ФАКТИ.БГ

Правото на богохулство

Този път чашата на търпението преля

Публикувана: 29 Октомври, 2020 13:00
43 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3362
Правото на богохулство
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Божидар Чеков

Това право не е задължение, а завоевание. Френско. То е резултат на 200 годишна и повече борба. Може би тази специфичност е трудноразбираема. По-важно от всичко е да не бъде разбрана погрешно.

Започва се с кладите на Инквизицията, Сто годишната война, Вартоломеевата нощ, Църквата е отстранена от властта, а богоизбраните феодали приключват на гилотината. Ражда се Избирателната система, Референдума и се стига един ден до "Шарли Ебдо".

Тиражът на списанието е скромен, което означава, че мнозинството френски читатели са безразлични към темите, в частност на крайната сатира спрямо различните религии. Когато 15 журналисти от списанието бяха зверски убити на работното им място, заради карикатурата на Мохамед, цялото френско общество застана като един зад правото на творците да пишат и рисуват без ограничение. Не защото французите се превиват от смях, като зърнат карикатура на Пророк или Светец - съвсем не! А защото творческата свобода е постигната с цената на много жертви. Именни и безименни.

Съвременната конституция гарантира на всеки френски гражданин да вярва в която религия си иска и в същото време да не вярва. През годините, десетки скандални книги минаха по рафтовете на библиотеките. Скандални филми бяха прожектирани по екраните. Най-известният от тях - The Last Temptation of Christ, посветен на предполагаема любовна връзка между Мари Мадлен и Исус Христос.
Католическата църква организира бурни протести, но нито един неин представител не посегна на живота на писател, кинорежисьор или актьор.

Пет години след убийството на част от екипа на "Шарли Ебдо", пакистански емигрант нападна журналисти само защото се намираха в близост до редакцията на списанието. И двете жертви още се борят със смъртта. Няколко дни след това произшествие, чеченски емигрант обезглави учителят Самюел Пати, защото в името на свободата на словото и толерантността, той защитил карикатуристите на "Шарли Ебдо".

Този път чашата на търпението преля. Посегнато бе на представител на образователната система, която е стълба на съвременното френско общество. Ако има по настоящем проблем, той се състои в това, че част от прииждащите към Франция мигранти не познават страната, в която искат да живеят. Тези които притежават близка до французите култура, се адаптират почти незабележимо.

Във Франция има вярващи и невярващи. Има католици, евреи, мюсюлмани, православни, будисти и други. Взета поотделно всяка религия може да претендира за върховенство над другите. За да живеят с равни права и равни задължения, най-доброто разрешение за членовете на едно общество е да се подчиняват на светските закони, а не на църковните.

Малко са страните, които изключват религията от държавата подобно на Франция. В сравнение - американските политици се кълнат на Библията. В Русия, на всяко тържество или церемония, не далеч от Путин обезателно присъства владика.

Франция и нейните граждани толерират всички видове религии. Над вероизповеданията обаче те пазят като зеницата на очите си Свободата на словото. Тази Свобода за французите няма граници.

Франция

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 47 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Точка Омега
1 Отговор
Франция е земя на Лукавия и ще гори. Нашият Бог Христа и Петият Ангел ще жънат наред бели, черни, всички, а малцина ще вземат с тях, само тия който им трябват, останалите - Казана.

Оценка:
-44 +11

Дельо Хайдутин
2 Отговор
Богохулство е разтрепераната Тиква да признае македонски народ и език.Кръвта на хиляди герои ще падне върху него!

Коментиран от #41


Оценка:
-2 +54

3
Този коментар е премахнат от модератор.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
4 Отговор
ЕРДОГАН наречеМАКРОН невменяем богохулство са убийствата тия даеш са психопати садисти

Оценка:
-3 +38

провинциалист
5 Отговор
Прав е авторът. А ние още яйца хвърляме.

Оценка:
-5 +34

Време е за ред
6 Отговор
Аз питам , що арабин иля биля не иде в китай и не каже на комунистите , че ще вдига джамия ?! Що иля биля арабин не отреже главите на няколко китаеца в Пекин? Ей така ,бе само да се пробват. Докато ЕС не започне да действа като Китай , а именно с интелект , трудолюбие , дисциплина и яко кютек , няма да ни бъде нас европейците , ще бачкаме за арабин , а той с помощите ще извършва всякакви престъпления , я брутално сексуални , я с терор и психичен натиск.

Оценка:
-1 +62

Осман
7 Отговор
След, като има свобода на словото, защо се трият коментари?

