16 Септември, 2020 07:37 5 972 62

За „олевяването” на Младите

  • политика-
  • поколение-
  • българия

Леви ли са децата ни

За „олевяването” на Младите - 1
Снимка: М. Богданова ©
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седя си аз на кафе в таз проклета чужбина, но понеже кабелният ми оператор в България, освен собствен сателит, има и онлайн телевизия, та ги гледам и тук тез всичките хубавци, и ми се явяват днес най-разни харлановци да ми обясняват с трагичен басов глас, че основният ефект от протеста е „олевяването” на тези иначе толкова красиви, интелигентни и образовани млади хора на Площада… И че някоя си дама, спечелила някакви си партийни избори, аха-аха да яхне, (хммм, звучи някак си двоЯко) тези млади хора. А ако и тя не успее, харланщината ме хрантути от телевизора, тогава Президента ще се хвърли на амбразурата… Аман от харлани, шамани и обикновени шарлатани.

Като нормален драскач на постове, се заглеждам в отзивите на загриженото гражданство за писанията ми. Ама не бях евреин, скрит под българско име, мръсен комуняга, подкрепящ русофилите, гаден седесар, събарящ паметници, само за арменец, адвокат или скулптор не ме обявиха…

Приемам изцяло събирателния образ, който ми е вменен. Но… не за себе си само, а за всички, които са в Триъгълника. Да, тук са от крайно леви до крайно десни, българи, арменци, евреи, и роми, желаещи нормален живот, но харланщината е забелязала, че преобладават младите! И на към тях са насочени отровните стрелички.

Но, към по-старите. Помните ли, имаше един литературен ДС герой Емил Боев? МИ 5 го бяха приклещили в Англия, а разпитващият го изрече великата реплика - „Да си комунист до 25 години е задължително, но ако след това останеш – е съсипващо” не цитирам дословно, но от цялата книга, само това е останало в главата ми.

Ама и аз съм бил млад… Август 1989, градинката на Кристал, подписката на Екогласност. С мой приятел сме, върл антикомунист, и досегашен член на сектата Костовистите от н-м кой си ден. Аз подписах без колебание, без страх от това, какво може да ми се случи. За Русенските Деца подписах. А той се ската, и ми вика – луд ли си, ще те подгонят…

Парадокс, със същия приятел сме в трамвая в момента, когато Правителството на Димитър Попов освободи валутния курс, а той самия извика патетично „За Бога братя, не купувайте”, всички хора изглеждаха унили и затормозени, само ние двамата се радвахме, и си викахме – ето, започна се, вече сме свободни, и можем да печелим с разум и знания!

Да виждате прилики? С днешните млади хора, които искат да са свободни, и да печелят с разум и знания? И ако за нас, родените и формирани в средата на тоталитарно управление зад Желязната завеса, имаше раздвоение – да подпиша честно, или да се скрия от страх, това поколение имаше шанса да бъдат Граждани на Европейския съюз, да пътуват, да се образоват, да се сприятеляват с връсниците си от цял свят, да попият от средата, в която са прекарали години.

Тези млади хора са Свободни! Не съм им говорител, но, и аз съм бил млад. Те искат с труда си,със знанията си, с разума си, да работят, и да имат шанса да са успешни.Те искат да знаят, защо плащат данъци, и къде отиват Техните пари! Те искат за знаят, защо да раждат деца, като няма детски градини. Или детските са …30 лева?! (В Германия са 204 евро, като за пример)…

Леви ли са децата ни (в частност и моите са на Площада)?

Скъпи (понеже ни струвате скъпо) харлани, дори и под 25 години (напомням за оня от МИ 5) Децата ни не са леви! Те са Европейци и искат само Демокрация!

И всъщност харланите са говорители на „левите, с меки китки” гербераси.

Ивайло Михайлов
икономист


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2loop

    59 8 Отговор
    Боко, това ли е мафията която иска да те свали, карапянчева, това ли са платените от черепа протестиращи?

