Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 14:32 4 984 66

"Такава е природата в България." Не, такава е държавата България.

  • свлачище-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • природа-
  • българия-
  • своге-
  • корупция

Природата ли е виновна за некадърността и корупцията?

"Такава е природата в България." Не, такава е държавата България. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„За съжаление такава е природата в България”, обясни министър-председателят, застанал заедно с джипката край огромната купчина скални късове, сгромолясали се на пътя край Елисейна в Искърското дефиле. След което набързо и на око пресметна колко още милиони ще трябва да се дават за ремонти.

Оцелели като по чудо

Същия ден обаче, не щеш ли, скална маса се стовари върху автомобил в участъка на магистралата между София и Перник. За разлика от пътя през Искърското дефиле, тази магистрала (някогашна „Люлин”, днешна „Струма”) бе завършена в последните десетина години.

„За мен е изключително несериозно това. То просто е една огромна дупка в мрежата и там са се изсипали много камъни. Няма как такъв тип скална маса да се държи с такъв тип мрежа, това е абсурдно”, разказа шофьорът на смачкания автомобил. Истинско чудо е, че той, съпругата му и двете им деца останаха невредими. Навремето нямаха този късмет 20-имата загинали заради лошата настилка на пътя край Своге, нито пък жената, убита от паднало осветително тяло в тунела „Ечемишка” на магистрала „Хемус”.

Поредица бедствия и неблагополучия

Последните два инцидента са само малка част от цяла поредица подобни бедствия и неблагополучия тази зима. Преди това по същия начин скали затвориха за пореден път шосето за Рилския манастир (за щастие пак без пострадали) само 10 дни след като премиерът бе минал оттам лично, за да се похвали със завършването на поредния ремонт за укрепване на свлачището, глътнал милиони. После за пореден път на едни и същи места из страната реките пак излязоха от коритата си и заляха ниви, дворове и къщи.

Участък от пуснатата само преди 5 месеца трета линия на метрото пък беше затворен за неопределено време, след като релсите се разместиха. Казват, че било заради пълноводната Перловска река и покачилите се подпочвени води. На този фон може би не си заслужава, но все пак да споменем и някои „дреболии”: чисто нов тротоар пред Медицинската академия в София потъна; паважът на ремонтирана за трети път улица във Варна пропадна; току-що подменена канализационна тръба пак се спука и фекалии отново започнаха да се изливат във Варненското езеро.

Кой е виновен?

Можем ли да припишем всички тези случки на дъждовете, снеговете, ветровете и други явления, характерни за природата на България?

Тя, природата, навсякъде си е всъщност горе-долу такава (а заради предизвиканите от човека климатични промени става все по-непредсказуема). Да, тук не сме Нидерландия, но във всички планински и полупланински страни релефът е такъв - неудобен за пътно строителство. Да, влагата е от значение, но пък валежите не бяха нещо невиждано - зима като зима. А при нас и като не вали толкова, пак имаме катастрофални проблеми - миналата година Перник остана без вода, тази година за малко същото да стане с Бургас. Тъй че няма как поредицата инциденти да бъдат изцяло причислени към категорията на природните бедствия. Защото от не по-малко значение са някои характерни черти на държавата и на нейното управление.

Природата не е проектирала магистралата за Перник, така че скалите да висят отвесно над нея. Не е избрала и мрежите върху скалите, нито пък отговаря за поддръжката им. Далеч не само природата е виновна, че от години се хвърлят милиони за укрепване на пътя за Рилския манастир. Защото тя не избира кой да е абониран за ремонтите и не решава какво да прави и да не прави той. Не природата е избирала изпълнителя и технологията на изграждане на метрото под Перловската река, чието затваряне е поредното доказателство за старата истина, че накрая евтиното излиза по-скъпо.

