1 Октомври, 2020 10:00 3 451 18

Равносметката от конгреса на БСП – разчистване на сметки

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • антон гицов

Посланието е ясно: който се осмелява да има различно мнение от лидера на Партията Корнелия Нинова и да я критикува, ще бъде низвергнат

Равносметката от конгреса на БСП – разчистване на сметки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приключи важно събитие – 50-ят конгрес на БСП. От някои то е определяно като успех за Корнелия Нинова и партията, която консолидирала се, ставала единна. Изхвърлени от Националния съвет били „червените барони” – стари муцуни, внасящи раздори в партията.

Картината обаче изглежда малко по-другояче. Да, застояли се дълго на върха, Станишев, Миков, Найденов имаха видни позиции в партията и правителството, но не успяха да се докажат. Но с какво толкова блести Янаки Стоилов, който е виден партиен деец и депутат от как свят светува? Изхвърлиха Велислава Дърева, изявен журналист, публицист, един от основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройство и защитник на левите идеи и Георги Пирински, редактор на партийния орган „Ново време”, и двамата идейни критици на Нинова. Съперниците на Нинова за лидерския пост Красимир Янков и Валери Жаблянов и нейни критици няма да са вече в ръководството на партията. Посланието е ясно: който се осмелява да има различно мнение от лидера на Партията Корнелия Нинова и да я критикува ще бъде низвергнат.

На 12 август по БНТ Румен Гечев, заяви: „С доста голяма увереност мога да кажа, че след 12 септември почти всички подводници ще акостират на далечни брегове”. Подводниците били тези, които работели „с представители на шайката”. Това му заявление, подсказва обаче ясно, че тези, които ще бъдат отстранени са били предварително набелязани, и че делегатите на конгреса съответно са били предварително обработени.

За сметка на това в ръководството на партията остава олигарха Георти Гергов, приватизатора на Пловдивския панаир, хотел „Тримонциум”, ЦУМ и бенефициент на 43 млн. лева за една „дупка” в центъра на Варна. Там е Кристиян Вигенин, който като министър на външните работи при Орешарски отиде в Украйна след майданския преврат и така легитимира новият русофобски режим в тази страна. Там е и Драгомир Стойнев, някога протеже на Станишев, който като министър на енергетиката при Орешарски отиде на посещение в САЩ и има срещи с Уестинхауз за възможността на тази провален компания да строи ядрена централа у нас вместо руският производител на вече произведените реактори за АЕЦ „Белене” – нали се цели диверсификация, т.е. изместване от САЩ на Русия от българския енергиен пазар. Новоизбран член на НС е някоя си Десислава Йорданова, дъщеря на депутата от БСП Георги Йорданов, подкрепил избора на Цацаров за шеф на КПКОНПИ, за която понастоящем се води разследване, че е завършила магистратура в Медицинския университет в Пловдив, където представила вместо диплома за бакалавър, т.е. за висше образование , служебна бележка от Пловдивския университет. И образно казано е изместила и заела мястото на Велислава Дърева, или дори на младата Ана Пиринска с две висши образования, активен партиен деятел, но с критики към Нинова. Едва ли някой от делегатите на Конгреса е знаел коя е Десислава Йорданова и с какво е заслужила да стане член на Националния съвет, несъмнено е, че те са гласували за предварително съставени листи.

Защо Нинова спечели? Ами обикновените социалисти малко знаят за другите кандидати. Все тя е по телевизията, в парламента само тя говори и клейми управляващите, окупирала е медийното пространство.

Нинова е родена през 1969 г. През 1989 г., когато идва демокрацията,е на 20 години и е можела да стане член на БСП. Тогава явно не са я влечали социалистическите идеи, заема висша длъжност при правителството на Иван Костов – директор на „Техноимпекс”. В БСП влиза едва през 2003 г., цели 14 години след 1989 г. Чак на 34 години е прегърнала социалистическите идеи и е решила да стане социалист – американците имат за такива случаи един израз – johnny-come-lately – и Джони се присъединил, ама малко късно. Има син с прекрасното небългарско име Рафаел – изпратила го е да учи в САЩ и той и сега си е там, казват, че работи в голяма американска банка – нищо лошо, но какъв пример дава семейството и, като допринася за изтичането на сивото вещество на България зад граница? То откровено казано няма държавник, чиито деца да не следват примера на Рафаел. Дъщерята на Иван Костов Яна завърши в Италия и остана да работи там също в банка, че се ожени за италианец и вместо българчета ще ражда италианчета.