    Коментиран от #12

  • 2 здравко

    45 1 Отговор
    Антония за да бъде човек истински демократ трябва да може да приема и чуждите мнения.
  • 3 РЕАЛИСТ

    80 9 Отговор
    Масите олевяват поради вълчия капитализъм, който се шири у нас вече 30 години. Защото се получиха огромни социални разлики. Защото едни карат Майбах, а други едва свързват двата края. Защото пенсионерите се чудят в магазина от какво да се лишат, за да си купят лекарства. Същите тези богаташи излязоха на светло и видяхме , че да прости, като галоши. Тези доктори, които се изучиха с парите от народа, сега лекуват само, ако им платиш и имат вид и държание на крезове. Лявото пространство в политиката е запазено за бедните, а те са много в най бедната държава в Европейския съюз. " Битието определя съзнанието" - забравихте ли този постулат.

    Коментиран от #39

  • 4 Софиянец

    18 34 Отговор
    Те за това и не опитват да яхнат протеста, знаят че няма да им се получи, а и сланинова каквато е ояла се ще се харзулне.
  • 5 някой

    31 8 Отговор
    "олевяват" единствено наследниците на старите меки леви китки!!!
  • 6 РЕАЛИСТ

    31 2 Отговор
    Не помня фразата за младия и комуниста , дали е от книги на Богомил Райнов, но дори и Цецка Цачева се опита да я интерпретира. За автори се споменават много известни хора- Бърнард Шоу, Бисмарк, Чърчил, Клемансо и др. Но оригинала е на академик Батби от 1875 и е за републиканци, а не за комунисти.

    Коментиран от #62

  • 7 Харесвам 🎃, само сготвени

    39 10 Отговор
    Поздравления за автора! Много добре казано. Предполагам и гепаджиите да успеят да го разберат.

    Коментиран от #15, #59

  • 8 Биби

    20 9 Отговор
    БСП през краткото си управление от две години 95-97, когато държавата беше тотално фалирана, беше в коалиция именно с Екогласност и БЗНС ако не се лъжа.За същата ЕКОГЛАСНОСТ, за която автора на тази литературна творба си е сложил подписа през 89та.
  • 9 Joсо

    8 5 Отговор
    Фразата е на Чърчил и е доста променена

    Коментиран от #13

  • 10 Към автора

    22 6 Отговор
    И къде, бе приятелю мили, хората са свободни? В твоята чужбина ли? Във Франция, може ни, или в щатите! Нали навсякъде работят като къртове, а парите им отиват за храненето на мигранти, местни търтеи и мазни политици? И навсякъде, когато държавата поставя пейка, тя струва поне колкото пет пейки! Напротив, в България бяхме свободни за кратко, преди държавата да ни натисне, като в целия западен свят!
  • 11 Българин

    10 9 Отговор
    Младите наистина са леви! Гласуват за крайнолявата партия Да,България...
  • 12 Странно

    12 19 Отговор

    До коментар #1 от "2loop":

    Ами гледам аз "младите и неопетнени" водачи! Дето мислели за хората!
    Пинокио, Мая, Триото,И един куп подобни! А да и Цветанов !
    Къде са тия младите? Тези , които са се излъгали да мислят , че ще направят нещо с този протест, ще са първите изритани! Както стана със всеки млад човек, имащ потенциала на водач!
    Да левите идеи са много привлекателни! И доказано неработещи! Не виждам никоя да иска да ходи да работи, учи и да живее в "левите" държави!

    Коментиран от #17

  • 13 РЕАЛИСТ

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Joсо":

    Не е на Чърчил. И аз така мислих 1990г, когато СДС я използваха и цитираха погрешно.
  • 14 Госあ

    21 4 Отговор
    Скъпи ми десни търгаши и обикновени мошеници, вие дори не знаете откъде идва "лявото" за да пишете и говорите такива словоблудства и откровени лъжи. Писал съм неколкократно, лявото идва от левия бряг на Сена - Сорбоната, Монмартр, Латинския квартал и Пантеонът (там където почиват в мир алтруистите и героите). Лявото идва от дискусиите между хората на науката и изкуството. Такива като Бертло, Зола и Моне. Лявото го има в целия цивилизован свят, не е само в Париж, под формата на достъпно образование, здравеопазване,наука, изкуство и спорт. А вий, вий сте ..... както е казал Ботев.
  • 15 Реалист

    8 13 Отговор

    До коментар #7 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

    И всички подкрепящи Отровното арменско трио, ако го разберат и се дистанцират от тези отрепки, България ще стане райско място
  • 16 Пацо

    13 2 Отговор
    Мисленето на младите е различно от това на автора. На младите не им пука изобщо какво е правил автора преди 100 години и какви мисли бил имал тогава па сега па по после. Децата сега са изключително практични и са свободни да правят каквото пожелаят.