Природата не изсича горите, за да тръгнат после свлачищата. Нито „изяжда” парите за почистване на речните корита, които си остават вечно затлачени. Тя не е измислила и утвърдилата се напоследък българска практика „ремонт на ремонта на ремонта”. Нито „усвоява” средства за сметка на качеството, надеждността и сигурността на строителството. Природата не е виновна за повсеместната немарливост и ширещата се корупция.

Автор: Ясен Бояджиев


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский

    8 13 Отговор
    Проваксинирах се днес. Спутник-V.

    Коментиран от #4, #29

  • 2 честен ционист

    42 5 Отговор
    Матриалът е такъв, негоден. Подлежи на ликвидация.

    Коментиран от #55

  • 3 aaaa

    40 2 Отговор
    Aaa Машинисто пак е тук!!?? хахах нема отърване :))
  • 4 Точка Омега

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русский":

    Добро пожаловать в преисподнюю!

    Коментиран от #18

  • 5 дядо курти от село пиперково

    52 3 Отговор
    Тикво скрий се някъде и не се показвай повече..
  • 6 Бойко Борисов

    49 3 Отговор
    Не виновни са Станишев, комунистите и Орешарски, не са от Герб пък и нямат шкафчета и вила в Барселона
  • 7 РАДИО ЕЛТО

    43 2 Отговор
    аБОРИСОВ нагъл двуличен егоист
  • 8 Фактолог

    34 6 Отговор
    Природа комунист!
  • 9 Шебек

    48 2 Отговор
    Тлъстият толуп—премиер не носи маска и разнася вируси,бацили и алкохолни изпарения.

    Коментиран от #43

  • 10 Българка

    56 4 Отговор
    Статията обективно анализира боковата гордост- асфалт и строителство, които са катастрофално некачествени! И как да са качествени като през тях се ограбва българския данъкоплатец, за да се вложат не в качествено строителство, а в огромни парични потоци в чекмеджетата на мафията. У нас мафията си има държава, която се ръководи от мутра от СИК и най-голям национален предател
    Мутри, вън! Да си освободим държават!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Един

    26 3 Отговор
    Навремето на социализма бяха виновни капитализма и четирите годишни времена. Аман от некадърници
  • 13 Война на тролове

    21 0 Отговор
    Статия за Б.Шкафчето от колцентъра на линия сегааааааа
  • 14 Омерзен

    32 2 Отговор
    Боко и цялата му плеяда от калинки в управлението - вън венага и завинаги - да отстраним вируса ГЕРБ от живота си!
  • 15 безпартиен

    27 0 Отговор
    Винаги има оправдание с някого или с нещо!Дали ще е "международното положение",природата,извънземните дори,те са чисти!!!Докато хората не проумеят,че този и такива като него не са на тези постове с привилегии,а за работят за народ и страна,до тогава ще има Борисовци,Костовци,Станишевци,Догановци,Кобургговци!!!
  • 16 ТУЛУПКО ТУЛУПОВ

    12 1 Отговор
    МНОГО СЕ ДЕЛКА ЗА ТЕБ БЕ ....ТОЗИ ,ГОЛЕМ ТИЙ ПРОЦЕНТА
  • 17 Затова

    17 0 Отговор
    Пак предстои да преизберем идола на провалите. И ще го преизберем. По добре природата да е виновна, отколкото Той.
  • 18 Русский

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Точка Омега":

    Почему в преисподнюю?
  • 19 Зер

    34 1 Отговор
    само в България има скали и планини ? Много си е хубава природата ни , но в грабливи безродни ръце е попаднала !
  • 20 ГРОБ завинаги

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост райдър":

    Няма шанс, ПКП мъкне поцинковани кофи.
  • 21 секуритате

    26 2 Отговор
    абе боко няма ли да посети някоя библиотека,или поне читалище,щото ме е страх .че някоя скала или камък ще падне и отнеме това съкровище на българския народ!
  • 22 Кой

