Last news in Fakti

2 Декември, 2020 13:00 3 480 40

Ген. Димитър Шивиков пред Фрог: От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна

  • протест-
  • корупция-
  • ген. шивиков

Левски е казал, че българите искат да им се поднесе свободата на тепсия

Ген. Димитър Шивиков пред Фрог: От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължавам да участвам в протеста, няма да предам народа си. Народът се събуди, ще има по-голяма избирателна активност. Левски е казал, че българите искат да им се поднесе свободата на тепсия. За свободата и правата човек се бори всеотдайно и до край. От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна. Не е време за егоцентризъм, нарцисизъм и чувство на незаменимост, а за обединение. Това казва за "Фрог нюз" ген. Димитър Шивиков.
- Г-н генерал, продължавате ли да ходите на протести? Изиграха ли те своята роля и какво е значението на продължаващите протести, макар че не са многобройни?

- Първо искам да заявя, че протестите не са спирали и вече 146 дни продължават, въпреки че тъй нареченото „Отровно трио“ се оттегли от този формат на провеждане.

Още в деня, в който те обявиха, че се оттеглят от този формат на протест, всички участници по най-демократичен начин чрез гласуване взехме решение да продължим с протеста ежедневно, за да не се губи смисъла и идеята на протеста, да се поддържа чувството на твърдост, решимост, смелост и непоколебимост в постигане на целта в онази част от народа ни, която по същество ни подкрепя, но поради различни причини не може да участва непрекъснато с реално присъствие.

Да, продължавам да участвам и ще участвам до последно. Няма да предам народа си в стремежа и желанието за постигане на по-добро и демократично бъдеще. Естествено, че протестът изигра изключителна роля в българското гражданско общество, независимо, че към днешна дата не сме получили оставките на правителството на Борисов, на главния прокурор и разпускането на народното събрание.

Първата и най-голяма победа е, че гражданското общество се събуди и се преодоляха чувствата на страх и обреченост, че ние обикновените, нормални хора не можем да принудим управляващите да започнат да се съобразяват с исканията на хората. В голяма степен ги принудихме да се смирят, а не да продължават с тяхната брутална арогантност, високомерие, надменност, чувство на незаменимост и безгрешност. Друго, което постигна протестът е, че към днешна дата социологическите агенции прогнозират по-голяма избирателна активност, което е залог за промяна.

Прав сте, че протестът не е така масов, но имайки предвид тежката епидемиологична обстановка и настъпващата зима не е важно да се събират хиляди. Ежедневно се събираме няколко десетки достойни, смели и непоколебими българи, за да покажем на останалата част от сънародниците ни, че нищо не е в състояние да ни разколебае и разедини в постигането на целите.

- Като че ли трябва да се активират "революционерите" от социалните мрежи. Те са с протестиращите, но като че ли само на думи. Няма ги на площада?

- На този въпрос ще отговоря с цитат на Васил Левски, който в своите завети казва: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия!“ Колко прозорлив и прав се е оказал Апостолът на свободата. Проследявайки социалните мрежи се вижда, че стотици хиляди сънародници, седейки в къщи и зад клавиатурата на електронното средство подкрепят протеста и то активно. Дори и платените сервилни социологически агенции признаха, че над 67 процента от хората подкрепят протеста.

Ще използвам Вашата медия, за да се обърна към тези хора и да ги призова да не бъдат пасивни, а активни и при всяка възможност да идват на площада. За свободата и правата човек се бори всеотдайно и до край. На 14 декември организираме поредния всенароден протест и се надявам, че ще се съберем десетки хиляди. „Дела трябват, а не думи!“ с този цитат на Левски се опитвам да накарам революционерите от социалните мрежи да дойдат на площада на 14 декември.

- След тези близо 150 дни на протест, как изглежда властта от площад "Независимост" и от "Орлов мост"?

- Властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна да се справя със задълженията си. Тя работи само и единствено в свой користен интерес и да замете следите на закононарушенията, които е направила. Това е основната причина да не подаде оставка.

