22 Юни, 2020 13:00 20 914 162

Фараоните отказаха да учат турски

  • либия-
  • турция-
  • египет-
  • реджеп ердоган-
  • ал сиси

Празникът на Ердоган в Триполи едва ли ще се състои

Фараоните отказаха да учат турски - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опиянен от победите, постигнати в Западна Либия, Ердоган плануваше да посети столицата Триполи, начело на правителствена делегация, с министри и генерали. Турският президент дори пожела на централния площад да бъде посрещнат от един милион ликуващи либийци.

От шест месеца Ердоган, в противоречие с всички международни спогодби, поведе турската армия към земите, по които се е простирала "Отоманската империя." Ухажван едновременно от САЩ и от Русия, турският президент завари неподготвени НАТО, Европейския съюз и ООН. Тласна към Гърция сто хиляди емигранти. Разположи танковете си на сирийска територия. Бомбардира кюрдите в Ирак и нахлу в Либия, с десет хиляди джихадисти от Сирия. Дроновете, произвеждани в завода на сина му, успяха да неутрализират руските "Панцири" и Либийската Национална армия на маршал Хафтар загуби битката за Триполи. От благодарност към спасителите си, поставеният от ООН министър председател Ал Сараж започна да подписва всички документи, които Ердоган му подаваше. Най-важният от тях прекроява бреговите граници на Средиземно море и дава достъп на Турция на потенциални резерви от газ, които се считаха за собственост на Република Кипър и Гърция. През цялото това време турски танкери продължиха да превозват оръжие и войници към Либия в разрез с ембаргото, гласувано многократно в ООН и ЕС. Антируската истерия на Вашингтон по отношение на силите в региона послужи за чадър на турската агресия. В началото на юни, турски корвети замалко не стреляха по една френска фрегата, натоварена от НАТО да контролира ембаргото, заедно с други европейски плавателни съдове, част от програмата "IRINI". По този повод Макрон и Ердоган си размениха любезности, които се чуват повече в училищните дворове по време на междучасие.

Завоевателната политика на турският диктатор е непозната за последните 80 години. Тя започна почти веднага след загубените от него избори за кмет на Истанбул и Анкара. По това време икономическото положение на Турция не беше блестящо. Цената на военните действия е изключително висока и разходите за тях влошиха ситуацията. Лирата се срина с 15% спрямо долара. Чуждите капитали хукнаха навън. Безработицата надмина 17% и помощта на Катар се оказа недостатъчна. Правителството в Анкара прибягна към спешен заем SWAP, който не е безлихвен. Много е вероятно Ердоган наистина да мисли, че ако заграби Либия, с нейните подземни богатства, икономическата криза, в която затъва Турция, ще бъде забравена.

Така е било може би в съзнанието на Александър Велики, на Хитлер и на Наполеон. За съжаление никой от тях не е завършил победоносно наченатото. Турция не само няма граница с Либия, а между двете страни се простират няколко арабски народа, които ненавиждат "османлиите" и техните потомци. Подобно на българите, те са били подложени на безчинства и насилие в продължение на векове. Много кръв са пролели арабите, за да се отърват от търското робство. Следи от ятагани не се изтриват лесно. След като всички международни институции се оказаха безсилни към своеволията на Ердоган, най-мощната на Африканския континент армия - тази на Египет се изпречи пред нашественика от Анадола. Празникът на Ердоган в Триполи едва ли ще се състои. Ал Сиси, президент на Египет, заклет враг на "Мюсюлманските братя" и техните производни, предложи военна помощ на съседите си, като се обърна към единствения избран парламент - този в Тобрук. Шефът на депутатите Атила Салех, веднага приветства инициативата на Ал Сиси. Към споразумението се присъединиха Саудитска арабия , Йордания и Обединените арабски емирства. Техните изтребители и бомбардировачи кацнаха на летищото "Sidi Barani", разположено на 90 км от територията на Либия, a стотици египетски танкове "Abrams" взеха позиция на самата граница.

Автор: Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    68 91 Отговор
    г-н Чеков, не спряхте да публикувате статии, свързани с Турция, които са повод за дразги тук във коментарите, благодарение на начина по който ги пишете! Естествено, нали така печелите рейтинг!

    Коментиран от #3, #73, #136

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Грант от НПО

    156 23 Отговор
    А стига, бе! Аз си мислех,че навсякъде е било "съжителство", а то се оказва, че безчинства и насилие в продължение на векове под турско робство било навсякъде, а само в българските земи е едно голяяямо изключително"съжителство".
    Брейй, кви късметлии сме, а?

    Коментиран от #153

  • 5 О_О

    82 30 Отговор
    панцира който така много се радвате че е унищожен е на Саудитска Арабия и е още от първите на основата на камиона ман но както и да е това са подробности . Турците се мислят за големи играчи но не си дават сметка че държави като Русия и САЩ могат да изтрият Турция без война . А тези две държави веднъж го показаха . Ердоган се кефи когато бърка в чуждите интереси но историята показва че ти печелиш битките срещу великите сили ( САЩ Русия и Китай ) но не печелиш войната

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 olo за злобарите

    17 36 Отговор

    До коментар #5 от "О_О":

    гроздето е кисело. Победителите не ги съдят.
  • 8 Антимилиционер

    56 22 Отговор

    До коментар #6 от "Божидар Чеков":

    Аз ви чета с интерес.
    Не обръщайте внимание на милиционери с фуражки под статиите.

    Коментиран от #28

  • 9 само

    47 31 Отговор
    един „нюк” от Франция по Стамбула града и Босфора ще стане кафяв като варненското езеро. До там са османлиите.

