18 Май, 2020 13:00 7 369 96

Сталин, Червенков и българските турци

  • сталин-
  • червенков-
  • български турци-
  • изселване

Кремълският вожд се считал за велик администратор и бил поласкан от молбата

Сталин, Червенков и българските турци - 1
Снима: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Огнян Стамболиев във "Фейсбук"

След смъртта на вожда Димитров през юли 1949 г., неговият зет Вълко Червенков / 1900 -1980/ става първият човек в Партията и държавата. Съсредоточил голяма власт, Червенков моли за консултация Сталин по актуални въпроси на управлението на Народната Република, която е наследила монархията на Кобургите.

Кремълският вожд се считал за велик администратор и бил поласкан от молбата.

Срещата станала, още същия месец, на 29-ти. От българска страна присъствали: Вълко Червенков, Георги Дамянов и Антон Югов. Васил Коларов бил сериозно болен. От съветска страна – Сталин, Маленков, Булганин и Вишински, който е стенографирал този важен секретен разговор.

Ето и няколко интересни извадки от този протокол, които осветяват „политиката” на БКП към българските турци – непоследователна, колеблива, с пагубни последствия за държавата, довели до раждането на чудовището ДПС и появата на турцизирания циганин от шуменското село Дръндар, един от реалните ръководители- рушители на днешна България.

И така:

Вълко Червенков казва, че в последно време в НРБ са се размърдали и турците, искайки разрешение да се изселят в Турция. Тази кампания била инспирирана от чужбина.
Червенков добавя, че болшинството от турците са много добри тютюнопроизводители и че не било е необходимо да им се разрешава да заминат за Турция.

Сталин отвръща, че тези турци трябва незабавно да се изселят, въпреки че са „добри тютюнопроизводители”. От пограничните райони, казва Йосиф Висарионович, ние изселваме това малцинство, защото то е „петата колона” на Турция. А Анкара, както знаете, по принцип е много агресивна!

Антон Югов обръща внимание на трудностите, свързани с това, че селата, където живеят сега турци, са голи и каменисти и това ще наложи всичко на ново да се строи. Те (българите или по-точно БКП) мислят изселването на турците да стане през есента.

Сталин задава резонния въпрос: „А ще ги приеме ли Република Турция? Няма ли да предпочете тя да бъдат нейната „пета колона” в НРБ?”

Антон Югов отговаря, че това е твърде съмнително.
Сталин отбелязва, че ако се запита турското правителство как то ще се отнесе към този проблем и докато то отговори, то изселването до есента няма да може да стане.

Антон Югов подчертава, че ще е целесъобразно, ако още в самото начало турците да се изселят поне на 25 километра от граничната линия.

Сталин потвърждава правилността на това предложение на Югов, той като на границата не може да се държат шпиони.
Кремълският вожд пита: „ Има ли излишно население в НРБ?”.

Югов потвърждава, че има доста хора, които не притежават земя. Той отново подчертава, че изселването на турците от България ще отслаби чувствително тютюнопроизводството. Един важен отрасъл от българската икономика(
Сталин предлага българите да се научат да отглеждат тютюна, но да се освободят от турците, защото те са една заплаха за сигурността на България.
Задава въпроса как се държат турците в централните райони на страната.

Антон Югов докладва, че турците в България се държат общо- взето лошо, но засега нищо особено не правят. Дори във Великото народно събрание на НРБ имало няколко турци.

Сталин се интересува получили ли са турците някаква земя след 1944 г. Югов отговаря утвърдително.
Сталин казва, нека те да си отидат в Турция и там да почувстват разликата.

Накрая, Сталин пита има ли смесени бракове между турци и българи в тези райони.

Югов отговаря, че има, но са съвсем малко. Той казва, че в България има още и помаци или българи, изповядващи исляма – те са около 150 хиляди, които също живеят в погранични райони. Ще трябвало да се преселят във вътрешността на България....И това се оказва фаталната грешка на Червенков, Югов и БКП, чиито трагични последствия тегнат сега над нас!

