Last news in Fakti

8 Януари, 2021 22:00 5 900 29

Рядко се случва: нека и американците се научат на нещо от българите

  • сащ-
  • българия-
  • протести-
  • американци-
  • вашингтон-
  • доналд тръмп

Разпасаните мъже в Капитолия срещу мирните хора на жълтите павета в София - място за сравнение няма. Да вземат и американците да се научат на нещо от българите.

Рядко се случва: нека и американците се научат на нещо от българите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Два протеста: в малка, бедна България и в световната суперсила Америка. И двата бяха мотивирани от недоверие към институциите, и двата стигнаха до гражданско неподчинение и сблъсъци с полицията. Но ако първият беше приет по света и дори от местните си противници като събуждане на гражданското общество, вторият еднозначно бе определен като позор, като катастрофа на демокрацията.

Въпросът за легитимността на гражданската съпротива е труден. В демократичните общества всеки има право на протест, но има и нещо повече - от властта се очаква в определена степен да толерира и прекрачването на законите. Една диктатура може съвсем легално да те арестува, защото примерно скандираш някакви лозунги и по този начин пречиш на следобедния сън на съгражданите си.

Прилики и разлики

Българските протести блокираха пътища, счупиха по някой прозорец, думкаха по автомобили, а някои - може би провокатори - се посбиха с полицията. Но истинското насилие беше овладяно. Във Вашингтон се случи нещо, което накара коментаторите да повтарят стотици пъти фразата „никога не съм виждал такова нещо“. Загинаха петима човека, обезвредени бяха две самоделни бомби, тълпата принуди депутатите да се крият под седалките, вицепрезидентът беше отведен в бункер, а процедурата по избора беше спряна. С една дума: нанесен беше удар в самото сърце на институциите. Ако трябва да сравняваме това, което се случи във Вашингтон, то прилича на щурма на Партийния дом от началото на демокрацията - едно поругаване на „храма“, типично за фрустрирани от дълги години на диктатура общества.

Спомняте си и колко конспиративни теории предизвика тогава онзи щурм: много хора са убедени, че го организира самата комунистическа партия отвътре, за да се отърве чрез пожара от архивите си. Подобни подозрения изникнаха сега и в Америка: как така най-мощната военна сила не успя да опази центъра на властта си? Защо при протестите на "Black lives matter" Капитолият беше обграден с въоръжени до зъби гвардейци, а сега там само щатните охранители на сградата няколко часа се мъчеха да удържат тълпата? Дали пък цялата работа не беше организирана от самия Тръмп, за да спре избора и да въведе извънредно положение?

Сравнението с нашата 1990 ме връща към онази дива нощ, когато из улиците на София тичаха хора, нарамили плячкосани компютри и факсове. Кадрите от Капитолия бяха по друг начин удивителни: революционери-тръмпианци се разхождаха между статуи и картини, развяваха знамена на Конфедерацията и качваха крака по бюрата на депутатите, като през цялото време не спираха да се снимат с мобилните си телефони - малко като екскурзианти, вкусващи екзотични изживявания. И ако нашите мародери навремето не бяха заловени, надявам се тези снимки, споделени в социалните мрежи, да подпомогнат американската полиция.

Протестите изглеждат легитимни, когато стъпват върху някакви ценности. Две трети от българите подкрепяха летните протести у нас. За Америка още нямам цифри, но изглежда, че повечето хора там са възмутени, унизени, отвратени. Защо е така ли? Нашите избухнаха заради произвол на прокуратурата, а основното им искане беше върховенството на правото и, впрочем, тъкмо затова организаторите им толкова внимаваха да не прекрачат отвъд допустимото. Обратно, тръмпианският щурм дойде след като десетки съдилища отхвърлиха като неоснователни оспорванията на изборния резултат - и накрая загубилият Тръмп призова към действия. Затова думата „граждански протест“ май не подхожда за онова, което се случи - предпочитат да го наричат бунт, бунт за власт на тълпата.

И все пак: кой казва дали протестът е за ценности или за едната власт? Според нашите управници, в България всичко си е наред и единственото, което искат Триото, Манолова, Иванов, Трифонов, е власт. Тръмп пък подкокоросва своите привърженици (които му вярват като религиозна секта на своя гуру), че изборите са откраднати, а законите - погазени. Всеки е прав за себе си, така ли?

Мирно, но упорито. Без мускули.

