Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 11:11 1 894 19

Стотици са арестувани при военния преврат в Мианма

  • мианма-
  • мианмар-
  • пуч-
  • военен преврат-
  • арестувани

Девет от новоназначените министри са свързани с военните

Стотици са арестувани при военния преврат в Мианма - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици хора са арестувани при вчерашния военен преврат в Мианма, съобщи японската агенция Киодо, предаде БНР.

Местни медии информират, че всички членове на управляващата партия Национална лига за демокрация, които са били в столицата Найпидо, били задържани. Мнозина от тях били там за новата сесия парламента, която трябваше да започне в понеделник вечерта. Техните съпруги били поставени под домашен арест.

Водачката на Национална лига за демокрация и фактически премиер Аун Сан Су Чжи беше поставена под домашен арест в столицата, но ѝ разрешили да се разхожда отвреме на време в двора на къщата, съобщил партиен източник.

Сред другите задържани са партийни членове от етнически малцинства и виден филмов режисьор, който преди е бил арестуван от полицията заради критичен коментар във Фейсбук срещу военните. Вчера военните отстраниха от постовете им 24 министри и заместник-министри и назначиха 11 нови. Девет от новоназначените министри са свързани с военните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А в България кога?

    9 2 Отговор
    Ама то докато Каракачан воевода е министър няма да има
  • 2 Реалност

    8 0 Отговор
    Писали сте "Мианма" .........

    Коментиран от #3, #9

  • 3 ТаУмВзе

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалност":

    Толкова си може мисирка та. МианмаР е новото име на Бирма. Иначе Мелмак им говори.
  • 4 Човека Коза

    10 0 Отговор
    Аун Сан Су Чжи, същата с чието мълчаливо съгласие допусна да се извърши геноцид над Рохинджите, военните и милиции стреляха деца от упор в главата и опожаряваха села. Между другото и е присъдена нобелова награда за мир...

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Шекел

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Човека Коза":

    Също като на Обама
  • 6 Хехе

    0 3 Отговор
    Стотици? Слабаци, в Русия са арестувани хиляди...
  • 7 Епа

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Човека Коза":

    Знам че ги е гонила рохинджите но я разбирам напълно исляма е заплаха за човечеството

    Коментиран от #16

  • 8 Да дойдат тук

    3 0 Отговор
    И да направят военен преврат, няма да се противим!
  • 9 Абе

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реалност":

    Тва тука не е сайт бе, нивото е п л а ч е в н о . Но поне цепим басма у коментарете
  • 10 Доказано на практика

    7 0 Отговор
    но съзнателно отричано от неолиберализма.Навсякъде,където военните вземат в ръцете си пълен контрол в държавата, се постига огромна промяна.Положителна примяна.Примери има достатъчно,но ще посоча два,който всички знаят: Първият е при съседите през 60 -те.Наричаха го " нощта на черните полковници".Преди тях,гърците бяха на светлинни години по назад от нас.Въпреки че бяхме Социалистическа държава.Точно в този период,тук емигрираха хиляди гръцки семейства.В отделните комплекси и до сега има " гръцки блокове". След като промениха изцяло илономическия модел,полковниците сами се оттеглиха и дадоха път на цивилната власт.Резултата е видим и днес.Втория пример е Чили! Със соц .модела на С.Алиенде, държавата се срина на дъното.Уж социалисгически модел,но структурно определящи сфери бяха в ръцете на чужди компании.Пиночет прави военен преврат за една нощ.Първо прибра в стадионите цялата престъпност.Дребна,и групировки.Ние тук скачахме,да ги защитим от Хунтата.Не знаехме истината.За десет години от 142 място по социален интегритет, при Пиночет Чили достига Четвърто място в региона по БВП.Растеж- над 2300% за десет години.Но първото което направи,независимо че запада и капитализма негласно подкрепяха преврата ( премахна социалистическа форма на управление) беше че национализира на 100 на% цялата медодобивна промишленост в Чили.Рудници,жп.доставки,комбинати за преработка и добив на мед.Национализира и всички плантации за южни плодове.Само с този ход,Чили се превръща в

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 11 Дал си два примера

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Доказано на практика":

    И то съмнителни. Примерите за противното са доста повече. Погледни само приятелчето ти Ким в СК

    Коментиран от #14

  • 12 Доказано ..продължение

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Доказано на практика":

    Само с този икономически ход,Чили се превръща в световен лидер по добив и експорт на висококачествена мед.Второ място в света по добив и износ на цитрусови плодове и банани.И към момента,обикновените хора в Чили споменават че по добър период от управлението на Пиночет са нямали.

    Коментиран от #13

  • 13 Е хубаво

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "Доказано ..продължение":

    Ама защо сам си слагаш веднага плюсче 😂😂😂
  • 14 Къде е

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дал си два примера":

    Стамбул,къде е Ямбол,бе пич? Къде и кога е имало военен преврат в Северна Корея? Колегата ти посочва съвсем друг разрез на темата.А тя е Военен преврат.Дали е правилно,или не- отделнатема,въпреки че двата примера са абсолютно точни.
  • 15 Тра ла ла

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Доказано на практика":

    Проблема е, че това не е работа на военните. От къде на къде, ще даваш оръжие законно на някой, а той ще злоупотребява с него. Военните, според мен могат да не се подчинят на правителството, но да се възползват от оръжието си неправомерно, е проява на слаб характер и мании за висота. Тия работи, дето ги изброяваш, хората могат да ги направят и в цивилно състояние, защо си решил, че фактор е, че са военни ? Като религиозните, твърдящи, че едва ли не, човек не може да е добър и състрадателен без ,,Бог,,
  • 16 Човека Коза

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Епа":

    Съгласен съм, ама то всяка религия малко или много е заплаха за човечеството. Каквото ще и да е, не разбирам как можеш да гръмнеш 9-10 годишно момиченце в главата, и после да се прибереш при семейството си, че и да си легнеш спокойно да спиш. Пък и Рохинджите не са ИДИЛ, нито пък децата им държат автомати от люлката. Нищо не извинява изстъпленията на които бяха подложени от Мианмарските "будисти"...

    Коментиран от #17, #18

  • 17 ТРАКИЕЦ БУДИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Човека Коза":

    ама Рохинджите хич не са спонсорирани от Саудитска Арабия нали? хаха все лошите Будистите сме ви проблема хахахха
  • 18 ТРАКИЕЦ БУДИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Човека Коза":

    да ти напомня ли че именно любимите ти клети Рохонджи започнаха конфликта и избиха няколко Будисти водачи в БУДИСТКИ МИАНМАР!!!! и ако си очаквал след това да ви галим с перца понеже сте от онеправданата вечно страдаща религия....... ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕШ!!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Човека Коза

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "ТРАКИЕЦ БУДИСТ":

    Първото което е не съм рохинджа, второ не съм мюсюлманин. И си нямам никаква идея дали и кой ги финансира. Просто исках да кажа, че със сигурност не е нормално да убиваш бебета и невинни хора, заради някаква групичка която "уж" нападнала и убила няколко полицаи (това е моята информация защо започва всичко. Ми да намерят виновниците, без значение какъв етнос са и да ги накажат. Все едно тук нашите цигани редовно като убиват по някой българин, да почнем да им палим къщите и да им убиваме децата наред, щото няколко от техните са убийци, тъпо е някак. Никой не може да ме убеди, че да убиваш деца е ок.
    P. S. Аз съм атеист, но ти си вероотстъпник щото почиташ Буда, а не Орфей 😜