Да припомним още, че когато ГЕРБ отстраняваха Георги Жаблянов от зам.–председателското място в Народното събрание заради негово изказване против охулването на Народния съд, от ръководството на БСП даже говореха, че може да го накажат и чак след няколко дни взеха някакво отношение в негова защита. Когато се организираха протести пред Съдебната палата срещу избора на Иван Гешев за Главен прокурор, Нинова не взе никакво отношение, на протестите БСП ги нямаше, кротнали се бяха и въпросът е защо? Когато 27 депутати на БСП гласуваха за избора на Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия, в нарушение на взетото решение да се гласува против, Нинова странно си затрая и не им потърси сметка. Не подкрепи и Елена Йончева в нейните три сигнала в прокуратурата срещу Бойко Борисов, включително и за къщата в Барцелона и вече е в конфликт с нея.

Парламентарната група на БСП не подкрепи ветото на президента и не гласува против 60-годишните концесии и ограбването на подземните ни богатства. Оглушително бе мълчанието на Нинова по този въпрос.

А да сте чули Корнелия Нинова да се изявява като остър критик на олигарха Делян Пеевски, под чиито медиен контрол се задушава свободата на словото? На 16 юни 2013 г. г-жа Нинова каза по ТВ7: „Подкрепихме Делян Пеевски за председател на ДАНС, защото съм убедена, че Пламен Орешарски го е обмислил и знае какво прави”. Само че Орешарски даде ясно да се разбере, че това не е било негово решение, а на БСП/ДПС и не и прави Нинова чест да си измива ръцете с Орешарски, като че не е имала представа, а и тогавашното ръководство на БСП, що за личност е Пеевски. А това, че не са предугадили протестите залели цялата страна след избора на Пеевски говори колко това ръководство се е откъснало от народа и гражданското общество.

Корнелия Нинова беше тази, която наложи безсмисленото напускане на парламента през февруари 2019 г. за три месеца, което нанесе сериозен удар върху парламентарната дейност на БСП и улесни прокарването от страна на управляващите на изгодно за тях законодателство.

И след като БСП под ръководството на Нинова е най-голямата опозиционна сила, защо досега не е организирала протести срещу управлението на Бойко Борисов? Гражданското общество организира протестите и няма как БСП да се присъедини към тях, протестиращите не ги искат, не ги припознават като опозиция, която може да промени статуквото.

Бъдещето ще покаже, какъв ще е ефектът за левицата в България и нейното бъдеще в резултат на решенията на последния конгрес на социалистическата партия. Видни партийни деятели от новоизбраният Национален съвет и някои леви политически коментатори са изпълнени с оптимизъм.

Лично аз съм изпълнен със съмнения.

Автор: Антон Гицов


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 беше замърсено

    21 0 Отговор
    Коледно почистване , а трябваше отдавна да стане.
  • 2 123

    21 2 Отговор
    Е много голям рев за тия отцепници.що ви домиляха толкова?
  • 3 Айсотир

    11 14 Отговор
    Какво искате от жадни за власт муpзилkи. Марш в Сибир.
  • 4 БГ МАФИЯ В МС

    20 6 Отговор
    ТИЯ CA ГEРБEРCКИТE ПOДВOДНИЦИ НA БOЙКO БOРИCOВ. ТРЯБВA ДA CE ИЗВEРГНAТ OТ БCП OЩE CТAНИШEВ, ГEРГOВ, ГУЦAНOВ И ТРИМAТA CA OПЛEТEНИ ЯКO C МAФИЯТA. УCПEХ НA НИНOВA C БOРБAТA C МAФИOТИТE.
  • 5 ТОВА Е НИЩО

    18 2 Отговор
    СМЕТКАТА ХЩЕ Е РАЗЧИСТЕНА АКО ИЗГОНИ СТАНИШЕФ ДОБРЕФ ПИРИНСКИ СВИНАРА НА ПЛОВДИВ И ОСТАНАЛИТЕ КРАДЦИ !
  • 6 ГЪДУВЕ