За да има демокрация, обществата трябва да удържат една трета, неутрална позиция, която да отсъжда къде е истината. Медийната радикализация прави това все по-трудно днес. И все пак в Америка се намериха хора, които да предпочетат страната пред партията си - като започнем от вицепрезидента Пенс, който отказа да участва в заговора по отмяна на избора, като минем през съдиите, генералите, бившите президенти от двете партии и стигнем до много републикански депутати, които решиха да жертват бъдещата си кариера в партията на Тръмп, за да изпълнят дълга си към конституцията. Дали в България има такава трета, независима позиция - в това малко се съмнявам. Не само защото интелигенцията ни по традиция е зависима от трохите, които ѝ подхвърля властта, но и защото тук просто си нямаме доверие, за каквото и да става дума. „Всинца са маскари“ при нас важи не само за управниците, както е мислил Бая ви Ганьо, но и за журналисти, анализатори, социолози, съдии, активисти.

За да будят съчувствие, протестиращите в нашия медиен свят в никакъв случай не бива да са застрашителни. Силен трябва да е законът, за който се борят, не мускулите им. Разпасаните простаци в Капитолия нанесоха много тежък удар върху престижа на Републиканската партия, която уж бяха дошли да защитават. Обратно, семействата с деца, излезли на жълтите павета в София, интелигентните младежи от чужбина, дошли да се борят за една друга България, пък и няколкото пребити момчета от полицията - всички те зададоха символните основи на гражданската съпротива за години напред. Не че и тук нямаше изкушения за щурм, за извличане на депутатите за косите, но за щастие ги удържаха.

Демокрация - това значи мирно предаване на властта. Според учението на Ганди, съпротивата срещу неправдите почива върху „сатяграха“: мирно, но упорито да се държиш за истината. Това неусетно се е превърнало в норма за съвременния свят. Гражданските протести - неотменен елемент на демократичния ред - успяват именно благодарение на неагресивното действие. Мирно, но упорито. Видяхме го при новата българска демокрация, но не при старата американска. Да вземат и те да се научат на нещо от нас.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    77 9 Отговор
    какво да научат бе? мафия как се сваля-с вувузели ли!? доказахме че сме най тъпото племе , мачкано отвсякъде!

    Коментиран от #4, #16

  • 2 Бе за малко беше

    43 2 Отговор
    Ако имаше малко полицаи и тук, както в САЩ, до сега да бяхме провесили няколко мутри.
  • 3 Отговор

    50 5 Отговор
    Глупостите на Дойче Зеле.
  • 4 Българина

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Прав си.ТОЧКА.
  • 5 розово

    16 4 Отговор
    Американците внушават на света бъдете като българина Цветан Цветанов американците дадоха своят отговор.
  • 6 Фактъ

    35 3 Отговор
    DW са глобалистки подлоги .

    Коментиран от #20

  • 7 реалистъ

    40 6 Отговор
    По-скоро българите да се поучат от американците. Тук за толкова дни протести и въстания не успяха да направят това, което американците за една вечер.
  • 8 Потребител

    20 2 Отговор
    Аха, схванах за какво иде реч в статията, когато шайка престъпници са окупирали властта и държавата, "мирно и упорито" да им видим сметката.
  • 9 да питам

    17 1 Отговор
    Абе , уж са краваре , ама немат слама един полицай да запалят ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В.В.П.

    21 4 Отговор
    Янките се изсмяха на ,,Тяхната демокрация,,и поругаха Парламента..И аз бих направил така.. Битката,едва сега започва..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 898

    23 1 Отговор
    Искате да втълпите на хората ,че 75 млн. американци живели в най-модерната демокрация не знаят как да пазят независимостта си и свободата си!? В тяхната конституция пише ,че са длъжни да защитават държавата си дори с оръжие!
  • 14 Д. Петров

    25 1 Отговор
    Авторът е безнадежден ... Не съществува "нежна революция"! Последиците ги сърбаме, и не се знае докога!
  • 15 Бай Шиле

    23 2 Отговор
    Г-н Дичев,трябваше да сгъстите още повече боята.Например,че Лавров е раздавал сандвичи донесени от Руското посолство.
  • 16 За Котарак

