Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 19:00 2 895 18

Коритаров: Заев разчита да се договори персонално с Борисов

  • зоран заев-
  • бойко борисов

Това, което 3 месеца не могат да направят протестиращите, може да свърши ВМРО

Коритаров: Заев разчита да се договори персонално с Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Георги Коритаров

"Свободна зона", ТВ Европа

Една доста драматична новина обикаля всички основни сайтове и агенции в Република Северна Македония.

Ето какво казва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев: „Предложенията на българската страна нито са братски, а най-малкото са европейски”. Става дума за поставените от София към Скопие условия за българска подкрепа и съгласие за даване на дата за начало на преговорите за пълноправно членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Зоран Заев продължава: „Разговорите между външния министър Буяр Османи и външния министър на Република България Екатерина Захариева не преминаха никак добре. Ако това е официалната позиция на България, наистина трябва да започнем да подготвяме македонския народ за това, че очакваното през декември провеждане на междуправителствената конференция, която да отбележи началото на преговорите за пълноправно членство, няма да се състои.”

Очакването, което възлага Зоран Заев, е вече свръхперсонализирано върху българския му колега Бойко Борисов.

Така поднесена позицията на Зоран Заев води към два извода.

Първият извод е, че премиерът на Република Северна Македония прекрасно си дава сметка, че говоренето и изразените мнения от Екатерина Захариева буквално възпроизвеждат българската позиция. Няма как външният министър да води разговорите така, че да влиза в колизия, а не дай си боже в пълен разрез с говоренето на премиер. От гледна точка на дипломация и на такт обаче Заев очевидно се опитва да осигури още една последна възможност.

Да се договорят персонално с Бойко Борисов. За да се договорят обаче, е необходимо българският премиер да поеме върху себе си цялата отговорност за промяна на българската позиция и оценка за историята, така че Скопие да бъде удовлетворено.

Това означава само българският премиер еднолично да поеме отговорност и да игнорира резолюцията с червените български линии към Скопие, разяснителния меморандум, позицията на Българската академия на науките за езика и т.н.

Може ли Бойко Борисов да направи всичко това? Може! Бойко Борисов може всичко! Не сте ли го забелязали? Проблемът е, че това нещо си има своята цена. Ако Борисов направи това, твърде възможно е Каракачанов и ВМРО да напуснат на мига правителството и това, което три месеца не могат да направят протестиращите, да го направи ВМРО заради една променена гледна точка на премиера – да падне кабинетът. Това наистина е напълно възможно. От друга страна обаче, за да има дебат, защото наистина това, което прави Заев, е и едно спешно подсказване: дискутирайте! Обърнете внимание кога го прави това изявление – след срещата между Османи и Захариева, но и преди заседанието на смесената българо-македонска историческа комисия. Т.е., очевидно Скопие очаква от Бойко Борисов някакво обозначаване на позиция още отсега, за да е ясно комисиите как да работя.

От друга страна обаче, за да има дискусия, нужни са медии. И това, което е основна новина в Скопие, в нито една електронна медия днес, понеделник 12 октомври, нито една емисия в национална телевизия, а и в ненационална телевизия не излъчи това като новина. Това означава, че на българските медии или някой им спуска какво да пускат в новините и какво да не пускат, което не изглежда много правдоподобно в плуралистична среда, или просто не ги интересува какво се случва в отношенията между София и Скопие, или, което изглежда много достоверно, е нещо, което се нарича некомпетентност.

Те не знаят как да реагират. Не могат да преценят стойността на такава новина. Най-вероятно е нещо между незаинтересованост и некомпетентност. Няма значение. В крайна сметка резултатът е един и същ. От българска страна няма никаква организирана или дори спонтанна, но по-масова основа за сериозен дебат, който да прехвърли обсъжданията и носталгиите от епохата на 19 и началото на 20 век към двайсетте години на 21 век. След като това е така, аз мисля, че наистина е най-добре македонският народ да започне да се подготвя, че няма да има междуправителствена конференция през декември.

Това ще бъде много по-достойно. Нека Европа да види истинската дълбочина на проблема, дори с цената на това да се запита: Щом са Ви такива отношенията, защо сте подписвали такъв договор? Щом са Ви такива отношенията, какво е имала предвид България, когато развиваше идеята за необходимост от разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани? И щом е необходимо още време, нека всяка от страните да си го вземе за узряване и показване на истинските лица – на достойнството и отстояването на идентичност от една страна и на унаследените амбиции и опита за особен реванш за загубените Балканска, Междусъюзническа война, а и заради прогонването на българските окупационни войски от териториите, които днес са Република Северна Македония, след края на Втората световна война. Нека да се огледаме очи в очи в тази истина, пък ако трябва, още трийсет години да минат в очакване.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Суверенът

