Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 19:00 4 088 10

Възходът и падението на Аун Сан Су Чжи

  • мианмар-
  • аун сан су чжи

Това, което светът видя, бе преди всичко как една носителка на Нобелова награда за мир и икона на демокрацията дълго време мълчи за съдбата на преследваните рохинги

Възходът и падението на Аун Сан Су Чжи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Носителка на Нобелова награда за мир, символ на борбата за демокрация в Мианмар - това бе Аун Сан Су Чжи. Но заставайки начело на държавата, тя предизвика разочарование и у сънародниците си, и у международната общност.

Тя се завръща доброволно от Великобритания в Мианмар през 1988-а година. Баща ѝ - Аун Сан, се бори за независимостта на страната от британско колониално владичество. Дъщеря му продължава по неговия път - прекарва 15 години под домашен арест, настоява за санкции срещу управляващата военна хунта, обръща погледа на световната общност към диктатурата в Мианмар, печели Нобеловата награда за мир и продължава борбата до оттеглянето на генералите.

Двайсет години по-късно, в речта си при получаването на Нобеловата награда, тя е изпълнена с благодарност: "Нобеловата награда за мир ме върна в света на другите хора, извади ме от изолираната сфера, в която живеех. Тя ми върна усещането за реалност. По-важното е, че Нобеловата награда насочи очите на света към борбата за свобода и демокрация на хората в Мианмар - ние не бяхме забравени."

Сложни задачи в една сложна нация

След като нейната партия - Националната лига за демокрация, спечели абсолютно мнозинство на свободните парламентарни избори през 2015-а година, Аун Сан Су Чжи фактически оглави правителството. Нямаше как да стане президент - конституцията, приета от военната хунта, изключва тази възможност, понеже децата ѝ са британски граждани.

"Не очаквайте да решим всички проблеми на страната ни само за 18 месеца", каза тя. "Бирма е много сложна нация, както всички знаете, и всичко се усложнява още повече от факта, че светът очаква от нас да преодолеем всички трудности в най-кратки срокове в тази съвсем неперфектна демокрация." Аун Сан Су Чжи трябваше да се справи с военните, гарантирали си чрез конституцията една четвърт от местата в парламента и ключови министерски постове.

Двузначно отношение към военните

Когато кървавите брутални репресии от страна на военните срещу мюсюлманското малцинство рохинга прогониха почти един милион души от страната през 2017-а година, ООН отправи предупреждение за геноцид и етническо прочистване. След месеци мълчание Аун Сан Су Чжи каза обаче само това: "Признавам, че можехме да се справим по-добре със ситуацията. Но като мултиетническа държава, наша основна грижа е сигурността и стабилността, ние трябва да бъдем справедливи към всички".

Това, което светът видя, бе преди всичко как една носителка на Нобелова награда за мир и икона на демокрацията дълго време мълчи за съдбата на преследваните рохинги. Която освен това говори за фалшиви новини и дава зелена светлина на армията, дори я защитава пред Международния съд в Хага.

Нейните поддръжници заявиха, че не могат да направят нищо - виновните са военните, ръцете на Аун Сан Су Чжи са вързани. А именно на нея в Мианмар гледат като на гарант за стабилност. Тя спечели с голямо мнозинство изборите миналия ноември, но твърде деликатният ѝ подход спрямо военните не се осмисли - на първи февруари те извършиха преврат в Мианмар, а Аун Сан Су Чжи беше задържана.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човека Коза

    14 2 Отговор
    Вчера я дъвкахме тази тема с някъв тракийски будист, точно тук във ФАКТИ... Нормално било да убиваш деца ако са мюсюлмански (най-общо)... Останах потресен

    Коментиран от #9

  • 2 Патето яки

    13 1 Отговор
    куцо и сакато лауреати, президент с войни също
  • 3 3,14К

    15 5 Отговор
    Защо никой не пише, че лауретката спечели изборите с фалшификации и военните се намесиха по тази причина.
  • 4 Алфред Нобел

    11 1 Отговор
    нобеловата награда е динамит със запален фитил
  • 5 Сандо

    22 1 Отговор
    Тия Нобелисти за мир се оказаха много голяма заплаха за мира.
  • 6 Епидем

    19 1 Отговор
    Тези Нобелови награди са едно цинично порно и лъжа. Примери, всяка годишна награда, особено политическите номинации. Порно!
  • 7 Тулуп Мисирков

    6 3 Отговор
    Така и не разбрах от шизофреничните драсканици за Бирма или за Мианмар иде реч??

    Коментиран от #8

  • 8 РЕАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тулуп Мисирков":

    Питай ПКП Караянчева. Тя е спец по географията.
  • 9 РЕАЛИСТ

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Човека Коза":

    Ама ти наистина ли вярваш на тази пропаганда. Навсякъде , където мюсюлманите искат да откъснат парче територия, като Косово, все са трепани, изнасилвани и врагът убива деца. Истината е , че там рохингите надигнаха глава , нападаха дори полицейски участъци и армията каза в един момент" До тук" После тръгнаха да бягат през граница, но и Нобеловата лауреатка им каза , да не се връщат/ За разлика от нашите турци от възродителния процес/ Будистите не цепят басма на мюсюлманите. Затова в Япония е забранено мюсюлманството със закон и Света си мълчи.
  • 10 Куцо и сакато у нас професори, доценти

    6 1 Отговор
    Докторанти, такава "инфлация" на научни титли НЕЕ имало Никога!!! Физик, учил 2 семестъра и математика, професор, изучавал Поривите на вятъра"прави Алгоритми за КВ 19???пише се математик??? КВ 19 НЕЕ Вятър!! На едни Учени Бойко в ефир им отпусна не колко стотин хиляди лева" Тези Учени пък бяха открили Молекулата??? На какво??? На Водата??? Псевдо учени с титли Накичени!!