25 Август, 2020 10:00 2 973 14

10 години с Рашидовата реформа

  • вежди рашидов-
  • културна реформа

Още преди десет години беше ясно, че когато поставиш музикалните институти в зависимост от билетчето, което зрителят/слушател купува, ги обричаш на унизителен флирт с народа и поставяш директори и музиканти на колене пред “нейно величество публиката”

10 години с Рашидовата реформа - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор Екатерина Дочева

Тези дни преглеждах разни текстове и установих, че са изминали 10 години, откакто Вежди Рашидов, като министър на културата, реши да въведе “Реформата на сценичните изкуства”, а пък полковник Митко Тодоров бе назначен за заместник-министър на културата точно тогава, за да реализира този гениален замисъл. (Той бе добре възнаграден и по-късно за всичко, което извърши.) Сигурна съм, че и двамата (разбира се те имаха и съветници – не им бе трудно да ги намерят сред действащи театрали и музиканти, но отговорността си е главно тяхна) и днес никак не са притеснени от резултатите на съвместната си дейност тогава.

Още по-сигурна съм, че отдавна са решили да не си спомнят как унищожиха в засегнатите институти идеалния стремеж да се търси ново, проблемно, различно изкуство, да се предлага репертоар, който ще издигне публиката, ще я направи по-мислеща, разсъждаваща, разбираща. А може би и не са стигнали до това прозрение – защото подобен стремеж изглежда не ги е интересувал никога. (А Тодоров беше директор на Военния театър преди да реши да изпълни тази поръчка). Продажбите, продаването – това е същността на нещата за тях. И съответно въведоха в театралните и музикални институти търговската практика. А търговията на продукта, който произвеждат тези институти върви добре, знаеше се и тогава, само ако продуктът  има “качествата” да се потребява широко – сиреч на ширпотребата.

Когато Рашидов се засили да прави реформата имаше хора и от музикантската гилдия, които реагираха. Писаха се текстове, един от тях, “Сатър за музикантството”, който бе публикуван естествено във вестник “Култура”, е поместен в тук, в блога не случайно. Бъдещата тогава реформа се коментираше най-вече по Националното радио. Писаха се писма, изказваха се становища, за които всички в Министерството на културата, начело с министъра се оказаха напълно глухи. Тогава доста ръководители на музикални институти решиха да минат на режим ослушване и спотайване – “да видим какво ще излезе от тази работа и какво мога да спася в новосъздалата се ситуация.”  От тази работа произлязоха много лоши неща, спасяване нямаше. Никой не се спаси, дори и тези, които считат, че финансово не са пострадали. Защото пострада всичко, което думата “музикална култура” вмества в себе си.

Още преди десет години беше ясно, че когато поставиш музикалните институти в зависимост от билетчето, което зрителят/слушател купува, ги обричаш на унизителен флирт с народа и поставяш директори и музиканти на колене пред “нейно величество публиката” (Това клише ми звучеше симпатично преди, но от десет години в звученето му се добави един зловещ привкус, вследствие на отвратителната реалност, която преживяват всички класически музиканти). В този десетгодишен период всички, “произвеждащи” класическо музикално изкуство преминаха през няколко етапа. Най-напред беше потресът и тихото оплакване – обикновено на маса или в по-тесен кръг, след това дойде фазата “да се вземем в ръце да не останем съвсем без хляб” – тогава музиканти от оркестрите (това го видях в Пловдив) бяха накарани не да свирят, а да продават билети из града; и накрая (днес) е, мисля, а може и да се лъжа, кулминацията, когато навсякъде публично се изявява страхотно задоволство, почти никой не смее да каже гък срещу началството – министерството на културата.

Всички се справят, “обогатявайки” репертоара и разширявайки дейността на институтите, които управляват. Никой, обаче, не им поставя въпроса за качеството на музикалната продукция, която се поднася, за смисъла на репертоарното “разширение”. Този въпрос не съществува. Разширението обикновено включва поп концерти, в които “звездата” утолява стремежа си да застане не пред 10, а пред 50 музиканти, и пее същите, втръснали се и на нея песнички, само че на фона на щрайх, който свири цели ноти и преживява един набързо направен, в повечето случаи съвсем посредствен аранжимент. Но салонът е пълен и билетчетата се продават. А звукът на оркестрите, равнището на стиловата култура, инструменталният им облик стремглаво слизат надолу. Впрочем някой вече интересува ли се от равнището на българските оркестри?

