Last news in Fakti

13 Юни, 2020 19:04 6 835 73

Властта и богатството раждат глупост и алчност

  • българия-
  • огнян стамболиев-
  • власт-
  • богатство

Заглавието е мисъл на великия драматург от античността Еврипид, но в този кратък текст ще се опра на наш, български автор

Властта и богатството раждат глупост и алчност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Никола Кръстников / 1880 – 1936/:
„НЕКАДЪРНИ И БЕЗОТГОВОРНИ ХОРА
ОТГОВАРЯТ ЗА НАШАТА СИГУРНОСТ И ЖИВОТ...”

„Главната причина за нещастията в държавата е липсата на развито национално чувство и високо обществено съзнание за дълг у българските водачи.” Тези думи на забравеният днес български народопсихолог д-р Никола Кръстников / 1880- 1936/ са от също забравения му труд „Опит за психологически анализ на нашия обществен живот” / 1922/.  А той е бил наистина светла личност и, без съмнение, е милеел за България.

Ето още два знаменателни цитата:
„Проявите на свадливост, отмъстителност, грубост, завист, неотстъпчивост, надменност, властолюбие, за съжаление до голяма степен характеризират нашия обществен живот днес...Убеден съм, че националните ни катастрофи съвсем не се дължат на липсата на достатъчно разум у българина. Българинът, бих казал, е земен, материален, разсъдлив, със силно развито семейно чувство. Главна причина за тях, за нашето държавно и народно нещастие е в липсата на развито национално чувство, на по-високо обществено съзнание за дълг. Ето защо волята на българските водачи не се прояви по пътя на националното чувство, а самите те се оказаха малодушни, страхливи и неспособни за каквато и да е съпротива. В този смисъл те не можаха да достигнат нивото на мъчениците от нашето Възраждане като Ботев, Левски или Бенковски, пострадали тъкмо поради високо развитото си национално чувство, проявено към един недоразвит в това отношение народ. Нищо подобно не демонстрираха и съвременните български водачи в най-критичните моменти от най-новата ни история...”

Да, прав е големият учен. Слабо развитото социално чувство е нашата голяма трагедия и днес. В това отношение сме доста далече от повечето европейски народи. Това пролича особено, след преврата от 1989 година, когато се освободихме от тоталитарната система. Но вярно е, че за това има дълбоки, стари, исторически причини. Петвековното азиатско, варварско турско робство, унищожило нашата държавност, спряло нашето нормално развитие, липсата на аристокрация, на образована интелигенция като водеща класа, затвореността на страната ни – всичко това има своите фатални последици и днес.
Заради недоразвитите социални чувства и някои негативни черти в националния ни характер / на първо място завистта, определена от Елин Пелин като „проява на българския гений”, недоверчивостта, склонността към хитруване – „синдрома Андрешко” също по Елин Пелин /  у нас няма достатъчно здрава почва за развитието и оцеляването на обществените каузи, а също и организации. Вижте колко безсилни и вече ненужни са българските синдикати. Те са просто слуги на властта. А също и партиите.

Колко прав е д-р Кръстников: „Ако вникнем в интимния живот на партийните организации в България, в техните ръководни органи дори, ще забележим прояви на недоверие, завист, хитрост и задкулисни игри за лидерство и власт все поради същата причина – недоразвитите социални емоции у българина.”
Да, хитростта и лъжливостта са определено робски черти, остатък от миналото ни, но те служат не толкова при самозащита / както е било през турско/, колкото за постигането на определени цели от хора, които се намират под някаква или нечия зависимост. Сега, например, от „вожда” на партията или от олигарха – кукловод на тази партия. Примерите днес са наистина твърде много. Демокрацията ни за десетина години се поизпари, възцариха се автокрацията и цензурата. У нас мафията вече си има държава, закони, съд, прокуратура, печат, електронни медии,  дори  и контролни органи, като СЕМ! А по свобода на словото и печата сме дори след някои африкански държави.

А думата „хитър” ?!У нас е по- скоро синоним на „умен” и в българския речник днес се приема дори като някаква похвала. „Вижте колко е хитър този Цв. Цв! Пак успя да се оправи!”, възкликна един мой съсед. И така попаднахме под властта на некадърни, алчни и безскрупулни, но хитри хора, които мислят  само за себе си, а не виждат или по- точно не искат да видят, че ни водят към дъното. Защото вече в целия свят се говори за „най- бедната и най- нещастната страна в Европа”. Точно това казват и чуждите медии, когато започнат репортаж или новина за България.
За съжаление, липсата на обществено, гражданско чувство у нас, нашата пословична робска търпеливост ни доведоха до тази пагубна пасивност. До нежеланието да променим нещата, дори да гласуваме. Това, че у нас няма нито обществен съд, нито будно обществено мнение, както е в цяла Европа / към която сме само географски и номинално, но не и реално!/, а и не само там, ни доведе до там, че да търпим години наред един и същи вредни хора. Обществено мнение у нас просто го няма / или е в кухните, кафенетата и по градинските пейки при топло време/, защото липсва основното за него: социалното чувство и общественото съзнание. Ето преди време гръмна един голям скандал – „Апартаментгейт”. И какво стана? Пошумя се, пошумя се и набързо се забрави. Нито един осъден, нито един имот конфискуван, дори нито един уволнен. Пито- платено! Народът се възмути, но никой не излезе и не го поведе. Нито заспалите синдикати, нито разните там „граждански” движения. А в същото време в Гърция, Румъния, Унгария, Полша, Франция и други страни имаше истински масови бунтове.

Партиите у нас са също лишени от истинско обществено чувство, въпреки лозунгите, които издигат. Те изобщо не мислят за народа, за хората, които са ги избрали и са им гласували доверие. На всеки митинг и конгрес те говорят високо и пламенно от името на народа, но това е само театър. Между тях и народа просто зее пропаст. Освен това те не са способни нито да управляват, нито да водят една нормална национална, а също и международна политика. В международен план нашите последни управници са просто жалки. Често пъти една партия, която е взела превес, не търси истинско сътрудничество с останалите от страх, че ще изгуби властта, че няма да може да се възползва от облагите, а лидерите ѝ пък съвсем не искат подобни съюзи, защото това би ги ограничило в политически и материален аспект и би разкрило далаверите им. И така: България страда. Парламентът отдавна изгуби доверието ни / станал е слуга на премиера/, а лидерите на партии и сдружения, заедно с олигарсите властват и богатеят на наш гръб. Повечето от партиите могат да се определят просто като мафиотски групировки – при тях няма нито програми, нито идеологии, нито мисъл за държавата.

Демагогията, кариеризмът, самолюбието, алчността доминират в политическия  и държавния живот на страната ни. И не е чудно, че за последните десетина години изгубихме толкова много във всички направления. Станахме последната страна в ЕС по всички показатели и първата по бедност, болести, корупция. А това показа, че некадърни, нагли, безотговорни хора отговарят за нашата сигурност и живот.  А великият Еврипид каза: „Властта и богатството раждат глупост и алчност!”

България е в тежка  стопанска, демографска, морална, духовна криза. Ако на  следващите избори / дано да бъдат скоро!/  бъдем отново пасивни, както се случваше  през последните десетина години, ако не  променим нещата и сложим край на това престъпно управление, ще влезем за дълго в пропастта. Да гласуваме всички, защото само това  ни остана... Да кажем твърдо не на алчността и глупостта.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ботев е казал

    61 3 Отговор
    На Българина родината му е до дувара.
  • 2 Хайдут Петку

    54 7 Отговор
    Искате революция ли ?! Затворете казаните, лишете "юнака балкански" от неговата светая светих - Ракията и ще видите как "Бастилията" ще падне.
  • 3 Браво,браво

    27 16 Отговор
    Ако извадим от контекста ББ,когото винаги визират подобни статии,КОИ са тези с развито нацинално чувство и с високо обществено съзнание за дълг???
    КОИ са бе,кажете им имената и абревиатурите,че да им повярваме !!!