    Коментиран от #21, #162

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бългaрин

    56 26 Отговор
    Много добра статия.. Още навремето Елена Йончева показа във филмите си, че бандите на ислямските терористи в бандите на "въоръжената опозиция" Идил носят имена на турски султани от Османската империя.... Вероятно заради истината в тези филми по късно стана и плюенето по Елена Йончева.... Създателите на Идил - Щатско и Турция едва ли са ги харесали.

    Коментиран от #17, #50

  • 12 Бългaрин

    52 17 Отговор
    Браво на Божидар Чеков... Знае се от всички, но от 111то място се иска смелост да го пишеш!

    Коментиран от #30

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чеков ли си Чепов ли си

    27 36 Отговор
    Ама и се пръскаш от завист, злоба и яд :)))

    Коментиран от #33, #133

  • 15 КАСАПИНА

    25 24 Отговор

    До коментар #13 от "Стършел":

    Циганите огладняват с всеки изминал ден ще го изядат жив

    Коментиран от #26, #32, #124

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 То за имената на турските султани

    20 20 Отговор

    До коментар #11 от "Бългaрин":

    Няма патент, нито авторско право. Носят се от милиони мюсулмани по света :))
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хасан

    53 62 Отговор

    До коментар #6 от "Божидар Чеков":

    Ако Русия напада и окупира Грузия ,Крим,Украйна то може ...ако Франция разбива Либия може ..ако Сащ напада и разбива Ирак и Сирия може ...но Турция не може да има своя независима външна политика !? Е па защо !? ..там където е текло пак ще потече

    Коментиран от #29, #80, #119

  • 20 Чепов

    31 25 Отговор
    "Статия" резултат на безсилие, завист и сложа...

    Коментиран от #132

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Демек мисирка

    13 12 Отговор

    До коментар #6 от "Божидар Чеков":

    На свободно отглеждане :)))
  • 23 Ха ха ха

    30 24 Отговор
    Много лъжи в една статия 🤣🤣🤣
  • 24 Свободен и независим????

    25 21 Отговор

    До коментар #6 от "Божидар Чеков":

    Грандоманска самооценка. Но в никакъв случай обективен. Пристрастен и то крайно, с едностранчиво тълкуване на фактите. Реалностите са съвсем различни.

    Коментиран от #37

  • 25 Супер

    38 37 Отговор
    Мога само да кажа, Да е жив и здрав Ердоган, и още по на дълбоко да ви бърка
  • 26 За Б.Б.

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "КАСАПИНА":

    Ли говориш?
  • 27 Божидар Чеков

    23 29 Отговор
    Извинявам, се приятели, но разберете ме и мене. И аз деца храня и трябва да сложа нещо на масата. Та се налага да пиша такива пасквили за да взема някой лев.
  • 28 Божидар Чеков

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Антимилиционер":

    Благодаря

    Коментиран от #146, #147, #155

  • 29 Беги-беги

    34 29 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Ми анадолците са слабо развита страна от третия свят , затва за тях не може ! Добре че има милЬОни турци в Европа ( най-вече Германия ) работещи като роби за белите си господари , за да може джуджевидния бай Ердьо да се изживява като диктатор. А как ще завърши всичко .....всички се сещат !

    Коментиран от #38

  • 30 Божидар Чеков

    5 8 Отговор

    До коментар #12 от "Бългaрин":

    Благодаря

    Коментиран от #145

  • 31 Наблюдател

    37 26 Отговор
    Агресивната турска политика е резултат от същата но беззъба до откровенно покровителство на ЕС спрямо Турция десетилетия наред! Пример - повече от 40 год същата е окупирала част от Кипър и няма практически никаква реакция на ЕС! Нещо повече с изнасяне на най-различни производства там реално я поощряват! Същото се отнася с пълна сила и за политиката на САЩ. Нали знаете, "Hе е виновен този който яде баницата..." Да не споменаваме НАТО от където Турция отдавна трябваше да бъде изгонена. Продължаващото и присъствие в Алианса от отбранителен такъв той реално се превърна в агресор!

    Коментиран от #35

  • 32 Хасан

    34 37 Отговор

    До коментар #15 от "КАСАПИНА":

    Завиждаш ли на величието на турчина ..как се бори за своя интерес ...отначало беше в лека категория ПКК,ДАЕШ,УПК ..после средна Сирия,Ирак,Либия ...сега и в тежка с Русия ,Франция ,Сащ
  • 33 Божидар Чеков

    16 15 Отговор

    До коментар #14 от "Чеков ли си Чепов ли си":

    Вашият коментар е безценно удоволствие за мен. Той ме мотивира да пиша за да се пръскате от завист!

    Коментиран от #36, #39

  • 34 Хайдут Петку

    31 15 Отговор
    Появи ли се думата турци, "Кучетата на Павлов" мигновенно надуват вувузелите на робството.
  • 35 Хасан

    26 16 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    С Кипър проблема е сложен ..не е в НАТО и не трябваше да влезе в ЕС защото е държава с неуредени граници и статут ..голяма грешка на ЕС..
  • 36 Че ти пишеш от завист

    17 11 Отговор

    До коментар #33 от "Божидар Чеков":

    И злоба бре, че си и личи. Разликата между нас е, че и двамата знаем, че лъжеш. Аз само се забавлявам и се радвам, че ще имаш още много поводи да злобееш.