Подготви за печат от книгата „БЪЛГАРИЯ В СЕКРЕТНИЯ АРХИВ НА СТАЛИН” - Огнян Стамболиев

П.П.
Тук трябва да припомня и два исторически факта от изследванията на проф. Балкански
– През 1913 година в Царство България са били преименувани 300 000 души, а между 1937 – 1944 – още 80 000. Акцията на Тодор Живков не е успяла защото е закъсняла, случила се е след споразумението в Хелзинки от 1962 г.
И още нещо:
Ето какво пише Мидхат Паша / управителят на Дунавския вилает с главен град Русе / в статия за парижкото списание „Илюстрасион” / най- авторитетното преди „Таймс”/ през 1877 година:
."... Между българите сега има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия и Анадола, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на нашите завоевания и през следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една много голяма част, които не говорят друг език освен български"...


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    12 29 Отговор
    А Сталин, Берия и руските руснаци кога ще ни пуснете една статия? Кога!?
  • 2 Монгола

    40 22 Отговор
    Генералисимус Йосиф Сталин не случайно е размествал немирниците в СССР той най - добре знае кога и къде да ги премести за да не вандалстват за в бъдеще!
  • 3 А защо другарят стамболиев

    26 16 Отговор
    Носи тази турска фамилия? Защо не се прекръсти на цЦариградов или Константинополов?
  • 4 Хасан

    15 54 Отговор
    По сталински ..като Кримските татари ..да заличат един народ ,да ги депортират по Сибир ...но ще дойде време когато ще освободим кавказките народи от руско иго

    Коментиран от #15, #17

  • 5 Колко прав е бил Сталин!

    54 43 Отговор
    Изритването на тези турци, или българин или турчин, Бългсрски турчин няма, е било най-праеилното решение! Те са Змия в пазвата на България защото само се турчеят. Закъсня да ги разгара Бай Тошо, трябваше през 1974 и повече турски крак да не стъпва тук! Заради тези 500 години Турско робство сме изостанали с 500 години! Това как да се навакса, няма как. Не стига, че комунягите им направиха партия и сега участват активно в разгрсбването и предаването на България, на кого, на турчулята??????? Като се считат за турци, връщат българските паспорти и отиват в Турция. Но неееее, България е в ЕС и така лесно се пътува. Турция никога няма да бъде приета в този съюз! Езика им отвратителен, културата и Исляма още повече!! Никой никъде не ги приема, само ние ги търпим.

    Коментиран от #11, #12, #13, #42, #79

  • 6 Еххх

    47 20 Отговор
    Еххх Сталин, колко си бил прав. Лошото, че България страда от липса на хора с политическо мислене, а в днешно време при всичките университети, даже нямаме и политик с образование и да е изучавал политически науки. Пожарникари, физкултуреници, търговци и бивши агенти (доносници ).
  • 7 Абе Хасане.

    13 8 Отговор
    То и Исмаил е библейско име, ама половината ислямски свят го носи това име.

    Коментиран от #47

  • 8 Анонимен

    17 15 Отговор
    Волжките българи и тези в Крим, ги е заличил, без да пита никой.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мидхат Паша

    39 14 Отговор
    Мидхат Паша е казал истината . Няма и един документ в който да пише, че се изселва население от Азия към Балканите. Вие сте българи.

    Коментиран от #18, #75, #86

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 На Хасан брат му

    29 14 Отговор

    До коментар #5 от "Колко прав е бил Сталин!":

    За всичко си прав, само за едно не - не комунистите, а американците чрез натиск на СДС, им правят партия против конституцията ни.

    Коментиран от #14, #35

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хасан

    13 19 Отговор

    До коментар #12 от "На Хасан брат му":

    Не може ли турчин роден в България да си купи имот,да прави бизнес,да избира и да бъде избран?

    Коментиран от #20, #22, #55, #58

  • 15 Ооооо Роме

    16 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    И тръгна злото по земята!
  • 16 Оооо Роме

    20 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    500 години бяхме зарзават, тъпите ти уточнения давай на козата!
  • 17 Малеее

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    И ромите и те ще стават армия и ще освобождават! Какво ли още ще прочетем!
  • 18 да българи сме

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Мидхат Паша":

    Да ми сестра си за жена, ще имаме още наследници българи

    Коментиран от #25

  • 19 На Хасан брат му

    32 11 Отговор
    Винаги сме страдали от прекалена си доброта и търпимост. Винаги.
    турчолята през 1913 изби над 60 000 и изсели над 300 000 тракийски българи, заграби земите им, а ние все се чудим и маем. За това имаме и ще имаме много проблеми. Не се научихме, че трябва отвръщаме, в противен случай се затриваме..

