Last news in Fakti

11 Януари, 2021 10:00 4 866 16

Гарван гарвану око не вади

  • демокрация-
  • права-
  • граждани

Човешките и гражданските права на българските граждани вече не са гарантирани от никого, а демокрацията в страната ни се изпари като мъгла по пладне

Гарван гарвану око не вади  - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

адв. Марин Поповски, Пловдивска адвокатска колегия

“В свободна Европа днес протестиращите в България срещу корупцията и политическата зависимост на съдебната власт са заплашени или дори поставени в затвор за това, че просто се осмеляват да разсъждават като човешки същества и изказват своята воля и мнение. Такива практики рушат демокрацията и трябва да бъдат противодействани чрез ясна държавна политика, основана на правата, основана на принципа на свободата на изразяване!”

С тези думи се обърнах към Европейския парламент преди почти 6 месеца, когато Българският народ се изправи на крака и заяви волята си за промяна. По същото време в Европейския парламент постъпиха десетки други жалби и сигнали относно ответната реакция от страна на правителството срещу нарастващото недоволство от модела на управление от страна на обществото.

Сега-половин година по-късно единственият „отговор“ от страна на европейските органи, натоварени със задача да следят за наличието на корупционни практики на територията на Европейския съюз, е кратко уведомление, че сигналите са получени и сведени до знанието на компетентните институции. Поради тази именно тайнственост (друга дума за безхаберие) около извършваните от Европейския парламент проверки бих искал да Ви запозная с част от съдържанието на горепосочените сигнали и жалби:

Извън основното искане за направа на проверка с цел установяване наличието на недопустими политически зависимости в съдебната власт и незаконосъобразно отклоняване на европейски финансови средства, насочихме вниманието и към случващото се подкопаване основите на демокрацията в България и спешната необходимост от осигуряване сигурността на гражданите в държавата ни, които в момента са поставени в риск при упражняване правото си на свободна воля и протест. Човешките и гражданските права на българските граждани вече не са гарантирани от никого, а демокрацията в страната ни се изпари като мъгла по пладне.

Министрите, техните заместници, министър-председателят на Републиката, депутатите, експертите, директори на дирекции и агенции и др. имат освен трудови задължения, НО и морални задължения към останалите членове на обществото! Колкото по бързо тези постове бъдат заети от хора, които осъзнават този факт, толкова по-скоро ще започне оздравяването на държавата. Вместо това обаче ние ставаме свидетели на едно безпрецедентно политическо лицемерие. Във всяка една демократично устроена държава в следствие на публикуваните срамни записи, документи и снимки, обиколили цяла Европа за няколко дни, би последвала незабавна оставка на цялото правителство (съвременната история е категорична по този въпрос).

В този смисъл моето лично доверие към държавата е не само сринато, аз се чувствам ограбен, унизен и поставен в неравностойно положение при упражняването на гражданските си права спрямо членовете на правителството на Република България. Нещо повече правото ми на достоен живот е засегнато предвид непрекъснатото усещане за липсата на равно право на живот, предвид наличието на модел на управление, който третира по различен начин гражданите на своята държава. Като част от това общество е недопустимо, за когото и да било гражданин, да носи в себе си страха от неговото третиране по различен начин само на основание неговия социален статус и заемана от него длъжност - това на което сме свидетели през последните няколко месеца в България.

Предвид изложеното по-горе намирам пребиваването си в Република България в риск и без право да упражнявам свободно правото си на живот като част от едно гражданско обществото! Смятам липсата на адекватни действия от страна на държавните органи спрямо едни свои граждани в сравнение с други за недопустими и разрушителни спрямо гражданското общество. Явната липса на независими следствена служба и прокуратура поставя в риск упражняването на основните ни човешки права. Корупцията и политическата намеса подкопават доверието на обществото в системата! Когато се понасят корупционни практики в администрацията на централната власт, последствията търпят бедните, което е социална дискриминация.

Явно обаче в свободна Европа са възприели част от българските обичаи и културно наследство, сред които и поговорката „Гарван гарвану око не Вади“…дано само същата не е станала тяхно кредо, защото в такъв случай още дълго ще сме в ролята на вълка от „Болен здрав носи“!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бахо

    39 3 Отговор
    Не така,г-н адвокат,ще обиди Бащицата!Я го питайте,как дава,раздава и помазва!Всичко сме имали,ние гражданите.Я питайте и онези 220 гьонсурати в Парламента!

