Last news in Fakti

21 Май, 2020 19:00 3 538 19

За Министерството на културата и културата на министъра

  • боил банов-
  • култура

Чрез глупостта „делегирани бюджети” се наруши фатално и безвъзвратно дейността на културните институти у нас

За Министерството на културата и културата на министъра - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спомних си един виц по повод дъщерята на Живков: „Дъщерята на първия секретар на Чехословакия помолила баща си да я направи министър по морските дела, а той ѝ отвърнал: Да, мило дете, но нали знаеш, че нашата Чехия няма море! Да, татко, отвърнала му дъщерята, но нали и България няма култура, а пък има министър на културата, дъщерята на Живков!”

Когато го чух, направо се възмутих. Не заради акцента – Людмила Живкова, за която имаше много анекдоти и дори епиграми. А заради нашата култура. Все пак се знае, че България има хилядолетна култура по- стара от много други в Европа, включително и от чешката, която, разбира се, също е достойна за уважение... Поне това скоро ни го припомни нашия скъп приятел, знаменитият руски учен Дмитрий Лихачов, нарекъл България „Империя на духа”. Да, бих добавил: при соц-а, макар да го отричаме напълно сега, България имаше не само високоразвита култура, с която се гордееше, но и нормално министерство на културата. С малки изключения то се ръководеше от хора, които милееха за нея и даваха максималното от себе си, без да търсят слава и облаги. Те просто работеха за нея. И никога в това министерство не е имало неуки и користни хора. Това е факт. Ще спомена само уважаваните от всички: Георги Йорданов, Павел Матев, Петър Вутов, Александър Фол...

А сега? След промените се изредиха цели 13 министри,

почти всички назначавани случайно по партиен или бих казал мафиотски принцип, повечето от тях без необходимите качества за този извънредно важен пост, без способността да поемат каквато и да е отговорност, и когато допуснат някаква грешка/ защото всеки, който работи може да сгреши!/, да признаят честно пред себе си и пред обществото:”Тук аз наистина сгреших!”.. Не, няма такова нещо сега у нас, дори в културното министерство, което би трябвало да е за пример, а сега се изложи така пред цялата нация. Наистина, повече от тези лица бяха напълно неподходящи, да си спомним за царедвореца Абрашев / написал кантата - ода за Симеон Кобурготски?!/ или за случайната „калинка” Нина Чилова, която бъркаше Панчо Владигеров със Златю Бояджиев!

Наистина, смешен е плачът на министър Банов

/ в редица медии заради далаверата с ремонта на Ларгото вече го именуват „Алобанов”!/. Притиснат от фактите, той се разкрещя, изпадна в истерия, направи един лош театър / макар че е режисьор и актьорски син/ и проплака: „Нападките срещу мен, са нападки срещу цялата българска култура!” Представяте ли си: Банов бил олицетворение на цялата българска култура?! Да, може би на една част от нея, ако имаме предвид, че в деня на встъпването си в длъжност той изпрати официален поздравителен адрес за рождения ден на Рапъра с дупарата / Криско/.

Това сериозно възмути голяма част от нашата интелигенция, но, за съжаление, тя не настоя твърдо за оставката му, а реши да изчака и да види делата му. И твърде скоро остана разочарована. Той се оказа усърден ученик на предшественика си, отдавна станал за присмех на медиите и на обществото. Тук, по- долу представям някои от последните „бисери” от печата / умотворения/ на големия министър и културен деец, титулуващ се гордо „ главен мултак на Републиката”. С некомпетентните си действия той нанесе съкрушителен удар върху българските театри, опери, оркестри, ансамбли, филхармонии/ последните бяха направо ликвидирани, дори най- добрите на Пловдив и Русе!/. Чрез глупостта „делегирани бюджети” се наруши фатално и безвъзвратно дейността на културните институти у нас. Опорочиха се конкурсите за директори, назначавани чрез манипулирани конкурси / това е вече практика там!/, при това изцяло по партиен принцип, изчезнаха художествените съвети, западна творческата дейност. Културните институти вече са нещо като търговски дружества. Да печелят от продадени билети за Чехов и Ибсен, за Верди и Брамс. Нещо, за което дори във Франция или Германия не са се досетили! Да, нелепата „реформа” сега принуждава директорите да правят непростими репертоарни и художествени компромиси и да стигат до ръба на фалита. И когато Веждьо Рашидов видя това, препоръча на Националния ни музикален театър, за да не бъдел закрит / представете си от него!/, да поканел на гастрол ромската певица Софи Маринова! Какъв цинизъм! Тези „бюджети” без аналог света, той обяви, че били по „ немски модел”, но културният министър на Германия веднага опроверга лъжата му...

В историята на българската култура ще остане фразата на ексминистъра Вежди: „Театрите, оперите, оркестрите са киста в тялото на българския данъкоплатец!” Невероятна фраза, но истинска. Наистина ще се запомни. Както много от крилатите фрази на този, без съмнение, умен държавник и голям художник.

