Last news in Fakti

6 Януари, 2021 13:00 2 280 17

Битката за честни избори в САЩ продължава

  • доналд тръмп-
  • избори-
  • сащ

В тази посока щатските законодатели са подложени от десетина дни на масиран натиск от техните избиратели - стотици хиляди телефонни обаждания и имейли, заляха офисите на щатските депутати-републиканци

Битката за честни избори в САЩ продължава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Битката за честни избори в САЩ продължава. Въпреки мъртвешката хватка на дълбоката държава и нейните медийни глашатаи, не спират усилията на президента Тръмп и неговия екип за изваждане на истината за бруталните изборни измами на бял свят и за анулиране на фалшивите изборни резултати в Пенсилвания, Мичиган, Джорджия, Аризона, Невада и Уисконсин, пише юристът Борислав Цеков във фейсбук.

Президентът Тръмп, негови съветници и представители на неправителствени организации, занимаващи се с честността на изборите, проведоха онлайн конференция в Zoom с 300 депутати от законодателните събрания на спорните щати. Представени бяха доказателствата за изборните измами, подменили резултатите във вреда на Тръмп.

Настояването е щатските законодатели да обсъдят доказателствата, да десертифицират електорите на демократите или да поискат от председателстващия Сената на САЩ - вицепрезидентът Майк Пенс, да отложи с 12 дни съвместната сесия на Конгреса, насрочена сега за 6 януари. Това отлагане би дало възможност на щатските законодатели да направят свои разследвания по представените доказателства и да се произнесат за закоността на електорите. И за двете опции има необходимите правни и конституционни основания. Предстои да видим дали в някое от тези щатски законодателни събрания ще проявят кураж и ще успеят да свикат извънредно заседание преди 6 януари, за да се произнесат. В тази посока щатските законодатели са подложени от десетина дни на масиран натиск от техните избиратели - стотици хиляди телефонни обаждания и имейли, заляха офисите на щатските депутати-републиканци. Има огромна мобилизация на гражданите.

Дали депутатите ще ги чуят?

Ако поне 3 щатски събрания:

а) оттеглят сегашните електори

б) сертифицират като конкурентни електори тези от Републиканската партия, възраженията в Конгреса, които ще правят конгресмените и водените от Тед Круз и Джош Хоули сенатори, ще имат и конституционна възможност да успеят.

При десертифициране, т.е. оттегляне на електори, ситуацията е ясна - съответният щат няма да участва в преброяването на гласовете, подадени в Избирателната колегия.

При конкуренция между две групи електори - едната, сертифицирана от щатския губернатор, а другата от легислатурата, приоритет имат електорите, посочени от щатския парламент. Ако се стигне до такава хипотеза, разбира се ще има ожесточени спорове. Ако щатските събрания не се намесят в оставащите дни до 6 януари (което е най-вероятния сценарий!), на съвместната сесия на Конгреса няма да има конкурентни електори. Тогава трябва да сме наясно, че възраженията в двете камари и последвалите ги дебати и гласувания, няма да имат правен ефект и няма да променят изборния резултат.

Но те ще имат три изключително важни политически ефекта: а) изборните измами ще бъдат официално дебатирани пред цялата нация, след като медиите на дълбоката държава ги цензурираха; б) политическата легитимност на Байдън ще бъде още по-дълбоко ерозирана и, в) ще бъде катализират гнева на половин Америка, която смята изборите за откраднати, което ще внесе хронична нестабилност в управлението на демократите. Всичко това ще положи политическата основа за оставане на президента Тръмп на арената и евентуално негово участие (лично или чрез одобрен от него кандидат) в следващите президентски избори през 2024 г.

Припомням, че на 6 януари във Вашингтон ще се състои мащабен протестен митинг пред Капитолия с участието на Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Весел пор

    20 2 Отговор
    Това ще е последният президент на ФАЩ ,баба Ванга го каза!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 стоян георгиев

    6 36 Отговор
    борка демек искаш да стане преврат в сащ!искаш американците да не признаят собствената си избирателна система работеща над 200 години за сметка на един лъжец къвто е тръмп????и тва си го нарекал честни избори и борба с дълбоката държава!смях!явно борка дълбочината за теб не е в мисленето!лошото е че има бая народ дето в последните години се образова основно от жълтите интернет саитове и мисли като теб!

