Last news in Fakti

25 Септември, 2020 06:30 6 362 64

"Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца"

  • швеция-
  • възпитание-
  • деца-
  • стокхолм-
  • европа-
  • шамари-
  • насилие

Швеция е първата страна, забранила шамарите като възпитателен метод

"Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Децата в Швеция трябва да са много благодарни на Астрид Линдгрен. Не само за любимите персонажи, които популярната авторка е създала, но и затова, че много по-рядко ядат бой от останалите деца по света.

В края на 70-те години на миналия век Линдгрен стартира инициатива за забрана на насилието като средство за възпитание. Речта на шведската писателка при получаването на Наградата за мир на германските книгоразпространители през 1978 е решаваща. Една година по-късно Швеция става първата държава, забранила шамарите като възпитателен метод със закон.

Максималната такса за детска градина: 150 евро

Днес Швеция може да се похвали и с друго: там всяко дете има право на място в детска градина веднага щом навърши 18 месеца. А максималната такса е 150 евро на месец - доста изгодно, сравнено например с Германия.

"Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца", казва Кристофър Блидберг, който работи в голяма електрокомпания в Швеция. 39-годишният мъж се е възползвал от бащински отпуск в продължение на единадесет месеца. "Всички в компанията реагираха положително. Това, че излязох в отпуск по бащинство със сигурност няма да навреди на кариерата ми."

Когато малкият му син е болен и не може да отиде на детска градина, Кристофър може да остане вкъщи или просто да прекъсне работна среща. Днес в Швеция е напълно нормално и мъжете да се грижат за настиналите си деца, казва той.

Образованието: безплатно за всички

Шведската държава инвестира много средства в децата. Това е видно и по време на пандемията. Училищата останаха отворени за учениците до девети клас. Решение, което предизвика много критика. Но идеята зад него е проста: Какво ще се случи с децата, особено от социално слаби семейства, когато училищата затворят врати? "Особено в наше време децата имат нужда от обичайното си ежедневие", казва директорът на училище в Стокхолм Микаел Калменщам. Самият той се е разболял от Ковид-19, но в края на пролетта учениците в неговото училище са били здрави. "Почти никое дете нямаше отсъствия."

За да затворят училищата, е необходим специален закон. Защото в Швеция всеки има право на образование. Ако не в училище, то поне дигитално у дома. И още нещо се регулира от държавата: за семействата образованието трябва да е напълно безплатно. Това означава, че учениците получават безплатно дори учебни помагала, химикалки, тетрадки, книги, училищни обяди, а след 10 клас и карта за местния обществен транспорт. Възможностите за образование на нито едно дете не трябва да бъдат ограничавани заради социалния му произход.

120 дни платени болнични за дете годишно

Социалдемократичната държавна политика, която се води десетилетия наред, е осигурила и още нещо: родителите имат повече време за децата си, въпреки че работят. Родителите могат да излязат в платен отпуск по майчинство/бащинство в продължение на 480 дни. През това време те имат право на 80% от заплатата си, но максимално близо 3000 евро на меец. Много компании обаче дори доплащат до 100 процента през първите шест месеца. Същото е и с Кристофър Блидберг. "За мен това не беше важно, исках да установя връзка с малкия ми син", споделя бащата.

Ако пък детето е болно, заплатата не се изплаща от работодателя, а от социалното осигуряване - родителят има право на 120 дни платени болнични годишно на дете.

Единият от родителите може да вземе платени болнични за детето си дори и ако неговата детегледачка е болна и не може да се грижи за него.

Шведското правителство предлага и безплатна помощ за деца в нужда или при въпроси относно здравето, секса и връзките. Означава ли това, че в страната на Астрид Линдгрен всичко върви по мед и масло? За съжаление не.

Насилието и детската престъпност растат

"Тук в Лидингьо наскоро беше застреляно момче - само на 300 метра от нашата къща", разказва Кристофър. Нарастващото насилие между уличните банди в Швеция го тревожи. През лятото пък 12-годишно момиче беше застреляно в южната част на Стокхолм. Очевидно попаднала в размяна на огън между две съперничещи си банди. Убиецът все още не е заловен.

Колко щастливо е детството в Швеция зависи от квартала, в който семейството живее. Децата в предградията на Стокхолм или в квартал Розенгард в Малмьо растат в паралелен свят. През последните три години престъпленията с наркотици и насилие сред децата под 18-годишна възраст са се увеличили. "Толкова случаи досега не сме виждали. Нещо се променя", казват от полицията.

Въпреки това Кристофър Блидберг не позволява на тревогата да го обземе. Швеция продължава да е една от най-добрите страни за отглеждане на деца. Затова скоро синът му Александър може да се сдобие с братче или сестриче.

