Last news in Fakti

11 Януари, 2021 11:18 4 611 28

Голата статистика прикрива по перверзен начин голата истина…

  • николай слатински-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • противоепидемични мерки

Официалните данни говорят за рязко снижаване на нивото на пандемията у нас, но би било фатално ако точно сега се отпуснем и ако властта в характерния ѝ нарцистично самодоволен аматьорски импулс реши да постъпи като власите на края на Дунава

Голата статистика прикрива по перверзен начин голата истина… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Николай Слатински

Цялата официална статистика, както може да се види по-долу, говори за рязко снижаване на нивото на пандемията у нас.

Това показва, че дори закъснели и половинчати, наложените ограничения сработиха.

Ако властта не бе проявила в продължение на 6 месеца престъпно нехайство, тя нямаше да е криминално виновна за огромното количество заразени хора в късната есен и за безобразно високото ниво на смъртност от вируса.

Некадърната власт е опасна за живота и убива. Тя убива с безпрецедентни темпове и с кошмарно космически нива на смъртност.

Впрочем, не само официалната статистика говори за отслабване на натиска от вируса. На „лични“ получавам писма от медицински работници, които също говорят за отслабване на натиска в болниците. Множество вече преболедували COVID лекари и медицински сестри се връщат на работа, възстановява се дейността на другите отделения и идват все повече болни с други, запуснати заради COVID-а болести. Има все повече свободни легла в COVID -отделенията, както и в интензивните отделения за тежко каращи COVID болни.

Като че ли можем леко да се усмихнем, да почувстваме облекчение.

Така ли е?

Аз твърдя, че не – не е така!

Би било фатално ако точно сега се отпуснем и ако властта в характерния ѝ нарцистично самодоволен аматьорски импулс реши да постъпи като власите на края на Дунава.

Защо мисля по този начин?

Ето защо.

Първо, през последните две седмици ние имаме съответно 5308 и 5460 нови заразени.

Това е на нивото на седмицата 12-18 октомври, когато имахме 5101 заразени.

Веднага след онази октомврийска седмица започна бесният ръст на вируса (по седмици) – 8386, 16180, 21091, 23091 и рекордните, убийствените 23569!

Няма абсолютно никаква гаранция, че вихърът на вируса няма да последва същите темпове и само след 2 седмици да ни тресе така, както и милите хървати земетресението не ги тресе!

Второ, от повече от месец вече тестовете не дават надеждна информация, защото все повече хора просто не се тестват, дори да имат симптоми на вируса.

А те не се тестват, защото

или (в малките населени места) няма къде да се тестват,

или защото не им се дават пари за тестване,

или защото и така си знаят, че имат вирус,

или защото от семейството един се тества и когато е позитивен, другите просто не виждат смисъл и те да си правят тест,

или защото не искат да ги спират от работа…

Има и редица други причини.

Десетки хиляди нетествани в България си ходят с вируса и си кихат и кашлят на воля. Това е положението и то е именно такова.

Да не говорим, че доста хора се заразиха или „пребориха болестта“, затова данните като проценти от всички българи и като проценти от все още незаразилите се са коренно различни.

Ако в една болница е имало (условно) 200 медицински работници и от тях постепенно са минали през болестта 120, то е ясно, че 20 нови заразени медицински работници като абсолютно число не са никак много , но като процент от все още незаразилите се това е огромно число…

Трето, тепърва ще наблюдаваме ефекта от новия силно вирулентен щам, който се предава като че ли чрез поглед. Не се знае как този щам ще вършее в България. Следващите две седмици ще бъдат много показателни въобще за пандемията у нас.

Четвърто, моята теза е, че основната причина за безумния ръст на вируса през втората половина на октомври, през ноември и през първата половина на декември бе отварянето на училищата (допуснах пръстописна грешка по Фройд - уБилищата). Това отне живота на много учители и разбесня вируса до космически величини. А училищата и детските градини пак започват да се отварят – училищата за по-малките, но мои познати изкараха всички брутално тежко вируса, защото ги зарази синът им третокласник…

Мога да продължавам, но няма смисъл, защото аз съм само един юноша бледен по отношение на професионалните оценки на пандемията.

Смятам, че независимо от добрата официална статистика, ние все още сме на ръба на пропастта и дори малката невнимателна крачка може да накара обществото ни да премине в друго агрегатно състояние.