    Коментиран от #3

  • 2 Драмбовица

    6 25 Отговор
    Изправил се на крака народа. Да ама не.Сега ги броя 15 човека.Като ти е засегнато правото-държави в Европа колкото искаш.Публикувани ама дали са неопровержимо доказателствени.Писаници на млад стажант.
  • 3 Ироничен

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "бахо":

    Май даже не знаеш колко са в парламента.
  • 4 боро торо

    2 9 Отговор
    спешно осигуряване сигурността на гражданите при упражняване правото им на протест.на някого да му е забранявано да протестира в рамките на закона.протестите са охранявани цивилизовано.имам усещане за повърхностно изложение на осмокласник.
  • 5 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    На никого не му дреме за пограничната територия, включително и на Робите в нея. Далаверата и Геноцида си вървят и това е.
  • 6 гост

    21 0 Отговор
    Някои от Божиите заповеди на чиновника:
    1. И без да работя - заплатата върви.
    2. Дори да не работя заплатата не пада.
    3. Ако работя може да сбъркам и да ми се скарат.
    4. Остави днешната работа за утре, защото свършиш ли я днес утре могат да ти намерят друга.
    5.За да не свършиш работа създай комисия.
    6. Постоянно се оплаквай, че си много зает и заплатата ти е малка.
    и т.н. и т. н.

    Коментиран от #16

  • 7 Аз40🏴‍☠️

    13 1 Отговор
    Стига сте се надявали на ЕС, а и който и да било. Това се изтърка отдавна вече в другите вкарали ги в съюза преди нас. Всичко е един бизнес, където се въртят едни финанси, които не стигат до нас никога, и по никакъв начин. Ганьо си мисли все още, че пътища му направил Боко, и че му вдигнал пенсията и заплатата, докато в пъти повече увеличиха цените на стоките (които са боклук). Още 30 г. ли му трябва да прогледне, че това е деволюция?
  • 8 Фффффф

    4 1 Отговор
    Еврогейският съюз ще пази до последен дъх проекцията си Боко тиквата,за народа - среден пръст,
  • 9 мдда

    2 3 Отговор
    Радикалните комунисти ще бъдат тъпкани!!!
  • 10 боро торо

    2 1 Отговор
    240 са депутаите
  • 11 НеЕС

    14 1 Отговор
    Така ли не разбрахте, че на Западната част от ЕС, не са им нужни уредени правови държави. Добре знаят, че копумпирани и неуредени страни по периферията се точат и командват по-лесно. Това с чекмеджетата на Бойко, са трохите които ви навират в очите. Та само един Кауфланд изнася от страната десетки милиони за година.
    Вижте по-уредените Полша, Чехия, Словакия и Унгария какво правят- вече искат равно разпределение на благата. Ето това не искат богатите западни страни. Един френски фермер получава 4-5 пъти повече субсидии от ЕС, отколкото българския фермер. Защо??? Техниката, която се ползва у нас, е на западни цени, горивата и транспортните разходи са на западни цени, конкурираме се за същите пазари и потребители, но за западните производители ЕС дава една субсидия, а за нас - в пъти по-малко.
    Е как няма ЕС да си затваря очите и подпомага корупцията, когато оставя управленската шайка да граби милиони, а европейската шайка милиарди...
  • 12 Прозрял

    4 1 Отговор
    Мислех си че британците грешат излизайки от ЕС но отдавна вече прозрях че са прави и че ЕС е диктатурна схема и гражданите на БГ са васалите на Европа тъжно е, дали е бай Ганьо или барба Ганьо с е просто различни години но е същото
  • 13 Емил

    3 4 Отговор
    Този адвокат е поредното доказателство, че заради едни 95% манипулатори, на цялото им съсловие излиза лошо име! Ало, адвокатите, СЗО предупреждава: Менталните спекулации (в случая откровени лъжи) водят до ИНСУЛТ! Танг Ра вижда!!!
  • 14 стегнете се

    6 0 Отговор
    Не очаквайте от брюкселските зелки да защитят интересите ни. Нито пък от американските кърлежи. Дори и да оставим на страна че за тях ние сме просто един пазар, колония за евтини ресурси, вкл. работна ръка, имаше едно разследване за паричните потоци, как се връща откраднатото от тиквоча в България обратно към Брюксел. Хора, които ни точат и организират сами изборни манипулации в собствените си страни никога няма да постъпят справедливо. Пример за лиземерието на еврогейовете е реакзията им за случващото се у нас, сравнена с реакцията им за случващото се в Беларус.
  • 15 ИВАН

    0 0 Отговор
    Вервайте на еврогейтаци-дъртаци, шъ съ упрайм
  • 16 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Основни правила по които действува всяка общинска администрация !