    27 2 Отговор
    позволи масова и безмилостна сеч на горите?Как няма да има наводнения,свлачища и срутища...
  • 23 неандертал

    27 2 Отговор
    Ай са па и вие , само Стонишев и Орешарски ли да са му виновни , нека малко така и Природата да участва , иначе взе да става много еднообразно. Всъщност държава ли , за ква държава говорите , то държава нема.
  • 24 уаси Тито

    22 1 Отговор
    Борисов забрави евросъюза,забрави ердоган забрави мустафата,но не забрави яко да души народа си в името на собствената си ,,временна,, свобода,че бай Ставри откога пита за него.Гарсониерите в южното крило свършиха,остана само северното!
  • 25 темелко

    28 1 Отговор
    На Баце всичко и всички са му е виновни, я комунистите,я египтяните,я народа. Сега природата.Само той Божествения е света вода ненапита.
  • 26 късопаметен

    4 20 Отговор
    магистралката от Люлин до Перник и от Перник до Диканя я строи Станишката бе ревалници.Магистралата от Чирпан до Ст.Загора същия убавец с батко и братко.Що се правите на улави бе?
  • 27 отвратен

    25 1 Отговор
    Тикво долна и нахална !! Ти и за животните в зоопарка няма да си полезен ,защото си дърт и много мазен !

    Коментиран от #32

  • 28 Първан

    23 2 Отговор
    Борисов,признай си ,че си некадърник и се махай от властта.Така ще запазиш някакви симпатии в част от хората.Ако не,ще изтечеш в канала напълно забравен.
  • 29 гагарин

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русский":

    Е,как беше?Харашо?

    Коментиран от #31

  • 30 мразя прости

    16 0 Отговор
    бе и ти ще свършиш като куче - сам, като пом............, не си мисли че ще си вечен
  • 31 Русский

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "гагарин":

    Минаха само 5 часа от инжектирането. Засега се чувствам както обикновено.

    Коментиран от #33

  • 32 от зоопарка

    15 0 Отговор

    До коментар #27 от "отвратен":

    Абе лъвовете няма да му се назлъндисват много!
  • 33 гагарин

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Русский":

    Будь здаров!

    Коментиран от #37

  • 34 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    18 0 Отговор
    Е, как веднъж не каза ,, Аз см виновен,,? Толкова нагъл и прост човек, ако се роди, природата ще го прибере, а ние сме се оставили 15 години да ни лъже, краде, манипулира. Да ни се чуди човек на акъла, който има българина.
  • 35 Дуейн Джонсън "Скалата"

    13 0 Отговор
    Хей, БОЙКО,какво решил си тука в този
    трясък и искри ?! Нов път ще се прокара,
    Друже ! Нов път в тези канари !....
  • 36 Потрес

    25 1 Отговор
    Винаги съм гледал с надежда към бъдещето на България и българите. Но вече съм отчаян! Никога от този народ наяма да се постигне благоденствие! Вижте как по малките градчета и села децата се правят на мутри. Момичетата са се превърнали в имитации на мутреси и пачи. Това е бъдешето. Така е понеже децата виждат несправедливостта. Виждат, че с наука не се постига нищо, а с рекет, убийства, побоища и наркоразпространение живеят на черешата. Мозъците на децата са изпържени от повсеместната чалгизация. Цялата държава е един силикон! Брутално е! Няма никога да простя на този простттак от Банкя и на цялата съдебна система, че разбиха надеждите ми за европейска държава! Нека Господ да ги гледа и ако може той да им прости. Аз не!
  • 37 Русский

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "гагарин":

    Спасибо! Благодаря ти!
  • 38 Синдикат на Ало Измамниците

    19 2 Отговор
    Да не би и този път комунистите да са ти виновни бе тиквоч!
  • 39 Анонимен

    2 1 Отговор
    1200 кубика силикон в устата/устните Ето ви промяната.
  • 40 Каменаров

    9 0 Отговор
    Търкалящите се камъни не хващат мъх !
    The Rolling stones.

