Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 19:00 7 232 54

Светльо Витков пред ФАКТИ: Борбата е за активизиране на негласуващите около 50% българи

  • светльо витков-
  • глас народен-
  • парламентарни избори

"Борим се не да влезем самоцелно в парламента, а да излязат оттам БСП, ДПС и ГЕРБ", каза Витков

Светльо Витков пред ФАКТИ: Борбата е за активизиране на негласуващите около 50% българи - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Уважаеми симпатизанти и членове на Глас Народен, 4.04.2021 г. е датата на парламентарните избори. Ще бъда искрен. Глас Народен, самостоятелно, трудно ще успее да мине бариерата от 4%, за да влезе в Парламента. Всъщност, това зависи от гласуващите, а още повече и от негласуващите, които ще дадат своя вот на тези избори. Макар, че нашата борба не е да влезем, а ТЕ да излязат!". Това написа председателят на ПП "Глас народен" Светослав Витков във фейсбук в средата на януари.

Няколко дни по-късно излезе и програмата на партията за парламентарните избори на 4 април. За да говорим за тази програма, за предстоящите избори и възможните коалиции, от ФАКТИ се свързахме със Светослав Витков. Разговора ни четете в следващите редове:

- В последния ни разговор казахте, че ПП "Глас народен" ще участва в парламентарните избори, преди дни излезе и програмата ви - кои са основните точки в нея?

- Още от създаването на "Глас народен" през 2013 година започна разписване на програма. Събираха се експертни групи и по сектори формираха целите. Оттогава досега, на всеки един от седемте национални избора, на които сме участвали, има конкретни програмни политики. Може да ги разгледате на сайта на "Глас народен".

Програмите са ориентир за избирателите, къде се намира дадена партия в политическото пространство. По смисъл са разписани добри намерения, защото само управляващата партия може да изпълни частично програмата си.

Затова и считам, че по-важно е да се върнем към извора на проблема за порочността на 30-годишния модел на управление и да вложим усилия в разрешаването му по безкръвен път. В три основни направления - политическа образованост и активност; възвръщане на национално самочувствие и самосъзнание; отстояване на духовни ценности, български традиции и история, култура, език и религия.

Вярвам, че това са трите стълба, на които може да се изгради така жадуваното гражданско общество. Българско. Това ще обедини нацията ни, а не президент или премиер, или друг месия. Обединение може да бъде осъществено около кауза, а не около човек. Хората са преходни, а каузите - вечни. Каузата, че държавата ни - България, и националността ни е над всеки българин, но не и над всичко.

- А за какво ще се борите - да влезете в парламента, ГЕРБ да излезе от там, за нещо съвсем различно?

- Темата е дълга за разяснение. Ще отговоря кратко: борим се не да влезем самоцелно в парламента, а да излязат оттам БСП, ДПС и ГЕРБ! Ключът за това се крие в активизирането на негласуващите българи. И не само за един път. Упоритост трябва, за да се намали мощта на статуквото и то постепенно да изчезне в забрава.

- Сами ли ще се явите на изборите на 4 април?

- Да. Няма да правим коалиции. Винаги сме били отворени към т.нар. малки партии, които не са патерици на статуквото, към нови хора и организации, желаещи промяна на модела на управление.

- А защо не се "изкушихте" да се явите в коалиция например с "Изправи се.БГ", "Отровното трио", "Има такъв народ"?

- Те са си самодостатъчни като сътворение, смисъл и реализация. Нашата цел не е да сме обслужващ персонал. Нашата стратегическа задача не е самоцелно влизане в парламента с последващите договорки и келепир.

Борбата е за активизиране на негласуващите около 50% българи, защото, повтарям, те са силата, която може да помете партиите на статуквото и порочния модел на управление, наложен от тях.

- При влизане в парламента бихте ли се коалирали с тях?

- Съмнявам се в чистотата на техните стремежи, а и всички ще разберем за това много скоро, след като или ако влязат в парламента. Има много прийоми да се правиш на опозиционер, но на ключови гласувания да подкрепиш управляващите. Това се случва непрекъснато и в Парламента, и в общинските съвети.

Когато влезем в Парламента, ще бъдем достатъчно силни, за да сме реална опозиция на статуквото.

- А с кого бихте се коалирали?

- Веднъж се коалирахме и беше грешка. Стига толкова. Вярвам, че след тези избори ще се появят нови политически субекти и хора, които нямат за цел личностно облагодетелстване, а имат държавническо мислене. Трябват такива хора в българската политика!

- Споменавайки "Има такъв народ" преди дни Трифонов отправи обвинения към Вас за невръщане на субсидии - как ще отговорите на тях?

