости. На Господ в сметките не можем да се бъркаме.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 бай Шиле

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "БРАВО":

    Напълно съм съгласен с теб.Жалко,че някакъв "професор" се е развихрил по темата.Струва ми се,че доцента.
  • 69 бай Шиле

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "спец":

    Пич,бъди великодушен и ни разреши да има друго мнение.

    Коментиран от #92

  • 70 123

    7 4 Отговор
    Едно голямо браво. И благодаря супер интервю.
  • 71 El Bulgaro

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Корекция на граматиката ти: извЪнземна цивИлизация

    Иначе има нещичко вярно в това, което си попрочел тук-там...
  • 72 Ел Булгаро

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Биоинжинера":

    Правопис: варИянт, украИнски, заНимават

    Коментиран от #73, #84

  • 73 техническа грешка

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "Ел Булгаро":

    Ел Булгаро,личи си ,че грешките му са технически при "украински" и "занимават",само вариАнта може би не е техническа,но в случая и ти грешно си го изписал.Не се пише вариЯнт,а се пише вариАнт.Ника му също е грешно исписан-биоинжЕнер е правилното.
  • 74 нееее

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Госあ":

    Китай обяви точно на 30.12.2019г В началото на януари Тръмп говореше,че няма опасност..
  • 75 Алфа Ромео

    13 2 Отговор
    Очаквал твърда карантина 6 месеца и вируса щял да умре, ами добре спазвайте си я в САЩ, имате печатница за хартийки ами ние като нямаме и никой не ни помага като не можем да работим как да живеем така 6 месеца!!!
  • 76 да бе да

    21 1 Отговор

    До коментар #55 от "Баш профа":

    Напротив ,обяснението е като за много ограничени хора.Ние живеем сред вируси -дали ще е тип Б,А и пр. кой оцелее...всяка година СЗО ти изнасят данни колко починали от грип -инфлуенца има..
    В ред на неговите мисли...трябва тогава да се скрием в землянките во век и веков...
    СЗО ти изнесе и данните за първото тримесечие на 2020г ,които данни сочат;
    коронавирус -50 000 починали
    грип инфлуенца -93 000 починали
    излишен е коментара тук.
  • 77 Правопис

    0 0 Отговор
    ВариАнт
  • 78 HohoBoho

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Напълно си прав.
    И сътвори Бог човека по Свой образ
    Това е Божие наказание.
    Господ изпрати този мор на човеците, защото остават безучастни, когато корумпирани правителства ги грабят.
    -
    ти казваш извънземните, простено ти е чадо
    ...чети Библията
  • 79 Професор

    22 3 Отговор

    До коментар #55 от "Баш профа":

    Виж какво, интелигенте, неоспоримите данни са тук, и нямаме нужда някакви пишлемета от Каспичан да ни обясняват как стоят нещата. Аз съм действащ хабилитиран професор в Америка, завършил там, а не пост-докторант. Така че слушай ме внимателно: Иди на euromomo dot eu. Избери Graphs. Гледай внимателно. Понеже си инатлив и упорит, което не е лошо качество, уважавам го, ще ти обясня. НЯМА ниакво съмнение, че това е нов вирус, срещу който човечеството няма имунитет. Няма никакво съмнение, че се разпространява бързо, но и като всички подобни вируси, изглежда се самоограничава бързо, ако се вземат правилните противоепидемични мерки отрано. Тогава смъртността му е горе-долу колкото на по-сериозен грип, може и да е малко (1.5-2) пъти по-висока. НО -- ако затвориш хората в големи блокове да дишат един и същ въздух, това не е "социално дистанциране", а е точно обратното -- социално интегриране. Смъртността ти ще се увеличи. Така стана в Италия, Англия, Белгия. НО! Второ НО: Дори и така да стане, после има изненадващ и ЗНАЧИТЕЛЕН спад на смъртността, невиждан за последните 5 години. Защо? Възможен отговор -- действително минава черната косачка, но коси тежко хора намиращи се така или иначе на прага на смъртта. Ние ги обичаме, искаме те да живеят, но -- какво да се прави. Хората (все още) са смъртни. Черната косачка минава. Минава рязко, минава бързо. После бързо си и отива. Пораи нашите мерки, въпреки нашите мерки -- не знам, НО СИ ОТИВА, а докато си отива, се оказва,