    Коментиран от #22

  • 4 РЪМПЕЗИ

    34 4 Отговор
    А ОЩЕ ПО ЛОШО Е И КОГАТО МРАЗИ ХОРАТА..ВСЕКИ МОМЕНТ ОЧАКВАМ ДА ГО ПРИВИКА КЬОВЕШИ ЗА БАРЦЕЛОНА ГЕЙТ...ТОЛКОВА МАТЕРИАЛИ СА ИМ ПРЕДОСТАВЕНИ, ЧЕ ЦЯЛ ЕКИП ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОРИ ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС СЛУЧАЯ...ГЕШЕВ, ОТ ТЕБ ЗАВИСИ ДАЛИ КЬОВЕШИ ЩЕ ТЕ ПОКАНИ В ЕКИПИТЕ СИ...НАДАЛИ..

    Коментиран от #8

  • 5 Чочо

    34 13 Отговор
    Г~н Кръстников много точно е охаректерезирал българина, но не мисля че това са черти от характера само на българите. Я помислете с какво другите народи се отличават! Нима там няма "андрешковци", нима ако не са платени има протести в защита на правата, нима там има синдикати,нима няма алчност и корупция, или имат по развото социално чувство? Хайде стига, навсякъде хората имат едни и същи хатектер~алчни са, завистливи, злоб и, готови за облаги да се дамоизядат. Защо само българите да са такива? Или вие виждате в "белите" държави друга характеристика? Тези които са искали дибрато на народа си отдавна са мъртви или не съществуват. Единствената мантра сега е "пари а е царица"! Хайде стига ние сме народ като всеки друг!

    Коментиран от #16, #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ххх

    35 3 Отговор
    Корупция винаги е имало, и ще има. Особено при така наречената демокрация обществените отношения са такива, че раждат благодатна почва за корупция по всевъзможни причини и поводи. Предишният ни строй, социализЪмът, безспорно имаше сериозни кусури, но държавният монопол върху икономиката в много голяма степен ограничаваше възможностите на управляващите за корупционни схеми и присвояване на пари от държавата. Особено неприятно, да не кажа грозно в сегашната ни действителност е това, че определена личност се отъждестви с държавата, и се опитва се да подчини целия обществен, политически и икономически живот в държавата на собствената си персона и приятелки кръг. За съжаление, за сега до голяма степен му се удава, чрез купуване на избори и подправяне на изборни резултати, чрез обособяване на сателитни партии на принципа на моркова и тоягата за формиране на парламентарно мнозинство. Чрез създаване на троянски коне и ерозиране отвътре на основния политически опонент, чрез смачкване в зародиш на всякакъв политически проект или партия, която в някаква степен е в състояние да застраши сегашното, наложено от него статукво.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Ххх

    36 4 Отговор

    До коментар #4 от "РЪМПЕЗИ":

    Само че аз бих перифразирал малко една приказка. И ще я кажа като "Гузен гонен бяга". Случайно ли къщата в Барселона се продава, обитателите и се покриха, а дейността на бутика беше преустановена. Ако Борисов нямаше нищо общо с тази история, предполагам там нещата там щяха да са си същите. Само че сега разните журналисти като му подпалиха задника и всичко, свързано с тази история скоропостижно гледат да го покрият.
  • 9 Хаджи хаджи Българин

    32 0 Отговор
    Повечето от партиите могат да се определят просто като мафиотски групировки – при тях няма нито програми, нито идеологии, нито мисъл за държавата.! Жалкото е, че, изботщра на нашата " неутрална " позиция идва от Америка! Цар Симеон изважда меча си, заради тържищата! Къде отидоха пазарите на България! ХУНТАТА ГИ ПРОДАДЕ! В МОМЕНТА- ОТ 30 ГОДИНИ, СЕ ПРОДАВА ДЪРЖАВАТА- СРЕЩУ - ОТ ВЛАСТОИМАЩИТЕ!
  • 10 Само ще спомена

    22 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ххх":

    127-МО ПМС, от социялизмът, борещо се с кражбите. Яко се крадеше, но на дребно, особено горива, та за това бяха оцветени, но народът ги чистеше с бентонит! Защо, знаеш ли, бензинджиите бяха богати? Заради боновете за гориво, две, от гумите, на камион, работеха за шофьора.

    Коментиран от #14

  • 11 Как се уреждаше,

    15 16 Отговор

    До коментар #7 от "Ххх":

    Жилище от Софжилфонд ? А автомобил, телевизор, перла 04, велосипед, мотоциклет, резервни части за Москвич? С корупция!

    Коментиран от #17, #26

  • 12 Върти, суче

    10 15 Отговор
    И за гласуване агитира?! Наказателен Вот е негласуването!

    Коментиран от #52, #66

  • 13 По Конституция

    33 1 Отговор
    би трябвало да сме Парламентарна република, но станахме Бойкова република.
  • 14 Ххх

    31 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само ще спомена":

    Да, разбира се че имаше такива кражби. Но крадяха обикновените хора. Ще работи като шофьор, ще си източи гориво или ще продаде бонове за такова, ще направи някой черен курс, бензинджиите също печелеха от врътки с бонове за гориво, от източване на гориво от цистерните, кръчмарите и барманите сигурно са разреждали питиетата или са вкарвали да продават свои бутилки алкохол. Но коментара ми беше, че възможностите за кражби на управляващите бяха значително по - ограничени. От какво крадяха и крадат управляващите през последните 30 години - от възлагане на обществени поръчки, от присвояване на еврофондове, от приватизация, от източване на ДДС, от контрабанда по митниците. Ами всичко това при социализма го нямаше, логично, нямаше и как някой да краде по такъв начин.

    Коментиран от #60

  • 15 ИЗБИЙТЕ КОМУНИСТЕТО

    7 18 Отговор
    Спасете България!

    Коментиран от #29

  • 16 Бети

    28 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чочо":

    Адски точен коментар. И аз не мисля, че най-пасивен и сляп е българският народ с най-прогнило дъно. Виждаме в момента каква е цялата ситуация и в другите страни и техните политици колко "кадърно" умеят да ръководят и "защитават" народите си и как се "справят" като отхвърлят собствените си ценности, култура и история, само и само да угодят на нечии чужди интереси. Знаем ги някои от великите световни лидери, точно от Стария континент на какво са готови за собствената си изгода, неограничена власт и безлимитно богатство. Всеки, който се е докопал до големите пари, си е продал душата на дявола! В момента не знам до колко един средностатистически човек осъзнава в какво време живеем? Бих казала едно много опасно и непредсказуемо! Едни се борят за мир и благоденствие, други създават предпоставки за конфликт и безредици, тотална анархия! И всичко това се създава умишлено, с цел, за да се създаде разединение между хората, правата на определена част от обществото да се децентрализират и съсредоточат в друга по-уязвима и по-дискриминирана прослойка, също така да се дестабилизират и по този начин да се управляват безгласни и безчувствени маси.
  • 17 Ххх

    25 6 Отговор

    До коментар #11 от "Как се уреждаше,":

    Ти какво искаш да ми кажеш сега ? За жилищата имало корупция ? Може би по скоро имаше връзки. Може и да е имало някаква корупция. Но като размери дали е съпоставима със сегашната ? Колко лева да са дадени като подкупи за жилища тогава ? 50 - 100 хиляди годишно ? А дали са съпоставими със сегашните милиарди, които управляващите всяка година присвояват ? При частите за москвичите била корупцията. Виж ти. И кой се е обогатявал от тази корупция ? Управляващите ли са забогатяли от това, че си дал 10, 20 лева на някой продавач или доставчик ? Пък и точно на мене не ми ги разправяй тия. И аз съм живял тогава, и аз съм поддържал кола - Шкода 120 Л на родителите ми. Но никога не ми се е налагало да плащам подкуп на някого за части.