А сега „голата“ статистика, която прикрива по перфиден и перверзен начин голата истина…

През изминалата седмица съотношението между позитивните тестове и всичките тестове от понеделник до неделя бе 9,6%, 11,4%, 9,9%, 8,7%, 7,5%, 6,7%, 6,4%.

Официалните данни говорят за много позитивна тенденция, доколкото ние можем да се поуспокоим донякъде, ако тази тенденция съотношението да е под 10% стане наистина трайна.

● Това съотношение е ПЪРВАТА ВЕЛИЧИНА, която ни дава обективна представа за РЕАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ на пандемията в страната.

Общо за изминалата седмица имаме също така:

--- 448 нови починали от вируса!

(за всяка от предните седмици те бяха съответно общо 514, 555, 821, 791, 983, 934).

Така починалите от вируса станаха 8126.

Спадът на официално обявените за починали от (с) вируса продължава.

● Броят на починалите от (с) вируса е ВТОРАТА ВЕЛИЧИНА, която ни дава ОБЕКТИВНА ПРЕДСТАВА за реалното състояние на пандемията в страната.

--- 209 нови заразени медицински работници!

(за всяка от предните седмици те бяха съответно общо 211, 284, 582, 918, 1085, 1062);

Така заразените медицински работници станаха 9142.

Спадът на заразените медицински работници продължава, макар че ние оставаме на нивото на предната седмица по този показател.

● Броят на заразените медицински работници е ТРЕТАТА ВЕЛИЧИНА, която ни дава ОБЕКТИВНА ПРЕДСТАВА за реалното състояние на пандемията в страната.

--- С 485 души НАМАЛЯ броят на хоспитализираните в болници.

(през предходните три седмици НАМАЛЯВАНЕТО на броя на хоспитализираните бе с 1667, 1053 и 534 души; за всяка от предните седмици НАРАСТВАНЕТО на хоспитализираните бе съответно общо 244, 131, 519, 1103, 1425);

Така хоспитализираните в болница станаха 4205.

И тук спадът на хоспитализираните заразени продължава.

--- 380 (предните дни съответно 380, 380, 377, 379, 393, 411, 453, 458) са хората в момента в интензивните отделения в неистова битка за живота.

Доколкото максимумът на местата в болниците за заразени от COVID е 7000, а местата в интензивните отделения за такива болни у нас са около 700, то това означава, че в момента имаме към 2800 свободни легла в болниците за заразени от COVID и 320 легла в интензивните отделения за такива болни.

--- Съобщава се все по-рядко и по-рядко за поредни огнища на трайно настаняване на вируса.

● Дифузното разпространение на вируса и възникването на нови гнезда на заразата – това е ЧЕТВЪРТАТА ВЕЛИЧИНА, която ни дава ОБЕКТИВНА ПРЕДСТАВА за реалното състояние на пандемията в страната.

Да видим и първите пет седмици по най-висок брой сумарно нови заразени:

1. 16.11.-22.11.: 23569.

2. 09.11.-15.11.: 23091.

3. 02.11.-08.11.: 21091.

4. 23.11.-29.11.: 20666.

5. 30.11.-06.12.: 18935.

11. 04.01.-10.01.: 5460.

12. 28.12.-03.01.: 5308.

Остана само за пълнота на статистиката да покажа и как са официално съобщените заразени за отделните дни от седмицата (след 25 март, когато започнах да водя статистика):

1. Вторниците: 41101.

2. Срèдите: 37541.

3. Четвъртъците: 35078.

4. Петъците: 34719.

5. Понеделниците: 33143.

6. Съботите: 21949.

7. Неделите: 3918.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАФИЯ

    42 6 Отговор
    Прeмиeр-миниcтърът Бoйкo Б. нaпрaви oткритиeтo, чe прocтoтиятa e и пeчeлившa пoлитикa. Тoй кaзa “Aз cъм прocт и виe cтe прocти, зaтoвa ce рaзбирaмe”. Тaкa и cтaнa: Нe cмe нaрoд, a мършa и нeмaлкo прocтaци пoдкрeпихa Б.Б. Пoлитичecки oтрeпки пoзирaхa кaтo пaтриoти. Кaтo Лукaшeнкo в Бeлaруc, Б.Б. фaлшифицирa вcички избoри, прeчи дa ce глacувa мaшиннo и диcтaнциoннo. Б.Б. нaричa прoявитe нa нaрoднo нeдoвoлcтвo “кaтуни”. В oтвeт нa пoлитичecкaтa прocтaщинa дoйдe худoжecтвeнaтa вулгaрнocт: В eднa aрт инcтaлaция чeхът Дaвид Чeрни изoбрaзи Нидeрлaндия c минaрeтa, Бългaрия кaтo турcкия кeнeф нa Eврoпa, ceгa нидeрлaндcки кaрикaтуриcт нaриcувa тиквa c кacкeт – aлeгoричнo изoбрaжeниe нa бългaрcкия прeмиeр и cлугaтa му глaвeн прoкурoр.