Управляващите действат хаотично, непоследователно, притиснати от обстоятелствата вземат необосновани и колебливи решение, които водят след себе си пагубни последствия. Такова е управлението на Борисов, лавиращо между исканията и поетите ангажименти и обещания, както пред местните олигархични кръгове, така и пред международните такива. В крайна сметка всичко е върху гърба на народа. Време е това правителство да си ходи, за да се спре с разграбването на България!

-Как виждате едно съвместно участие в изборите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Изправи се.бг" на Мая Манолова и на Демократична България. Не е ли време да се загърбят някои различия, поне временно, в името на България?

- Като човек с гражданска позиция, имащ самочувствието, че познавам процесите, които протичат и личното ми познанство с тези лица, постигането на единство и явяване заедно на изборите ще е дълъг, труден и почти невъзможен вариант. Причината е в личностните характеристики и качества на посочените лица. Има много егоцентризъм, нарцисизъм и чувство на незаменимост. В името на каузата, зад която и те твърдят че застават, се иска воля за преодоляване и загърбване на всичко онова, което разделя и раздалечава.

Смятам, че трябва да се направи на широка основа едно обединение на всички партии, НПО и силно разпознаваеми надпартийни личности, които са извън парламента, за да се постигне реален и значим резултат на изборите. Освен това някои от политическите лидери са компрометирани в очите на избирателите и тези политици е редно да минат крачка назад.
- На чия страна ще застане Обединени за свобода и справедливост в Отечеството на предстоящите избори, в която членуват офицери от българската армия и видни общественици?

- Нямам съмнения, че Обединение за свобода и справедливост на Отечеството ще застане на страната на народа и на тези, които искат промяна, а не подмяна на статуквото.

- Зимата и мерките против пандемията ще спрат ли протестите?

- Още на първия въпрос Ви отговорих, че никой и нищо не е в състояние да спре протеста. Само и единствено протестиращите са хората, които могат да решават какво и как да се случи. Протестът продължава!

- Какво би казал Васил Левски на днешните управници?

- Не бих си позволил и нямам право да влизам в образа на Васил Левски, защото той е свят, той е знаме, той е светлина, той е всеки един истински българин, но ще го цитирам отново: „Всичко се състои в нашите задружни усилия!“ и „За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно!“ Българи, да изпълним заветите на Апостола на свободата!

Въпросите зададе: Красен Бучков


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любен Стойков

    27 36 Отговор
    Шевиков е тотално компроментирана личност. Защо ни навирате такива, сякаш са някакви морални и професионални авторитети!? Това ли са хората, на които да подражават младите и наивните.

    Коментиран от #34

  • 2 мухахахах

    11 11 Отговор
    собствената им армия ги отхвърля
    влизаме в схемата армия срещу полиция
    не не ли по лесно да му заврем един к бар в окото на бат бойко и
    да приключим въпроса
  • 3 Другия с коня

    16 25 Отговор
    Попово генерал .Шибеков - ти :Жив ли си,бе....Колко жалко...
  • 4 Кой68

    18 24 Отговор
    Ефрейтора има повече достинство и морал от вас "генерале"........
  • 5 Боце

    25 20 Отговор
    Този не беше ли от тези, които карат войниците да работят ангария. Аман от "експерти". И ми е много интересно от какви доходи живеят такива хора?!

    Коментиран от #20, #30

  • 6 мухахахах

    5 3 Отговор
    много ще е жалко като бомбардираме собствените си позиции с б 52
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А, ти изглеждаш като

    11 6 Отговор
    Мнооого тъп ъгъл, почти достигаш изправеният
  • 9 9*19мм

    24 18 Отговор
    Който е служил под негово командване,знае,че това е истински патриот,достоен човек и безразсъдно смел. Такива личности трябва да има повече и то в челните редици.