Да, Вежди е наистина човек, на когото можеш да завидиш за самочувствието му. Оказа се, че е „световно име”, на което държавата трябваше да плати вместо него - 20 000 английски лири, за да се представи лично – срещу заплащане! – в една лондонска галерия, та после да проглуши света с успеха си! След това пък да дари / или по- точно да натрапи / на Парижкия Лувър своите черни железни пластики, за да влезел в музея на безсмъртните. Само че директорът на Лувъра взе та му ги върна обратно...

Наистина, за броени години тези министри нанесоха големи щети на българската култура. Струваха милиони и на българския данъкоплатец. Ако вземем само ремонтите и реставрациите и възстановките, ще се уверим колко грешни пари са отишли. Скандалът около Ларгото, разкопките в центъра на София, разкри големите далавери, които сега се разследват. Огромни загуби носят и необмислените проекти като „Квадрат 400” на Рашидов, редица кичозни бутафорни възстановки на паметници и крепостни стени. Много грешни пари отидоха и около Европейското председателство, в което българската култура съвсем не беше представена достойно. В същото време значими програми и фестивали, както и културни институти изнемогват. „Софийските музикални седмици”, на които са гостували светила от ранга на Караян, Френи, Доминго, Челебидаке, са под нивото на подобен столичен музикален фестивал. Но това не вълнува нито Министерството, нито Фандъкова. Да не говорим за покрива на Народната библиотека, за липсата на сграда за Пловдивската опера, за изоставената концертна зала пак там!, за рушащата се Русенска художествена галерия / една от първите у нас/, за порутените кина, читалища, галерии и музеи на много места, за изоставените на произвола на съдбата сгради и паметници с национално значение. Като например прекрасната сграда в град Шипка. Всичко това би трябвало да тежи на съвестта на последните министри на културата, които се оказаха наистина случайни, меко казано: все неподходящи хора... но такава ни била орисията... Както казваше знаменитият Радой: „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра...”


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българин

    12 0 Отговор
    И един министър на културата и за .й до сега не е ставал !!
  • 3 Поклон

    41 3 Отговор
    Кой каквото и да казва, за мен Людмила Живкова за времето си като министър на културата направи толкова, колкото всички след нея заедно не успяха.

    Коментиран от #4

  • 4 Хаджи хаджи Българин

    29 0 Отговор

    До коментар #3 от "Поклон":

    Дори и дъщерята на първият тя изгуби битката си със своя ентусиазъм! "България над всичко !" Асамблеята на Мира , която беше антипод на световното въоръжаване! Днешните, министри- калинки, обслужват една мафия- шайка - крепена от благоволението на задокеанското ни " евро- атлантическо сътрудничество" ФАРС И ПРАХ В ОЧИТЕ НА НАРОДА!

    Коментиран от #7

  • 5 Ееееее

    14 1 Отговор
    Цехът министри ширпотреба през последните 30 години никога не е изпитвал производствени затруднения. Ся, за качество нема да говорим, ама образът на Вежди трябва да е твърдо на стенвестника
  • 6 родолюбец

    32 1 Отговор
    Людмила Живкова обичаше България,както и Тодор Живков,а сегашните велможи обичат доларите и еврото.Това е истината.

    Коментиран от #15

  • 7 Поклон

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хаджи хаджи Българин":

    Разбира се, че е така! Много са нещата, които тази велика жена направи и остави за поколенията, но калинките са вид бръмбари с твърди крилца и нищо в главичицата, та нито наследеното опазиха, нито нещо друго сътвориха.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Поздравления

    7 1 Отговор
    за г-н Стамболиев. Има памет и достойнството на истински интелектуалец. Но, малцина са онези, които знаят за какво говори. За съжаление, още по-малко са, които го разбират и които се вълнуват от анализа му. Дори, побратимите т.н. интелигенция...
  • 14 ала бала

    1 3 Отговор
    Квадрат 500, какъв квадрат 400? Някой чете ли ги тия статии, преди да се публикуват?
  • 15 Онези

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "родолюбец":

    които помнят по-отдавна знаят, че Т .Живков посещаваше театрите.. Георги Йорданов и досега може да бъде забелязан между посетителите на някоя културна проява... Така се получава когато служиш на културата, а не използваш културата за да се облагодетелстваш. А дали В Рашидов е влизал в операта, знае ли някой?
  • 16 Гневен

    13 1 Отговор
    Поздравления за безкрайно точния и обективен анализ!За огромно съжаление не случихме на нито един читав министър на културата в последните трийсет години!!! Сегашният беше известно време директор на Хасковския театър,който в миналото беше важен духовен и културен център на града.След назначаването на Банов от театъра остана само сградата.защото той съсипа всичко останало.За награда другите бездуховници го направиха "министерче",което продължава с далаверите си и пълната съсипия на всичко,до което се докосне!
  • 17 Днес, на много места

    11 2 Отговор
    кината са затворени, книжарниците също, театралните постановки, с които театрите гастролират вулгарни, а концерт има по време на избори и задължително чалга. Професор Фол, докато беше жив гледаше на всичко това с откровена тъга и неприкрит сарказъм, драги господин Стамболиев. На днешната власт ѝ трябват опростачени и послушни.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.