    Коментиран от #41

  • 37 Божидар Чеков

    13 15 Отговор

    До коментар #24 от "Свободен и независим????":

    В коментара ви няма нищо! Въздух под налягане. Ако имате факти, които опровергават написаното от мен, не се стеснявайте - изложете ги! Личните нападки доказват само едно - липсата на култура.

    Коментиран от #42, #46

  • 38 Хасан

    20 17 Отговор

    До коментар #29 от "Беги-беги":

    Сащ се отдръпва от района за да се противопостави на Китай и Русия ..и Турция е кандидат за регионална сила за Близкия изток,Африка и Източна Европа ..
  • 39 Да ти завиждаме

    20 12 Отговор

    До коментар #33 от "Божидар Чеков":

    На кое точно? Че си се докарал до там да пишеш пасквили за жълти стотинки?
  • 40 Дедо Грую

    13 8 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Кога едно дьонме се помисли за толям? Дай му, Боже, ум или му вземи и тоя дето го няма.
  • 41 Божидар Чеков

    14 14 Отговор

    До коментар #36 от "Че ти пишеш от завист":

    Със злоба нищо не става. Със завист още по-малко. Факта, че затъвате в мизерия с всеки изминат ден, не е случаен. Скоро ще заместите дивите кучета, които се нахвърлят на хората в Западен парк.

    Коментиран от #44, #128

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Цвък

    13 10 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Пак ви пиша, вземете да почетете малко комшу. На халифата му слага точка Лорън Арабски, като подкупва охранителите му саудитци да го предадат преди сто години. Поради това възниква първата световна, защото се сбиват за наследството на халифа. Конспираторите печелят с явно превъзходство. С халифата е свършено, в корана пише до второто пришествие. Сега напъните на ердчо сто години и стотици хиляди ядрени мегатони на свръхзвукови носители са жалки, ако той си вярва а не е поредния агент, като Лорън и Кемал преди него. Ашкулсум за баклавичките.

    Коментиран от #45

  • 44 Това ти казвам де

    12 7 Отговор

    До коментар #41 от "Божидар Чеков":

    Ама ти не можеш да пишеш без злоба и завист.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Къде видя лични нападки

    15 9 Отговор

    До коментар #37 от "Божидар Чеков":

    Казвам само, че написаното ви не струва, едностранчиво и тенденциозно. Кое лично ваше качество съм "нападнал"? Хайде, добре, продажен сте, но то си личи от написаното. Докажете чрез писанията си, че не сте

    Коментиран от #47, #131

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Yavuz

    26 10 Отговор
    Не сте добре информиран г-н Чеков.
    Селчук Байрактар не е син, а е зет на Ердоган. Арабите в Северна Африка никога не са гледали на турците като на колонизатори, за разлика от французите,които са най много притеснени, а Хафтар и Сиси са точно техните представители. Сиси има защо да се притеснява,Турция много лесно ще го елиминира. Това не е като да води армията срещу Израел.
  • 49 Божо чеков много се пениш чак си се

    19 6 Отговор
    разтреперил и си подменил буквички на думи а сега по темата стой и гледай как до месец се построяват турските военни бази в Либия и от там настъпва мир и благоденствие за целия либийски народ.Гледам се кефиш и на саудитска арабия, която разчленява неудобни журналисти в чужди държави поне от уважение към професията да беше си спестил колко им се радваш
  • 50 Е поне патента за бай Ганьо се

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бългaрин":

    държибсамо от вас и никой не го иска
  • 51 Хасан

    21 7 Отговор
    А и ген.Сиси е човек който извърши военен преврат и осъди и уби законно избрания президент на Египет ..

    Коментиран от #122

  • 52 Йордан

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Божидар Чеков":

    Вярно е написаното в статията с изключение на това,че руското участие в либийските събития е ограничено до участие на частната,наемна,паравоенна организация /Вагнер/ и турската армия не воюва с редовните руски въоръжени сили.

    Коментиран от #56, #65, #96

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хасан

    12 9 Отговор

    До коментар #53 от "Хасане,":

    Не съм теолог и не мога да пиша по теми които не знам ..но за мюсюлманите единствено Божията воля предопределя бъдещето а не поличби и баба Ванга

    Коментиран от #61, #160

  • 56 Хасан

    16 9 Отговор

    До коментар #52 от "Йордан":

    В Либия няма редовна турска армия а само военни съветници

    Коментиран от #117

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хасан

    23 4 Отговор

    До коментар #53 от "Хасане,":

    "агентът " Кемал изби гърците нахлули в Анадола , изгони руснаците от Ван и Ерзурум , изгони англичаните от Истанбул ,изгони французите от Газиантеп ..а по късно и анексира Хатай от френските колонизатори

    Коментиран от #121

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Пропагандист

    10 11 Отговор
    Слаба манипулация е тази статия. Точно руснаци, араби от Средния Изток и колонистите от Западна Европа създадоха турците в днешни времена и ислямизираните държави до Русия на север от Турция. А тук са представяни като врагове. Очеизвадна лъжа не е манипулация, а простотия за масите, който се хване... Гореизброените се съюзиха след вечните загуби през вековете и изнесоха Източна Европа и части от Африка, в техните държави за разплод - европейска кръв с маймунско ДНКа. Видя се резултата - човекоподобни с промит мозък, скимтящи алах по целия свят, бягащи към Европа и Северна Америка да живеят нормално, но нападащи местните.... Колонисти и ислямисти братленца, 0% интелект, 100% психопати.