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +30

Възразявам
8 Отговор
Що за глупост е богохулството? Толкова ли се изчерпахме, че трябва да се подиграваме с вярата? Разберете, в този свят всичко си има морални граници. Свобода ли? Моята свобода свършва там, където започва свободата на другия.

Коментиран от #11, #31


Оценка:
-12 +26

вещер
9 Отговор
Е, всяка свобода изисква жертви. Мюсюлманите пък се борят 1700 години да уважават религията им. Който не го прави, си носи риска. Изобщо не оправдавам французите. Не оправдавам и арабите но: "Celui qui vole un oeuf, vole un boeuf," по известно във варианта "A la guerre comme a la guerre" , на война, като на война.

Коментиран от #23


Оценка:
-27 +4

радикал
10 Отговор
Прав си Чеков, много си прав. Ама как да те разберат тия, дето имат пънове , вместо глави. Лошото идва, когато религията се отъждествява с държавата и обратно. Няма как, мюсюлманско псе да иде в Европейска държава и да иска всички да живеят по неговите закони и представи. Това няма как да се случи. Явно , ножът вече е до кокала и е въпрос на време нормалните общества да се организират за отпор. Така че, всекиму-според заслуженото. Който не му изнася, да хваща пътя.

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +40

Да, точно така
11 Отговор

До коментар #8 от "Възразявам":


присъединявам се. Ако се направи карикатура на Христос, се питам какво ще стане? Как биха реагирали християните?

Коментиран от #26, #28, #43


Оценка:
-12 +13

Наблюдател
12 Отговор
Французите демонстрират каква е цената на толерантността когато прекрачи границата с глупостта! Не е ясно колко народ там трябва да се прости с живота си докато го разберат...

Оценка:
-2 +19

Не съм Хасан
13 Отговор
Значи, когато мюслитата с Ердоган в Турция дразнят всички християни с превръщането на Света София в джамия, и казват, че това е у тях, и е тяхна работа и ще правят каквото си искат, защо Франция у тях да не може да дразни мюсюлманите с карикатури??

Коментиран от #38


Оценка:
-4 +50

радикал
14 Отговор
Каквото посеят мюслитата, това ще пожънат. Време е за черните ескадрони.

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +30

Гост 0909
15 Отговор

До коментар #10 от "радикал":


ПСЕ, може да наричаш, тази която те е родила, и това, което е родила, за другите нямаш право!

Коментиран от #19, #21


Оценка:
-21 +5

оооооо
16 Отговор

До коментар #14 от "радикал":


Око за две, зъб за чене и ще си седнат на шалварите.

Оценка:
-0 +23

Моше ници
17 Отговор
„Шарли Ебдо” е еврейска провокация, целяща да настрои мюсюлмани срещу християни и християни срещу мюсюлмани. Християните да не забравяме, че изповядваме вярата си в Един Бог, в три проявления, в Светата Троица - Отец, Син и Свети Дух, тоест, в смисъла на вярващи в един Бог сме като мюсюлманите. Мюсюлманите да не забравят, че Синът Божи, единосъщ със Своя Отец, нашият Бог Исус Христос, за тях е велик пророк, предхождащ великия им пророк Мохамед.

Забележете! Ислямът признава Исус Христос, Бог, за пророк, докато юдаизмът го оплюва като "измамник" и го предава на римските палачи за убиване - за позорната тогава кръстна смърт, полагаща се на най-големите престъпници, съгласно римското законодателство.

Ето какво казва самият Исус Христос в спора Си с юдеите КНИЖНИЦИ (като онези от "Шарли Ебдо") и фарисеи:

"Вие сте от баща дявола,
и желаете да вършите похотите на баща си.
Той беше открай човекоубиец,
и не устоя в истината;
защото в него няма истина.
Когато изговаря лъжа,
от своите си говори,
защото е лъжец,
и на лъжата баща."
(Евангелие от Йоан, гл.8, стих 44)

Следователно, Бог Исус Христос казва на юдеите - книжници и фарисеи в Израел, - че са се продали на дявола и в тях няма истина. И още, в спора си юдейските книжници и фарисеи Исус Христос отменя закона на Моше да се убиват с камъни прегрешилите в прелюбодейство и по този начин, като отменя един от законите на Израил, дадени на народа на Израил от Моше във Второзаконие на Тора (Стария з

Коментиран от #18, #30


Оценка:
-7 +22

Божията
18 Отговор

До коментар #17 от "Моше ници":


Следователно, Бог Исус Христос казва на юдеите - книжници и фарисеи в Израел, - че са се продали на дявола и в тях няма истина. И още, в спора си юдейските книжници и фарисеи Исус Христос отменя закона на Моше да се убиват с камъни прегрешилите в прелюбодейство и по този начин, като отменя един от законите на Израил, дадени на народа на Израил от Моше във Второзаконие на Тора (Стария завет), Бог Исус Христос отменя всички закони на Моше, включително и закона му даден на евреите, да убиват другите народи и да ги владеят. (справка Второзаконие). И Исус Христос им казва, че е дошъл не за да наруши Божия закон, а за да го изпълни, с което потвърждава, че отменените закони на Моше не са Божи, а са си негови - на Моше.

