27 Май, 2020 13:02 1 603 5

Как БиБиСи стана враг на ГДР

  • бибиси-
  • bbc-
  • гдр-
  • писма без подател

Това радиопредаване на БиБиСи е било трън в очите на ГДР. Всеки петък вечер от Лондон излъчвали рубриката "Писма без подател" - анонимна поща от Източна Германия, пълна с изповеди за страх и недоволство.

Как БиБиСи стана враг на ГДР - 1
BBC
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не може да има демокрация, ако не съществува свобода на печата и на мненията. Толкова по-абсурдно е, че бившата ГДР носи в името си определението „демократична". При това медиите там са се контролирали от държавата, всякаква критиката срещу управляващите и условията на живот е била нежелана и опасна. Който е дръзнел да отправя упреци, бързо се е озовавал зад решетките. Въпреки това мнозина са рискували да изразяват недоволство - посредством БиБиСи.

Още на 4 април 1949 британската радиостанция започва да излъчва специализирана програма за хората в съветската окупационна зона в Източна Германия, от която впоследствие произлиза ГДР. Предаванията от Лондон дават израз на недоволството от политическата и икономическа ситуация, изпитвано от мнозина още от самото начало. За целта е създадена рубриката „Писма без подател".

40 000 писма за 25 години

На това предаване е посветена изложбата, открита в берлинския Музей на комуникациите. Там може да се чуе гласа на Остин Харисън, който води съществувалото до 1974-та предаване в продължение на 20 години. „Пишете ни за всичко, което ви тежи, където и да сте“, призовават британските журналисти.

И получават огромен отклик - в течение на времето чрез прикрити адреси от Западен Берлин до Лондон достигат 40 000 неподписани писма, отразяващи желанията и надеждите на гражданите на ГДР. Писмата се четат и излъчват по БиБиСи в петък вечер.

Една от авторките на тези писма без подател критикува съветския правителствен ръководител Никита Хрушчов за опита му да представи Берлинската стена като нещо безобидно, което все пак „създава известни неудобства". Жената, която се определя като „затворничка“, споменава тогавашния кмет на Западен Берлин, впоследствие федерален канцлер - Вили Бранд, и пише колко добре би било, ако той би могъл да разкаже на Хрушчов за страданията на своите сънародници.

Друго от писмата е с автор Карл-Хайнц Борхард, който още като ученик пише, че цари страх и допълва: „Когато говориш с хората, почти не можеш да намериш човек, който наистина да е въодушевен от тази държава“. Младежът плаща висока цена за смелостта си - разкрит е от ЩАЗИ и е пратен за две години в затвора, но както казва днес: „Поне имах шанс да изразя собствената си позиция“.

Има и похвали за ГДР

Наред с интелигентно написаните писма, в БиБиСи се получават и текстове на лош немски, или пък изпълнени с похвали за социалистическия режим. Авторите са най-различни: работници, студенти, деца, младежи, учители, селяни, учени. И са от всички краища на ГДР.

Темите също са разнообразни - пише се за всичко, свързано с живота в ГДР: за порутените градове, за недостигащите инструменти в работилниците, за политическата индоктринация в училищата, за страха от режима. Лайтмотив е основната грижа на хората - че са изоставени от Запада след издигането на Стената през 1961, както и след Берлинското въстание през юни 1953 година.

Краят на предаването е свързан с политиката на разведряване между Изтока и Запада, провеждана от федералния канцлер Вили Бранд през 70-те години. Тя води до приемането на двете германски държави в ООН през 1973-та, но на практика „циментира“ разделението на Германия, срещу което пишат много от авторите на писмата. Година по-късно предаването „Писма без подател“ е прекратено - точно 25 години след създаването му.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    7 2 Отговор
    Чакай малко!Податели от Източна Германия и социалистическия блок анонимни?Как са стигали писмата и то до капиталистическия враг?
  • 2 габровец от варна

    8 1 Отговор
    Прикрити адреси смях отвсякъде!!ЩАЗИ да са ги надушили още преди на някой да му дойде изобщо наум за това....
  • 3 deaf

    7 0 Отговор
    През 80-те години у нас веднъж пред "Шератон" в София помолих едни случайни французи-туристи да предадат едно мое писмо адресирано до радио "Свободна Европа" като излязат от НРБългария,но те ми отказаха. Страхуваха се ДС да не открият писмото на границата като излизат от България.
    Един от възможните варианти е източногерманците когато са летували в България на нашето Черноморие да са предавали писмата на западногерманци,които са ги пускали в Западна Германия до БиБиСи.
  • 4 Сандо

    9 2 Отговор
    Прочетете какво пише Георги Марков за ББС и след това говорете за свобода на словото.А оттогава нещата са се влошили многократно и вече свободата на словото е само пожелание.
  • 5 сноу

    4 2 Отговор
    БиБиСи -то е било пълно до петелката с агенти ,предатели ,продажници ,а ЦРУ-то е сядало на раздумка...