    Коментиран от #24, #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 България

    4 14 Отговор
    е най шовенистична и мизантопска. Само това ни обединява.
  • 22 На Хасан брат му

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Защо тук да може, а в туркия не??

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хасан

    8 19 Отговор

    До коментар #19 от "На Хасан брат му":

    Да бе милиони българи !..защо след голямата екскурзия раждаемостта на българката падна??турците добросъвестно помагаха по ТКЗС та,АПКта
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 По назад

    6 17 Отговор

    До коментар #19 от "На Хасан брат му":

    Какво ли е им било на славяните след нахлуването на аспарух

    Коментиран от #29, #31

  • 27 Хасан

    7 16 Отговор

    До коментар #22 от "На Хасан брат му":

    Световната история се пише от няколко народа ..немци,англичани,французи,руснаци и турци ..като има заменки ..мястото на турците е заето от немеца ,а след ВСВ немеца е заменен с американеца

    Коментиран от #34, #52

  • 28 Прекалена

    6 12 Отговор
    Жарта поражда огън. Другите народи защо ли не потдъжат такава омраза. След Сърбите сме ние.

    Коментиран от #85

  • 29 веселяк

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "По назад":

    А на неандерталците сед колонизирането на Европа от Хомо сапиенс?
  • 30 Закон

    7 8 Отговор
    Ако тук законите бяха като в другите държави на ЕС тази статия нямаше да се появи.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иснорик

    6 6 Отговор

    До коментар #31 от "На Хасан брат му":

    Нула знания по история то и защо му трябва на трола.
  • 33 България

    12 11 Отговор
    От турците в България отърване вече няма те стоят в сянка и управляват има огромно влияние повече отколкото всеки българин предполага в управлението на страната са винаги за което са виновни господа политиците продажници,защо в парламента няма Руснаци, Румънци,Финландци и др.участници в освободителната война от мръсната зган.
  • 34 На Хасан брат му

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Ами ето, сам се издаде. Все още искате да пишете историята и разпореждате с другите народи. ДОКОГА?? Оставете ни на мира!

    Коментиран от #39

  • 35 Чочо

    12 5 Отговор

    До коментар #12 от "На Хасан брат му":

    Прав си. Справка Съдия Татяна Дончева Дончева отказва да регистрира ДПС защото е партия създадена на етническата основа!
  • 36 Истина ти казвам

    2 10 Отговор
    Пак ще ни колят скоро изтърваха им края,яко ще мрем интересите им към България и Европа са още по големи.
  • 37 Гост

    12 11 Отговор
    Много цигани ей,идете в Кърджали в някой магазин ако не говорите Турски няма хляб да ви дадат а доколкото знам още не станала автономна област въпреки,че си мечтаят какво ще направим армия няма продажниците я унищожиха ще ни тепат пак.

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Майка ти ',.......

    8 6 Отговор
    Автора на статията е за благославяне,къква е причината данасжда омраза между различите етноси в БГ???????!!!!!!

    Коментиран от #81

  • 39 Хасан

    9 12 Отговор

    До коментар #34 от "На Хасан брат му":

    ..Абе човек ..така си е било и така ще бъде ..руснака иска България да бъде в руска сфера на влияние и някои българи помагат ..немеца иска същото ..това иска и турчина ..лошо няма
  • 40 Хасан

    8 9 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Това пък е измислица от проруски националисти ..аз съм бил там преди две години и няма нещо такоео

    Коментиран от #59

  • 41 Мила Йовович

    6 8 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    То с циганите не можем да се справим какво остава с Турците те са много добре организирани и сплотени не като нас не са предатели като къртици под земята ровят тихомълком пак България в тяхна.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 8888

    6 1 Отговор
    Къщичката но Доган гори а вие ме занимавате с ланския сняг
  • 45 Tozi

    14 1 Отговор
    какво мислят обикновените хора по света за България.

    Например, американците не знаят къде е България или са чували само за Дракула. Австрийците ни мислят за тотални крадци, французите за бедни диваци, италианците за детегледачки, испанците за чистачи на тоалетни. Англичаните ни броят просто за имигранти, турците за биполярни, а гърците за изостанали. Германците и руснаците знаят за нашата ракия и евтин алкохол.