С тази реформа тази именно власт се намеси фатално в естетиката, качеството, смисъла и най-вече в същността на онова, което се нарича музикална култура на една страна. Никой вече не се опитва да се обади, защото заплахата да се отнемат още пари под някаква форма или предлог – я корона вирус, я финансова криза, я нещо друго си е постоянно надвиснала – като брадва. От Софийската филхармония скоро бяха прибрани 3 милиона лева. Не чух правителството да се похвали с това на някой от безкрайните си брифинги. Затова страхът е голям. Ако ръководителят на съответния институт не може да намери спонсор – което за нещо по-трудно смилаемо (рискуващо да има по-малко зрители, следователно името на спонсора ще се чуе от по-малко хора) е направо в сферата на фантастиката, той е принуден да прави жестоки компромиси с всичко, на което се е учил като млад. Аз дълбоко съчувствам на тези хора. 

Миналата година присъствах на една репетиция на оркестър, който живурка от 10 години като  “Симфониета”  в град с вековна музикална традиция. Предложих на директора/диригент да направим един разговор за липсата на нормални условия за развитието на състава, за срещата му с различен репертоар, за невъзможността да се изгради добро качество на музикалния прочит поради еднообразието на програмите. Той ми отказа много внимателно с думите, че не иска да навреди на оркестъра, т.е. не иска оркестърът да бъде съвсем съкратен, погубен и хората му да останат без работа. А оркестърът отдавна всъщност е погубен като инструмент, предназначен да създава изкуство с добър, изискан вкус по отношение на класическия звук, да показва на своите слушатели различни стилове, да събужда любознателността им с музика, която или не са слушали или са слушали рядко. Т.е. съставът отдавна не изпълнява една от основните си функции – да дърпа публиката нагоре, да я образова, да ѝ предлага възможности за формиране на нормален за европейска страна естетически вкус. Дори 100-те непрекъснато повтаряни в цялата ни страна творби, които се знаят наизуст и от оркестранти, и от диригенти, и от публика отдавна страдат от влошеното звуково качество, от видимата липса на нормален репетиционен процес – всичко това – резултат от резигнация и от отчаяние. И публиката отдавна вече кара по инерция, не съзнава, как предпочита да слуша n-пъти едно и също, че и да си го подпява, с което да подхранва абсолютно фалшивото самочувствие, че притежава някаква музикална култура.

Така за тези десет години съвсем неизбежно бе съвсем покварена, почти унищожена класическата територия на музиката в България. Изключенията са съвсем малко и се наблюдават в София и в два-три от окръжните центрове на страната. Изключения създават и няколко фестивала, които също често се гърчат пред злощастната си  финансова перспектива. Никой не проговаря вече по този въпрос, никой не се занимава с това. Сред многото липси в домашното възпитание на днешния политик е и липсата на отношение към класическата музика. И в тази област, както във всички други, от години разговорите са само за пари – дали са повече или по-малко. Няма дискусии за творчество, за развитие на един или друг жанр в тази музика, за изпълнителски прочити, за различни гледни точки към различните течения в съвременната музика. И естествено изключително неглижирано е и българското музикално творчество.

Днешният българин няма никаква представа кои и какви композитори работят в България – с изключение на 2-3 имена, споменавани и изпълнявани понякога. Когато по телевизиите се говори за българска музика водещи, и събеседници имат предвид единствено поп музиката. Много пъти по обществената телевизия слушам и гледам анализи на току що направени клипове на песни, но не ми се е случвало да чуя да се говори дори 5 минути за нова камерна или симфонична композиция. Разбира се на фона на останалите комерсиални телевизии тя минава за много културна, но истината е, че когато няма никаква среда за класическа музика, когато няма конкуренция, каквото и да предложиш, малко по-настрани от пазарната сергия, всички му се радват. И благодарят, много благодарят. Което отново ме връща към разрухата в концертното и оперно дело и перманентното унижение, на което са подложени музикантите, изстрадали своята музика от деца и дваж повече може би страдащи сега.