    Коментиран от #8

  • 3 Симпсън

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Весел пор":

    гледа ли пророческото клипче не онова с ескалатора , ами другото за 20 януари дето всичко гори ?
  • 4 fks

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Весел пор":

    баба Фвянга е по откачена и от тебе

    Коментиран от #5

  • 5 Весел пор

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "fks":

    Хахах пъпеш ;)
  • 6 Павел Пенев

    15 2 Отговор
    Семейство Клинтън до сега не са се обадили, а гузно мълчат, но на преден план извадиха Обонго.
  • 7 Кашпировски

    8 3 Отговор
    Ядрена бомба на голям град в САЩ виждам ! Всичко ще пепел и разтопено !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Behemoth

    3 13 Отговор
    Трябва да си много елементарен за да си мислиш ,че Тръмп е борец срещу статуквото ...мога да го сравня с Цезар който използва популизъм за да се докопа до абсолютната власт ...по същия начин и тоя го заклаха на стълбищата на сената ХАХАХА....сега чакаме да се появи Август...

    Коментиран от #12

  • 10 стоян георгиев

    2 17 Отговор

    До коментар #8 от "Валентин":

    така е другар.аз съм джендър и фашист,щото не вярвам на лъжите на един доказан с времето лъжец къвто е тръмп!въпросния не успя да извади едно единствено читаво доказателство за манипулация на изборите.виж на предните се извадиха бая такива в негова полза ,заради което бяха изгонени шефа на фбр и този на цру.новите въпреки че бяха подлоги на тръмп не успяха да открият нищо .ама ти му вярваи.вие за путин ще изтрепате половината си рода.даже и от демокрация взехте да разбирате заради вовата.кво падение а другар?смях!
  • 11 говеда

    8 3 Отговор
    САЩ-най-великият световен нужник.
  • 12 Брей ...

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Behemoth":

    И ти ли Бруте !
  • 13 Засмян

    0 1 Отговор
    Болни мисли на болни хора!
  • 14 Novus Ordo Seclorum

    4 0 Отговор
    Не съм голям разбирач в областта на политиката, но Тръмп ми е симпатичен, защото не желае война. Той е единственият западен политик , който смля брашно с Ким Чен. Изобщо не ми е нужна друга причина за да се надявам да наложи плановете си. И между нас казано, като чета тази статия се замислих, има ли на планетата по сложна, неясна и несериозна избирателна система от САЩ? Писма, електори, пощи, конгреси, горна и долна камара.... Бля бля бля...

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Novus Ordo Seclorum":

    и кво те боли теб ким че ир?друг е въпроса че тръмп не се разбра нищо с него въпреки че му близа то.ките както никои друг западен политик!и да сащ имат сложна изборна система ,не е като съветската с един кандидат за място печелещ с около 120-130% от гласовете!гадна работа са сащ ама я обясни що толкова трябва някои да се слага на дебеланкото от северна корея?
  • 16 Centurion

    1 0 Отговор
    Всичко приключи!!!Ако нещо можеше да се направи ,до сега да е станало!Просто трябваше да обяви извънредно положение,и до сега да ги е арестувал и изтрепал!!!Не му стигна куража,стар е, няма какво да губи, но остана пасивен!Светът не си дава сметка,за огромната загуба!Губещите са обикновенните хора,и в САЩ,и по целият свят!!!
  • 17 Матей

    0 0 Отговор
    Процедурните им хватки няма да доведат до нищо положително,само допълнително ще ги изнервят.Електронни протести не могат да смутят никого,затова тълпите почнаха да се събират по площадите и каквото сабя покаже.Единственото им спасение от гражданска война е Тръмп да изкара военните и да забрани демократите със закон.