    Коментиран от #80

  • 80 Професор

    16 1 Отговор

    До коментар #79 от "Професор":

    (продължение) Покраи нашите мерки, въпреки нашите мерки -- не знам, НО СИ ОТИВА, а докато си отива, се оказва, че не е останало вече кого да порази. И -- ето -- имаш СПАД на смъртността за известно време. Ще има ли втори и трети вълни? Корейският опит, Тайванският опит, ХонгКонгският опит казват НЕ. Отделни малки огнища може да възникват, с бърза митигация ще се потушават и се потушават. За Китай не мога да кажа нищо -- там много лъжат. Разбираш ли ме добре, или още да ти обяснявам?

    Коментиран от #81

  • 81 HohoBoho

    1 5 Отговор

    До коментар #80 от "Професор":

    "...НО СИ ОТИВА, а докато си отива, се оказва, че не е останало вече кого да порази"
    -
    извинявай ...не съм спец ...не разбрах

    Вирусът ще си отиди, когато всички измрем
    /когато "не е останало вече кого да порази"/

    Коментиран от #82

  • 82 Професор

    20 5 Отговор

    До коментар #81 от "HohoBoho":

    Не. Поразява предимно хора, които и без това са на границата между живота и смъртта. Тоест, ускорява смъртта им. Като помете мнозинство от тези хора, остават много по-малко за помитане. Това е. НО -- виж ТИ графиките, и предложи друго обяснение, ако искаш. Аз ти предложих просто едно ВЪЗМОЖНО обяснение. ДА РЕЧЕМ в един круизен кораб има зараза. 1000 пасажера. 30 са толкова стари и с хронични заболявания, че са на границата между живота и смъртта. Нормално, в един круиз със стари хора, умират 30 души на 1000 ако пътуват 3 месеца заедно. Примерно казвам. По 10 души на месец. Сега имаш 30 жертви в първия месец -- вирусът е ускорил смъртта им. Изморил е всичките, които са щели нормално да починат в рамките на 3 месеца. Поради "косенето" през първия месец, през втория и третия месец имаш значително намаляване на смъртността -- с по 10 души по-малко на месец. Сега разбра ли ме?

    Коментиран от #83, #88

  • 83 Де4о

    12 3 Отговор

    До коментар #82 от "Професор":

    Продължавай да коментираш професоре. Прав или не , твоето мнение се различава от това на тъпото офче стадо очевидно тръгнало с първобитен страх към заколение.
  • 84 КАШКАВАЛА ША ГО ЗЕМЕШ ЛИ КАШКАВАЛА

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "Ел Булгаро":

    вариАнт........а не вариЯнт.......
  • 85 генералопростак

    4 1 Отговор
    Оказа се ,че в посткомунистическа България,понятията генерал и простак са тъждествени. От генерал може да очакваш само зло. Подобни същества следва да бъдат социално изолирани в клетка а за стража да им е ковид 19.
  • 86 Това

    8 2 Отговор
    Е най-смисленото нещо, което съм чел от месеци насам.
  • 87 Мнение

    7 2 Отговор
    Радвам се за момчето, нека е жив и здрав. Мисля, че това е бил един спинозен прилеп... Чисто Америчко си го създаде и пусна в Китай да спечели икономическата война... Как първо се появи в Китай и Иран... На някой направи ли му впечатление?