    Коментиран от #48, #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 РЕАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Абе Хасане.":

    Носи го, защото така евреите ви измислиха една религия и на вас. Затова вярвате и в Стария завет. И обрязването и лишаването от свинско те също ви го дадоха.

    Коментиран от #50, #82

  • 48 По дрехите посрещат!

    5 5 Отговор

    До коментар #45 от "Tozi":

    Първо иди да поучиш, пък после да поучаваш! В едно общество, първите които емигрират, са най-бедните, най- необразованите, и най-първобитните! Ако помислиш кои най- бедни тръгнаха първи, ще разбереш защо ни мислят за такива!

    Коментиран от #62, #96

  • 49 Точно преди 5 минути

    13 3 Отговор

    До коментар #45 от "Tozi":

    При чекирането на полета за София, от Франкфурт! Задържаха една българска гражданка! Е цялото летище гледа бате! Затова ни гледат така, отде да знаят хората че туй нещо, само документите му български! Тъй че докато ги има, все така ще говорят за нас! Разбра ли!

    Коментиран от #63

  • 50 Просветен

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "РЕАЛИСТ":

    В пейгамбера са го записали главните ходжи. И двете заради географската ширина, заради горещините имало е мор от инфекции и обрязването ги спасило а свинското е мазно и малотрайно. Натравяния и непоносимост на организма към мазни храни в горщините ги е принудили да го запишат като по леля на аллах.
  • 51 Тримата глупаци

    1 0 Отговор
    Чета коментарите и как не се приемат някои факти, също като Маке.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "само че":

    Много ме обиди ..а българския или по точно прабългарския някой говори ли?..забравил си езика

    Коментиран от #54

  • 54 В Трабзон

    0 3 Отговор

    До коментар #53 от "Хасан":

    Там говорят помежду си местните на прабългарски!
  • 55 Хахото

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Разбира се, че може, само че трябва да се чувства и да мисли като българин от турски произход, а не като турчин с незнаен произход.А лично тебе искам да те попитам при една война( да не дава господ) между България и Турция ти на коя страна ще се биеш? Защото за повечето чалмари, които пишат тука отговора е ясен.

    Коментиран от #56, #61, #68, #80

  • 56 Няма да се бие, и не се интересувай

    2 5 Отговор

    До коментар #55 от "Хахото":

    Ще бъде очистен профилактично!
  • 57 ИСТОРИК

    7 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: и появата на турцизирания циганин от шуменското село Дръндар... или циганизирания турчин...то е едно и също.
  • 58 Само питам

    4 10 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Ми не може, щото в България турци нема...има турцизирани цигани и циганизирани турци....а ти, котьо, от кои си?

    Коментиран от #60, #87

  • 59 Борко

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Истина е познавам хора на който се е случило.

    Коментиран от #65

  • 60 Ами и аз

    8 5 Отговор

    До коментар #58 от "Само питам":

    Като тебе незнам какъв съм. Византиец ли съм след 200 години дудуци или съм османлия след 500 години дудуци, а уж се водим с 1 300 годишна история, а тя повечето сме били Византия или Османска империя, котьо
  • 61 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #55 от "Хахото":

    Българи и турци ще воюват само ако руснака или немеца ги прецака ..затова сме тука бих..да няма война ...при война на България с Русия ти ще воюваш ли??

    Коментиран от #71

  • 62 Поучрн

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "По дрехите посрещат!":

    Прочетох коментара ти и точно ти не можеш да ме поучаваш доста по съм учил от теб. И това е копи пейс. Да ти дам линка, тях да поучаваш?

    Коментиран от #66

  • 63 А ти

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Точно преди 5 минути":

    Това е копи пейс, да ти дам линка, да ги питаш и тях. Ти разбра ли?

    Коментиран от #64

  • 64 Какъв копи пейс бе

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "А ти":

    Пред очите ми стана! Изпращах мои хора на летището! Аман от плиткоумници!

    Коментиран от #70

  • 65 Хасан

    10 2 Отговор

    До коментар #59 от "Борко":

    Ще влезе клиент в селска бакалия ,ще поиска хляб и няма да му дадат ако не поиска на турски?вярваш ли си?
  • 66 Абе туй копи пейс

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Поучрн":

    защо го пишеш? Да изглеждаш модерен, или защото умствения ти багаж е малко?