    Коментиран от #19

  • 18 Уточнител

    8 6 Отговор
    Главната причина за падението на България е тристранния съюз на руснаци, западняци и мюсюлманите с които си мият ръцете после. Навремето натръшкашме и трите, но след обединението им ни разрушиха. В последствие почти целия свят. Седем века пиратско владичество и сега се чудят от къде да намерят нормални хора. Ами няма, убиха ги, другите отвлякоха и създадоха противното си потомство с тях. Така ще си гори света във войни и дестабилизации, завинаги. Тракийска България беше светлината, без нея е така. Русия прави избледняли опити да ни имитира. Всеки знае, колко им се получава.
  • 19 Ти на родителите,

    3 14 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Аз сабствен Москвич , за основен ремонт “ Фоникс” , китайск бегач. Т.ж. Пращаше провинилите се корумпетата посланници, в легации, защото там се лежеше. Имаше номенклатурност на кадрите, РК, ГК , Ок.К, ЦК и Палит бюро и без тяхна санкция не Гешев, не Борисов... мога да дам примери...
  • 20 име

    9 0 Отговор
    глупости. честите революции и войни водят до това . след всяка промяна силните на деня сменят масово администрация , полиция и тн. най-често се слагат некадърни и неподготвени , но предани хора. и така без край.
  • 21 Генерал

    7 7 Отговор
    И тоя е ръгнал за власт , а току що преписа Еврипид: „Властта и богатството раждат глупост и алчност!” Какво ? Ще я караме на самоуправленише ли ? Май ми намирисва на анархизъм, а него сме го опитали много , много отдавна.
  • 22 Трапанация за монголоида Путин

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "Браво,браво":

    Пази боже , ако тия дето пишат по форумите дойдат на власт. Тия спят и крадат на сън. Като се събудят ББ им е виновен, че не краде. И колкото да се напъват никой до днес не е доказал кражба от него. Не е нормално да си на власт и да не крадеш, нали ? Дразни. Не е естествено.

    Коментиран от #36

  • 23 123

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Чочо":

    Това което автора описва са национални черти и начин на живот на 75-80% от Българското население. Тези негативни черти съществуват и навсякъде другаде по света но процентнопто им съотношение е много по малко отколкото в България. А в тези страни има и дръжавност с механизми които изключват възможноста такива такива корумпирани хора да управляват държава, корпорация, да со тоговорни за финансовото състояние на държавата или сигурноста на държавата. Всички преминават през тестове за приходност и умения,тестове за лоялност,наклонности за лъжене, кражби,злоупотреби с власт, полиграфски тест и напълно ряазследване на миналото включително финанси,отношение кък работниците им, почтенност, алкохолизъм с тестове за алкохол и наркотици при наемане и след това по лотариен принцип или по указание.Как се отнася със семейството си и приятелите си този човек, военна служба и има ли провинения, чофиране и колко нарушенич има и неплатени глоби или съдебни процеси и арест в полицията, каква собственност недвижими имоти с адреси, пари в банки и ценни книжа има в страната и чужбина,къде е завършил с копие на дипломата, в какви клубове и организации членува. И чак след като се провери всичко може да се предложи работа ако е преминал през всички изисквания или откаже работа на кандидата. при първата кражба на пари или злоупотреба веднага се премахва от работа със съд и отнемане на откраденото.В България си хващате първия намерен сладкодумен хаидутин и той влиза в на

    Коментиран от #49

  • 24 Марио Кроненберг

    12 0 Отговор
    За съжаление, относно политиците, от XIX век насам, вместо нещата да се променят към добро, те стават все по зле... И сега имаме НАЙ-ПРОСТИТЕ И НЕКАДЪРНИ И НАЙ-КРАДЛИВИТЕ УПРАВНИЦИ!!! 😡😡😡
  • 25 ТОЧКАТА

    5 5 Отговор
    Съветските комунисти са блееедо копие на американските комунисти в тази област/корупция,алчност,властолюбие,лъжи,нахалство,безотговорнст,кражби/
  • 26 РЕАЛИСТ

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Как се уреждаше,":

    Не, не беше корупция. Викахме му " с връзки". Имаше хубава руска комедия на тази тема"Ти на мене, аз на тебе". А да помниш милиционер да ти вземаше пари на ръка, за да не ти пише акт? Не нали. Чувахме тогава, че такава корупция има я съседна Турция и че тамошните полицаи , си имат лаф" Ще дадеш ли нещо за чорбата". Демокрацията докара корупция на всички нива на държавата.

    Коментиран от #31

  • 27 той

    1 1 Отговор
    Съгласен съм че е така но предложителите алтернатива
  • 28 someone

    10 0 Отговор
    нещата с избори няма да се оправят иска се сопа и резане до край.
  • 29 В.В.

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "ИЗБИЙТЕ КОМУНИСТЕТО":

    Айде,Почвай.От Б.Б.и Цв.Цв...Давай,Гринго.И аз ида...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коментатор

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "РЕАЛИСТ":

    Не демокрацията докара корупцията и безразличието в България, а социалистическата пролетарска диктатура. Да се снабдиш с дефицитна стока с връзки, да угаждаш на шефа да ти даде апартамент, да си траеш в завода, въпреки че виждаш безобразията са една малка част от ежедневието тогава. Масовостта на тези безобразия, които никой не смяташе за нередни и за корупция, възпита незаинтерисованост, мързел, връзкарство, отчужденост от общото, научи българите да крадат. Чувал съм от мои възрастни близки, че българите преди 9 септември са били други. Нека по-младите да прочетат ''Задочните репортажи от България'' на Г. Марков и сами да преценят дали и как социализмът е повлиял на характера на българите...

    Коментиран от #32, #44, #63

  • 32 123

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Коментатор":

    Чети по долу;
    Дядо ми Раде бе родом от Съпотско, живописно село, разположено под един хълм, на няколко километра от Ресен. По вековния обичай в околията той отишъл, още невръстен, в Цариград и работел с надница в градините, сетне взимал сам градини под наем, обработвал ги на свой ред с надничари и замогнал. Той особено забогатял през време на Кримската война, когато продавал зеленчук и плодове на чуждестранните армии, които имали база в турската столица. Печалбите тогава били големи. “Имаше пари от няколко държави – разказваше той. – Аз и моят ортак, селянин като мене, не умеехме добре да ги различаваме и когато трябваше да си ги делим на края на годината, правехме от тях два купа, на едната страна сребърните, на другата златните, и сетне си ги деляхме по тегло, на терезия." По това време дядо ми купил къща в Ресен, настанил там семейството си и станал гражданин. Богатството му не останало обаче за дълго в неговите ръце. Нещастието пожелало да се сдружи за някакво предприятие с трима ресенци. Той бе неграмотен и доверчив, те били писмени и лукави. След известно време на съдружие те му представили едни сметки, които го изкарали не само разорен, но и длъжник. Тая измама, която унищожи пред очите му плода на толкова години труд и пестеливост, жестоко наранила у него сърцето на човека, вярващ в хората. Той свалил капата си, дигнал очи към небето и проклел коварните си съдружници: “Ей, господи – казал той, – ти, който виждаш всичко и всичко можеш, дай им, що и
  • 33 123

    5 0 Отговор
    Най-много дядо ми обичаше да ми разказва за Кримската война. Разказваше ми и после ме разпитваше какво съм разбрал. “Колко царщини се биеха против московеца?" – питаше той. Аз отговарях “Против московеца се биеха три царщини: Инглитера, Франца и Сардиня." Той говореше с удивление за чуждестранните войници, за техните високи коне, за униформите им. Но най-силно впечатление бе оставило у него дръзкото им държане спрямо турците. Еднъж той видял как един френски войник дал ритник на един чалмалия турчин в една от най-многолюдните улици на Стамбул. Ударът бил толкова силен, че турчинът залетял и чалмата му паднала.

