Last news in Fakti

12 Май, 2020 12:05 6 157 26

Не подценявайте Бетина

  • бетина жотева-
  • медии-
  • телевизии-
  • сем-
  • фалшиви новини

В последния ден на извънредното положение ще се опитат да прокарат легална дефиниция на фалшива новина, така че СЕМ да има право да контролира социалните мрежи

Не подценявайте Бетина - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бетина Жотева беше назначена от Росен Плевнелиев, преди това беше пиар на Захариева и говорител на Външно и се правеше на дясна, протестърка и т.н. Всеки има право на всичко. Но изявата ѝ вчера я определи като говорител на Пеевски и предвестник на нещо много по сериозно, на поредния опит за цензура в социалните мрежи.

Проблемът на Пеевски-Борисов е че техните медии не само затъват в дългове - от БНТ до Нова ТВ, но и са все по-неадекватни за да осигурят медийния комфорт на властта. Скучни, едномерни. Губят влияние, пада гледаемостта, свиват се рекламните приходи и моделът забавление плюс "контролирани" новини /Милен Цветков при Гала!?!/ не работи.

Народът се пренесе масово в социалните мрежи и критичното мислене е там. Хората формират мнението си в нарастваща степен именно благорение на социалните мрежи. Не случайно и там се пренася цензурата блокират профили във ФБ, в ЮТЮБ и т.н. но е прекалено малко и прекалено късно за да се определи като контрол.

Сега на изхода от карантината се стремят да пробутат това, което се опитваха няколко пъти и през Вежди Рашидов, като шеф на Комисията по култура, и през патриотите, да дадат определение и право за преследване като "фалшива новина" за изразено мнение в социалната мрежа.

Примерно аз твърдя, че един наш премиер се е срещал с генерал Решетников, за което има доказателства от ВИПа на летище София до кабинета на съответния премиер, пък и след това. Сега тежестта на доказателството е на този който твърди че аз лъжа. С измененията, те ще си определят кое е фейк и кое не и аз трябва да доказвам че не съм камила.

А най-големите фалшиви новини се генерират от най-високото място и се тиражират именно през подопечните на СЕМ медии. Те са официална политика - като се започне от новината че коронавируса не е е нищо особено, че ни чакат масови гробове, разпространени от аналозите на Гешев в здравеопозването, и се мине през ежедневните фейкове че Горанов и Борисов не с знаели за поредната далавера то ли с Божков, то ли с КТБ, то ли тол системата, или че Гешев борил престъпността, че Пеевски нямал нищо общо с нареждането за спиране на излъчването на БНР /там лично Жотева осигури комфорта/, че имало 30 хиляди души за един ден починали - бисер на Борисов, че България е подала документи за ЕРМ-2 /а това е само писмо с въпрос/, че Пеевски нямаше нищо общо с Булгартабак, че Борисов няма нищо общо с горивата и т.н.

В последния ден на извънредното положение ще се опитат да прокарат легална дефиниция на фалшива новина така че СЕМ да има право да контролира социалните мрежи и да подават топки на прокуратурата да се преследват критиците на властта. Като фейка на Тръмп с дезинфектантите, който се оказаха смъртоносно опасен, официалните фейк новини са истинската опасност, защото последиците от тях са смъртоносни. С другите хората се научиха как да се борят или поне са на път.

Действително има много фейк - но той изобщо не е сведен само до социалните мрежи. Хората вече започнаха да се ориентират и да се пазят, там имаш възможност да потърсиш друго мнение /да речеме не вярвате на това което пиша и ще потърсите друго мнение/, сам избираш кого да следваш, кого да блокираш като източник на невярна информация или това което вие смятате за невярна информация и никой не ви търси отговорност. Просто кръга от информация, с излючение на реклами и споносирани съобщения, е в много по-голяма степен контролируемо от всеки един от нас, отколкото степента в която можеше да контролирате какво да ви дават от екрана.

Това е "правосъдието" в социалните мрежи.

Но няма как да блокираш Жотева и по "тяхната" телевизия Нова ТВ.

В социалните мрежи има нещо като колективна отговорноста за опазване на мрежата от фейкове за това мнозина публикуват опровержения, проверка на фактите /не че и сред тях няма фейкове/, но общо има имунна система. Изобщо тезата, че Нова ТВ като казионна медия е източник на правда, докато нашите профили са източник на фейк и Бетина Жотева ще определя кое е и кое не е е поредната "висота" на Бойкокрацията.