    Коментиран от #62

  • 61 Хасане,

    10 9 Отговор

    До коментар #55 от "Хасан":

    това ти пиша от отдавна - КОРАНА там пише за Божията воля. Ти четеш ли го, или каквото ти каже някой? Според Корана светската държава е недопустима. Кемал прави точно обратното. Само да те светна дпсто са толкова далеч от Корана, колкото фарисейте от Евангелието. По добре е всеки сам да търси Бога и изведнъж, ще заобичаш братята си христяни. Още малко да те просветя има два вида юдей. Едните които са плакали за Спасителя, те основават днешен Истанбул, прогонени от другите, които ликуват, че вече го няма. Вторите помагат и играят основна роля в превземането на Константинопол хиляда години по късно и първото което правят е да осквернят Христовия храм. Малко дълбочко ти става приятел, но не бързай да се конфронтираш с изтерзаните си български братя, може да се окаже, че еднакво Всевишният ви обича.

    Коментиран от #63

  • 62 Хасан

    7 11 Отговор

    До коментар #60 от "Пропагандист":

    Какво лошо има в това да се смени фашисткия расистки англосаксонски генотип на европееца!? ..да има една шарена Европа ..

    Коментиран от #143

  • 63 Хасан

    19 13 Отговор

    До коментар #61 от "Хасане,":

    Първо аз не се подигравам на " изтерзани те си български братя" ...статиите са за турци срещу руснаци,французи,американци,сирийци и др ...религията е едно а ДПС и политика друго ..държавен интерес е едно , религия съвсем друго ...руснаците убедиха българина че са били под " иго" ...същото направиха и френските,английски ,италиански колонизатори с араби ,либийци,египтяни ..и им изпиха кръвчицата

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Слез на земята

    16 10 Отговор

    До коментар #52 от "Йордан":

    В либия и турската армия не воюва братчед,тя ако беше воювала са му нужни само 2 часа
  • 66 Трол

    7 11 Отговор

    До коментар #63 от "Хасан":

    И това го казва потомък на ислямизирани българи?

    Коментиран от #158

  • 67 Бай Горан

    4 6 Отговор
    Това е идеалният вариант за нас,гърците,евреите,американците.Либия ще се окаже по-голямо блато и от Сирия,в което ще затънат Турция и Русия.Тръмп благородно им отстъпи "водещата" роля,като скромно си запази нефтените полета в Северна Сирия,а след разгрома на Хафтар,американците се ангажират и с възстановяването на добива на петрол в Либия.
  • 68 Хасане

    13 4 Отговор
    в държавата под чието робство не сме били според вас религия и държавен интерес са абсолютно едно и също - Османската империя. В нея общественият строй е ХАЛИФАТ. Халифа е глава и н а църквата и на държавата от там идва божествената натура на халифа и безграничната му власт. Вторият Рим, който Османците завладяват с помоща на Фарисейте е също империя, но с отделна църква "божието Богу, кесаревото - Кесяру." Политическото устройство и в двата случая е империум - т.е. инклузивна. Включва завладяните народи в стопанския и обществен живот. Даже и ги образова, напр. Екзарх Йосив и много други българи и други не турци получават образование и кариера в Цариград..
    Турция обаче и производните и дпста няма нищо общо с халифата, т.е. с Османската Империя. Те са продукт на фарисейте, които разрушават и едната и другата империи, сърдити че не спазват уговорките си с тях при основаването си. Те още чакат Спасителя или по скоро се надяват, че Исус не е той. И Османската и Византийската империи не са имали и грам съмнение кой е спасителя.
    Противопоставянето Християни / Мюсулмани е тотално изкуствено и двете учения се схождат в най-важното - кой е месията. Недоволни са единствено тези убили го преди две хилядолетия и сега ни мъчат нас.
    Аз и ти обаче сме спасени от него. На предците ти го е казал Мохамед - окей си ако не убиващ, крадеш и отнемаш жената му и не се грижиш за децата, на мойте предци са го казали Матей Йоан и Лука. Разлика няма.
    Колкото и да се опитват

    Коментиран от #69, #70, #71, #72

  • 69 До Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #68 от "Хасане":

    Кoлкoтo и дa ce oпитвaт дa cтрoят импeрийки и дa ни прeдизвиквaт дa ce избивaмe Фaриceйтe и вcиякитe им прoизвoдни и мacкaрaди ca oбрeчeни вoвeки, пoгубили ca Cпacитeля. Oт тoвa oпрoщeниe нямa, кaтo убиeш cпacитeля нa душaтa cи кoй e тoзи кoйтo дa я cпacи? Ocтaвa ти дa зaтънeш в шeпoтa нa тoзи кoйтo я чaкa cлeд крaткия миг нa живoтa ти - Турция-тoвa, Руcия-oнoвa, Визнтийцитe - трeтo, Aмeрикaнцитe - дeмoкрaция, Кeмaл - рeфoрмaтoрa, Ocмaн - зaвoeвaтeля, Путин - възрoдитeля, Eгиптянитe cрeщу нac, Ниe cрeщу Бългaритe. И тoвa cвършвa в eдин oмeнт зa вceки и cмe прeд бeзкрaя... A oня шeпнe ли шeпнe oбeщaния нa cлeдвaщитe тук нa Зeмятa. A зa тeб oцeнкaтa e кoлкo cи oбичaл брaт cи турчинa, кaктo aз тe oбичaм Хacaнe.
  • 70 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #68 от "Хасане":

    Разбирам ..говориш за евреите ,масонските ложи ..създателите на - измите..фашизъм,комунизъм,расизъм и др..говориш за хората които финансираха Ленин да събори Русия и руското православие и да създаде СССР и др...