    – Ами какво направи турчинът след това? – питах аз.
    – Какво ще направи? Взе си чалмата, обърна се, погледна уплашен французина и търти да бяга.
    – Ами имаше ли наоколо други турци?
    – Имаше.
    – Ами що направиха те?
    – Що ще да правят? Наведоха си главите, хванаха си брадите и се разотидоха.

    Тоя ритник, тъй мълчаливо понесен, бе поразил дядо ми като едно знамение на времето. "Тогава видох, казваше ми той, оти Турция ке паднит."
  • 34 123

    4 0 Отговор
    Казах, че градинарите ходели през деня по улиците да продават зеленчук. Привечер обаче някои от тях имали особено занятие. Турски чиновници, които отивали да пият в кръчмите, ги ангажирвали да ги чакат. Те стоели пред кръчмата, докато клиентът им стане пиян, и тогава, по един знак на кръчмаря, те го туряли в коша и го занасяли у дома му.
  • 35 Сталинист

    3 6 Отговор
    Всички обрязани комунисти и русофили ще бъдете отведени /насилствено депортирани/ някои и по етапен ред в концлагери край Белене за да построите атомната централа, срещу паница боб и две филии хляб на ден и като я построите, ще ви водим организирано на последната ви баня.
  • 36 ББ не краде?

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Трапанация за монголоида Путин":

    Айде, бе. Кражба е фалшивото му самочувствие на всевишния , всемогъщ и всезнаещ. Кражба са тези " инспекции"", с които задоволява собственото си его. Кражба е разставянето на ограничени и некомпетентни хора на възлови места в държавното управление, за да може човечецът да изпъква с " мъдростта" си. Кражба е не само присвояването на материални ценности, а и всяко действие, при което се ползват незаслужено облаги -
  • 37 123

    4 0 Отговор
    В селата около Ресен имаше само няколко чифлика. Един от тях принадлежеше на българското семейство Стрезови, другите на турци. Инак селяните бяха собственици на полските си имоти. Те не подлежаха на никаква ангария, освен когато държавата ги повикаше за строене на някои обществени предприятия, като например шосета. Бяха под икономическа зависимост, но спрямо чорбаджиите в Ресен.

    Според една дописка в "Зорница" от 1890 година имало тогава в Цариград до седем хиляди селяни от Ресенско. Цифрата е голяма, но не ми се вижда преувеличена. Грамадната част от селяните от нашата околия прекарваха времето, през което бяха способни за работа, в турската столица. Повечето тръгваха за там още невръстни. Работеха по градините, взети под наем от някои по-замогнали вече съселяни. Може да се каже без преувеличение, че те продоволствуваха целия Цариград със зеленчук. Казах как те ходеха по улиците с кош на гърба, викайки на турски и гръцки какво продават. Градините им бяха пръснати из най-различните части на огромния град, главно от двете страни на Златния рог. Градинарите живееха отдалечени едни от други и се срещаха главно през големите празници в иърквата “Св. Стефан". Те бяха от най-редовните посетители на историческия български храм. Самият свещеник, който служеше в църквата, беше от Ресенско. Градинарите стоеха в Цариград по две-три години и като направеха малки спестявания, връщаха се у дома си. Те прекарваха в селата известно време, докато изразходват спестеното,
  • 38 123

    4 0 Отговор
    Освен тоя род банкерство полицаджиите имаха дюкяни, дето селянките в отсъствието на мъжете си отиваха да правят покупки за своите нужди. Те вземаха всичко на версия, не се пазаряха и накрай сумата на направения така дълг зависеше от добросъвестността, с която той е бил записван. Тая добросъвестност за жалост е липсвала у някои от полицаджиите. Говореше се, че един от тях казал: "Море, еднож да ми влезит во де'фтерот, сетне и гро'бот не' можит да го куртулисат." Всеки полицаджия си имаше своята клиентела по селата и тя оставаше почти непроменена; поддържаше се и по наследство. Селяните и селянките отиваха при полицаджиите не само за заеми и за покупки. Те им бяха един вид обществени опекуни. Съветваха ги по семейните им работи и ги защищаваха в случай на беда пред турската власт.
  • 39 123

    4 0 Отговор
    Дете, аз познавах много от клиентите на баща ми. Някои от тях бяха близки или далечни роднини от селата. Те идеха обикновено на дюкяна, но някой път и в къщи. Селянките понякога и мене търсеха, защото аз им пишех писмата до мъжете им в Цариград. Виждам се в пазарен ден, събота, в дъното на дюкяна, клекнал на колене пред един от сандъците, които по-рано бяха носили газени тенекии. Аз пиша, една селянка до мене ми диктува. Писмата почваха винаги със същия увод: “Кланяйне [1] со здравйе от мене, жена ти Ленка, до тебе мъжу Митре!" После идеха поздравите от свекъра, от свекървата, ако такава имаше, и от децата, всички назовани по име. Писмата бяха понякога радостни: "Кравата се отели, жребчето порасна, нивите са добри, децата са здрави, едното вече оди на училище." Други бяха много скръбни: “За'що, мъжо, толку време от тебе немам ни книга, ни пари?" Следваше описание на немотията и после позив за опомняне: "Ако не ти е жал за мене, жаляй барем децата!" Други писма изказваха сърдечна мъка: “Кога, мъжо, ке се вратиш? От чекане душа ми не остана. И со'лзи ве'ке немам да плача."
  • 40 123

    4 0 Отговор
    Полицаджиите, както казах вече, отиваха три пъти в годината в Цариград преди Коледа, преди Великден и преди Св. Богородица. Те се срещаха със своите клиенти в църквата "Св. Стефан" във Фенер, в някое кафене, държано от нащенец; понякога отиваха да ги дирят по градините. На отиване носеха със себе си куп писма от семействата. Пощата намираше, че това е едно нарушение на нейните привилегии, и случваше се понякога да ги обискира по пътя след излизането им от Ресен. Няма нужда да казвам, че това се свършваше с рушвет към чиновника. На връщане те носеха от клиентите си пари и подаръци за домашните им. Пристигането на полицаджиите беше за селата голямо събитие, нетърпеливо чакано. След като те пристигнеха, дюкяните им се пълнеха със селяни, дошли да чуят за своите. Повечето бяха радостни, защото знаеха, че новините ще бъдат добри. Други, толкова пъти забравяни, пристъпяха с притеснение и някакъв срам. Когато им се кажеше, че за тях няма нишо, лицето им ставаше като попарено от слана. Те си отиваха с наведени очи и като че ли искаха да изчезнат, за да не ги гледа вече никой. Аз дълго съм живял след това, но рядко съм виждал в живота си такава жалостна гледка. Тогава добих първата си идея за човешките страдания. Сърцето и на мен се свиваше.