    Коментиран от #50

  • 41 Уверих се окончателно, че НИЕ,

    17 0 Отговор
    Българите сме най скапания народ в света !
    Това го няма в Танзания и Мианмар ! Кошмар !

    Коментиран от #46

  • 42 Глей ти

    18 0 Отговор
    Тепърва ще гледаме последиците от шкафното инженерство, което е със срок на годност: От ден до пладне.
  • 43 Коко

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Шебек":

    Той не пие самошмърка
  • 44 Бочко :

    11 0 Отговор
    Такава ми е натурата !(пардон природата) !
  • 45 Василева

    2 18 Отговор
    Голямото наводнение в нашия град беше 2005 година.Много населени места по поречието на река Искър бяха наводнени .И тогава ли Борисов беше виновен.

    Коментиран от #51

  • 46 Генно герберско инженерство

    20 0 Отговор

    До коментар #41 от "Уверих се окончателно, че НИЕ,":

    Верно е! За 30 г. се навъди много прост и кофти матрял любител на турски и индийски сериали и на Тулупи - пожарникари от Банкя
  • 47 2525

    20 0 Отговор
    Природата на България си е много хубава, управляващите ни са такива и особено тези сегашните от ГЕРБ, само пиар си правят предизборно.При бай Тошо на всеки 10-20 км. имоше пътен майстор който освен, че се грижеше за пътя, правеше и проверки и съобщаваше за евентуални падания на земна маса. Сега пътното частно, хора съкратени, началниците им с жипките на лов , техника по места нема. Тотално разрушена държава.
  • 48 Към пропастта ни води !

    16 0 Отговор
    Наш Тиквоний ! Пътищата станаха срутища !
    А Софийското метро стана езеро !
  • 49 Поговорчо

    16 0 Отговор
    И най малкото камъче преобръща жипката !
  • 50 мик джагър

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Каменаров":

    Хм,Тоя пък бил наш фен!Ами ние се пенсионирахме,бе!
  • 51 очевидец

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Василева":

    Тогава на бай Петко реката му отвлече 30 кошера и 1 тон мед в карлуково.
  • 52 Глас от небето

    19 0 Отговор
    Такова е цялото управление на ГРОБ,
    Най НЕКАДЪРНОТО правителство в цялата история на България от хан Аспарух до днес !
  • 53 Asar

    11 0 Отговор
    Тъпото и грозно чучело.
  • 54 ПСР

    16 0 Отговор
    "Такава е природата в България",рече и отсече Той.
    Пътувал съм с кола в Швейцария,високопланинска Италия,Австрия.
    Както и в полупустинни щати,като Невада,Ново Мексико,Аризона.
    Каква е тяхната природа?На места-изключително враждебна.Трудно се строи,трудно се подържа.Но....пътища,тунели,мостове-за страх!Та даже и осветление по магистралите,на някои места.
    Хората са го направили.Вложили са пари и са инвестирали в бъдещето,поне за 100 г.,напред.
    Този от фотоса,направи много шкафчета.Не само Неговото,а и на бандата-строители от Неговият кръжец.После,отново същите"строители",получават още шкафчета,за да си поправят недоделките...и така-затворен кръг.Чудничко,като в нецензурирана приказка на Братя Грим.
  • 55 123

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Закона на природата неможещите,незнаешите, неспособните, неискащите- но с много връзки,роднини и приятели на високи длъжности,с купени изпити от университетите, научени че закона е врата в полето което може да заобиколиш и е само за глупаците,се самоунищожават и самоизаждат всекиденвно.Тези които могат и знаят без връзки напускат България по 60 000 на година.Там където е добро място за живеене собственните му жители не го напуската и има много желаещи да дойдат да живееят там, не такъв е слъчая с България ,въпреки отпуснатите милярди долари полощи.Корупцията и беззаконието е институционализирана и се отглежда от най-ранна възраст в децата.
  • 56 123