    Коментиран от #21

  • 17 Госあ

    12 6 Отговор

    До коментар #12 от "Странно":

    Леви държави са социалните държави, скъпи ми смехурковци. Такива като Франция, Канада, Китай, Испания и да - Германия и Япония. Къде ходите вие, не знам, лично на мен кракът ми няма да стъпи в Англия и сащ.

    Коментиран от #26, #27

  • 18 Левичар

    11 6 Отговор
    младите няма как да се намърдат, всичко е завладяно от олигарсите на бкп и техните протежета, или от мутрите на сик и техните протежета, просто шансовете им са минимални !!!
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 6 Отговор
    БГ мафията е БМБ
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    което построи комунизъма го разруши СДС ИВАН КОСТОВ БЪЛГАРИЯ няма икономика има безработица болести глад хората поеха ТЕРМИНАЛ 2 защото мутри олигарси апиталисти превърнаха от МАЙКА БЪЛГАРИЯ мащеха
  • 21 Госあ

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Пацо":

    Свободни са да консумират, отделят и чифтосват. Но нали десните се оприличавате със животните. Нормално това да е свободата за вас 😂
  • 22 Край

    16 0 Отговор
    България е с индекс на социално неравенство Джини - 40
    най-високия в ЕС. В такива страни богатите са в затворени комплекси с охрана да не им отвличат децата а по магистралата ходят с кортежи и свят на по бедните да се махат да не им се пречкат.
    Ако ви харесва продължавайте в същия курс с плоския данък и плоския ДДС.
    В Чехия индекса джини е 18. В страни с голямо социално неравенство се живее зле - даже когато са като цяло богати.
    БСП не е лява партия. Приказките и да политиката и не.
  • 23 Р.Вагнер..

    7 4 Отговор
    Кви леви,,какви десни...ИМА БОККОВИЗЪМ...КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА..Отивам да се запиша в Герб...Искам да стана богат и известен...Писна ми да бъда беден.и да работя....Не ми разправяйте за работниците и бедняци....Да го дуааат....Искам къща на брега на океана и сметка в Свиисерланд.....Жена ,чалгарка,с големи ,,очи,,...Може и да е бездарна в пеенето......И пари,,,много пари...Кеш...ВСИЧКО ТОВА Е ВЪЗМОЖНО....СЪС БОРИСОВ И ГЕРБ....ЧАООО,ЦЪРВУЛИ....
  • 24 One

    5 1 Отговор
    Носталгията го мъчи автора на статията. По родината и всичко познато тук. Но от написаното личи,че е отишъл и останал в чужбина (предполагам-Албиона) за да работи,да спечели някой и друг паунд,да си купи жилище на изплащане,ако и има деца-да ги изучи там,а после....да гледа отгоре на случващото се в България и да мисли,че може да каже нещо полезно.Лошо няма. Видяхме и чухме много като него.На такъв бих казал:Ок,върни се тук и тук доживей живота си! Направи всичко по силите си,за да казваш и показваш истината! Но....за такъв България вече е кочина-хората,работата,парите. Е....умувай още,уважаеми!
  • 25 Учуден

    1 0 Отговор
    Кой е написал статията? Антония или Ивайло.
  • 26 Да бе

    7 7 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Я пак? Кои държави са леви?
    Лявото е социализмът хлапенце!
    А такива са Китай, Русия,Корея! Да ти се живее там случайно?

    Коментиран от #30, #31

  • 27 100

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Те не са точно леви държави, а социални държави. И такива са най-вече страни като Швейцария и Норвегия. Там социалното е развито, щото е развит нормален капитализъм, пазар, предприемачество и т.н. Т.е. там социалното и лявото са добре и нормални, щото и дясното е добре и е нормално. За да разпределяш ресурс, първо трябва да го създадеш, а този ресурс ти помага за социални дейности, които пък подпомагат създаването на този ресурс. Двете неща взаимно се допълват, когато държавата и обществото са нормални...

    Коментиран от #29

  • 28 Бебо

    5 9 Отговор
    Четейки тези постове се убеждавам,че комунизмът си остава най справедливия строй.Убеждавам се,че по негово време съм живял в стерилна среда,с развита социална политика и без нито един от тези дертове,които сега ме заливат като студен душ.А вие го плюваите,но това бяха златните години на моя живот!