- Казах, че ще ги върна. Който ме познава, знае, че това е достатъчно. Жалкото в случая е, че "Шоуто на Слави" се заиграха твърде много със субсидиите. Вместо да влязат в политически сблъсък със статуквото, си избират - предполагам според стратезите им, безобидни противници и каузи.

- Какви очаквате да бъдат изборите - очаквате ли манипулации?

- Разбира се. Това ще бъдат най-тежките, ще го кажа така - избори от новата ни история. Ще се налеят милиарди в тях, вместо в помощ за пострадалите от пандемията бизнеси и българи.

- Кой трябва да се погрижи за честността на вота - българските граждани могат ли да го направят по някакъв начин?

- Ще се потретя, не защото няма какво да кажа, а за да се засее в ума на повече българи. Управлението защитава своя статут и само политическата активност и образованост на негласуващите 50% българи, може да обърне палачинката по мирен път.

Платени застъпници, Членове на СИК само от парламентарно представени партии, неподписани протоколи, броене на бюлетините на купчинки между членове на СИК - много са “хватките” на статуквото да гарантира успеха си. Но, вече казах - активиране на негласуващите. Битката ще е тежка и дълга, но това е мирният начин.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    53 13 Отговор
    Вчера каза , че не вземал субсидии , сега щял да ги върне ..??!

    Коментиран от #45

  • 2 rusnak

    66 18 Отговор
    Тоя не го ли е срам бе? По 4 години го няма, само по избори изпълзява.
  • 3 Хахахаха

    39 19 Отговор
    Новият поуитик.....че и акъл дава.
  • 4 бягай бе

    42 17 Отговор
    Само теб чакаме .....Гробарско мекере....
  • 5 Да бе

    22 6 Отговор
    А кога някой политик ще дойде да се запознаем да каже 2-3 изречения как възнамерява да оправя България кога ? Аз за непознати не мога да гласувам , тия съм ги виждал само по телевизията
  • 6 СМЯХ НАРОДЕН

    47 15 Отговор
    Мекере , зет на ментора на Буда Бригадир Аспарухов! Кога ще върнеш надвзетата партийна субсидия с която си купи поръчков Мерцедес след като излъга няколко хиляди и имаше 1% ! А излъганите от тебе карат трошки със заеми !

    Коментиран от #12

  • 7 шумчо

    19 15 Отговор
    Този комунист откъде изпълзя? Жена му от стар комунистически род.

    Коментиран от #35

  • 8 Fate

    6 12 Отговор
    Да гласувам за мен е престъпление
  • 9 КОЙ

    20 6 Отговор
    Те идат ли тези 50% да гласуват дпс приключи.Кой има интерес да е така???
  • 10 Той субсидии не взима само ги

    14 7 Отговор
    ИЗПИВА!!!
  • 11 Хора от Народа

    14 8 Отговор
    Тоя бушон ли изпълзе
  • 12 Шекел

    13 21 Отговор

    До коментар #6 от "СМЯХ НАРОДЕН":

    Докато има балъци ще има и тарикати.Всеки който ходи да гласува е балък

    Коментиран от #18

  • 13 Киряк Стефчо

    12 6 Отговор
    Абе,скакауец,нали знаеш ,че твоят тъст Бригадир Аспарухов е комуняга и в червата?
  • 14 Пловдив

    12 10 Отговор
    Като наближат избори плъховете като този изпълзяват от дупките си.
  • 15 ПОЗНАВАЧ

    16 2 Отговор
    Изборите - машина за кинти при някои партии. Колко е членската им маса на тези?

    Коментиран от #47

  • 16 Лъжец

    16 3 Отговор
    Лъжец! На предните избори обеща да каже как и къде е похарчил субсидията от 1 милион. И до днес чакам да му видя рапорта. Няма да има такъв.
  • 17 Шаран БГ

    8 8 Отговор
    Аз мисля, че ИТН най-малко ги вълнуват взематите субсидии от ПП " Глас народен" Важни са хилядарките на другарките и другарите от т.н. "големи", т.е. по-многобройни политически организации, които нямат намерение да връщат "захапаното" !!
    Г-н С.Витков е направил чудесна предизборна програма, но фактът, че поддържа противоконституционното гласуване за български Парламент от живеещите в чужбина български граждани, веднага ме отказва от всякакво гласуване, за когото и да е !!!
    Не е морално, хора живеещи в други държави при други политически и икономически условия, работещи там за благото и просперитета на други нации, да гласуват за хора в българския Парламент, които в края на краищата ще разполагат с моя живот, здраве и пари, смъкнати от моя гръб чрез данъци, налози, акцизи , глоби, такси и т.н и т.н.
    Проклет да съм , ако гласувам при такива условия, които увековечават хайдутлука в страната !!! И аз като много други просто ще я напусна...... Съжелявам, но Конституцията на РБ се нарушава от всеки един "нов" Парламент. От нея нищо не остана, а мъдреците от ГЕРБ дори се юрнаха да я прафасонират !?!?