    Баща ми имаше клиенти и от Преспата. За тях той говореше с голямо уважение. Те били честни и с голямо външно достойнство. "Като че ли всички са потомци на Самуила!" – казваше той. Идеха от Преспа и някои бегове албанци. Те б
  • 41 123

    4 0 Отговор
    През август 1941 година отидох в Ресен да видя родния си град и да покажа Македония на жена си, която не я познаваше. Няколко дена след пристигането ни дойде да ме посети един турчин от съседите, в стари връзки с нашето семейство. Той оживено ни разказваше как бързо пристигнали нашите войски, след като сръбските заминали. "Чухме да идат и ето ги; добре ви найдофне!" Жена ми изказа учудването си, че тъй добре говори български. "Защо се чудиш – отговори той, – ако сваля феса си, ще познаеш ли, че съм турчин?" Действително физиономията му беше чисто славянска – по-славянска, отколкото у някои българи в Ресен, за които, ако се гледа по лицето им, може да се помисли, че са потомци на ордата на Кубера, брат на Аспаруха, която орда, както казва историята, се заселила по нашите места. Потурчени славяни има доста в Ресен, но особено в селата. [1]
  • 42 123

    4 0 Отговор
    Освен турците от славянски произход в Ресен имаше и истински турци, заселили се тук вероятно още при завоеванието. Те се познаваха по анадолския им тип. В турската империя нямаше аристокрация с наследствени титли. Потомците на най-големите паши след едно или две поколения потъваха безследно в сивата турска маса. От прочутите държавници оставаше само едно име в историята. Аз съм слушал от турци в Цариград да сочат като потомък на прочут род от миналото само Кюпрюлю Зааде Фуад бей, председател на историческото дружество и по едно време министър на външните работи в Анкара. Той бе далечен правнук на знаменития везир Кюпрюлю Ахмед паша, който във втората половина на ХVII век води турската войска чак до стените на Виена и се прослави като завоевател на остров Крит. В провинциите обаче имаше стари турски родове; това бяха наследниците на тия заслужили във войните лица, на които султаните бяха раздали някога поземлени владения. Имаше и в Ресен стари семейства, за които се говореше, че са от голям произход. Едно от тях се наричаше Спахиите. Тяхното име достатъчно показва кога са дошли в Ресен. Истинските турци също приказваха български, макар понякога неправилно, особено в родовете. Забележително е, че техният турски език е силно повлиян от българския.
  • 43 123

    4 0 Отговор
    По-голямата част от турците в Ресен бяха потурчени арнаути. От тях един се бе издигнал над града и над околията нещо като феодал, Мехмед ага. Той нямаше никакво служебно положение и никакъв чин. Но неговата власт никой не смееше да оспорва. Помня го много добре. Той беше беловлас старец, с гъсти навъсени вежди, пронизващ поглед и тънки устни. Седеше със скръстени крака на кепенците на някой берберин – в Ресен всички бербери бяха турци, – пушеше с дълъг чибук и като че ли правеше преглед на всички, които минаваха през тая улица в чаршията. Мюсюлманите и православните, минавайки, го поздравяваха почтително и той им отговаряше с благоволение или кисело, според това към кого как е разположен.

    Турците и християните му се покоряваха – турците с почит, а християните със страхопочитание. Всички власти в града доброволно му се подчиняваха. Еднъж един млад мюдюрин, току-що излязъл от административното училище, опитал да се опре на тази диктатура. Мехмед ага се упътил към конака, влязъл в писалището на мюдюрина и дигайки бастун срещу него, му казал да си върви, отдето е дошъл. Докато се разигравала тази сцена, всички чиновници се събрали да гледат, но мюдюринът не видял у никого от тях поддръжка. Той заминал веднага за Битоля, за да се оплаче на валията, но оттам вече не се завърнал. Няма нужда да се казва, че никой вече от следващите мюдюри не смеял да му противостои.
  • 44 Чел съм тези

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Коментатор":

    " Задочни репортажи", но и съм живял по ОНОВА време. Едва ли корупцията и неморалността могат да бъдат съпоставяни обективно. Имаше и от двете. Но днес са много по -видими , по-мащабни и рафинирани. Резултатът - огледайте се - бездомници и ровещи в кофите , покрай които минават свръхкадърни със свръхкадърни със свръхскъпи коли, свръхвъзможности срещу едва оцеляващи. Обществото е несправедливо и нехуманно - трябва ли да ходим в САЩ, за да разберем, че е така?

    Коментиран от #62

  • 45 123

    3 0 Отговор
    Името на Мехмед ага се носеше далеч от Ресен, чак в Арнаутлука. Чувах да се разправя през моето детство как той в един паметен случай спасил града от страшна опасност. Това било през време на Сръбско-турската война в 1876 година. Множество доброволци от Албания, на път за сръбската граница, с байраци, тъпани и викове нахлули неочаквано в града и се пръснали в християнските къщи. Жените избягали у турските съседи и по окупираните домове останали само някои от мъжете, предимно старци. Арнаутите били жадни за плячка. Те със заплашвания и мъчения изтръгвали пари и на заминаване отнесли от къщите какво могли.

    Страшно беше, разказваше майка ми, баща ти беше в Цариград. Аз с брат ти Владимир на три години, и сестра ти Славка, пеленаче, се скрихме в една турска къща, която се съобщаваше с нашата чрез една вратичка. У дома остана дядо ти Раде. Арнаутите му искали пари, заплашвали го, че щели да му налеят вряла вода в устата, че ще сложат краката му на жар. Той се опитал да избяга. Един арнаутин затичал подире му; тогава в отчаянието си той го хванал за гърлото да го удуши. Другите албанци се спуснали да ги разтърват. Накрай на дедо ти не направили нищо."

    Това нахлуване бе станало по изненада, траяло една нощ, и Мехмед ага можал да се намеси само сутринта. Но когато се чуло подир няколко дни, че иде друга банда от Арнаутлука, той излязъл по пътя за Охрид, между Ресен и Янковец, седнал на един стол, обкръжен от синовете си, и чакал. Щом въоръжената банда се доб
  • 46 123

    3 0 Отговор
    Мехмед ага се поставяше като един вид покровител на християните; те ходеха при него за защита при разни случаи: когато например арнаутите са искали в някое село да потурчат някоя хубава българка; когато някои откупувачи на десятъка са прекалявали в злоупотребленията си; когато някои турци от самия град се отдавали на безчинства. Неговото покровителство не било обаче безвъзмездно. Винаги някои подаръци трябвало да го предшествуват. "Няколко нощи наред – разказвала ми е тук, в София, една моя съгражданка – идеха арнаути из крайните улици да напират и да се опитват да влязат у нас да ни грабят. Ние подпирахме вратите и треперехме. Най-сетне паднахме на молби пред Мехмед ага. Занесохме му везани чехли за ханъмите и няколко аршина коприна. Той ни каза: "Отсега нататък можете да си оставите вратата отворена и да спите спокойно." Така и стана. Мехмед ага не чакаше подаръци само от молителите. Той взимаше един вид негласен данък от града и селата. Когато някои селяни бяха виканн да помагат в чифлиците му, за надница не можеше да става дума. Нито търговците и еснафът очакваха плащане, когато той пратеше в дюкяните им да се купи нещо за него. Той обаче не употребяваше за това насилие. Еднъж баща ми, млад и буен, дръзнал да му откаже тази от всички приета дан. "Дойде на дюкяна един слуга на Мехмед ага – разказваше той, – поиска за него разни сърми, чоха, коприна и пр. "Когато ще донесеш парите" – казах му аз. Той си отиде, без да каже нещо. Но след няколко дни, като
  • 47 123

    3 0 Отговор
    Мехмед ага умря още когато бях малък. Той остави трима синове. Най-старият от тях, Али ага, ходи в Цариград и донесе оттам по-други понятия. Той бе в добри отношения с баща ми. Помня да е идвал у нас на посещение за Великден. Идването му беше много церемониално. Братята му го придружаваха. Но колко голямо беше у турските семейства чувството за почитание! Докато Али ага, седнал на едно седжаде край оджака, приказваше с баща ми, те стояха изправени до стената откъм вратата. През това време няколко семейни чакаха в двора. Цялото семейство се изсели сетне, след войните, в Турция.

    Когато в 1941 година ходих в Ресен, видях, че къщата им била купена от вуйчо ми Димитрия. Тя е двуетажна, с много стаи и чардаци, таваните й са дървени, с хубава резба. Минавах край нея, когато, малък, ходех в училището, и си спомних чувството на неволен трепет, който ми вдъхваше тя тогава, дотолкова името на Мехмед ага я правеше тържествена и опасна. Сега нейният долен етаж служеше за болница на българската войска.

    Мехмед ага имаше по селата няколко чифлика. Как беше стигнал той до това богатство? Не зная. От баща си съм чувал само, че бил служил на млади години при прочутия египетски паша Мехмед Али, албанец като него. От Египет той се завърнал с пари и име.