Това е революцията на Бог на земята - перфектната, - без да пролива чужда кръв, а само своята!

Оценка:
-0 +9

Как е
19 Отговор

До коментар #15 от "Гост 0909":


...Трепери ли ти стомахчето.. а искаш ли бисквитка??

Оценка:
-0 +10

Логически, а не граматически
20 Отговор
Очевидно списвача на статията не е пробвал да напише коментар в сайта. Много ми е важно мнението за свободата на словото, на сайт който цензурира и направо премахва половината от изказванията на потребителите!

Оценка:
-1 +13

сила
21 Отговор

До коментар #15 от "Гост 0909":


мери си думите хасане защото кръстоносците тръгнаха

Коментиран от #39


Оценка:
-1 +13

агент дс
22 Отговор
кое е по-силно? правото на мнение или правото на живот?

Оценка:
-4 +1

Съдията Дред
23 Отговор

До коментар #9 от "вещер":


Няма как мюслитата да се борят 1700 години да уважават религията им, която е на 1380 години. И за тях уважение означава покорно приемане на господството на исляма, всичко останало е обида. Между впрочем, за едни наши съседи "обида" е синоним за насилствен анален секс.

Оценка:
-1 +10

Калоян
24 Отговор
Пак бъркате свободата и свободията. Този парцал шарли съвсем целенасочено провокира отново ислямистите, и резултатът не закъсня. Колко хора още ще убие това вестниче, и кога ще им бъде потърсена отговорност? Да напечаташ нещо знаейки, че след това ще бъдат убити хора е престъпление, а не свобода!

Коментиран от #32


Оценка:
-11 +8

Сандо
25 Отговор
Чеков,изглежда много глави ще паднат,за да разберете някои основни неща,едно от които е да уважаваш живота и разбиранията на другите.И че има някои свещени неща,към които трябва да се отнасяш с разбиране и страхопочитание.И още много и много ...И най-вече,че човешката цивилизация не се състои само от Западната - това разберете ли го,ще сте направили първата крачка към нормалността.

Коментиран от #29, #33


Оценка:
-10 +5

Просто е
26 Отговор

До коментар #11 от "Да, точно така":


Шарли Ебдо са публикували не една пиперлива карикатура на Христос. И кво?

Оценка:
-1 +10

Ъхъ
27 Отговор
Какво е това ,,богохулство,, бе човек ? Как е възможно да хулиш по нещо, което не съществува ??? Това е крайно нелогично и напълно неразбираемо ! Не мога повече, нито да се съобразявам, нито да проявявам разбиране ! До ден днешен, никой не е проявил разбиране към хора, като мен, защо аз да продължавам да го правя !? Събирайте се по църкви и джамии и там си разтягайте ластиците и си натрапвайте невежеството колкото си искате , стига сте притеснявали нормалните хора. да ви се невиди и на християни и на мюсюлмани и всякакви такива поставящи човешкото същество на по-долно стъпало

Оценка:
-2 +8

Епа как
28 Отговор

До коментар #11 от "Да, точно така":


със сигурност няма да тръгнат да режат гърла , дори се съмнявам да тръгнат да правят и словесни забележки

Оценка:
-1 +4

Абе еей
29 Отговор

До коментар #25 от "Сандо":


Хасане, точно ти ли ще ми говориш за търпимост бе...о..клук такъв.

Оценка:
-2 +7

Зико
30 Отговор

До коментар #17 от "Моше ници":


Това е истината. За това е създаден исляма пак от тях мошетата за да има черно и бяло, за да има борба а те да гледат и извличат ползи докато ние се мразим. Който разбрал разбрал,

Оценка:
-1 +5

Ъхъ
31 Отговор

До коментар #8 от "Възразявам":


работата е там, че такова нещо ,,богохулстване,, е невъзможно състояние, няма как да го разглеждам, като нещо обидно за някого, няма как да го използвам за да се подигравам с някого ! направя ли го, все едно признавам за истина това, в което вярват вярващите т.е. все едно съм седнал да се самоунижава. редно е, вярващите да си го запишат някъде на видно място, че да не го забравят, когато тръгнат да обвиняват някого, че били го обиждали или подигравали

Оценка:
-1 +4

Бегай бе
32 Отговор

До коментар #24 от "Калоян":


Да речем, че празните приказки на хората, са неуместни и неблагоприлични, но не разбирам как е възможно, в отговор на приказки, да защитаваш рязането на гърла( убийствата) и да разглеждаш, като уместни и благоприлични ???