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Пропусна и най- мощното ни оръжие.Да друсаме хоро! Избиха им овцете,кравите,свинете- ние с потурите и везаните ризи виеме хоро.Дебре ,ороо! Оро,като оро!Заминаха геврекчиите в Брюксел.Да протестират пред Европарламента, срещу пълния с протекционизъм закон,за ТИР превозите.Там нашите пак се хванаха да друсат хоро.Навлечени с потури,калпаци,направо ансамбъл" Филип Кутев" не ти трябва.Местен жител- случаен минувач,попитал наш журналист: Вие от къде сте?- От България!- Ааа,чудесно! Много интересен флашмоб показвате"!
  • 17 Буко баламата

    4 16 Отговор
    Г-н Дичев, явно в опита да си заслужите хонорара за тази безсмислена статия и в опита да направите сравнение между двете ситуации са ви убегнали основните неща. Ще ви обясня:
    1.Щяхте ли да се гордеете, ако на 02.09.20г. на площад Независимост имаше жертви?
    Аз НЕ!
    02.Явно не сте забелязали българските полицаи пред входа на НС, които като опълченци бранеха сградата и не допуснаха да я превземат на метеж или бунт.
    Както искате, така го наричайте.
    2.Аз НЕ го приемам и одобрявам.
    Демокрацията г-н Дичев има други форми и средства. Другото го видяхме в Капитолия. Хареса ли ви този вандализъм.
    На мен НЕ! Явно не сте осъзнали защо тук това не се случи.........
    Жалко за Вас.......
  • 18 Киряк Стефчов

    15 4 Отговор
    Дрън, дрън! Когато нахлухме някога в партийния дом и го запалихме, си беше много демократично. И ни похвалиха. Така че ако ще ги учим на нещо, то то е да си носят запалки в джоба при подобни мероприятия.
    Е, малко ме е гнус от българи, работещи за Дойче в..., но това е живота.
  • 19 АмериканскиХой

    12 2 Отговор
    По твоята логика Мойто момче ,
    Иван Мавъра Костофф , Саше Дебелия Йорданов и СДС-арите като Дайнов още трябва да са в панделата :))

    Коментиран от #22

  • 20 АмериканскиХой

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "Фактъ":

    Ислямистката Меркел и Бабофила Макарони били загубили съня си
    от страх да не се случи при тях
    .....
    Мислите ли че му леко на Рапончо ? - тревожното разстройство което разви го кара да яха постоянно джипката и да бяга от реалността и мисълта за големия на Бай Ставри

    Коментиран от #21

  • 21 Бутача

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "АмериканскиХой":

    Аааааа ботоксовото джудже какво ли трябва да си помисли по твоята логика, другарче ааааа?
  • 22 Пурко

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "АмериканскиХой":

    Тия които цитираш си оправиха живота, благодарение на стадото, пък държавата вълци я яли. Разграбиха я и сега къде са.........
    Харчат си спестванията, откраднати от народа. Пък ти си дрънкай.
  • 23 кула гейт

    3 5 Отговор
    В САЩ са протести а в България - платени врякачи.
  • 24 приликите

    2 4 Отговор
    двама президенти провокират гражданска война. единия е "герой" ,другият е "фашист" .единият е радев .другият е тръмп...кой ,кой е ? и защо? има ли невинни ?
  • 25 симитлиева

    3 0 Отговор
    Евтино захлебване.Дрън дрън.
  • 26 хи хи хи

    1 0 Отговор
    Полицаите ли имате предвид? Защото други хора не са виждат има някакъв надрусан индивид но не смятам, че трябва да го броим, той просто не знае къде е и какво прави!
  • 27 Кр Аврора

    3 1 Отговор
    Протестите у нас ,и Уашингтън си приличат,самооо...,че наште палежи и кокошкарски кражби на имущества са досущ като на цъrниtе мъnкита,либерастите,женdърите и троцкистите. Дойчето Zеле са смешници и циркаджии - до вчера оня ден брояха само една убита жена и видите ли 3-4 "медицински случая" - ново постижение на лицемерието,демек полиционерията във Уашингтон доминирана от чrънgели била мноооого професионална. Сага вече пък Зелето брои ПЕТИМА ЗАГИНАЛИ! Протестът на тръмпистите приличаше повече на разходка за пикник и ден на отворените врати, та хората да се снимат за спомен в Капитолия. Имаше и провокатори от цъrниlки и либерастни троцкисти,коeто сега се изкарва изкуствено едва ли не преврат,пуч,Октомврийска ревалюция... Само дето липсваше крайцерът "Аврора" в река Потомак.
  • 28 !!!?

    2 0 Отговор
    Да изпратиме Бабикяните да научат амириканците как да лежат по кръстовищата !!!?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.