Автор: Кристиан Щихлер


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Извратени мизантропи

    60 6 Отговор
    Затова ли крадат децата от чужди държави и ги подлагат на всевъзможни извращения и отделно психо-емоционалните травми, които им причиняеат, а на родителите им се спират делата по търсенето на правата?!!

    Коментиран от #57

  • 2 Потребител

    51 6 Отговор
    Всичките материални придобивки на шведите не правят колкото един добре премерен шамар.
  • 3 Наблюдател

    60 1 Отговор
    Хайде сега да поговорим и за състоянието на страната от гледна точка на всички бежанци! Арабите там създават невероятен проблем на месните жители, изнасилвания та, грабежите, желанието да налагат своето и ред други неща довежда страната до липса на кадри за органите на реда, като дори в някои гета дори полицията не желае да влиза.... Хайде после да говорим дали е добре деца да живеят в такава страна... Отваряте само търсачката с новини за Швеция (разбира се чуждестранни сайтове) и се плашете!
  • 4 Smooth Jazz

    62 2 Отговор
    Не беше ли точно в Швеция на децата в детските градини да говорят в среден род "то" и да е абсолютно забранено да се определят като момченце и момиченце? Не беше ли в Швеция отнемането на дете от социалните да става дори единствено след клевета от съседа че детето например плаче често? Не бях ли останал с впечатлението, че точно в Швеция е най-голямото наказание да си дете?

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Енигма

    18 47 Отговор
    Когато моят баща ми удари шамар,аз знаех защо получавам шамара.Когато аз ударих шамар на моето дете,след това ми стана много кофти.Но детето ми каза,че всичко е ок.Когато ударих шамар на жена ми,тя доста плака,защото баща и ги е пребивал с брат и като деца.Общо взето ,когато се раздават шамари,е доста стряскащо и за двете страни.Шведите се опитват да изградят едно по-висше общество.Мисля,че ще успеят ,ако из страната им не се подмятат емигранти,и най-вече балканци.Айде сега давайте минуси!!!

    Коментиран от #21, #27, #28

  • 7 Жеката

    54 4 Отговор
    Нито една крайност не е донесла хубавото-нито боя,нито разглезените деца...Лично в Норвегия гледах как ено 4-5 годишно момченце изпадна в истерия,че майка му в магазина не му купила доналд.Това дете лежа на пода,би се с главата в количката,пищя,рева и дойде полицията и отведе майка му с белезници...Не ми се струва че това е правилно..А в детските градини да не говорим какво ги учат-джендърството е на почит ...-общо взето нищо добро не ги чака...

    Коментиран от #12, #17

  • 8 ха ха ха

    41 2 Отговор
    Да бе, затова в училище 20 орки изнасилват 8 г. момиченце и никой нищо не им казва... щастливи татко и мама! Шведистан вече е скапана държава!
  • 9 Среден Пол

    25 1 Отговор
    Соросссс.... Среден Пол мигранти и парад
  • 10 Фен

    23 1 Отговор
    Да, сигурно е любимият пример за провалена от Сорос държава! За това и Дойче Веле я величае!
  • 11 Беше беше

    11 12 Отговор

    До коментар #4 от "Smooth Jazz":

    Но от българските новини. Като отидеш на място, виждаш че не е така и са те лъгали! Те така.

    Коментиран от #13

  • 12 Амммм

    5 22 Отговор

    До коментар #7 от "Жеката":

    И къде го видя това е Норвегия? Аз не съм виждал! Но съм, чел че в България си бият децата, че и от мостове ги хвърлят (за съжаление).
  • 13 ха ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Беше беше":

    Само, че има доказателства, че е истина... и то много доказателства, а ти нямаш, че е лъжа ;)

    Коментиран от #14

  • 14 Беше беше

    7 15 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха ха":

    На мен доказателства не ми трябват, аз живея там и виждам! Ти си чети доказателствата! В България криминалната хроника е пълна с малтретирани деца, той за Швеция се притеснява! Тези доказателства от Швеция са 10 пъти повече в България, недоказани! Няма да ти изброявам факти.

    Коментиран от #15, #16, #47, #51

  • 15 ха ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Беше беше":

    На мен ми трябват, дай ми!

    Аз на една жена ми каза, не вярвам, за неща, дето съм ги видял с очите си!
  • 16 ха ха ха

    27 3 Отговор

    До коментар #14 от "Беше беше":

    Българските деца все още имат мама и тати, а за много деца от севера, това вече е лукс!

    На педофилите не им трябват деца с родители!