    Прeдричaм, чe в cъcтeзaниeтo пo прocтaщини прeмиeрът Б.Б. щe нaдпрocтaчи вceкигo. Тoй нa дългo и ширoкo oбяcнявa, чe нe мoжe дa cи хoди, пoнeжe бил нeoбхoдим – caмo тoй бил cпeчeлил мeждунaрoднo признaниe и “кoнгрaчулeйшънитe” нa cвeтoвнитe вoдaдaчи и лидeрки, c кoитo e мнoгo гъcт и e нa мaлкo имe, гoвoрят cи нa “ти”. C eднa думa тe ca дупe и гaщи (cъoтвeтнo кюлoти, cлипoвe и пликчeтa c извинeниe). Нo cпoкoйнo мoгa и дa cи cпecтя извинeниeтo, тъй кaтo aнглийcкият идиoм зa “хoрa дупe и гaщи” е “аs thiсk аs thiеvеs”, кoeтo нe звучи мнoгo блaгoприcтoйнo

    Коментиран от #4, #25

  • 2 ТаУмВзе

    42 8 Отговор
    Голата истина е, че във ФАЛИТ по Всичко. Което води до последна национална Катастрофа. Лустрация за герберастията и другите патерици. Забрана да припарват на Избори. Конфискация и Затвор. Ако не, както и ще стане Приключихме.
  • 3 Си ган

    14 37 Отговор
    Слатински, млъкни бе, некр*олог!!! Погледни процените у нас при почти никакви мерки и виж заразата на Запад!!! Бойко балансира отлично между мерки и свободата на българите..

    Коментиран от #9

  • 4 Червен имбецил

    10 32 Отговор

    До коментар #1 от "МАФИЯ":

    Ако баце е фалшифицирал и изборите на Радев, това е най-голямата му грешка спрямо народа на България!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 5 Българин

    36 9 Отговор
    Николайчо, голата истина е, че никой насила не те кара да излизаш навън! Стой си заключен вкъщи и чакай 1234-ия щам на вируса!!! А от голата статистика ясно се вижда, че в нито една държава с локдаун мерките не работят, докато в страните, в които приеха короната за обикновен грип /както и си е/ забравиха за него и отдавна се върнаха към нормалния си начин на живот, разбира се при тях няма такива платени клакьори, които по цял ден да обикалят медии и да всяват страх.

    Коментиран от #6, #8, #14, #27

  • 6 Стоян Александров

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Точно така. Супер коментар. Това е истината. Браво на теб. 100 % вярно. Браво
  • 7 Васил

    11 6 Отговор
    Отпуснат ли се мерките пак ще има затваряне и маски
  • 8 И аз

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Съм убеден, че така наречените мерки нямат никакво отношение към разпространението на вируса. Освен това тези числа, дето си ги пишат са абсолютна измишльотина. Всеки за себе си преценява дали да трепери и да се крие като мишка или да води що-годе нормален живот.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 12 Отговор

    До коментар #3 от "Си ган":

    Колкото и да ми е неприятно-Констатирам бойко борисов е много по добър играч от тези,които са срещу него!Само слаб играч,може да загуби подавляваща позиция,която Получихте наготово,след Чекмеджето!!Вместо да го разпилеете за чекмеджето вие минахте в пасивно изчакване и Борисов,не само се измъкна от ситуацията,но след двуходовката ,която ви направи с Корона та вече има спечелена позиция!!От самолет се вижда,че короната бе ицмислица,за да може влеста да вземе пара от евросъюза и да храни безбройните си бюроклати!Само вие почнахте да плачете,за Смъртност и вирусоносители и Забравихте ,както Горанов ,така и 70милиона...Забравихте чекмеджето!В Шахмата има постулат!Силния Играч си брои ,парите в джоба,а слабия спечелените позиции....Вие ,опонентите на борисов сте слаби играчи,и е хубаво да си знаете мястото!!ПС.Ако искате да сте равностойни си намерете един,като Георги Марков!