    Коментиран от #32

  • 29 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "100":

    Да, пропуснал съм Скандинавските страни. Благодаря за допълнението. А като наричаш Норвегия капиталистическа, там където нефта е на суверена и всички получават от него, шегуваш ли се ?

    Коментиран от #37

  • 30 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Да бе":

    Абе чичак, това че си необразован и не си доволен от социума и йерархията не е мой проблем. Да, и Германия и Япония са социални. Ти знаеш ли,че дори здравното осигуряване в Япония е прогресивно , А ? И това,че хората там предпочитат държавните болници защото са по качествени не че осигуровките не покриват и частните.

    Коментиран от #36

  • 31 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Да бе":

    А, надявам се следващите две ,три години да бъда в Пекин. Ти ходил ли си там ? Култура и технологии, братчед.

    Коментиран от #33

  • 32 Комунизма

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Бебо":

    Сигурно беше на хубава службичка и си живееше живота.А тези в прованса блъскаха за до 200лв масово и руския телевизор струваше 500лв и всеки месец на ремонт
  • 33 На гости

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Значи най добре е като отидеш в Китай остани там и не се връщай в кочинката .И без теб ще се оправим.А най добре в Русия
  • 34 Хаджиментов

    7 2 Отговор
    Егати каламбура.
    Едно е да си ляв, друго, да си комунист и съвсем друго - комуняга (т.е. такъв, който под прикритието на лявата идеология обслужва лични интереси).
    Та, нарочно ли ги бърка всички тези в един кюп автора?!!?
    Едва ли, защото навремето във ВИИ "Карл Маркс" изучаваха много задълбочено комунистическата идеология.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да бе

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Социални, а не леви! Съвсем се оплете! Социална държава се става, когато имаш работеща индустрия,каквото ние нямаме, достатъчно частни предприятия даващи работа и плащащи данъци, каквито ние също нямаме! И когато събереш достатъчно пари и ти е стабилен БВП - тогава ставаш социална държава!
    При нас - ако не знаеш - държавата доплаща дори за пенсиите - просто защото няма достатъчно работещи! А парите на тези,които са пенсионери сега - си ги откраднаха от БСП и бяха стопени при хиперинфлацията ,предизвикана пак от БСП!
    Колкото до "социалната" държава Китай - не знам колко трябва да си надъхан , за да я определяш като такава!
    И все пак - като ти харесва - стой си там!

    Коментиран от #42

  • 37 100

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Е, що? Само разпределението на приходите от нефта ли определя това каква е една държава? Отделно там държавното участие в икономиката като цяло е с тенденция да намалява. Примерно земеделието и риболова са почти изцяло в частни ръце. Има и металургия, корабостроене и машиностроене. Според теб страна, в която е разрешена дейността на частни компании и в която гражданите имат право на стопанска инициатива, натрупване и управление на капитали каква е?

    Коментиран от #44

  • 38 Епси

    2 4 Отговор
    Държава като нашата с малко население спрямо площа ,не може да бъде социална без някакви супер природни ресурси няма от каде да дойдат парите или трябва да имаме свръх развита развита технология за която пък нямаме работна сила,затова и няма големи инвистиции друг е въпроса че управляващите ги рекетират С пет милиона народ не можеш да правиш някакъв голям брутен продукт.Ако не се наливат пари от Европа щяхме да сме много по бедни в момента .МОЕ МНЕНИЕ
  • 39 goni

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Левите вече не са бедните. Справка: Сергей Станишев, Георги Гергов, Елена Йончева, Корнелия Нинова и т.н.! За малко да забравя Кирил Добрев!:) Левите са тези, които са " Различни" !:) Не е само сексуалната им ориентация за която ореваха орталъка!:) Има и друго...!:)