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Бъркаш

    5 15 Отговор

    До коментар #7 от "Жеката":

    Джендърството е повече у нас! Доказателството е ниската раждаемост. На Север имат висока раждаемост. А и са в класациите на най-щастливите общества.
  • 18 Беше беше

    6 11 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха ха":

    За педофили, чета всеки ден в българските новини. Може би ти ги прескачаш, за да не гледаш българската действителност. И между другото, виждам много повече джендъри в България, когато се прибирам лятно време! И ти ги виждаш, ама се правиш че ги няма, нали?
  • 19 Госあ

    6 9 Отговор
    При ганя и невротичните кифли децата са най щастливи 😂
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 сила

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Енигма":

    хабиш си думите чалга ганьо няма да те разбере той е /българи юнаци/
  • 22 Какво да ти кажа

    6 11 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха ха":

    Живея от доста години в северните държави и никога не съм виждал, педофили с деца. Даже не съм и чел. А не познавам, малко хора. И приятелите на децата ми, всички са си с мама и тати. Това, че някой е решил да казва на детето си то и е излязло в новините, не означава че това е нормална практика. На всеки родител дали е швед или българин или какъвто и да е, му е хубаво да учи момичето на момичешки неща, а момчето на момчешки. Така е и за дрехите.
  • 23 д4гх

    16 3 Отговор
    Швеция-Норвегия-джендър идеология-дойче веле-сорос
  • 24 ха ха ха

    8 0 Отговор
    Една специална карта за Европа... то се вижда къде, какво е положението ;)

  • 25 Тези неща

    18 2 Отговор
    Не са на показ,Швеция се срамува от педофилите и извергите си,крие ги,но вече се разбра че са опедерастена и извратена нация ,усмивките им не слизат от лицата им щото отдавна са луднали.От мн.слобода ли,от студ и тъмнина ли,помисли.
  • 26 Не само

    5 2 Отговор
    Финландия, Исландия, Беларус доскоро, Китай също.
    Говоря за безплатно здравеопазване, социална политика - градини и обезщетения, прогресивни данъци, държавно образование и ниво на същото, здравословна храна, пенсии, сигурност - последните две държави и ниво на безработица, липса на престъпност - последни две държави.

    Коментиран от #29, #30

  • 27 Удари си на

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Енигма":

    тебе си един шамар сега или по-добре се застреляй
  • 28 Ако на българина

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Енигма":

    Му бе дадена възможност да развие той висшето си общество,ти нямаше да си в него,както и сега не си.
  • 29 ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Не само":

    Липса на престъпност?!?

    Затова ли са на първо място по изнасилвания в света?

    Липсва престъпност или липсва правосъдие направо?

    Бягайте с тия лъжи, че станахте за посмешище!

    Коментиран от #31, #42

  • 30 Това е

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Не само":

    Сорос експеримент,но той не великият идейник,а платец,всеки опит се развива в поне две посоки,щеш не щеш,резултата е неясен в случая,независимо от милата семейна снимка,щото има и други снимки и документи.
  • 31 Хаха

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "ха ха ха":

    За посмешище? Те затова ли и бежанците не искат да остават в България, във войната им било по-хубаво? Виж и дали хората които се изнасят от България са повече от хората които се връщат? Дали пък, защото им е по-хубаво в България се изнасят? Още доказателства трябват ли ти? Скоро България няма и да съществува, защото ромите (така го пиша, да не изтрият коментара) ще станат повече от българите.

    Коментиран от #33

  • 32 ха ха ха

    4 1 Отговор
    Картата горе, показва къде са най-много изнасилванията в Европа!

    Там където нямало престъпност :DDD липсата на кекс и витамин Д - ражда безумия!
  • 33 ха ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Хаха":

    Един от плюсовете на Борисов!

    И ние не ги искаме, дори да ги докарат тук, ще бъдат оставени спокойно да отидат при баба си!

    Ако знам, че ще продължава така да ни пази от джендърята, маските и орките, пак ще гласувам за него ;) Плачи!

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "ха ха ха":

    Той не ви пази! Те не искат да останат!

    Коментиран от #36

  • 35 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "ха ха ха":

    А с циганите какво става? И те не могат български?

    Коментиран от #37

  • 36 ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Хаха":

    Явно си малко олигофрен, пази ме, толкова го е страх да не го свалят, че реално ме пази, а вас ви е яд... не им щем западнитееврогейски ценности ;)

    Коментиран от #52

  • 37 ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "Хаха":

    Те са обикновен паразит, живее докато го храниш - спираш да го храниш - умира или се премества на друг донор, та не са страшни.