    Коментиран от #69

  • 67 СМЕШНА КАПА

    6 5 Отговор
    Жалък опит за правокация. Идва по канала на окупаторите на Крим, които никой не ги обича и Те единствено искат хората да се мразят, защото само Тогава имат влияние.
  • 68 Разсъждение на тролче

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "Хахото":

    Именно такива въпроси дават лош облик на България. С такива въпроси щеше ли да има САЩ? ЕС идеята е обединени републики. Много сме далеч. Най тъпия ти въпрос е за война, значи си мислил за него. За расъждение те имат 424 изтребители.
  • 69 Поучрн

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Абе туй копи пейс":

    Защото се правиш на умник.
  • 70 А ти

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Какъв копи пейс бе":

    Знам че е така но това накрая "разбра ли?" за какво беше
  • 71 Хахото

    5 2 Отговор

    До коментар #61 от "Хасан":

    Въпроса ми е риторичен, не искам да воювам срещу никого, а срещу Русия- НИКОГА.
  • 72 ЧИЧАК

    17 4 Отговор
    Нашите Турци са прекрасни хора .Аз съм на 60 години и съм се срещал с много Турци наши от България и всичките са достойни хора .Ходил съм и в много села и градчета населени с Турци и винаги съм говорил на Български и никой не ми е отказвал да ме обслужи в ресторант или магазин!
  • 73 Дано

    5 1 Отговор
    Щастие е да живееш в мир и проспиритен икономически напредък, да са съхранени традиции нрави на всички народи. Да си вземим поуки от миналото, всички противоречия между народите никога не са били от народа но народа страда от последиците.
  • 74 чичо

    5 3 Отговор
    Колко далновиден е бил др. Сталин, ама кой да го слуша? Сега с демократичната логорея сме наникъде.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Язваджиев

    3 5 Отговор
    Отивам на гости на колега в Смолян. Минавам покрай Кърджали и реших да пием кафе и да хапнем с жената. Спряхме в едно селце. Времето беше късна есен и не беше много топло. Влязохме в кръчмата, а там всички млъкнаха. Седнахе а кръчмаря ни пита нещо на турски. Разкопчах и съблякох якето и като видяха стечкина веднага проговориха на български и докато бяхме в кръчмата никой не обели и дума на турски повече. Кучето скача според тоягата.

    Коментиран от #77

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Истината

    4 3 Отговор
    А знаете ли, че Сталин се е укривал в Турция и се е молил да не го предадат на Русия?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Психиатър

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Хахото":

    Ти наистина си хахо, ако наистина мислиш да воюваш срещу Турция! Пий си хапчетата и мирувай!
  • 81 Истината

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Майка ти ',.......":

    Плащат му! Кой има интерес от влошаването на отношенията между Турция и България, съюзнички в НАТО?Давам жокер-алкохолици са!
  • 82 Психиатър

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "РЕАЛИСТ":

    Пич, вземай хапчетата редовно!
  • 83 Генерал 🇧🇬

    6 3 Отговор
    Има една книжка, излезе през 1996 г., която навремето изчезна бързо от книжния пазар -- "Второто потурчване на Якоруда" от Живко Сахатчиев. Съмнява ме някой от турчеещите се да я знае...

    "Втората ми мисия е - да направя всичко възможно, за да може у помаците да се изгради турско самосъзнание. Аз съм длъжен да ги изуча на турски език и да ги приобщя към турската нация".

    Това са думи на Ахмед Доган, казани на 12 юни 1990 г. пред турския дипломат Алев Калъч. Открито и ясно казва, че ще работи за турцизирането на българите мохамедани, откъсването им от българската нация и тяхното присъединяване към турската нация.
    И това не са празни приказки. Лидерът на ДПС доказа, че държи на думите си. Започва второто потурчване на Якоруда. Само две години по-късно, на 10 октомври 1992 г. от всичко 1721 ученици в Якорудската община, 1174 ученици с български родов корен и с майчин български език, бяха записани като турци в ежегодния статистически отчет на ЦСУ за училищата, т.е. 1174 стопроцентови българчета станаха турчета. До тази дата в Якорудската община са живели само българи, изповядващи християнска и мохамеданска религия и съвсем малко цигани, но никакви турци. В етнографията на вилаета, издадена в 1878 г., в Истанбул, по данни на регистъра от 1873 г. за Якоруда е отбелязано: състои се от 2020 жители, от които българи - 1500 и българи-мохамедани - 520, т.е. турските чиновници не са намерили нито един турчин в Якоруда. Ученици, които донесоха в училището деклара