    Коментиран от #45, #52

  • 40 Йо Несбьо

    10 0 Отговор
    Има различни версии, според някои автор е британският философ Бъртранд Ръсел, но думите му са: „Ако не си социалист (лейбърист) на 20 години, значи нямаш сърце, ако не си консерватор на 50, значи нямаш мозък". Наскоро един ми се хвали, че протестирал още от 1989. Веднага го попитах - а резултатите са?! И следващата опорка, взета вероятно от медиите- в момента за първи път виждаме раждането на гражданско общество в България... В България ще дойдат нови хора, ново начало... Викам му, то и в рекламата на Пепси все се говореше за "изборът на новото поколение", пък все още не са успели да преборят Кока кола... Ама, погледнете ги! На власт се очаква да дойде Слави Трифонов, БСП и дежурните ДПС. Арман Бабикян, който искаше от Борисов 16 млн лв за предизборната му кампания, ще се радва на благата от подстрекаването на протестите уж в името на демокрацията. Всъщност,не му дали едни пари и той квичи и вдига шум, защото народът "иска"... Какъв народ... Това е манипулация! Използват народното недоволство за собствени цели!
  • 41 Матей

    1 2 Отговор
    Ти какво бе,Омбре,понятия ли изясняваш,да, за младите ,дето не знаят какво е политическа икономия,марксизъм и диалектически материализъм.Ляв означава ли комунист или анархист,или направо екстремист?По скоро нормален,обикновен гражданин,без политически амбиции и желаещ да си гледа живота без лишения и унижения,без властови тормоз и терор.Да се знае ,защото някои ще кажат ,че ляв значи педал и още произволни трактовки.
  • 42 Йо Несбьо

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Да бе":

    Прав си! Първото условие за социалност е икономиката да може да си го позволи, защото се преразпределят пари от имащите към нямащите. Най-напред се генерирират приходи, данъци и чак тогава има за непроизвеждащите, ако искаме държавата да се развива. Китай днес може и да е почти ликвидирал бедността, но извървяха много дълъг път от 70-те до днес, в който период имаше крепостничество - нямаш право да напускаш района си, нелегална емиграция към крайбрежието за повече пари и бъдеще, а вътрешните провинции си остават доста слабо развити.

    Коментиран от #43, #49

  • 43 Да живее

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Йо Несбьо":

    софийското жителство!
  • 44 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "100":

    Писах вече по темата в друга статия. Няма да повтарям. Днес лявото означава природните ресурси и ноосферата на суверена, а частната инициатива е позволена. Както казах,при справедливи данъци за ползване на природните ресурси и информацията, частната инициатива не би могла да прерастне в олигархия. Капиш ? Всъщност излиза, че целият цивилизован свят е ляв, а банановите републики и двете англосаксонски кочини - десни.

    Коментиран от #46, #48

  • 45 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "goni":

    Грешна ти е представата за леви. Не значи да са бедни, а чии интереси защитават. Между лейбъристите в Англия има и лордове и баронеси, но никой не в казал досега, че не са лява партия.

    Коментиран от #47, #51

  • 46 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Какви природни ресурси ве. Левичарите не могат да стопанисват. Могат да скачат по площадите и да рушат.И да обвиняат другите за собствената си некадърност.Природни ресурси на тез дето могат да ги стопанисват за благото на всички.Кадърност е важна.Не левичари, не десничари.
  • 47 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "РЕАЛИСТ":

    Точно това имах предвид. Защитават техните интереси. Сър Елтън Джон е ляв!:) Сигурен съм че защитава левите интереси и то...!:) Свърши се с истинското ляво! Нищо не остана от него! Това в момента е подигравка с лявата идея! На сбирщината дето се прави на интересни, ляви ли им викаш?!:)

    Коментиран от #50

  • 48 100

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Странна логика. Значи щом в една страна няма олигарси, тя е лява!?
    Говоря за страни с нормален капитализъм с развит дребен и среден бизнес и средна класа. Капитализмът е вид стопански и обществени отношения и вид етика. Той не означава просто наличие богати хора, които са концентрирали в себе си икономическите и властови ресурси. Това е по-скоро феодализъм.

    Коментиран от #54

  • 49 Хаджиментов

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Йо Несбьо":

    Китай нищо не е ликвидирал - има и просяци и бездомни и сводници, опитващи се да пробутат млади китайки на чужденци с цел бял брак, за да ги изведат от страната
    В производството са като роби, а в провинцията живеят в 18 век.