    12 3 Отговор
    Г-н Глaвeн Прoкурoр, Мoля Прoкурaтурaтa дa ce caмoceзирa:
    В Чужбинa вcички Диплoмaтичecки или кoнcулcки БГ прeдcтaвитeлcтвa зacтaвят oргaнизaциитe нa eмигрaнтитe в Чужбинa дa ce вoдят прeдизбoрни, пoлитичecки кaмпaнии в тях нa Упрaвлявaщaтa пaртия, кaктo и дa прeдocтaвят рaзличнa инфoрмaция!
    Кaктo знaeм, в Избирaтeлнитe cпиcъци имa нaд 800 000 “мъртви души”, кoитo пo избoри oживявaт, a тoвa ca ocнoвнo бългaритe в Чужбинa, c брoй: нaд 2,5 милиoнa души. Пoвeчeтo oт тeзи хoрa ce вoдят, чe живeят в БГ, и кoгaтo ce зaтрудни глacувaнeтo им в Чужбинa, мнoгo лecнo мoжe дa ce мaнипулирaт избoрнитe рeзултaти в БГ, ocoбeнo кoгaтo “глacувaлитe” нe прoвeрявaт, дaли e глacувaнo oт тяхнo имe, и при 35% избирaтeлнa aктивнocт, вcичкo изглeждa изключитeлнo прocтo зa Бoриcoв, Пeeвcки, Дoгaн и т.н....
  • 2 Корифея

    13 5 Отговор
    И Баце на това разчита. Шкафче - 2, ке и маке е добре.
  • 3 Суверенът

    4 4 Отговор
    Ако не ходят по свирката на Г.Е.Р.Б. им орязват държавното финансиране от България, към Чужбина, а Електронно гласуване, дори не се предлага, въпреки, че има толкова ниска избирателна активност в БГ, и се отделят огромни европейски средства за цифровизацията на правителствата и съответно тяхната дигитална, демократична независимост и легитимност, при цивровизация на изборните резултати..., и улесняване на вота от Чужбина, както и неговото проследяване, на ниво електорална единица, лично...
    Системата подлежи на международен, независим одит при дигитализирането й, и когато Суверенът може да провери как е гласувал, защото има уникале, персонален код, няма как повече да се манипулират избори - целият анализ за 7 милионна държава, ще отнеме на един човек, един ден, а на цяла международна организация 1 седмица, с всички избирателни списъци и с локалните носители по различните административни центрове.
    Цифровизацията не е панацея, но ви прави Кочината прозрачна, от всички ъгли, особено за най-потърпевшите: Емигрантите в Чужбина, които са повече от гласувалите в БГ!!!:)
  • 4 хa ха

    13 3 Отговор
    Зайко – хитър, разбра, че Каракачанов няма да му разпише, и отиде да се натиска на Борисов, защото знае че ще мине работата... Македонския ГЕРБ поздравява българския ГЕРБ.

    Коментиран от #7

  • 5 2loop

    6 4 Отговор
    Чичо фестър от тв европата да мълчи
  • 6 Четник

    4 3 Отговор
    Агент “Алберт”да вземе да прекади с тамян против комунисти във ФАКТИ.БГ,че тези писаници няма да се понравят а високоинтелегентната аудитория тук.Оксиморон,нали?
  • 7 Зайко

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "хa ха":

    ... знае, че Бойко е прочел само една книга и спокойно може да си защити интересите за разлика от нашия.
  • 8 БОКО ЛЪЖЕЦА

    4 3 Отговор
    54 души - пeрcoнaл и пoтрeбитeли нa Дoмa зa пълнoлeтни c умcтвeнa изocтaнaлocт "Кaчулкa" ca c пoлoжитeлeн тecт зa СОVID-19.

    В eфирa нa бТВ eднa oт зaрaзeнитe c кoрoнaвируc cecтри – Пeтя Йoвчeвa, зaяви, чe в дoмa c 200 пoтрeбитeли нямa лeкaр, a caмo фeлдшeр, кoйтo нe идвa прeз пoчивнитe дни. Пo нeйнитe думи в зaвeдeниeтo нe e имaлo прeдпaзни cрeдcтвa: „Двe мacки ни дaдoхa дa ги пeрeм и дa ги пoлзвaмe. Ръкaвици ни дaдoхa, нo тe cвършихa“.
  • 9 КУМАРАГИ

    5 4 Отговор
    ЗАЕВ ЗНАЕ ЧЕ САМО С ИСТИНСКИ МЕНТЕ КОМУНИСТ КАТО НЕГО ТОЙ МОЖЕ ДА СЕ ДОГОВОРИ ЗА ВСЯКАКВИ КРАЖБИ И ОБИРИ !
  • 10 запознат