    Коментиран от #88

  • 84 Генерал 🇧🇬

    5 3 Отговор
    Ученици, които донесоха в училището декларации от своите родители, че са българи, на следващия ден донесоха други декларации, пак подписани от същите родители, но този път, че са турци. За една нощ те бяха сменили своята етническа принадлежност, бяха станали други.
    *
    При преброяване на населението в България, проведено през 2001 г. в община Якоруда 7826 стопроцентови българи, с български родов корен и майчин български език бяха записани, че са турци. На тях не само че им бяха поставени турски фамилни имена (в грубо нарушаване на Закона за имената), каквито не е имало никога в Якоруда, но им бе наложено и внушено турско самосъзнание. В статистическите документи дори е посочено, че на 5516 души от тях майчин език е турският, въпреки че той е абсолютно незнаен и неразбираем, както за тях, така и за техните майки, баби, прабаби и дядовци. Това, което турските поробители не са могли да постигнат за повече от 500 години, сега в свободна и независима България бе постигнато от техните потомци, т.е. от Ахмед Доган и неговото незаконно ДПС само за няколко години, със съдействието на жалкия български политически елит, състоящ се от чужденци, безродници и майкопродавци. Такова трагично е положението и в съседната община Белица, където също досега никога не е имало нито един турчин, но сега са записани 4737.Такова е положението и в община Велинград и общините в Гоцеделчевския край.
    Пред очите ни се откъсват живи части от майка България."
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 кочо

    0 0 Отговор
    фердинант е винновен за това да ЗАГУБИМ ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ ПРЕЗ 1913Г.ПРЕДАВАМЕ БЕЗ БОЙ ТОВА КОЕТО ЗАВОЮВАХМЕ ПРЕЗ 1912 В БАЛКАНСКАТА ВОЙНА- СЦЕНАТА НА 70000 ЖЕРТВИ.
  • 90 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Нещо неточно, неправилно, грешно да е рекъл другаря Сталин ?

    Коментиран от #91

  • 91 впрс

    0 1 Отговор

    До коментар #90 от "Шаран БГ":

    Не гледай Сталин какво е рекъл. Путин и Ердоган са първи дружки. Руснаците пълнят всяко лято турските курорти. Че и Балкански поток си правят двамата.

    Коментиран от #92

  • 92 123

    1 0 Отговор

    До коментар #91 от "впрс":

    а ти какво искаш да гледа путин? надупена натовска България ли?
  • 93 Кубрат

    0 1 Отговор
    И сега въпрос: Бълагрите тюрки ли са? Т.е. турци ли са? Славяни ли са? Как един народ може да си забрави езика? Защо тамгата на клана Дуло и на племето на създателя на Османската империя е една и съща?
  • 94 Кубрат

    0 0 Отговор
    И ceгa въпрoc: Бългaритe тюрки ли ca? Т.e. турци ли ca? Cлaвяни ли ca? Българите славянеещи се тюрки, т.е. турци ли са? Кaк eдин нaрoд мoжe дa cи зaбрaви eзикa? Зaщo тaмгaтa нa клaнa Дулo и нa плeмeтo нa cъздaтeля нa Ocмaнcкaтa импeрия e eднa и cъщa?
  • 95 Кубрат

    0 0 Отговор
    И ceгa въпрoc: Бългaритe тюрки ли ca? Т.e. турци ли ca? Cлaвяни ли ca? Българите славянеещи се тюрки, т.е. турци ли са? Кaк eдин нaрoд мoжe дa cи зaбрaви eзикa? Зaщo тaмгaтa нa клaнa Дулo и нa плeмeтo нa cъздaтeля нa Ocмaнcкaтa импeрия e eднa и cъщa?
  • 96 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "По дрехите посрещат!":

    А, прав си! Той Георги Марков беше окъсан ром, чистач на тоалетни...