    Дядо ти шоршо много късно разбра това :D

    Коментиран от #40, #41

  • 38 За Астрид Линдгрен,

    6 3 Отговор
    Която подпомогна експеримента с книгите си,особено онази за щастливото -нещастно момиченце,с починала майка и отсъстващ баща,което незнае как да се облича,защото няма кой да му каже, Пипи дългото чорапче.Роулинг и екип проми милиони невръстни мозъци с мрачен окултизъм,че и Българите вкара в сюжета,вижте хари потър и бил гейтс,приличат си и по съдба, и стив джобс е в кюпа.
  • 39 ха ха ха

    7 2 Отговор
    Навремето шоршо дойде в България и реши да финансира ромеите, понеже за нас мюслите са болна тема, та не посмя там да пипа - идеята беше Балканизация на Балканизацията, подобно на Косово, разделяй и владей.

    Сгреши, заложи на куц кон, това съсловие освен, че стана още по-тъпо, ами и се превърна в биологична маса... изводът:

    Колкото повече пари има едно общество - толкова по-глупаво е то, затова и навсякъде другаде ги затварят и носят маски, а после и доброволно ще дадат да ги ваксинират!
  • 40 Хаха

    4 5 Отговор

    До коментар #37 от "ха ха ха":

    Хахав, България съществува в момента благодарение на парите от ЕС и парите от гастарбайтерите, които влизат в България. Ако мислиш, че ти като стоиш там много помагаш, си в грешка! Достатъчно е да видиш статистиките. България в момента е с над милион пенсионери и незнам си колко безработни и роми, които всъщност само точат от държавата, а не вливат в нея! Ти може би също си един от тях!

    Коментиран от #48

  • 41 Хаха

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "ха ха ха":

    И то в държава, която не произвежда нищо, освен бармани и сервитьори? От къде мислиш, че идват парите за социални помощи на ромите, които никога няма да си намерят работа, защото са неграмотни? Където имаше една приказка - храни куче, да те лае! Така за ЕС. Парите идват от там, обаче били лоши хора!
  • 42 Я пак

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "ха ха ха":

    Беларус и Китай, Финландия, чети докрай., държавите с най-ниска престъпност
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 И да триеш

    2 1 Отговор
    и да не триеш не можеш скри истината за шведите.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 7335

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Беше беше":

    Арабската партия в Швеция призова всички граждани на страната, които не приемат различните хора и религии, да напуснат страната. В профила си във фейсбук политическата формация написа: "Ако не приемате различните отменете гражданството си и напуснете страната. Швеция, която искате, вече я няма и никога няма да се върне".

    Коментиран от #60

  • 48 ха ха ха

    12 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хаха":

    Ти си хахав, България в момента се източва от ЕС по мерак, тези пари, които получаваме, ние си ги даваме, че и отгоре, защото реално не всички пари се усвояват - ходи да лъжеш в детската градина!

    Реално, България е много богата държава и винаги може да си възстанови икономиката, стига да има нормално управление!

    Коментиран от #49, #55

  • 49 Много

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "ха ха ха":

    точно казано.
  • 50 5924

    4 1 Отговор
    Арабската партия пише още: Хората от Балканските държави, които са се отделили от културата и идентичността си и скандират "спасете Швеция" нямат място в страната ни. Не ви харесваме и дори шведите не ви искат тук. Можем да ви помогнем с безплатни билети обратно към дома ви".
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Breaking Bad

    14 3 Отговор
    Ми то при нас през социализма беше много по-добре! Защо не напишете една такава хвалебствена статия за социализма?!
    Детските градини и изобщо образованието беше абсолютно безплатно, медицината беше абсолютно безплатна, имаше детски лагери на море и планина, майчинството беше 3 години!
    Освен това нямаше джендъри, нямаше палмова мазнина в храните и никой не отнемаше децата от родителите, щото са им се скарали, както е в Швеция, между другото!
  • 55 Хе хе

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "ха ха ха":

    Ми излизайте!
  • 56 майтап бе Уили

    7 1 Отговор
    Написаното в статията важи ли за Малмьо!?Или може би Малмьо вече не е Швеция!?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Не за балканизация

    2 1 Отговор
    Става въпрос,а за циганизация,която да залее цялото общество,за да се претопи соц.миналото в едно голямо се...,пардон ГЕТО,за да може висшите елити да си царстват,а гетомен да го утилизират,като популация от плъхове.
  • 59 Ето защо,

    4 0 Отговор
    Чалга и кючек на всеки ъгъл и медии и пълни само проститутки и рецедивисти,отчаяние и безизходност,забравих ,магардидж и мизерия.НАЗДРАВЕ!ЧИКИРИКИ чалга интайм...
  • 60 100

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "7335":

    Идиоти има най-различни и призовават към най-различни идиотщини. Въпросът е дали се случва това или не и какво значение има за обикновените хора.

    Коментиран от #64

  • 61 Обикновен

    2 0 Отговор
    по-обикновен,най-обикновен,ВАКСИНИРАН.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 гуньо

    0 0 Отговор
    Голям смях дрги ми смехурко.
  • 64 Лошото е

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "100":

    че е истина.