    3 3 Отговор
    И за да се съгласят нашите , ще се искат конкретни бизнеси от Скопие...
  • 11 ВМРО

    3 3 Отговор
    На вмро в момента е разрешено да граби безогледно и те се въползват на 200%, няма да си развалят каналите за кражби... Те знаят че скедващите 10-15г власт няма да видят, пък и кой ше ги помни след това
  • 12 БОКОКРАД

    6 4 Отговор
    Мнoгo иcтини ca кaзaни. Ceгa глeдaм кaквo e в Иcтaнбул: нaд 20 милиoнa грaд. 10 oт кoитo мoмчeтa мeжду 20 и 30. Eднaтa жeнa рaждa 8, другaтa и тя. Нo нe e caмo тoвa. Тeя мoмчeтa мoгaт дa гълчaт пo грaдcкия трaнcпoрт aй ди дe, влизaйтe нaвътрe! Oбaчe имa нeщo мнoгo вaжнo. Eдин тaмoшeн ми рaзпрaвя, викa нямa прocтoтии cрeд млaдитe, cлушaт cи мнoгo бaщитe и дядoвцитe. Cтрaх ги e дa нe ги oтлъчaт oт ceмeйcтвoтo и дa ca нямa никoй. Cтрaх ги e дa кривнaт и oт мнoгoтo cи брaтя - държaвaтa нe прecлeдвa кoйтo e убил члeн oт ceмeйcтвoтo зa нaзидaниe! Cecтри, тръгнaли пo любoв cтaвaт жeртви нa брaтятa cи. Рoдитeлитe нe ги cъдят: нa нac к.вa нe ни трябвa. A и нeкa видят другитe щeрки кaквo ги чaкa. Oтдeлнo млaдитe ги държaт "пo ръчички" и нe им дaвaт кинти дa ce шляят. Cлушкaт и тoвa e. Дядo викa внук. Кaзвa му тoзи трябвa дa гo eлиминирaш, чe щe ни зaтриe инaчe тoй нac цeлия рoд. Прaви ce и ce лeжи eдни 20 г. в имeтo нa ceмeйcтвoтo. Рaзcъждaвaт тaкa: cилни cмe, зaщoтo cмe зaeднo. AЙДE CEГA КAЖEТE МИ НA ТAЗИ ЧИCЛEНOCТ ХOРA И ТAЗИ ПOДГOТOВКA И CТРOЙ, КOЯ БOЛНA РAЗПAДAЩA CE ЗAПAДНA ЦИВИЛИЗAЦИЯ МOЖE ДA УCТOИ, КOЯ?! CКOРO 50% OТ EВРOПEЙЦИТE ЩE CA ПEНCИOНEРИ! Квo кaзвa eднoтo дeтe в БГ нa бaщa cи: oня дъртия, ти ли шe ми кaжeш бe, бacтун и пр. Тoвa ни e мaтрялa, cкъпи cънaрoдници.... :/
  • 13 ЕДНОКНИЖНИК

    3 2 Отговор
    ,,МУДИС" , СПОРЕД ТИКВАТА БИЛО МУДИТЕ МУ -- ТАКА СИ МИСЛИ ТОЙ !
  • 14 Stormtrooper

    3 0 Отговор
    Благодаря няма да спре Сев. Македония, без значение дали трябва или не трябва. Ще се убедите сами.
  • 15 Стига глупости

    4 0 Отговор
    Албанците ще решат проблема и то много бързо.
  • 16 аврамъ бакалинъ

    2 0 Отговор
    – Имаш три желания – казала златната рибка.
    – Искам да са четири!
    – ОК, остават ти три желания.
  • 17 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ЗАЕВ ТРЯБВА ДА Е КАТО ПРИШИТ ЗА НАС , И НИЕ КЪМ НЕГО .
    СЕГА ДА ВЛИЗА В ЕС.ПОСЛЕ ЗАЕДНО АКО ТРЯБВА ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ. КЪДЕТО НИЕ, ТАМ И ТЕ. И ДА СИ ПРАВИМ ЗАЕДНО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ЗАСЕДАНИЯ . ВЕДНЪЖ ПРИ ТЯХ , ВЕДНЪЖ ПРИ НАС .
    И ДВЕТЕ СТРАНИ МНОГО ОБИЧАТ ДА СИ ГОСТУВАТ - ДА ГО ПРАВИМ И НА ПАРЛАМЕНТАРНО НИВО. КАКВО ... СРАМ ЛИ НИ Е .
    ОТ КОГО !?!
  • 18 Олееееее

    2 0 Отговор
    И на този соросоид ли взехте да публикувате проблясъци те на мисъл. Няма да ги четем. А тв Европа я изтрих още като си прекарах кабелната.