Оценка:
-1 +6

И ти ли
33 Отговор

До коментар #25 от "Сандо":


си седнал да оправдаваш рязането на глави бе ??? а бе що не си идете в ислямските страни да си живеете както ви повеляват догмите, а ??? само убийци са способни да поощряват убийства, ясно ли ти е ? такива не ни трябвате тука, разбираш ли ???

Коментиран от #34, #37


Оценка:
-2 +13

радикал
34 Отговор

До коментар #33 от "И ти ли":


Пък и нагли , о..клуците му с ..о ..клуци бе. Наслагали си християнски никове псетата..пфууу.

Оценка:
-0 +5

Част от читателите
35 Отговор
на ”Шарли Ебдо” имат сериозен проблем във възприятията. Долнопробни комикси не би трябвало да провокират кланета по парижките улици. Един истински европеец, наясно с идеята, че неговата цивилизация е християнска, подобни евтини творения отминава.

Оценка:
-0 +3

Рошко
36 Отговор

До коментар #7 от "Осман":


Щот истината боли

Оценка:
-0 +0

Сандо
37 Отговор

До коментар #33 от "И ти ли":


Нищо не сте разбрали и нямате желание да навлезете в дълбочина на проблемите.Типично по евроатлантически.Е затова ще ви патят главите!

Коментиран от #40


Оценка:
-7 +1

38
Този коментар е премахнат от модератор.
Ами
39 Отговор

До коментар #21 от "сила":


Стиска ли им.Европа се завладява от исляма.

Оценка:
-1 +3

И ти ли
40 Отговор

До коментар #37 от "Сандо":


какви са тия ,,по евроатлантически,, бе човек ? на мене политиката, не ми е особена интересна, но определено не се интересуваш от религията май, очевидно я ползваш с политически намерения. щом ми говориш за ,, евроатлантически,, си ми ясен.

Оценка:
-0 +3

Волф Никел
41 Отговор

До коментар #2 от "Дельо Хайдутин":


Това е политиката. Ако трябва ще признае. Говорят си го хората езика, наричат си го македонски, нека да е македонски. Какво ме бърка това ? Повече ще ме бърка, ако спрем македонците и червените боклуци веднага се възползват. Клеймото, че сме ги спрели ще ни стои дълги години. Никой няма да помни защо, но ще знаят, че българите са ги спрели и за това не са членове на ЕС, а на някаква друга просръбска, проруско-китайскса организация. Руснаците хвърлиха голям ресурс да попречат на северна македония да стане член на НАТО. Ако Северна Македония не стане и член на ЕС с единия крак още ще е при Сърбия. Така, че ще трябва малко да се примирим, че има такива луди, като македонците, които искат да са държава. Нека бъдат. С нищо не ни пречат. Да ги тормозят до последно, да измъкнат каквото могат, но на края трябва да се направим на "великодушни". Има още много гласувания, на които ще зависят отново от нас. Станат ли членове на ЕС, рано или късно ние и те ще станем членове и на шенгенското пространство и няма да има граница между нас. Като паднат границите нищо от тия глупости няма да е от значение.

Оценка:
-0 +1

КАРЛИ
42 Отговор
АЗ СЪМ ХРИСТИЯНИН, НО ТОЗИ ЮДЕЙСКИ КНИЖЕН ПАРЦАЛ ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖИ!!!!!!!!!!!!ЗАЕДНО С ЕВРЕЙСКИТЕ ДОЛНИ КОПЕЛЕТЕ , КОИТО СЕ СМЯТАТ ЗА БОГОИЗБРАНИ И НИ ИМАТ ЗАЕДНО С МЮСЮЛМАНИТЕ ЗА 3-ТО КАЧЕСТВО ХОРА.
РЕЛИГИЯТА Е СВЯТА ЗА ВСЕКИ, НЕЗАВИСИМО КАКВА РЕЛИГИЯ ИЗПОВЯДВА. ТОГАВА НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ ЧУДЯТ, ЧЕ ИМ РЕЖАТ ГЛАВИТЕ.

Оценка:
-0 +0

Мими
43 Отговор

До коментар #11 от "Да, точно така":


Никак няма да реагират!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5