    Коментиран от #55

  • 50 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "goni":

    Съжалявам , че отговорих. Това вече не е сериозно.
  • 51 Хаджиментов

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "РЕАЛИСТ":

    Значи не ме гледай какво правя, а слушай какво говоря?!?!?
    Държавната баница може да я раздават, но личните им богатства да не се пипат.
    Политиката е като футбола - всеки се хваща с някой отбор, започва да скандира с неговите лозунги и се стреми да спечели каквото може с него. А когато опре до личните им интереси, напускат отбора или фурбола изобщо.
  • 52 Ехо

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "goni":

    БСП не е лява партия! БСП е партия на зомбита и крадлива върхушка! Точно като Герб, ВМРО и другите от властта!

    Коментиран от #53

  • 53 Хаджиментов

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ехо":

    БКП/БСП е ОПГ - Организирана Престъпна Група. Обявена със закон за престъпна заради престъпления срещу българския, а сега под ново име продължаваща да функционира.
    Ако Коза Ностра се преименува на Орден на благородните девици, ще я направят ли легална и ще може ли да влиза в парламента и да управлява?
  • 54 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "100":

    Дребните и средни са в банановите републики и трябва да бъдат абсолютно унищожени. Никаква полза от тях. Перат пари, укриват данъци и замърсяват - в буквален и преносен смисъл. Това което си писал няма никаква връзка с темата.

    Коментиран от #60

  • 55 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Хаджиментов":

    Хаха много си неосведомен в почти всичко, гледам. В Китай има много по малко бедни от кочината сащ. Тук имаше една статия - 19 пъти по малко бедни от кочината сащ. Айде коментирай!

    Коментиран от #57

  • 56 Галина Васева

    1 1 Отговор
    На протеста са и ромите........... , Браво значи е вярно ,че протестите са платени.
  • 57 Хаджиментов

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "Госあ":

    1. На официалните сведения от ККП никой не вярва. Дори сведенията за икономиката им се събират от международните органи по косвен път.
    2. В техните си местни вестници има много информация, която нямам време и място тук да дискутирам и която обикновено не изкиза навън.
    3. Ходя често там и зная от личен опит кое как е. Дори доскоро търсех специалисти за там.
    4. Нас трябва да ни интересува България, а не САЩ и Китай.
    5. В Китай комунизъм има само в името на ККП.
    6. Там цари зверски капитализъм, по-лош и от тук.
    7. От провинцията командироват за 10г хора в индустриалните градове. Живеят в лагери. С всички удобства, но лагери. Работят по 12 часа, 7 дни в седмицата. Експлоатацията на детски труд е нещо "нормално". Нямат право да закупуват жилища и след края на срока ги връщат обратно в селата и взимат други.
    8. В провинцията са бедни като църковни мишки. По време на кризата държавата им раздаде кредити за да стимулират вътрешното потребление, а те като не можаха да ги върнат прехвърлиха дълговете на частните банки.
    9. Младежката безработица сред новозавършващите е около 30%. За да я намалят измислят някакви стажове и практики, но това е временно.
    И т.н. и т.н.

    Коментиран от #58

  • 58 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Хаджиментов":

    Далеч са от средната класа в някои от малкото страни в които наистина преобладава, но поне има йерархия и специалистите не вземат колкото мазачите. Добре е като за начало да се започне оттам в България. Бил съм единствено в Пекин за кратко в Китайската Академия на Науките. Прекрасна база. С тежък мрамор. Както трябва да бъде. Градът е изключителен, ситито с небостъргачите, Забранения град, Небесният храм. И да, имат и панелки подобни на нашите. А работата като начин на живот е в основата на азиатската култура. Те пък се чудят на туристите, които се мотаят като мухи без глави. Аз също.
  • 59 Шоколанда

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

    Да родиш дете , за да го тръснеш на детска градина? Е, то бива тъпня, ама... Институциионални подрастващи. После училущето ще е виновно, че е невъзпитано, нагло, мързеливо. Срам за автора с тия ,,разсъждения” с ялов край. Безсмислени брътвежи на празни глави.
  • 60 100

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Госあ":

    А ти какво предлагаш, хората да са на социални помощи ли, та били те и високи? Нали хората трябва да работят, да се развиват, да проявяват своя талант, предприемчивост и т.н. Да, трябва да има справедливо разпределение на доходите от природни ресурси, но едно общество не може да живее и да се развива само на тази база.

    Коментиран от #61

  • 61 Хаджиментов

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "100":

    Той ти го е казал: "Няма човек, няма проблем" ;)
    Знаеш чия е тази реплика и каква идеология е изповядвал ;)
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.