    Коментиран от #33

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Стою касапина

    26 16 Отговор
    Тоя генерал не пращаше ли войничета да ремонтират апартамента му?А иначе е с гражданска позиция. Остава и юмруче да покаже като оня другия дето беше взел евтин апартамент за любовницата си. Страшни генерали имаме в последната си история. Муфтаджии, използвачи и тарикати. Нямат нищо общо с истинските военни от началото на миналия век. А това е срам и позор за Българската армия!

    Коментиран от #36

  • 12 JEB

    1 9 Отговор
    хахах гаден герберски комунист искаш да почустваш крака ли4но
  • 13 мухахахах

    2 0 Отговор
    представи си че ешалона пехотинци са задължени да виждат своя генерал жив и да му помагат да се движи в околната среда
  • 14 мухахахах

    4 3 Отговор
    един нож в окото ще ви оправи визията
  • 15 ДАААААА....

    18 14 Отговор
    РАЗПОПЕН Г-ЕЙ, КОМПРОМЕНТИРАН И ИЗГОНЕН ОТ АРМИЯТА ГЕНЕРАЛ-РУСОФИЛ,.. ФАТМАК-ДЕЗЕРТЬОР И РУСОРОБ,.
    .АЛКОХОЛИЗИРАН БИВШ. ОМБУДСМАН,
    ТРИО КОМ-ПАСИВНЯЦИ, КОЛЕКЦИОНЕР НА..КОПЕЙКИ И ЧЕРВЕНА ИЗ'МЕТ,.......ТОВА СА " ПРЕВРАТАДЖИИТЕ" НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ.
    ОООТТВРРРАААААТ

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 месара

    10 6 Отговор
    тоя ли ше е новия освободител ? 😂🤣😂🤣

    Коментиран от #22

  • 18 йокин

    4 5 Отговор
    Не четох,интервюто,ноооооооооооооооооооо,НЕКА ПЪРВИ ХВЪРЛИ,КАМЪК,КОЙТО Е БЕЗГРЕШЕН.
  • 19 фен

    9 1 Отговор
    Не налагам,мнение,но прадядо ми(аз съм)на65,разправяше,той е участник,в превземането,на Одрин,че генерал,като,Радко Димитриев,е нямало.Излиза,вика пред войскат,на бял кон,вади шашката-НАПРЕД,ЮНАЦИ,С НАМИ Бог,ЧУДЕСА СА СТАВАЛИ,НА БОЙНИТЕ ПОЛЕТА.
  • 20 редник

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Боце":

    захарно петле.

    Кои от сегашните войници по сто кила можеш да накараш да работи ангария. То те са баняджии и готвачи.
  • 21 Кожодеров

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "ДАААААА....":

    Да бе - друго си е Била войводата ! Ще ви поведе с жълта торбичка към светли бъднини.
  • 22 пунта мара

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "месара":

    Шкебе войвода ще е новия месия. Торбичката с паспортите си я носи навсякъде.
  • 23 Айде,айде

    12 3 Отговор
    Точно този ли намерихте бе!??Те затова от българските протести никакъв чеп не става!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 JWP

    10 5 Отговор
    Ти ли говориш за корупция, бе генерале? Ти, дето те хванаха и уволниха, че използваш войничета да ти строят вилата с материали от МО?
    Скрий се някъде!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Мунчо

    8 2 Отговор
    Боже пази България от Овенни и Зелените им Чорапи

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анарх

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боце":

    Доходи: от Русия с любов.
  • 31 Умен по цялата глава

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Мунчо":

    Проблем,бай Мунчо,е че нямаме истински Натовски Генерал.Тези мушмуроци са генерали от Варшавския Договор.Научени са,че врага е НАТО,Турци,Гърция и Световния Капитализъм...Искат Братски прегръдки с Руския Окупатор,аналогово въоръжение и Червени Байраци.....Те нямат вина.Такова беше времето в което живяха,но Ади излизайте в Пенсия....Сади домати и чушки и прави лютеница....
  • 32 ГЕНЕРАЛИТЕ ЕЙЙ

    1 0 Отговор
    Махнете ги тия корумпета.