    Коментиран от #24

  • 18 ФАКТИ :

    19 4 Отговор

    До коментар #12 от "Шекел":

    Всъщност тези, които не гласуват са балъците ! Простите, но ХИТРИ турци и цигани гласуват масово и вкарват в общинската и държавна власт своите бейове и барони и те успешно обслужват електората си и обръчите от фирми на ДПС. Традиционните партии имат интерес недоволните от управлението да не гласуват, защото техните твърди
    електорати ги избират отново и отново нищо, че реално те не представляват по-голямата част от народа.

    Българино "опичай" си акъла, че инак ще загубиш и земята и държавата си !

    От бележника на Левски : "НАРОДЕ ????".

    Коментиран от #26, #33, #37

  • 19 И. Иванов

    6 1 Отговор
    Съжалявам, Светльо, досега гласувах все за теб, но тоя ПЪТ НЕЩАТА СА МНОГО СЕРИОЗНИ - НА ЖИВОТ И СМЪРТ!
    Глас народен ще получи вота ми на следващите избори, но не сега! Пак казвам - съжалявам, няма да стане.
  • 20 Светльо Ли си

    8 4 Отговор
    Сянка на Слави ли си аз за двамата ще гласувам с една бюлетина защото сте с празни голи глави като моята и в
    нима-
    вавайте с парите че те са за помощ а нашият юнак Бойко ги краде и купува къщи по екзотични места
  • 21 Наглост

    4 3 Отговор
    Идва време за избори и започнаха да се появяват Гладните Лица за Пари, иначе вчера ще разправя, че неговата партия не взимала субсидии, правили обратното, давали от собствения си джоб. ЩО ЗА БЕЗСМИСЛИЕ? СВЕТЛЬО Е БАЯ ТЪПИЧЪК!
  • 22 Уйдурмата

    7 2 Отговор
    Ще върне старите субсидии ,като получи новите,така ли?Ей съсипаха я тая държава еййй,съсипаха я!
  • 23 Виктор браво

    8 0 Отговор
    Всичко знайте е за парата!!!!!
  • 24 ежко

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Шаран БГ":

    Дай да отнемем гражданството тогава на тези дето живеят в чужбина!Може и имуществото!
    То бива профанщина,ама чак толкова!
  • 25 Ю.Кортес

    5 1 Отговор
    От избори на избори,прибира по милион,милион и половина от субсидиите за глас и така я кара вече 20 години.
  • 26 Шекел

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "ФАКТИ :":

    Да гласуваш означава да кажеш че принадлежиш на тая кчина пярдон дъежава.А аз нямам нищо общо с този клзет осве чистата случайност че съм се родил тука
  • 27 тхйт

    3 5 Отговор
    Прав е Светльо! не знам защо се нервите.
  • 28 1234

    5 1 Отговор
    подло мекере
  • 29 Ха ха

    5 1 Отговор
    Бате Светльо, едно ще ти кажа : обречен си на загуба. Може да си плямпаш колкото си щеш, но нищо няма да постигнеш. По-добре продължавай да се занимаваш с музика- там е твоята сила.
  • 30 Гост

    4 0 Отговор
    30 години разни управници затвърждават мнението на народа, че няма смисъл от избори, а сега искате за 2 месеца да ги убедите в обратното. Абсурд! Да бяхте си ковали по-добро реноме пред хората, през тия 30 години.
  • 31 Шуши

    4 0 Отговор
    Откак стана зет на Бриго шансове няма да гласувам за теб
  • 32 ЧИЧО САМ

    3 3 Отговор
    ТОЯ Е КАТО СЪСЕЛ ИЗЛИЗА ОТ ДУПКАТА ДВА ТРИ МЕСЕЦА ПРЕЗИ ИЗБОРИТЕ ВЗЕМА ТАМ 1% И МУ ДАВАТ ЕНИ 300 000 ЛЕВА ЗА ПАРТИЯТА И СЕ ПРИБИРА В ДУПКАТА И ТАКА ПАК НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ДАЛАВЕРКА
  • 33 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "ФАКТИ :":