    7 2 Отговор
    ВСИЧКИ КРАДЦИ ОТ БСП ЗАЕДНО С ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ ДПС И ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИЙЦИ --- ПО СПИСЪК И В СИБИР НА КАТОРГА !
  • 7 3,14К

    12 5 Отговор
    Гицов има проблем със слуха и зрението. Виж последния месец какво телевизионно време имат Янков и Жаблянов спрямо Нинова . Говорим за БНТ, БТВ , канал 3 и Нова ТВ. Покажете ми едно интервю на Нинова, в което говори по техен адрес преди изборите . От тяхна страна какво се говореше? Говори се по почина на Харлан, Харизан и Аслан.
  • 8 Анти

    11 8 Отговор
    Абе,Гицов,що драскаш за Нинова?Ка
    то си толкоз смел що не драснеш някой ред за Мутрата-да видим какъв е бил преди-или не ти стиска,или не ти плащат
  • 9 мусайбе

    4 5 Отговор
    Пак се тука и са същите и освен имито друго не са си променили освен че вече за народа не им пука ако въобще някога им е пукало , хора бдете че ТЕ гепят ли власта ББ ще ви се стори най-милото и желаното нещо което сте искали и имали някога.! На ТАЯ убавица и Стали би и хванал страх.
  • 10 аврамъ бакалинъ

    7 5 Отговор
    Природата даде на жената вежди, тя не ги хареса, оскуба ги и си нарисува нови.
    Природата даде на жената нокти, тя не ги хареса, отряза ги и си сложи изкуствени.
    Природата даде на жената гърди, тя не ги хареса, сложи си силикон.
    Природата даде на жената ръст, тя не беше доволна и си сложи токчета...
    Искам да попитам,
    щом Природата не можа да задоволи жените, ние простосмъртните мъже к'во се мъчим? Но БСП знае какво да им даде, много € от общата хазна и партия една !!!
  • 11 Авее шемет

    9 2 Отговор
    Авеее...,ГицкоФ, Жаблянов не е Георги, а Валери веее...шемет.
  • 12 Павел Пенев

    11 2 Отговор
    Това е най–плодотворния конгрес на БСП от много години насам.Хората особено се радват за това, че тези стари деятели са изхвърлени от НС тай като нищо ново не могат да предложат.Особено Станишев,който не можа да отговори на македонците–дали е българин или македонец,който на среща в Габрово с актива на БСП заяви,че е ученик на Царя/може би е научил как се краде/,който се целува с Местан, и който чрез "деловата" си съпруга успя да заработи скромна къщичка в Швейцария.Същите" спортисти" са и останалите,като Пирински,Жаблянов,Божинов,Кирилов и т.н.
    Жалко че в тази "елитна" група отсъства Кирил Добрев.Това не прави Нинова по–добра и стойностна Председателка,но е крачка в правилната посока.
  • 13 Дедо Jo

    4 6 Отговор
    Само аз ли мисля, че Овчаров трябва да е на топло, а не в БСП?
    И защо така във всички списъци на "боклуците" го пропускате?

    СУВЕРЕНА!
    Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се!
    Нужни ca Пaрлaмeнт и Прaвитeлcтвo бeз ГEРБ & Co. и ДПC!
  • 14 Дааа

    9 2 Отговор
    Отдалече се вижда, че статията е тенденциозна. А между другото Пеевски го е поставил Станишев, но явно и автора клони към старите комуняги.
  • 15 БСП

    3 4 Отговор
    Е НАЙ КРАДЛИВА ПАРТИЯТА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.
  • 16 Протестър

    2 4 Отговор
    Никой не иска да ги вижда тия комундета що ни занимавате с Руменн Овчаров Вальо топлото трактора черепа ВАСИЛЕВ Маринелини , всички са за затвора и подръжниците им от БСП.
  • 17 БСП и ДПС

    2 2 Отговор
    Са винаги били в КОАЛИЦИЯ нали те искаха да направят Пеевски за главен прокурор.
  • 18 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    НОВИЯТ ИМ "ВОЖД" Е БИЛ ЧЛЕН НА СДС !!!!!