Този, който не иска да страда става циник и приема това положение до пенсия. А ако все още са му останали някакви копнежи да чуе и да види нещо истинско, добро, ново, провокативно, се ориентира към интернет. Мрежата го свързва със страните, в които ако не се интересуваш от класическа музика обществото те гледа като зле възпитан и следователно неблагонадежден човек. В България си неблагонадежден и те определят като вечно недоволен и мърморещ човек, когато се опиташ да съобщиш, че нещата са обърнати надолу с главата, че отдавна тук отсъствието на критерии в т. нар. сериозна музика прави впечатление само на човек, дошъл отвън, който се е сблъскал с новите “естетически повеи” в концертната и оперна зала.

Накрая: разбира се, че публиката е важна за всяко изкуство. Изкуството обаче е предопределено да насочва вкуса и разбиранията на тези, които се срещат с него. Дори в момента да не разберат, да не бъдат докоснати, след време хората, които са имали възможност да видят нещо извън техните знания, започват да проумяват за какво иде реч. Не съм обиколила целия свят, но мога да кажа, че в Европейския съюз, освен с най-сериозна бедност, освен с най-ниски демографски показатели, освен с най-висока смъртност (няма да изброявам всичките ни постижения ) ние сме и обществото с най-консервативния вкус и остарели възгледи по отношение на музиката. И не само в тази област, по мои наблюдения. Но по този въпрос няма мониторинг от Европейския съюз, въпросите, свързани с културата на една нация не са предмет на неговата усилена дейност. И това ме изпълва с абсолютната убеденост, че след десет- двайсет години в България ще кретат съвсем малко оркестри и опери. И че останалите на територията българи ще търсят в речника за чужди думи най-общи понятия от сферата на класическата музика. Но всички ще се смеят и забавляват – с клипове, куплетчета, инфантилни смешки и пикантерии. Така ще изглежда робът на бъдещето – с пълни ръце, с празна глава, с опустошена душа и…широко ухилен.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 св гъзис бг иконата

    7 0 Отговор
    следващия министер на културата съм аз очаквайти статия в ню йорк таймс там сичко ше ви обяснят кой е най-културния
  • 2 истината за една пияница

    16 2 Отговор
    Тая пияница е за затвора отдавна да е изгнил там.
    Но...неговите хора са на власт червените мултаци. Нали беше провъзгласен като мултак №1 от Илия Павлов и ядяха печени прасенца в Шератон когато народа изнемогваше...А великия Слави им пееше на ушенце. Не забравяйте това когато гласувате!!!
  • 3 Ясна работа

    12 6 Отговор
    Значи трябва да се върне комунизма, където всички артисти им се плащаше заплата от държавата.
    Имаше и званието народен артист. Дето още повече пари носеше.
    Госпожо, светът отдавна се промени.
    Когато не можеш да произведеш продукти, които хората да харесат и да купят, и остава единствено да чакате някой да ви да де нещо.
    Само че така вече не става. Вече не се плаща само за едното количество, и вече не можете да си ходите на културните сбирки и да ви плащат за това.
    Съжалявам комунизма загина, и няма да се върне.
  • 4 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Е каква култура се очаква от Мултак номер 1,че не се сещам. По скоро ще изтрезнеем, което е в сферата на фантастиката.
  • 5 Какво

    13 0 Отговор
    изкуство в България? Къде са артистите - един по един измират от старост, а след тях идват некадърници. И търсят ясла!
  • 6 Кракра Пернишки

    4 1 Отговор
    Този " културтрегер" не беше ли осъден за хулиганство?
  • 7 Грейс

    4 0 Отговор
    Ама целта не е по мислеща публика, а по опростачена! Ха ма ха как не го разбирате. Имайки предвид председателя на комисията по култура изявил се преди 8,9 години като му... ра пред ст община с удар по полицай председателя на артистите в България и някои други представители на интелектуално артистичния елит. От тези ли очаквате да иска мислещи?
  • 8 Другия с коня

    2 1 Отговор
    Обществото и всяко едно общество е Кастово..От менюто на шведската маса най-масово се консумират шкембе чорба и мешана скара.Елитарните ястия са за ценители.Нешата в живота се наместват сами ,а не насилствено и да принуждаваш останалите да плащат за финния ти вкус е неетично.И в Комунистическо оперните певци сеиздържаха с Халтура....Как ще превърнеш Елитарното в Масово или да им размениш местата...Смехотворно е....
  • 9 фермера