    Коментиран от #83

  • 71 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "Хасане":

    Евангелист ли сте??

    Коментиран от #110

  • 72 Хасан

    8 4 Отговор

    До коментар #68 от "Хасане":

    В Османската империя Халифа е едно а Султана е друго ..Халифа е религиозен водач а Султана е държавен водач ...те си имат точно строго определени права и задължения ..
  • 73 Рошко

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Ама обича локум и баклава, и ако се разболее ше ходи в Истанбул да го лекуват
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 AGro

    5 5 Отговор

    До коментар #78 от "Хасан":

    Хасанчо знам че сте от тук до края на света. Дори си ви представям как двамата с Ердоган сте се хванали за ръце около глобуса и танцувате на Чатла патла кайнана.
  • 80 Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....

    3 9 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    А бле Хасане!!Ти знаеш ли значението на някои думи,които използваш,или си прадкаш така-НАКУТУРА? Според тебе, "РУСИЯ НАПАДА И ОКУПИРА КРИМ,ГРУЗИЯ И УКРАЙНА???"Я МИ ОБЯСНИ ОКУПИРАНИ ЛИ СА УКРАЙНА;ГРУЗИЯ И КРИМ?? И,С КАКВИ ВОЙСКИ,САМОЛЕТИ,АРТИЛЕРИЯ И Т.Н. СА НАПАДАЛИ УКРАЙНА,КРИМ И ГРУЗИЯ?КОГА?? И,НАЙ-НАКРАЯ-КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ-КОИ ГРАНИЦИ СА ПРОМЕНЕНИ И КАКВО Е ЗАВЛАДЯНО?

    Коментиран от #81, #82

  • 81 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #80 от "Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....":

    Крим какво е !? Не е ли анексирана територия???..няма ли променени граници? Бил ли си в Донецк ? Аз съм бил ..разрушен от руски бомбардировки ...а като нападна Грузия ,оня си изяде вратовръзката

    Коментиран от #89

  • 82 Само да питам

    2 4 Отговор

    До коментар #80 от "Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....":

    Какво образование имате???

    Коментиран от #85

  • 83 Po-znaesht

    2 5 Отговор

    До коментар #70 от "Хасан":

    Аман бе,човече!Много си малък да ПРЕНАПИСВАШ ИСТОРИЯТА!Или и ти приемаш,"новата теза*",че Западът финансирал и направлявал Ленин да свали царя?, Ако беше истина,там ще имаше руски капитализъм/прогресивен,сигурно????"а не болшевики и социализъм! Или,според теорията на конспирацията,Западът нарочно бил решил /чрез Ленин!/да разложи и разпадне Русия,за да не им бъдат конкуренция??

    Коментиран от #84

  • 84 Хасан

    9 2 Отговор

    До коментар #83 от "Po-znaesht":

    Уффф...чувал ли си за масоните Ротшилд,Рокфелер ..те са финансирали Наполеон ,Хитлер ,Ленин ..най добри пари се печелят от войни,хаоси,насилие ..защо си мислиш че пари се печелят само при капитализма

    Коментиран от #86, #111

  • 85 Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....

    1 2 Отговор

    До коментар #82 от "Само да питам":

    Сигурно и семейното ми положение те интересува,и други данни?Това важно ли е за Вас??

    Коментиран от #88

  • 86 Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....

    3 4 Отговор

    До коментар #84 от "Хасан":

    Ти считаш ли,че КРИМ НАИСТИНА Е АНЕКСИРАН? И ТО-НЕЗАКОННО??ЗАЩОТО РУСИЯ ГО ОТНЕМА ОТ ТУРЦИЯ КЪМ 1776 Г.И ГО ВЛАДЕЕ ЦЕЛИ 150 Г. ДОТОГАВА-ДО 1923-1924 Г. УКРАЙНА НЕ СЪЩЕСТВУВА ВЪОБЩЕ КАТО ДЪРЖАВА.ФАКТ Е ,ЧЕ ИМЕННО СССР КАТО НОВА ДЪРЖАВА ОТ 15 РЕПУБЛИКИ СЪЗДАВА УКРАЙНА КАТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ РЕПУБЛИКИ И ИМ ПРИДАВА КРИМ КАТО НА "СВОЯ РЕПУБЛИКА",ЧАСТ ОТ СССР!СЕГА,КОГАТО УКРАЙНА СЕ ОТДЕЛЯ И СТАВА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА,РУСИЯ СИ ВЗЕМА СВОЯТА СОБСТВЕНОСТ-ПИТО-ПЛАТЕНО!!А И В КРИМ ТАД 90% СА РУСНАЦИ,ПРЕСЕЛЕНИ ОТ СТАЛИН,НА МЯСТОТО НА КРИМСКИТЕ ТАТАРИ!ТАМ ,В КРИМ,НИКОГА НЕ Е ИМАЛО УКРАИНЦИ И УКРАИНСКА СОБСТВЕНОСТ..

    Коментиран от #87, #92, #94

  • 87 Po-znaesht

    3 3 Отговор

    До коментар #86 от "Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....":

    Вярно,колега!ЗАЩО НЕ ПИСКАТ,ЧЕ ТЕКСАС Е АНЕКСИРАН ОТ САЩ ПРЕЗ 1846 Г.,КОГАТО ТЕКСАСЦИ СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ МЕКСИКО И СЪЗДАВАТ ТЕКСАСКА РЕПУБЛИКА,СЪС СВОЙ ПРЕЗИДЕНТ И ТЕКСАСКИ ДОЛАРИ??И САМО СЛЕД 8 ГОДИНИ САЩ ГО АНЕКСИРАТ-БЕЗ ПРОВЕДЕН РЕФЕРЕНДУМ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!!! А в Крим е проведен и РЕФЕРЕНДУМ!!
  • 88 Благодаря

    1 1 Отговор

    До коментар #85 от "Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....":

    Аз само попитах

    Коментиран от #90

  • 89 Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....