    Старият Мехмед ага беше единственият турчин, задаващ страх на българите. От другите турци, принадлежащи към по-високата класа, нямаше нито един, против когото да съм чувал оплаквания. Всички имаха добро възпитание, по с
  • 48 123

    2 0 Отговор
    Мехмед ага умря още когато бях малък. Той остави трима синове. Най-старият от тях, Али ага, ходи в Цариград и донесе оттам по-други понятия. Той бе в добри отношения с баща ми. Помня да е идвал у нас на посещение за Великден. Идването му беше много церемониално. Братята му го придружаваха. Но колко голямо беше у турските семейства чувството за почитание! Докато Али ага, седнал на едно седжаде край оджака, приказваше с баща ми, те стояха изправени до стената откъм вратата. През това време няколко семейни чакаха в двора. Цялото семейство се изсели сетне, след войните, в Турция.

    Когато в 1941 година ходих в Ресен, видях, че къщата им била купена от вуйчо ми Димитрия. Тя е двуетажна, с много стаи и чардаци, таваните й са дървени, с хубава резба. Минавах край нея, когато, малък, ходех в училището, и си спомних чувството на неволен трепет, който ми вдъхваше тя тогава, дотолкова името на Мехмед ага я правеше тържествена и опасна. Сега нейният долен етаж служеше за болница на българската войска.

    Мехмед ага имаше по селата няколко чифлика. Как беше стигнал той до това богатство? Не зная. От баща си съм чувал само, че бил служил на млади години при прочутия египетски паша Мехмед Али, албанец като него. От Египет той се завърнал с пари и име.

    Старият Мехмед ага беше единственият турчин, задаващ страх на българите. От другите турци, принадлежащи към по-високата класа, нямаше нито един, против когото да съм чувал оплаквания. Всички имаха добро възпитание, по с
  • 49 Чочо

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Глупости на търкалета! Ами от кажи се от бълг. гражданство, стани германец, и се радвай, че Меркел покани паразитите. Това ли е държавност?
  • 50 123

    2 1 Отговор
    Турците в Ресен изобщо постоянно отпадаха икономически. Богатите, без занятие, продаваха малко по малко своите имоти. Чиновниците не бяха плащани редовно и живееха от малки подкупи. Имотната класа в града бяха християните. Турците се чувствуваха в зависимост от тях. Спомням си как една седмица преди байрама някои от тях, измежду по-видните, идеха в дюкяна на баща ми да купуват басми, коприни и сърма. Стеснението им се четеше по лицата, но баща ми гледаше да отстрани у тях това чувство. Той се отнасяше към тях с доверие и голяма любезност. Те бяха впрочем добросъвестни платци, макар понякога със закъснение.

    Турците в Ресен не живееха в отделни махали, както например в Охрид. Къщите им бяха размесени с българските и между тях имаше добро съседство. По празниците си разменяха любезности. На турците пращахме на Великден козунак с червени яйца, а те на байрам ни пращаха баклави. По такива случаи се правеха и посещения. Туркините и българките си отиваха едни у други. Туркините тъчеха най-тънките платна, които българките им поръчваха за прикя на дъшерите си. У туркините също се поръчваха бюреци и баклави. Но нито българките, нито туркините излизаха на пазара: майка ми докрай не беше видяла дюкяна на баща ми. По махалите обаче ходеха свободно, без някой да ги безпокои. Има нещо, което и досега ми е останало загадка. За обикновените туркини българите казваха "анка", високопоставените наричаха "божа". Какъв е произходът на тази дума и какво значеше, и досега не м
  • 51 123

    2 1 Отговор
    Особено добро разположение към българите показваха туркините. Те облажаваха българките, че в нашата вяра нямало развод, докато коранът позволявал на всеки турчин да паряса жена си, щом поиска. У дома идеха туркини – при отсъствие на мъжете, – за да разговарят с майка ми. Те я разпитвали с любопитство за нашата религия, за църквите, за пеенето в тях. Нямаше ли в тях някаква духовна наследственост, която ги теглеше към една вяра, отнета насилствено някога от прадедите им? Или пък виждаха поезия в това, което бяха чували за тържествеността на нашата литургия и за хубостта на иконите, привлекателност, която съвършено липсваше в техните голи джамии.

    Една моя стара съгражданка, снаха на Андрей Ляпчев, ми е разправяла за една туркиня, нейна съседка, която се чувствувала съвсем християнка. Тя се кълняла в името на Христа и казвала "жими убав Ристос". Срещу Великден отивала в една къща близо до църквата “Св. Георги", за да гледа литийното шествие. [6] Бившият мой учител Трайчо Доревски ми е разправял съшо за един случай на туркиня, у която едно особено чувство я привличало към българите и към вярата им. "Бях четиринадеседтгодишен – казваше той – и ме изпратиха учител в село Съпотско. Селяните се радвака да пращат дената си в училище. Еднъж дойде при мене една стара туркиня; водеше със себе си унучето си. "Вземи го и него в училището" – помоли ме тя. И понеже аз се колебаех, тя почти се разплака. Вземи го – викаше. – И то да стане човек." Взех го, То беше умно де
  • 52 Сливи за смет

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Върти, суче":

    С негласуване не ги наказваш, а ги олесняваш. Те точно това искат. С малко купени ромлянски гласове, стъкмистика, мъртви души и твърд електорат, и всичко е ок.
  • 53 123

    2 1 Отговор
    Голямата беда за града бе разбойничеството. Имаше разбойници власи от Тесалия, между които се бе прочул един на име Коле Гиза. Имаше арнаути от Малисорията, [7] като Билял Баланца; имаше и някои от самия град, но от арнаутската махала. Оттам излезе един главатар на разбойници, Сальо, за когото се говореше като за страшилище. Той се бе опитал да залови някои от вуйчовците ми и да ги държи за откуп. Еднъж даже направил опит да ги извлече от дома им. Дядо ми Коте имаше наблизо до селото воденица, на която воденичарят Стоян, служил дълги години на семейството, му бил много предан. Разбойниците го хванали една нощ и заплашвайки го със смърт, накарали го да потропа на външната врата на дядовата ми къща. Излязъл вуйко ми Яким и питал: "Кой е?" "Аз съм, Стоян" – отговорил воденичарят. Вуйчо ми отворил вратата и веднага нахълтали няколко разбойници. Един от тях го хванал, но вуйчо ми, който бе як и със смел дух, го отблъснал силно и имал време да мине двора и да влезе вкъщи. Вътрешната врата обаче не можал да затвори, понеже разбойникът, който го гонел, успял да провре пушката си във вратата. Тогава настъпила страшна борба. Разбойникът наблягал на вратата отвън, вуйчо ми я опирал отвътре; в туй време вуйна ми Донка взела пушката, окачена на една стена, и почнала да стреля върху разбойниците в двора. Изплашени да не би от тези изстрели да се подигне селото, разбойниците избягали. На другия ден са забелязали кръв в двора. Вероятно някой от разбойнипите бил ранен и др
  • 54 123

    1 0 Отговор
    Едно голямо зло за селата бе десятъкът, или както го наричаха в Ресен, спахилъкът. Десятъкът бе десятък само по име. В действителност държавата вместо десет на стоте взимаше до дванадесет и после прибави към тая цифра и една четвърт. Бедата обаче не беще толкова в размера на данъка, колкото в начина на събирането му. Десятъкът се даваше на търг, както едно време октроатът и бачът в България. Спахиите (това старо име, неотговарящо вече на историческата действителност, се даваше по традиция на откупвачите) събираха данъка в натура; те отиваха по нивите, по лозята и пр. и пред тях или пред техни кора се оценяваше колко се е родило и какво има да се взима. Оценката беше произволна, без никакъв контрол отникъде. Собствениците, тъй ощетени, не можеха да се оплакват, нямаше кой да ги чуе, а и опасно беше да се протестира, тъй като откупувачите бяха обикновено турци или арнаути някои дошли от други околии – и можеха да отмъщават. Понякога спахиите закъсняваха да се явят. Снопите оставаха по нивите изложени на дъжд; гроздето, събрано, гниеше. Спахиите обаче не искаха да знаят. Никой не им пречеше да определят своето вземане, когато щат и както щат. Оплакванията пред властта от тия злоупотребления оставаха напразни. Самата власт имаше често дял в това грабителство. Злото от този начин на събиране на десятъка беше общо във всички християнски области на Европейска Турция, както бе общо, в по-голяма или по-малка степен, и разбойничеството. Посланиците в Цариград неведн
  • 55 123

    1 0 Отговор
    За рушветчилъка, върлуващ в Турция по всичките стъпала на държавната йерархия (самият султан Азис е взимал подкуп от европейски финансови групи), няма нужда да говори, Той съществуваше в Ресен, както и другаде. Имаше за турските чиновници една смекчающе вината обстоятелство: рядко получаваха заплата и без рушвет оставаше да гладуват. Те не се срамуваха от това; смятаха го в реда на нещата.