    Никой не може да ви се опре.
    Кво чакат.Да падне тавана.
  • 33 Димитър

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "9*19мм":

    Оз генерала Димитър Шивиков беше кандидат депутат от руската партия Бсп, когато се размириса около него му спретнаха едно дело за корупция, от което не си спомням как излезе, но че е имало корупция докато бе шеф на 63 бригада спор няма, явно мераците му да става депутат са много големи, сега се надява покрай червената патерица на Бсп Мая Манолова Галева Пеевска да се облажи от власт и пари. Този другар говори за обединение, но няма как леви и десни да се обединят, защото ще е най голямата чудовищна первезия. Няма как десен избирател да гласува за леви партии, колкото и да ни лъжат другарите. Защото те се опитват непрекъснато съвсем умишлено да раздробят десния политически сектор или поне да го контролират с подставени лица като Мая Манолова Галева Пеевска абсолютен техен човек е тя. На Европейска България и трябват и на българския парламент честни, почтенни и неопетнени лица за депутати, а не червени и корумпирани ментета като оз. генерала Димитър Шивиков и сие. Аман от червени боклуци, плъзнали са навсякъде.
  • 34 Мда

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Любен Стойков":

    С кое се е компрометирал ?
  • 35 Трайчо

    1 0 Отговор
    На предишните избори Шиваков не беше ли от патриотите, а преди това от БСП? И евро депутат искаше да става, но получи по-малко гласове от Слабаков. Добре цитира Левски, но той никога не е бил фурнаджийска лопата.
  • 36 Спартак

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Стою касапина":

    И още ходатайства за хора в армиятя
  • 37 СусБе

    2 0 Отговор
    Такива генерали вече се навъдиха че жална им майка на армията държавата и най-вече народа. Една келява Македония може вече да ни прегази за 24 часа!
  • 38 старото

    0 0 Отговор
    нищо ново-поредния братовчед на фатмака РАДЕВ!-другия фатмак-шевиков,де!
  • 39 ЛИЦЕМЕРИ

    2 0 Отговор
    ШИВИКОООВ , АМА И ТИ МЪЛЧИШ ЧЕ БОЙКО Е МЕНТЕ ГЕНЕРАЛ , КВО ИСКАШ , АЗ ЛИ ДА ГО ВКАРАМ НА ТОПЛО ЗА ТОВА !? ЩО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ С БОЙКО СТЕ ОТ ЕДНА ПАРТИЯ ИЛИ ДА ? РАДЕВ И ТОЙ ДУМА НЕ ОБЕЛВА ПО ВЪПРОСА , ДИГНА ДВА ПЪТИ ЮМРУК И ЧАКА БОЙКО ДА ПАДНЕ САМ ОТ ПРОЗОРЕЦА !? ТАКИВА КАТО ТИЯ ТРИМА ГЕНЕРАЛИ УТРЕ АКО МИ КАЖАТ НАПРЕД , ВЕДНАГА СЕ ПРИБИРАМ И ЧАКАМ ЕРДОГАН ИЛИ ПУТИН , ДА МЕ УПРАВЛЯВА , МИЛИОНИ ПЪТИ ПО - ДОБРЕ ЩЕ СМЕ ! ДОРИ СИ МИСЛЯ ДАЛИ ДА НЕ СЕ МАХАМ САМ ОТТОВА ГНЕЗДО НА ПРЕДАТЕЛИ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ !
  • 40 АЛО РАДЕЕЕВ

    1 0 Отговор
    ШИВИКОВ ГО УВОЛНИХА ЧЕ СТРОИ ВИЛА С ПРИЯТЕЛИ , А БОЙКО СТАНА ГЕНЕРАЛ ЩОТО Е МУТРА И НАЧАЛНИК МУ БЕШЕ БАЙ МИЛЕ !