    3 2 Отговор

    До коментар #81 от "Хасан":

    Обясни ми Хасане,като Русия е нападнала и окупирала/твои думи!/Крим,Грузия и Украйна,защо не ги е ЗАВЛАДЯЛА?КОЙ Е МОГЪЛ ДА СПРЕ РУСИЯ?ВИЖ ПРЕСНИЯ ПРИМЕР-КОЙ СПИРА ТУРЦИЯ ДА НАПАДА И ОКУПИРА ТЕРИТОРИИ НА 4-5 СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ?А РУСИЯ НЕ Е ТУРЦИЯ! МНОГО ПО-СИЛНИ СА!!

    Коментиран от #91, #93

  • 90 Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....

    2 2 Отговор

    До коментар #88 от "Благодаря":

    Висше,колега;а тук понякога контрирам;коригирам или провокирам някои наивни коментари!
  • 91 Мерси

    4 1 Отговор

    До коментар #89 от "Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....":

    Щом имате висше образование значи можем да поговорим,първо да попитам Турция на кои 4-5 държави е окупирала териториите им?
  • 92 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #86 от "Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....":

    Значи ..всяка страна член на НАТО официално си признава границите и никоя държава няма право да анексира чужда територия ...Украйна и Русия са отделни държави от 1991 г насам с международни признати граници ..и държавите в конфликтни зони обявяват републики ..арменци в Нагорни Карабах, руснаци вДонецка република , Кашмир,Придбестровие ,Южна Осетия и мн други ...но в случая Крим е анексиран затова към Русия има негативно отношение
  • 93 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #89 от "Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....":

    Сорри ..страна член на ООН
  • 94 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #86 от "Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....":

    Например Югославия беше федерация но автономните републики решиха да се отделят но това не се хареса на сръбската комунистическа православна паплач и извърши най страшния геноцид в Европа след Втората Световна война
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Божидар Чеков

    4 5 Отговор

    До коментар #52 от "Йордан":

    Благодаря за коментара. Две неща. Руското присъствие е много странно. "Вагнер" е частна организация. Говори се за 1000 бойци, които са от различни националности. Оръжието с което разполага Хафтар е 100% руско още от времето на Кадафи. Поддържането на този внушителен парк от оръжие се нуждае от специалисти. Логично е да са руски. Турците "внесоха" 10 хиляди джихадисти. Командният състав обаче е съставен от турски военноначалници. Пред Мистрата и Триполи са хвърлили котва 7 турски фрегати, претъпкани с електронна техника, управлявана от турски специалисти. Много ясно, че видимо поне няма пряк сблъсък между турската и руската армии. Нещо което никъде не споменавам.

    Коментиран от #98, #102

  • 97 Няма къща в Барцелона

    1 8 Отговор

    До коментар #42 от "Какви факти искаш?":

    Договорът от Адана не е от 1989, а от 1999г, ама за пуйките числата не са от значение. И според този договор турски войници могат да навлизат до 5км навътре в Сирия, ама както вече отбелязах, пуйките не са много грамотни и не знаят колко са 5км. Изводът е, че с пуйкистан не трябва да се подписват никакви договори.

    Коментиран от #103, #104, #105

  • 98 Хасан

    7 3 Отговор

    До коментар #96 от "Божидар Чеков":

    Зад превратаджията и Хафтар са Русия,Франция,Египет,Сарабия,ОАЕ и Гърция ..зад признатата официална власт от ООН са Турция и Италия и отчасти Сащ ..Тръмп си е капиталист ,сега ще му обещаят черешката на тортата от Либия и ще изръмжи на кучетата на Хафтар
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Хаха

    5 4 Отговор

    До коментар #96 от "Божидар Чеков":

    Вагнер от различни националности? Затова говорят на руски,когато насилват,убиват,истезават невинни хора??? Затова идват на помощ руски самолети ,като видяха боздугана ,да си ги прибират обратно???
  • 103 Qwer

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "Няма къща в Барцелона":

    Браво,обичам начетените хора,само малко да те поправя 1998 г,а не 1999 г, така и какво гласи в този договор? И после прочети и за договора в Сочи
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Qwer

    5 5 Отговор

    До коментар #97 от "Няма къща в Барцелона":

    Няма да говориш найзуст ейй, Турция не само тези договори,а абсолютно всичко си спазва.Агресор бил,завладявал,окупирал та убивал,ейййй българино трябва да знаеш че медиите ви са най убийствените оръжия,но Турция това го знае много добре,затова най тежката война на турците е срещу фалшивите новини от западните медии
  • 106 Qwer

    2 3 Отговор
    Аз иначе чакам висшиста да ми отговори,кои 4-5 държави е нападнала и окупирала Турция,поне с образован човек да поговорим
  • 107 Qwer

    0 1 Отговор
    Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/.... тук ли сте?
  • 108 Девоатин

    2 1 Отговор
    Чеков - президент! Преди дни по БНР с отлично изказване, как мигрантите са се разпищолили из толерантна Франция!
  • 109 Han Omurtag

    6 3 Отговор
    Ако Русия напада и окупира Грузия ,Крим,Украйна то може ...ако Франция разбива Либия може ..ако Сащ напада и разбива Ирак и Сирия може ...но Турция не може да има своя независима външна политика !? Е па защо !? ..там където е текло пак ще потече. Появи ли се думата турци, "Кучетата на Павлов" мигновенно надуват вувузелите на робството. С Кипър проблема е сложен ..не е в НАТО и не трябваше да влезе в ЕС защото е държава с неуредени граници и статут ..голяма грешка на ЕС.. Не сте добре информиран г-н Чеков. Селчук Байрактар не е син, а е зет на Ердоган. Арабите в Северна Африка никога не са гледали на турците като на колонизатори, за разлика от французите,които са най много притеснени, а Хафтар и Сиси са точно техните представители. Извод : Който на бойното поле не се сражава като мъж, после плаче като жена.