    Баща ми разправяше за един любопитен разговор, който имал с един "сандък емени" (ковчежник) в Ресен. Той бил цариградски турчин, доста образован за своето време и за своя чин и с добро възпитание, на име Фаик ефенди. [11] Признавал охотно, че взима рушвет, но се оправдавал по един оригинален начин. "Аз грабя – казал той, – но нито от държавата, нито от народа (не дъовлеттен, не милеттен), а от самите грабители. Когато един предприемач вземе едно държавно предприятие на висока цена, аз зная, че той го е взел с подкуп; когато някой търговец е получил ерзака [12] на някоя войскова дружина, зная, че цените му са прекалени; затова, когато такива хора идват при мен, за да им плащам, аз взимам от тях своя дял. Правейки това, мисля, че върша едно дело, което аллаха няма да осъди, защото служа на неговото възмездие против тия мошеници!" Рушветчилъкът, познат като порок на старото турско управление, не е останал – уви! – само едно изключително отличие на Турция. Особено след Първата европейска война той зарази и висококултурни народи, за които се мислеше, че имат имунитет срещу
  • 56 123

    1 0 Отговор
    За отношенията на турците спрямо българите, след като се основа Вътрешната организация и прояви с някои дела своето съществование, не зная много, тъй като през това време бях в Цариград и после в София или в чужбина. Разпитвах обаче баща си и майка си, когато те дойдоха в София.

    Отначало турците не се вълнували. Някои даже осмивали четите, задето от гората пращали писма със заповеди и заплашвания. Ние имахме дълго време един ратай албанец на име Имер. Подигравайки се на тези писма, той казвал пред майка ми на своеобразния си български език: "Мо'ре от Пелистер, пи'ши-пи'ши; мо'ре от Галичи'ца, пи'ши-пи'ши; мо'ре от Петри'но, пи'ши-пи'ши. Море со пи'ши-пи'ши не се земат зе'мйото бре!" Когато обаче почнаха убийства и процеси, в които се разкри ширината на революционното дело, турците почнали да се ожесточават и това се виждало в отношенията им към българите. Имало от тяхна страна ръмжене. Поздравленията между българи и турци ставаха по-рано по един особен етикет: когато един българин срещнеше турчин, казваше му; "Много ти години, аго!" Турчинът отговаряше “Да си жив!" Ако поздравът идеше от някой млад човек, турчинът отговаряше “Да си жив, синко!" Сега обаче му отговаряше “На сиджим, синко!
  • 57 123

    1 0 Отговор
    Възбуждението на мохамеданите пораснало, когато организацията почнала да посяга върху някои от тях, главно арнаути, известни по своето злодейство. Пътищата ставаха за тях опасни от четите, както по-рано те бяха опасни за българите от разбойниците. Турчин не е смеял да нощува в чуждо българско село. Съразмерно с това пораснала смелостта на българите в селата. Градинарите, живели в Цариград при други отношения между християни и турци, бяха се държали винаги много по-независимо, отколкото селяните, които не бяха излизали вън от селото си, като например тия от Прилепското поле. Сега те се държали почти дръзко. Турците, виждайки в това един вид предизвикателство, кипели вътрешно, но не смеели да предприемат нищо, понеже терорът на организацията ги плашел.

    Илинденското въстание донесе за тях отдавна очаквания ден за разплата. Те били просто озверени. Арестувани били и пратени в затвора в Битоля всички български първенци от града, между които баща ми и по-старият ми брат. Един от братята на Андрей Ляпчев, Никола, бил бит тъй жестоко, че издъхнал. Селата, напуснати от селяните, били плячкосани, запалени. Начело на тия, които правили опустошенията, бил един измежду арнаутските големци. За тая своя дейност той бил награден с орден. След потушаването на въстанието дошъл в дюкяна на баща ми, за да се похвали. "Чорбаджи, казал той на баща ми, падишахът ме тури на голяма чест с височайша заповед (Ба' ираде'и сение')." – "Да ни е жив царот – казал баща ми, – той си з
  • 58 123

    1 0 Отговор
    През 1941 година, както казах по-горе, след дълго отсъствие посетих родния си град Ресен и намерих, че турците бяха доста оредели. Някои от тях, по-богатите, бяха продали имотите си и заминали за Турция. Останалите бяха обеднели. Макар сръбската власт да бе се държала добре с тях, в някои случаи даже беше ги привилегировала, те зле са гледали на нея. Има някои черти у сърбите, които отвращават турчина: техния разгулен живот, псувните им, самохвалството и пр. А отношенията между турци и българи бяха добили особена сърдечност. Общата ненавист към сръбското владичество бе ги сближила. [16] Турците бяха почнали да се чувствуват македонци. Една вечер, когато бях излязъл на балкона на нашата къща чух, че някои у съседите пеят една песен от революционното време: "Македонио, родина клета/ всеки ден губиш храбри момчета!..." Гласът беше висок, чист, мелодичен. Питах племенниците си кой пее? – "Турчета", отговориха те и казаха от кое семейство. Аз познавах това семейство, с което още на времето бяхме близки. Поисках да видя тия млади песнопевци. Изказах на майката колко ми беше приятно да чуя как добре децата й пеят българските песни. – "Те други не знаят, каза тя, турските вече ги забравят".

    За македонското чувство на някои турци имам особено спомен от Анкара.

    Един турчин от Щип, Хасан, чиновник в общината, идваше да ме види понякога. Разговаряхме. Еднъж го помолих да ми намери ангорска котка (дълъг бял косъм, голяма рунтава опашка, глуха и с очи от различен
  • 59 123

    1 0 Отговор
    . При навлизането на сръбската войска в Македония в октомври-ноември 1912 г., покрай планомерното, вече всестранно насилие над местните българи и заличаване на почти всичко българско, сърбите извършиха тогава потресни насилия и над турците и албанците. – Вж по това свидетелствата на един дотогава просръбски настроен руски публицист: във в-к "Македония", бр. 41 от 16. 10. 1992 г., с. 10 – 11.
  • 60 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ххх":

    Познавам човек, който е лежал в затвора за кражба на бонове за бензин. Питам го и защо ти бяха? А, той: " Лакомия бе човек! Никой не иска да ги купи и така ме хванаха! Трябваше да ги подарявам и да очаквам белким ми направят отсреща услуга! Ама, на...!" Алчността е погубила много хора.
  • 61 123