    Всъщност, дори да гласуват повече българи, има над 100 партии, които разделят българските гласове и те стават на множество части от процента, подхвърлен тук и там. Нарочно е направено така, че дори всички да гласуваме, никоя българска партия да не може да събере толкова много гласове, че да не се допусне ДПС в парламента. А който не го осъзнава това, вече е про3.
  • 34 заката

    2 2 Отговор
    ЗА ПАРАТА Е ИЗЛЕЗНАЛ РАЗБОЙНИКА ДА ПРИБЕРЕ ЕДНИ ПАРИ КАТО ГИ ДАВАТ ДА ГИ ВЗЕМЕ А ТОВА СА ПАРИ ОТ ГЪРБА НА ХОРАТА И ТОЙ СИ ГИ ГУШКА САМ
  • 35 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "шумчо":

    И моята е от стар комунистически род, но аз съм заклет антикомунист. Не е от значение жена му. Делата му гледай.
  • 36 БАБА ТИ

    2 2 Отговор
    ЩЕ ДОЙДЕ И ТВОЯ РЕД ПРЕД БОГА СПОКОЙНО КЪДЕ СИ ВЗЕМАЛ НАРОДНА ПАРА НЯМАДА ТЕ ПРОПУСНЕ ГОСПОД
  • 37 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "ФАКТИ :":

    Другото, което не осъзнават балъците с бюлетините е, че колкото повече хора гласуват, толкова повече субсидии ще нагушат изедниците. А горе други няма. Всичкото е чакал и чака кокал. Храни, умнико, храни. После се вайкай, че пак са те изиграли и търси нов спасител.
  • 38 Родриго Дутерте

    2 3 Отговор
    Изчезвай бе,наркоманизиран убитак!
  • 39 Борисов

    3 0 Отговор
    Забрави да допълни ЩЕ РАБОТИМ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА Те всички искат благото на народа да е в техните усти
  • 40 номад

    1 1 Отговор
    то ако така лесно се връщаше на баце му треа по гуем жип да прекара мебелите они у АЙКО немат толкова шкафове колко баце има
  • 41 мислещ

    0 0 Отговор
    Брей, досега никога не съм гласувал за мутри, комуняги, клоуни и подлоги, сега ще започна ли? Борбата е точно за същия електорат, който е вкарал в парламента и сегашните гореизброени.
  • 42 шок и ужас

    0 1 Отговор
    С парите от партийната субсидия , можеше да се построи болница , можеше да се изучат 10-тина талантливи деца в най-елитните университети , а така просто бяха излети в канала , вероятно и още пари ще бъдат излети в канала , като се замисля колко реки от пари се изливат в канала ме обхваща ужас.
  • 43 505

    0 0 Отговор
    Тооз ПЪК?
  • 44 Ало

    2 1 Отговор
    Това момче каза истината.Негласуващите опредрлят резултата.Жалко , че няма да влезе в парламента.

    Коментиран от #51

  • 45 Пея

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    Агитирай леля си Мими!
  • 46 от някога

    1 2 Отговор
    Кой или кои гласуват за този ! Боже, колко празноглавци има в нашата територия !
  • 47 Vitkov fen

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПОЗНАВАЧ":

    Малко но достатъчно за да ти бъркаме отзад комунистче
  • 48 Българин

    0 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг:
    - А с кого бихте се коалирали?

    - Веднъж се коалирахме и беше грешка. Стига толкова."

    То само това е достатъчно всеки средноинтелигентен да си направи изводите.
  • 49 недоразумение

    0 0 Отговор
    ся тоз смешко и партия ли има

    Коментиран от #52

  • 50 Прост/о/ човек

    0 0 Отговор
    Ако не гласувате гласовете Ви пак се разпределят между партийте. Ако искате някой друг да избира вместо Вас - как ще живеете - Вие и Вашите деца, излезте да разходите кучето и после гледайте телевизия цял ден, ... и псувайте колко всички са криви в държавата. И какво печелите?!?
  • 51 Прост/о/ човек

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ало":

    Още нищо се не знае.

    Но по-важното е друго - да се събуди тоя гражданин заспал летаргичен сън.
  • 52 Прост/о/ човек

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "недоразумение":

    Всеки може да направи партия. Въпросът е дали и с какво помага на държавата и народа си. Или само се реди на опашката за споделената баница.
  • 53 факт

    0 0 Отговор
    тоя излезе голям тарикат!
  • 54 САМО РАЗСЕЙВА

    1 0 Отговор
    ОТКЛОНЯВА НАНИКЪДЕ ПО МЛАДИТЕ