    Коментиран от #89

  • 88 кирил

    5 0 Отговор

    До коментар #82 от "Професор":

    Какво стана във Виетнам ,та няма нито един починал?
  • 89 друго мнение

    6 3 Отговор

    До коментар #87 от "Мнение":

    яко те гони параноята друже.....с мотор те гони.....
    вируса го изпуснаха от китай,щото жълтурите плюскат супи от прилепи,стоножки,червеи и други тям подобни гадости.....
    каква америка...какви 5 лева.......????

    Коментиран от #93

  • 90 волен сидеров

    4 6 Отговор
    ха ха ха ,стой си там ,жалко че си пилеееш парите за учене -по точно промиване на мозъка ти
  • 91 Ххх

    9 1 Отговор
    Има м ого смущаващи неща:
    - 83 годишен раково болен мъж с инсулт почина от коронавирус. Ракът и инсултът ряпа да ядат!
    - преди около месец Китай добави към смъртните си случаи още 1200 човека, които не били лекувани и починаюи в къщи. Като не са ги лекували, как разбраха, че коронавируса е виновен?
    - в Китай за 3 месеца починаха 3000 човека. Бас държа, че крематориумите на 10 миюионен Ухан имат по-голям капацитет.
  • 92 Опа

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "бай Шиле":

    Ааа, този си е (спец) не можеш ти да му казваш какво да прави. Уникум сме по цял свят няма специалисти по Covid ние си имаме байноле! Само после да не си хапе езика до кръв
  • 93 Хайде бе

    8 2 Отговор

    До коментар #89 от "друго мнение":

    Китайците не ядат от вчера прилепи. До днес са изяли поне един квадрильон летящи мишки. Това са 1 000 000 000 000 000 прилепа! Ако от тях можеше да се зарази човек, щеше да е станало преди хилядолетия.
  • 94 До тъпаниТе

    10 3 Отговор
    Като погледнах малоумните коментари направо се ужасих ! Тъпанари прочетете интервюто ! Дори и да не ви хареса то ще Ви обогати ! В БГ умни хора май вече няма !
  • 95 Платен

    9 5 Отговор
    Момчето или е лапнало парички, или обича да е вързан, затворен в клетка с жартиери. Ако имаше поне малко акъл нямаше да изкривява статистиките с 2-3% шанс да умреш на всеки 3 години. Защото немският Фрауенхофер институт казва 0,3 до 0,7% за хората над 70 години. Мисля, че ако съм на 70 имам повече от 2-3% шанс да умра в рамките на 3 години. Очевидно статията цели нещо, защото в Америка и Германия (не говоря други западни езици) излизат статии с нужните допълнителни данни, които показват обратното. Да не говорим за икономическите последици, да не говорим за здравните, имунните и други. Абсолютен смях. Слагайте ми минуси, след години глад и реални цифри за вируса ще видите, че статистиката и изследванията не се правят по статии в мобиле.бг, факти и днес, а от институти, заниващи се с дейността си вече 200-300 години. Затова една Германия след 18 месеца ще е със стабилизрана икономика, а ние от бедни ще ставаме по-бедни и ще чакаме поредните чували, крематориуми. А за КРЕМАТОРИУМИТЕ ми е много интересно - как в град с 11.000.000 население, при умрели 3100 души от вируса за 2 месеца, не са стигнали крематориумите. В България (с население под 7млн.) умират по 15000-18000 души на два месеца и някак си стигат крематориумите... Страхотен учен, все едно е завършил института по пропаганда и страх, а не Станфорд.
  • 96 Алфа Ромео

    5 1 Отговор
    Може да се оакват патогени с много по-висока смъртност, да така е, от новите ти сънародници всичко може да се очаква.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 SmSm

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "Професор":

    Всичко в този материал е правилно, но малцина го осъзнават. Не мога да повярвам, че се натъкнах на такова качествено интервю и то точно при Факти.
    Браво на момчето!