    Коментиран от #159

  • 110 Хасане,

    3 3 Отговор

    До коментар #71 от "Хасан":

    Извини, че се забавих. Христянин съм, какво значи Евангелист? Нищо или си христянин или не. Дали исляма отрича Христа като Спасител и го обрисува като пророк е спорно. В Корана Иса е упоменат, като син на Бога никъде не е казано за него, че не е Месия. Който друго твърди, да посочи къде. Как се изкривява всичко нататък е друг въпрос. Султана изначално е победил халифа и е обединена фигура на водителя. И за последно владетеля на Османскта Империя е бил такъв. Своего рода глобализатор на мюсулманите. Както и да е Българите мохамедани, яхнати от разни тайни службички къде стоят идеологически? А Турските граждани? Още по-объркани и заблудени. Така, че конфликт българи-турци НЯМА. Тази тема бизнесмени от службите я ползват да богатеят от двете страни на границата. Аз считам, че ако някой някога се опита да разпали някаква измислица, ще резултира във второто завземане на Цариград, което е пророчество и в христянските и в мюсолманските скиптри и пряко отразено и в библията Йоан и в Корана, не мога сега по памет да ти посоча сурата. Така че, хабер за здраве комшу и добра реколта! Лошото е назад. Късмет с алъш вериша, че напоследък и той замря.

    Коментиран от #112, #113

  • 111 Хасане,

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "Хасан":

    За Ленин си прав, докато останките му седят там на площада, Русия не е Христянска а друга. Другото е мимикрия. И не би могла като Нехристянска Русия да завладее Цариград. Ако обаче дойде ден и го погребат и опеят, тогава Хасане всички вие, ние и останалите трябва да започнат много да внимават, защото те ще смажат армията с черните знамена, безпрекословно и ще завземат Истанбул.
  • 112 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #110 от "Хасане,":

    Христос е един от пророците на Бога но според мюсюлманите не е син Божий ..пак според мюсюлманите Библията е пренаписана и не е оригиналната ..пренаписана е така че се създава едни посредници между Бога и раба ,каста от свещеници ..които наказват или прощават вместо Бог ...докато при мюсюлманите няма секта от имами ..вярващите директно се обръщат към Всевишния ..евангелисти са секта от християните които вярват че трябва да се помага на евреите за да се създаде Апокалипсиса/Армагедон и по такъв начин да възкресне Христос ..

    Коментиран от #115

  • 113 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #110 от "Хасане,":

    Османската империя е една история ..добра или лоша но история ..Султаните са били същите амбициозни владетели като Атила, Юлий Цезар,Ал.Македонски, Ричард Лъвското сърце,Наполеон,Хитлер,СССР или САЩ ...

    Коментиран от #120

  • 114 Радио Ереван

    2 4 Отговор
    Ердо е поредната марионетка на Кремъл...както бай Дончо в уса-та..... Mr. Путин разпределя порциите в момента.....стара кримка е кагебееца.....накрая пак той ще е печелившия...
  • 115 Брей хасо.....

    2 1 Отговор

    До коментар #112 от "Хасан":

    ..ти си бил голям капацитет бе.....бравос...

    Коментиран от #116

  • 116 Оххоооо

    4 2 Отговор

    До коментар #115 от "Брей хасо.....":

    А добре си дошъл,та ти не знаеш още с кой си имаш работа,ще има българина да се учи много от Хасанчо,наистина се гордея със такива образовани,културни и учтиви хора като Хасан
  • 117 123

    6 4 Отговор

    До коментар #56 от "Хасан":

    Хасане, ако статията казваше че в Либия има само един Турски Съветник и с неговата мъдрост самите либийци от западна либия са почти завладяли цяла Либия,щеше още повече да хвалиш могъществото на Турция? Ако статията е обективна и не отговаря не зададената ти задача да величаеш Турция и прокарваш про турски интереси за което ти плащат, значи тази статия е неверна и лъжлива......

    Коментиран от #118, #126

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Прохор

    4 5 Отговор

    До коментар #113 от "Хасан":

    Вашите султани за нищо не са ставали и са били много жестоки,Мирча Стари ви разби във Влахия,Милош Обилич уби вашия султан пред всичките му охранителни,Фружин въстана и поведе хората и накрая помнете Одрин,Шипка,Плевен,Кнезите в Сърбия и кръвния данък.Тъй, че само бой за вас монголоиди
  • 121 Прохор

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "Хасан":

    Бъркаш,Ататюрк изби НЕВИННИ гърци в Турция,след ПСВ обезбългари Одрински.
  • 122 Че май фаче

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Хасан":

    Вашия Ердо какъв е бе, а дето ви изби интелигенцията.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #117 от "123":

    Не те разбирам ..нямам задача ..седя си ,пия си биричката и си давам мнение по събитията ..като турчин е нормално да симпатизирам за Турция ...статиите не са за турци срещу българи ...а турци срещу американци,комунисти от ПКК,джихадисти от ДАЕШ,франсета,руснаци и др ...