Не подценявайте Бетина и това което се готвят да направят - трябва им медиен контрол преди изборите, защото тенденциите не са изгодни за Пеевски и Борисов, особено в контекста на растящата бедност, безработица и отчаяние.

Илиян Василев, Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пази Боже

    33 1 Отговор
    от назначенията на грабливи врачки и пастирки !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българан Европейски

    8 28 Отговор
    От цялото излияние на ИВ струи една тревога от тематично изоставане и пресъхване на спонсорски потоци. Всеобхватните обобщения винаги са признак на загуба на мотивация.

    Малко е късно за преориентация. Квартетът БАББА (беззъба) Радев+Нинова+Мая+Слафчо е формиран и бюджетът е оскъден. Остава само подгряващ солист за дребни стотинки.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Уди Кълвача

    35 4 Отговор
    Назначаването и на пста председател на СЕМ е в конфликт на интереси членството и в евроатлнтическо НПО което откривено се занимава с анти - руска пропаганда! Тази персона дори няма място в СЕМ!!! Госпожата обслужва чужди задгранични интереси.
  • 13 Мигач - Чампова

    31 3 Отговор
    Е абсолютното падение с назначаването си изобщо в СЕМ!
  • 14 ами

    27 1 Отговор
    Не е за подценяване. Обикновено, 'кухите' калинки са най-амбициозни и безкрупулни. Както се пееше в една песничка: "Ние сме с таз, която е на власт."
  • 15 Крис

    5 7 Отговор
    я на ченгето как всичко му е ясно
  • 16 Behemoth

    6 2 Отговор
    Това е жена дето трябва да снима филми ,представям си я в класиките от 90 години щеше да зарадва толкова много мъже....само си пропиля живота...
  • 17 Юсуффф

    15 2 Отговор
    Хубава статия и най вече вярна,което е дефицит напоследък.
  • 18 XMAN

    20 2 Отговор
    Бети винаги е била слуга на дявола и 0 журналист.
  • 19 Активист на БСП

    17 1 Отговор
    Тая дори не можеше да чете новините,задъхваше се и спираше по средата...
  • 20 Първунов Васко

    14 3 Отговор
    Сега можеш да се издигнеш в журналистиката само ако от сутрин до вечер плюеш по Русия. Ярките примери за това Бети, Емо Кошлука, Антон Тодоров, Георги Коритото и др.
  • 21 възпитаник

    6 0 Отговор
    бетина чампоева жотева или обратно кой я к----- и издига,по бнт само американски филми дават и после тяхните артисти милиардери а нашите бедни и бнт в дългове това не го ли вижда или гледа кошлука м/у к------
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПЕНКО

    7 2 Отговор
    РОДИ СЕ НА МОЯТА УЛИЦА В ГРАД ПЕРНИК- БГ!!!ИСПАНИЯ ПЛАТИ МНОГО ЗА БАЩА И - СУПЕР ТРЕНЬОР ПО ВОЛЕЙБОЛ !!! ЗАЩО ПРИЕ ДЯСНА ПОЛИТИКА НА АНГАЖИРАНОСТТА СИ- НЕ МИ Е ЯСНО !!! КАКВО ИСКА ДА ПОСТИГНЕ - НЕ Е ЯСНО ...ЗАЩОТО КОРЕНЪТ И Е ОТ- ЛЯВОТО -ДАВАШ / АКО СИ СИЛЕН /...НЕ Е ОТ ДЯСНОТО -" ВЗЕМАШ ОТ ЛАКОМИЯ И СТРАХ " !!!!!!!!!!!!!!!
  • 25 Токин

    3 1 Отговор
    Нека и не надценяваме Бетина! Поредната платена пионка в ръцете на избягал престъпник като фараон Цветан Василев, който все още продължава да плаща с откраднатите пари на журналисти и подлоги...

    Коментиран от #26

  • 26 Умно село

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Токин":

    Не знам , но Инсталацията на Дейвид Черни "Нужника от Енпропа" я вбеси яко през ония години. Защо ли?
    Да е по католик от Папата или по българка от българите?
    Творецът има право и вижда нещата през собствения си мироглед за да ни изобрази именно така: нуж$€$ик.
    А тя милата още като водещ по БНТ въздух не си взимаше докато четеше текста на един дъх и накрая яко-звучно преглъщане.
    Пуснете стари кадри и вижте.
    Както се казва: Човек , но нечитав.
    И тук песетна на Мъйнов за овцата....