    7 0 Отговор
    Инжинера проектант напълно съзнателно е избрал този маршрут за изграждане на магистрала, като много ясно знаят какъв им е обхавата на работа и,как трабва да бъде построен безопасен път.Това е при положение че този проектант не си е купувал изпитите в университета и самия университет има качественна програма на обучение? Ако е така би трябвало на такива да им бъде забранено да им бъде забранено да работят като инжинери.Цялата състема в България е корумпирана ,навсякъде -не е Борисов виновен само и за всичко.
  • 57 ЧЕКМЕДЖЕТО

    4 0 Отговор
    ВСИЧКИ ИНТЕЛИГЕНТНИ ЗАД ЮМРУКА НА РАДЕВ ДРУЩЕ ПРОСТИТЕ НАГЛИТЕ И КРАДЛИВИТЕ ОТ ГРОБ
  • 58 ДОБРИ ДЖУРОВ

    2 0 Отговор
    ПА ОБЯСНЯВАШЕ, ЧЕ ТО ВРЕМЕТО БИЛО ТАКОВА :)
  • 59 Терсенето

    2 0 Отговор
    Успокойте се. След наводненията идва невиждана суша, боко обаче е на линия и ще дойде да ви спаси. Колко трябва да си глупав?
  • 60 Терсенето

    1 0 Отговор
    Ролинг Стоунс е непреводимо, но буквално значи прпопадналяци.
  • 61 аз съм Веска

    3 0 Отговор
    САМО СМЕНЯВА ПУЛОВЕРИТЕ - КОГА МУ СЕ ЛЪЖЕ СИ СЛАГА ЖЪЛТ , КОГА ИСКА ДА ИЗГЛЕЖДА ПО - БЛАГОНАДЕЖДЕН / СОЦИАЛИСТ/,СМЕНЯВА ЖЪЛТОТО С ЧЕРВЕНО . НО ДА ВИ КАЖА , КАТО ЗА СТЪРШЕЛ , ПО МУ ЛЕЖИ ЖЪЛТОТО ....
  • 62 ГЕРБПАНДИЗ

    3 0 Отговор
    Aпeлaтивният cпeциaлизирaн cъд пуcнa пoд „дoмaшeн aрecт” бившия шeф нa oтдeл „Нaркoтици” в ГДБOП Цвeтaн Пaнкoв, прeдaдe Нoвa тТВ.

    Тoй бeшe зaдържaн прeз юни в мoмeнт нa пoлучaвaнe нa пoдкуп oт 5000 лeвa.

    Cпoрeд прoкурaтурaтa, вмecтo дa ce бoри c дилъритe нa дрoгa, Пaнкoв e прeдпaзвaл нeлeгaлeн кaнaл.
  • 63 ЦВЪЦВЪ

    0 0 Отговор
    Цвeтaн Цвeтaнoв
    Цвeтaн Цвeтaнoв брoи мaндaтитe нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв
    Знaeм, чe ви бoли, чe зaгубихтe избoритe. Тoвa щe ви държи прeз вcички тeзи 4 гoдини нa ceгaшнoтo упрaвлeниe. Имaмe кaбинeт „Бoриcoв 1“, 2 и 3, мoжe дa имa и 4."
  • 64 Уйке

    3 0 Отговор
    Всички описани бедствия са незначителни в сравнение с катастрофалното бедствие наречено,, Борисов и неговата шайка,,! Това бедствие помете всичко, като честност, морал човешко достойнство и остава след себе си нескопосано строителство и огромни кражби!
  • 65 Чичо от село

    5 0 Отговор
    Класическа снимка! Боко,, строителя,,и зад него наднича с мазна усмивка шушумигата Н. Нанков!
  • 66 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Всички тези "природни бедствия" са следствие неспиращото да се вихри независимо от сезони и климат в България "Бедствие Борисов"!