    2 1 Отговор
    Само за пари реват тия изкуството изобщо не ги интересува.Я ела да изринеш на кравите да видиш на практика изкуство!
  • 10 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    РОДШИЛД Е БАЩАТА НА СЕМИТСКАТА -ЦИОНИСТКА ЕВРЕЙСКА БАНКАВА СИСТЕМА -ПРЕДИЗВИКВАЩА ТОЛКОВА ДЕТСКО СТРАДАНИЕ ПО СВЕТА !!!!!!!! ПЪРВА БАНКА В ПАРИЖ -ВТОРА В ЛОНДОН - И ДОЛАРА ИМ Е ОРЪЖИЕТО -ДНЕС !!!!! НО ТАЛАНТЛИВИТЕ И ГЕНИАЛНИ ЕВРЕИ ТВОРЦИ - ДВИЖАТ РАЗВИТИЕТО ПО ПЪТЯ НИ - МОЖЕ И ДА НЯМА НУЖДА !?!?!?
  • 11 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    СМЕНИХ "РАШИД С ВЕЖДИ" ЗАЩОТО .... ТОЙ НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА РОДШИЛДОВИТЕ -ПРОТИВОНЕГОВИТЕ "!!!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    ХОРАТА НА ИЗКУСТВОТО И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ КАТО АВТОРКАТА НА СТАТИЯТА СА ЗЛОБНИ ЗАВИСТЛИВИ СВРЪХ - ЕГОЦЕНТРИЦИ, СТРАДАЩИ ОТ ПАТОЛОГИЧЕН ПЕРФЕКЦИОНИЗЪМ, ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, СЪВЕСТ, СПРАВЕДЛИВОСТ И КАТО ЦЯЛО СА ПЪЛНИ АУТСАЙДЕРИ, АЛКОХОЛИЦИ, НЕСРЕТНИЦИ И Т.Н., И ТАКИВА ИЗВРАТЕНИ БОЛНИ МОЗЪЦИ УСЛОЖНЯВАТ ПО ВСЯКАКЪВ ИЗВРАТЕН НАЧИН ИЗКУСТВОТО, А ТО ТРЯБВА ДА Е МАКСИМАЛНО ОПРОСТЕНО ЗА ДА СЕ ВЪЗПРИЕМА ОТ ХОРАТА, КАКТО Е ВЪВ ШОУБИЗНЕСА, ИМЕННО ТАМ СА НАЙ-УСПЕШНИТЕ ТВОРЦИ И АРТИСТИ, ЗАЩОТО ВСИЧКО Е МАКСИМАЛНО ОПРОСТЕНО И МНОГО ПО ЕФЕКТИВНО!!!!!!!!!!!!
  • 14 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    ХОРАТА НА ИЗКУСТВОТО И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ КАТО АВТОРКАТА НА СТАТИЯТА СА ЗЛОБНИ ЗАВИСТЛИВИ СВРЪХ - ЕГОЦЕНТРИЦИ, СТРАДАЩИ ОТ ПАТОЛОГИЧЕН ПЕРФЕКЦИОНИЗЪМ, ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, СЪВЕСТ, СПРАВЕДЛИВОСТ И КАТО ЦЯЛО СА ПЪЛНИ АУТСАЙДЕРИ, АЛКОХОЛИЦИ, НЕСРЕТНИЦИ И Т.Н., И ТАКИВА ИЗВРАТЕНИ БОЛНИ МОЗЪЦИ УСЛОЖНЯВАТ ПО ВСЯКАКЪВ ИЗВРАТЕН НАЧИН ИЗКУСТВОТО, А ТО ТРЯБВА ДА Е МАКСИМАЛНО ОПРОСТЕНО ЗА ДА СЕ ВЪЗПРИЕМА ОТ ХОРАТА, КАКТО Е ВЪВ ШОУБИЗНЕСА, ИМЕННО ТАМ СА НАЙ-УСПЕШНИТЕ ТВОРЦИ И АРТИСТИ, ЗАЩОТО ВСИЧКО Е МАКСИМАЛНО ОПРОСТЕНО И МНОГО ПО ЕФЕКТИВНО!!!!!!!!!!!!