    Коментиран от #141

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 такава завист няма никъде по света

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Божидар Чеков":

    Този Чеков като чекист такава злоба лъха от устата му може да накара човек да повърне.Какъв писател е този .Писателите ще се отрекат от този.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Грешиш

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "Фатих Мехмет":

    Византия пак щеше да я завладее и да прати началството в Анадола както го направиха Османците и Византийците. Някои хора бъркат писането на история с приказки
  • 131 Чекист е

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Къде видя лични нападки":

    Нападай го само това лекарство може да му помогне той е като заблуден син
  • 132 прекрасен отговор си дал

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Чепов":

    само толкова кратко и ясно може да се опише характера на този човек.писател не мога да го нарека това ще е позор за другите писатели
  • 133 Браво на теб

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Чеков ли си Чепов ли си":

    Той вече се е пръснал изтекъл му е мозъка и хирурзите няма да могат да му зашият дупките
  • 134 турчин

    4 1 Отговор
    Днешната порция от антитурска пропаганда.Не е лесно да се заслужи кокала.
  • 135 И аз да кажа

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Не сме били роби! За разлика от теб, османската империя е била по-интелигентна и е знаела, че от робите ползата е малка, а всички грижи са за собственика. Затова се дават известни свободи и възможност за реализация на подчинените, а после се събират данъци и повинности. А "болният човек на Европа" дотам го е бил закършил, че е продавал правото да се събират данъци и често това се е вършило от българи. Не сме били роби, сами сме се грижили и изхранвали, сами сме си градили къщите; били сме под османско ВЛАДИЧЕСТВО- случва се на по- малобройни нации. Те и швейцарците са били под австрийско владичество, пък виж ги сега! Така, че умната- я виж обратното- всички империи загиват един ден!

    Коментиран от #152

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Безумно

    3 1 Отговор
    Безумно глупав текст, при това с фрапиращи фактологични неточности, като че дроновете на ердоган се произвеждали във фабрики на сина му, което е откровенна лъжа.
  • 138 ,ac74dc

    3 1 Отговор
    Тука автора на статията Божидар Чеков на колко години е? Щото ми мяза все едно седмокласник пионерче да го е писал. И да ми прави реклама колко независим бил??? Хахаха... У нашенско му викаме пълен та..ак!
  • 139 На Хасан брат му

    4 1 Отговор
    Брате Хасане, кажи, защо твоите коментари стоят,а моите се трият, въпреки, че много внимавам и спазвам правилата на сайта. И се трият в последствие, след като са допуснати от цедката на сайта.
    Каква е причината, отговор ли нямат?
    Или на Дерибеят му е по -лесно, като през турско - да реже...
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 123

    2 2 Отговор

    До коментар #126 от "Хасан":

    Това е разпалване на омраза срещу страна от ЕС и НАТО и поставяне на страната в която живееш в още по лошо положение.Турски войски се намират на стотици километри в чужда страна тези войски не защитатват Турция от агресия.
  • 142 Майка ти

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Бил съм роб, дедите ми са разгромили “империята”, сега съм българин, с език, история и култура, а ти си бездомно куче, което няма земя и не е желано нито в България, нито в турция. Сещаш ли се?
  • 143 Да стане шарена като турция ли

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Хасан":

    Където 80% от населението има български гени.

    Коментиран от #161

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 истинко

    1 1 Отговор

    До коментар #135 от "И аз да кажа":

    500 години ВЛАДИЧЕСТВО??!!! Направо това си е било турско робство!! Такива комуняги като теб изкривяват истината и ме е срам, че съм българин! Предците ти сигурно се въртят като чекрък в гробовете си!
  • 153 Станимир

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Грант от НПО":

    В копривщица са шиели дрехите на войниците и там са най големите воеводи
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Много си тъп писар

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Божидар Чеков":

    Защо триете коментарите в които ви пишат истината.Нали си свободен и можеш да пишеш каквото си искаш,а защо някой като пише истината не отговаряш и му триете коментара Дано по скоро ви осъдят за расизъм и за всяване на омраза между българи и турци

    Коментиран от #156

  • 156 Насила потурчен

    5 1 Отговор

    До коментар #155 от "Много си тъп писар":

    Спокойно пич, просто историята е такава -турците са клали и издевателствали ( пък агресията им продължава и до днес -Кипър, Сирия, Либия). Това се е случило и не може да се промени. Друг е въпросът, че турция като приемник на османския султанат трябваше поне да се извини за геноцида и зверствата в миналото си.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Агоп Пловдивски

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Трол":

    Рстествено, те са най големите мулета . Нито там ,нито тук. Нищо градивно не може да се роди в закостенелите им деградирали общества.Не искани и необичани мелези пръкнали се от сношението на страха със озлоблението. И точно те най много са клали генетичните си братята.
  • 159 Грую

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "Han Omurtag":

    Пак ще потече и ще им подмокри шалварите като през Балканската война, га са бягали като таушанчета :)
  • 160 Rabpa

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Хасан":

    А сега ако кажеш и каква е разликата между “божията воля”, “поличбите” и “баба ванга” ...
  • 161 А. Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "Да стане шарена като турция ли":

    Всъщност населението в България е мургаво като в Анадола!
  • 162 А. Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "само":

    Френските елитни командоси бяха пребити от български селяни! При война Франция ще бъде окупирана!