    Коментиран от #26

  • 10 Перо

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Червен имбецил":

    Поста на Радев не носи дивиденти,за това тиквата пусна формално “конкурента” Цачева,без да го интересува резултата. Не случайно нарича Радев филира та. Иначе за кметските избори се утрепа от работа и хвърляне на пачки. Президенството не прави процедури за обществени поръчки,приватизации,концесии,заменки,еврофондове и т.н.и ОПГ не проявява интерес.
  • 11 Перо

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Червен имбецил":

    Поста на Радев не носи дивиденти,за това тиквата пусна формално “конкурента” Цачева,без да го интересува резултата. Не случайно нарича Радев “фигуранта”. Иначе за кметските избори се утрепа от работа и хвърляне на пачки. Президенството не прави процедури за обществени поръчки,приватизации,концесии,заменки,еврофондове и т.н.и ОПГ не проявява интерес.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Азззззззззз

    4 4 Отговор
    Махайте мерките и оставете хората на мира. Мерките само разрушиха икономиката и оставиха хиляди без работа. Който го е страх да си ги спазва. Това са 1-2% от хората.

    Коментиран от #15

  • 14 Камен

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Кратко, точно, ясно! Който го е страх от мечки - да не ходи в гората. Да се самоизолира, самокарантинира, ако иска и въжето да си метне, за да не се мъчи. Хората не си правели тестове - ами няма да правят. Писна им от цялата тая пропаганда и демагогия.
  • 15 Борил

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Азззззззззз":

    1-2%, ама реват като озлочестени девици. Някои яко ги тресе психозата
  • 16 Георги Марков! За Унгареца ли става дума

    0 5 Отговор
    Трудно може някой да го приеме на сериозно!!!

    Коментиран от #23

  • 17 МАНГЪРОВ

    5 3 Отговор
    СЛАТИНСКИ, ТИ НЕ БЕШЕ ЛИ ВОЕНЕН ЕКСПЕРТ? СЕГА РАЗБИРАШ И ОТ ВИРУСИ И ОТ СТАТИСТИКА? ОТ СРАМНИВЪШКИ РАЗБИРАШ ЛИ? ЩЕ ТИ ИЗЯСНЯ - УПРАВЛЯВАЩИТЕ СИ УПРАВЛЯВАТ, А ДЕБИЛИТЕ СЕ ЗАРАЗЯВАТ. ИЗЛИЗА ФАТМАКА И КАЗВА "НЯМА ТАКЪВ ВИРУС", ИЗЛИЗА НЯКОЙ ОТ ЩАБА И КАЗВА "ПАЗЕТЕ СЕ" И ВСЕКИ СИ ИЗБИРА НА КОГО ДА ВЯРВА.

    Коментиран от #19, #24

  • 18 ттт

    3 1 Отговор
    По каква причина спада броят на заразените? Какво се промени за месец, месец и половина? Кажете различия иначе ще мислим, че не лъжите в бройките, за да си пише правителството актив!
  • 19 magarew

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "МАНГЪРОВ":

    и боко е пожарникар,но разбира от международни отношения,западни балкани,атомна енергетика и дори от лосиони за пърхот и срамни вушки.
  • 20 Аз40🏴‍☠️

    4 1 Отговор
    На този "ескперт" изобщо да не му се вярва. Голям продажник от кохортата на СДС-мутрите, соросоид.
  • 21 опг гроб

    3 2 Отговор
    Не бих се учудил ако опг ГРОБ изкуствено занижават процентите с цел малко преди изборите да ги завишат, я за да изплашат хората, я за да имат повод за отлагане.
  • 22 Похвално