    2 0 Отговор
    Вечерта на Цветница ние бяхме седнали на трапеза. Помня като-сега, че пред нас бе сложена голяма тава с охридска пъстърва и ориз. Брат ми Владимир, тогава ученик в Битоля, бе си дошъл във ваканция. Тъкмо почнахме да ядем, когато кучето залая в двора и на външните врата се почука силно. След малко се зачука така силно, че смут ни обзе и залъците ни останаха в устата. Баща ми тръгна да отвори и се завърна с един турски офицер и няколко души, за които не мога да си спомня какви бяха. Веднага след това се почна обиск в къщата. Претърсени бяха всички стаи, извадено бе всичко от всички сандъци и хвърлено на купища на пода. Когато обискът се свърши, турците събраха каквито книги и книжа намериха, образуваха един голям вързоп и си отидоха. Останали сами, баща ми попита брата ми Владимира: "Синко, имаше ли нещо противно в твоите книжа?” “Имаше, татко" – отговори той с виновен тон и почти разплакан. "Какво е то" – пита пак баща ми. "Една песнопойка." В нея той бил преписал стихотворения от Добри Чинтулов, от Ботев, от Каравелов, от Вазов – достатъчно в очите на турците, за да пратят някого в Диарбекир. Баща ми не му направи никакъв укор, но по лицето му личеше колко дълбока бе загрижеността му. На пладне той не се върна вкъщи и поиска да му пратим обед в дюкяна. Целия ден той прекара там. Вечерта, щом се завърна, почука пак някой на вратата; влезе един стражар, който каза, че викат баща ми в конака. Аз не си давах много сметка тогава, но майка ми после ми казваше, ч
  • 62 Коментатор

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Чел съм тези":

    Естествено, че са по-видими и по-масови. Наследниците на комунистическите велможи, няма как да бъдат по-малко корумпирани и повече да милеят за страната си от техните деди, които с широка ръка са се разпореждали с общото при социализъма. Но едно е да милееш за бащиното си, друго е да прахосваш социалистическата собственост и да уреждаш свои хора. Мисълта ми е, че започнато през социализма се пренася и в настоящето. Безразличието, корупцията, тарикатщината са мултиплицирани сега от силните на деня, които са преки наследници на бившата социалистическа върхушка тогава...
  • 63 Марко Георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Коментатор":

    Явно нищо не си чел, или чел избирателно.
    Прочети "късния" Марков, когато разбира какво всъщност е било и на Запад...и най-вече - Писмо на Георги Марков, от 1977 г. до Димитър Бочев

    Коментиран от #64

  • 64 Коментатор

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Марко Георгиев":

    Явно не си разбрал, че статията и коментарите имат за тема българската действителност, а не тази на 'Запада', както се изразяваш...

    Коментиран от #65, #67

  • 65 123

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Коментатор":

    Българската начин на мислене култура и действителност сега сравнено със социализма, преди социализам, преди освобождението, по време на империите и до 8000 години преди христа не са се променили значително.Хердот описва тракийците като мързеливи мъже които пиели много вино,като препитанието им е от грабежи и убийства на съседните села което се считало за висока чест, само жените им са работели.
  • 66 Da ama ne

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Върти, суче":

    Заради такива неграмотни овце като теб ни управляват престъпници."Наказателен вот"-смешник.Всеки негласувал,увеличава гласа на гласувалия два пъти.Проста аритметика.И кой ти е сложил плюс..овце като теб.Нямаш моралното право дори и да се оплакваш,след като не си гласувал.Само привърженик на престъпната организация ГЕРБ,може да напише такава глупост,защото знае,че колкото по малко гласуват,толкова повече има шанс ГЕРБ да спечели.Ако всички гласуват,ГЕРБ няма никакъв шанс да бъде и 4-та партия.
  • 67 Марко Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Коментатор":

    Явно ти не си разбрал, защото аз отговарям на теб.
  • 68 Най гнусното нещо е българин с пари

    1 1 Отговор
    Комунист чалгар милиционер с пари тва е наи гадното нещо...българиня няма душа и сърце тои е гаден долен арогантен
  • 69 АСЕН ИЛИЕВ

    1 2 Отговор
    https://en.wikipedia.org/wiki/Leif_Tronstad
    https://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_heavy_water_sabotage
    НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СЕТИ, КАКВО ПРОИЗВЕЖДАХА В КАСКАДИТЕ БУЛГАНИТЕ, КАТО ОТПАДЪЧЕН ПРОДУКТ? Е, АКО СЕ СЕТИТЕ, ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ И ЗАЩО ОБЛАКА ОТ ЧЕРНОБИЛ ДОЙДЕ НА ГОСТИ В КЕ НЕФА :) И ЗАЩО ПОСЛЕ "МИРОЛЮБЦИТЕ" РЯЗАХА ЕДНИ РАКЕТИ НА СКРАБ. Е, А СЕГА СИ ПРЕДСТАВЕТЕ, БЕСНИ ПСЕ ТА, С ЯДРЕНИ БОМБИ :)
  • 70 АСЕН ИЛИЕВ

    1 2 Отговор
    ИМАШЕ И ЕДИН ЗАВОД ЗА СПЕЦИАЛНИ СТОМАНИ. ЗА МНОГО ТЪНКА И ЗДРАВА ЛАМАРИНА ЗА ЦЕНТРОФУГИ ;) И НЕГО ГО НАРЯЗАХА НА СКРАБ, А ПРОИЗВОДСТВОТО НА СТОМАНА ОТИДЕ В ЧУЖДИ РЪЦЕ, ДА Е ПОД КОНТРОЛ, КОЙ КАКВИ СТОМАНИ ПРАВИ. ЗАЩО ЛИ?! В ПЪРВИТЕ 4 БЛОКА НА КОЗЛОДУЙ КАТО СЛОЖИШ УРАН ДО РЕАКТОРА И СЛЕД ИЗВЕСТВНО ВРЕМЕ СТАВА НА ПЛУТОНИЙ. КАК ДА НЕ ГИ НАРЕЖЕШ НА СКРАБ :) ...И КАТО ЗНАЕМ ЗАЩО СЕ ВКЛЮЧИХА В 2 ВОЙНИ БУЛГАНИТЕ... ЧЕРВЕНОТО КОПЧЕ НА МКБР РАЗПОЛОЖЕНИ В КИТАЙ И КОРЕЯ БЕШЕ У МОСКВА, СЕЩАТЕ ЛИ СЕ АКО ИМАХТЕ И ВИЕ, КЪДЕ ЩЕШЕ ДА Е? И СЕЩАТЕ ЛИ СЕ ЧИИ ЗАЛОЖНИЦИ ЩЯХТЕ ДА БЪДЕТЕ ВИЕ И ДЕЦАТА ВИ?
  • 71 АСЕН ИЛИЕВ

    1 2 Отговор
    А ЗА БЛАГОДАРНОСТ, ГОРБАЧОВ ДАДЕ БЪЛГАРИЯ НА ХАЗАРИТЕ ДА СИ НАПРАВЯТ ДЪРЖАВА И ВИ ОРГАНИЗИРАХА "ВИДЕНОВА" ЗИМА ЗА ДА ВИ РАЗГОНЯТ ПО СВЕТА :)
  • 72 ТМВ

    3 0 Отговор
    Ето една Грузия от другата страна срещу нас се справиха с корупцията и подкупите,а каква полиция имат..!!
    За пример и в полза на обществото и държавата с 87% одобрение!!
    А не като тукашните събрани от кол и въже,и слугинаж на властта като еничари да се гаврят с добросъвестните граждани!!!!
  • 73 ХАХО ПЕРОВ

    2 0 Отговор
    ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ. ТОВА че сте ЗЛОБНИ ЗАВИСТЛИВИ И НА ТАЗИ ОСНОВА МАЛОУМНИ ЕГОИСТИ всеки здрав човек го знае. НО няма такъв народ който да ХОДИ ДО ГЕРМАНИЯ да си търси ЦАР....НЯМА ДРУГ народ който 5 века да ЧАКА някой да го освободи Докато един друг се клепат и злобеят. Е КАКВОТО посееш това ще ожънеш. СООООРИ СЕЛЧНИ НО ТОВА Е истината ЗА ВАС..................ОТ селянин гражданин НЕ СТАВА....