    Коментиран от #102

  • 102 HohoBoho

    1 2 Отговор

    До коментар #101 от "SmSm":

    Да!

    Това най-много ми хареса:
    "Пандемията има потенциала да бъде най-значителното такова събитие след бубонната чума от средата на 14-и век"
    Браво на момчето! Такъв полет на мисълта!

    ...а при тоя ужас ние отваряме ресторантите
  • 103 Джоро

    3 2 Отговор
    Аман от "разбирачи" дето нямат никакви факти и доказателства!Навсякъде четем едно и също...няма информация...не се знаело,какво и що...едни умират от него...други пък въобще и не подозират,че са го изкарали...и така нататък!Ами,като не знаете НИЩО господин "разбирач" поне не давайте такива изявления,които не съдържат нищо смислено и важно по темата!Да си приказваме общи приказки всички го можем!Аз не съм вирусолог...или доктор...а най-обикновен човек,който иска да разбере аджеба за какво точно иде реч!?И щом не раполагате с някакви доказани факти и утвърдени знания,то тогава бъдете така добри да не губите времето на хората с предположенията и догадките си!
  • 104 Някой си от Щатите

    3 3 Отговор
    Обяснява ни се, колко неграмотни сме били в България и не сме разбрали за това, че някой в далечен Китай, който замезвал с прилепи, и панголини отключил световна зараза с непознат вирус, нали така:)))?!?
    Ами драги мой чукча, вие, които сте големите спецове в Щатите, чухте ли за тази информация:)))???
    Защото, ако бяхте, нямаше да сте лидери по брой на жертвите на коронката в световен мащаб!
    И едва ли щеше да ви се налага да си правите гаргара с белина, и дезинфектанти, нали:)))?!?
  • 105 Гост

    0 0 Отговор
    А какво можем да направим ?
  • 106 Охо Бохо

    3 1 Отговор
    Един човек, който знае какво говори.
  • 107 Реалист

    1 0 Отговор
    Вирусът бил нов, повишена смъртност в Европа имало само в страни, с неадекватни противоепидемични мерки.
    Поредната измислица за физическото дистанциране, блокади и маски.
    Какви бяха мерките във Виетнам - те имат 0 (нула) смъртност!
    До какво доведоха в България. Мерките въобще не помагат за намаляване на смъртността, дори я усилват до 10 пъти

    Беларус , 9,485 милион без абсолютно никакви мерки
    Потвърдени случаи
    22 052
    +933
    Брой оздравели
    6050
    Смъртни случаи
    126 = 0.5%

    България 7,05 милиона милион с тежки ограничителни мерки
    Потвърдени случаи
    1911
    +43
    Брой оздравели
    422
    Смъртни случаи
    88 = 4.6%
  • 108 Sorriso

    1 0 Отговор
    За съжаление сметките му за серологичните тестове не са вярни.

    Ако един тест има 95% сензитивност , това означава, че в 95% от случаите ще хване ВЯРНО човек, който Е БОЕДУВАЛ дадено заболяване, а само в 5% НЯМА да го хване и ще бъде фалшиво ОТРИЦАТЕЛЕН!

    Ако тестът има чувствителност 98% -това означава, че при пациент, който НЕ е БОЛЕДУВАЛ, в 98% от случаите ще разпознае ВЯРНО, ЧЕ НЕ Е БОЛЕДУВАЛ, и в 2% ЩЕ ГО ОТЧЕТЕ ГРЕШНО, че е преболедувал - фалшиво ПОЛОЖИТЕЛЕН! / честа причина кръстосана реактивност със вируси, имащи сходни антигенни свойства, например например други коронавируси.
  • 109 Тошко Правешки

    0 1 Отговор
    Който не иска ваксина, да хваща Балкана, да намира ятаци и да поема курс на въоръжена борба - ще нападате пощенски станции по селата (където има), ще палите мандри, ще разпространява позиви,..., знаем ли може пък да дойдат руснаците!