    4 1 Отговор
    В допълнение към статистиката, нека г-н Слатински да напише и писмо до нато, онова нато, чийто адепт беше г-н Слатински, да не запуска повече вълни на коронавируса SARS COV-2, както и на други бактеорологични оръжия.
    За статистиката, SARS COV-2 тръгна от Ухан в Китай, уж от пазар за прилепи, същият Ухан, в който има лаборатория за биологични оръжия с транснационален капитал. В същото време същият вирус SARS COV-2 тръгна в Европа от Ломбардия в Италия, в близост до военно-въздушната база на нато - Авиано.
    За статистиката, Бил Гейтс в своя презентация за ЗЕЛЕНА планета още през 2015 г. казва, че ако медицинските власти в света прилагат правилно ваксинациите, населението на планетата ще се намали с 10-15%. След "избухналата" пандемия същият заявява, че възвращаемостта на средствата вложени за ваксинации е 20:1.
    За статистиката, беше прогнозирана втора вълна на заразата още през лятото, когато заразата беше почти преборена. На 29 08.2020 г. в мащабно военно-въздушно учение на нато шест стратегически бомбардировача Б-52 облетяха всички кътчета на Европа и Украйна, съпровождани от натовски изтребители на държавите. Втората вълна "избухна" месец по-късно, уж от Испания.
    За статистиката, е "предсказана" трета вълна на заразата, а едни безпилотни натовски самолети "жътвари" вече са разположени в Румъния...
    За статистиката, на 18.10.2019 г. в Ню Йорк беше проведено 4 часово обучение за справяне с бъдеща вирусна зараза...EVENT 201 (виж в гугъл).
  • 23 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Георги Марков! За Унгареца ли става дума":

    Е,ама той се възприема и вече 30 години цоца,цоца,винаги е с властимащите,все се намира някой по нечистоплътен от него и го взема я за телляк,я за четкаджия,я за лайнопръскачка.Досущ като Сашко шопара.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "МАНГЪРОВ":

    Руската мурзилка слатинСКИ се разквича. Образование: Висше образование - механика - Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, Факултет по математика и механика, 1975-1979 г. Доктор по математика (Кандидат на математическите науки), Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, 1982-1986 г., Механика на непрекъснатите среди, дисертация "Някои вискознопластически течения на намагнитващите се среди" Доцент по международна и национална сигурност – 2002 г. Професор по международна и национална сигурност – 2012 г. ..............................................Ама разбира се, че не е МУРЗИЛКА!!!
    Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
  • 25 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "МАФИЯ":

    Ей МАФИЯ я вземи да прочетеш колко избори е организирал ГЕРБ.Всичко ви е като написаното от теб-фалшиво.
  • 26 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За чекмеджето дето го снимаха във ли говориш.Че що Борисов да отговаря за твоето шкафче?
  • 27 чичо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Кои държави са забравили за вируса?
  • 28 БОКО ЛЪЖЕЦА

    2 0 Отговор
    Вeчe уcтaнoвeният прeмиeр Бoйкo Бoриcoв c ocнoвaниe нaпoмни, чe пaртиятa му e ocнoвaнa в крaя нa 2006 г. c пoмoщтa нa Гeрмaния. Видя ce, чe приcъeдинявaнeтo нa Бългaрия към EC нa 1 януaри 2007 г. нямa дa прoмeни фaктa, чe бългaрcкoтo прaвитeлcтвo, вoдeнo oт прeмиeрa Ceргeй Cтaнишeв, кoйтo мeждуврeмeннo бeшe прeдceдaтeл нa ПEC (2011 - б.р.) , пoтъвa в нeвъoбрaзимo блaтo oт кoрупция и прecтъпнocт.

    Eтo зaщo „Зaпaдът“ търceшe aлтeрнaтивa c нaдeждaтa икoнoмичecкият и криминaлeн eлит, глaвнo oт бившитe кoмуниcтичecки тaйни cлужби, дa бъдe пocтaвeн пoд кoнтрoл, пишe бившият зaм.-пocлaник нa Гeрмaния в Coфия (2006-2009) и пocлaник в Cкoпиe (2011-2014) Гудрун Щaйнaкeр в мaтeриaл зa Dеutsсhе Wеllе, прeдcтaвeн oт Aгeнция "Фoкуc" бeз рeдaктoрcкa нaмeca.

    Тoвa, зa cъжaлeниe, нe e уcпялo и дo днec. Вcъщнocт тeзи eлити ca прocтo пoдмлaдeни - cинoвeтe, дъщeритe и прoтeжeтaтa нa първaтa гвaрдия cлeд пaдaнeтo нa кoмунизмa ceгa ca нa влacт. Нo тe прoдължaвaт дa cи пoдeлят рecурcитe нa cтрaнaтa, включитeлнo cубcидиитe oт EC.