Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 13:00 2 888 17

Нашествието на земляните

  • марс-
  • космически апарати-
  • сонда

Ще се търсят следи от живот и ще бъде изследвана околната среда

Нашествието на земляните - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случващото се през тези февруарски дни ще влезе в хрониките за усвояването на Марс. Скоро около съседната планета ще закръжи международна флотилия, съставена от апарати на ОАЕ, Китай и САЩ. Те бяха изстреляни от Земята между 20 и 30 юли 2020 год. Сгъстеният график на стартовете се обяснява с краткия промеждутък от време, в който условията за пътуване към червения съсед са оптимални и позволяват използването на по-малко гориво.

По принцип минималното разстояние между планетите невинаги е водещ фактор при избора на траектория за полета. Например, при планирането на бъдещите пътешествия до Марс и обратно ще се взима предвид и положението на Венера заради необходимостта да се направи гравитационна маневра около нея. Но засега еспедициите са еднопосочни и те се изпълняват в момента, когато нашите два свята са максимално сближени, т.е. намират се в противостояние (опозиция).

При изчисляването на орбитите на космическите апарати се отчитат множество фактори, но тях сега ще ги подминем, защото иначе рискуваме да се залутаме в дебрите на небесната механика, а не такъв е замисълът на настоящия текст.

До целта първа ще стигне междупланетната станция на Емиратите «Ал Амал» («Надежда»). Тя беше изстреляна на 20 юли 2020 с японска ракета – носител H – 2A. Сондата с размер на лека кола ще навлезе в околомарсианска орбита на 9 февруари. През следващите две години тя ще отчита измененията на климата в различни географски области и ще събира информация за метеорологични събития като пясъчни бури и др.

На 11 февруари се очаква пристигането на «Въпроси към небето» (така се превежда названието на китайската мисия «Тянвен – 1». То е взето от едноименната поема на Цюй Юан). Петтонният орбитален апарат ще проучва марсианската равнина Утопия, където се предполага, че има масивни отлагания на воден лед. Очаква се в този район на 23 април да се спусне модул с марсоход.

Ще се търсят следи от живот и ще бъде изследвана околната среда. Намерението на учените е да съставят топографски карти с информация за състава на почвата, йоносферата, ледените участъци и др.

За 21 февруари е планирано кацането на американския марсоход «Настойчивост» («Perseverance»). Той трябва да изследва кратера Езеро. Смята се, че това място представлява делта на древна река. Забележителното е, че всъдеходът ще си има за компаньон хеликоптера – разузнавач «Изобретателност» („Ingenuity“). Летателният апарат тежи 1,8 kg. и се захранва от слънчеви батерии, на него не са монтирани научни прибори, има само камери.

В деветата по ред мисия на НАСА на червената планета ще се решават задачи, свързани с подготовката на полета на хора: оценяване на
животопригодността, изследване на образци от камъни и почва, провеждане на опити за извличане на кислород от марсианската атмосфера.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    15 4 Отговор
    Ще търсят следи от прародителите ни - унищожители на светове.

    Коментиран от #6

  • 2 хах

    10 6 Отговор
    Какъв хеликоптер бе? Налягането е толкова ниско че освен фин прах друго не може да се дигне.

    Коментиран от #3, #7, #8, #11

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "хах":

    Е как какъв хеликоптер! Това все пак е Холивуд‼
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 петър

    7 2 Отговор
    Хеликоптера е антигравитационен. Нова разработка на Тръмп и Бай Дън.
  • 6 Бизнесмен

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "00000014":

    Дано не намерят нищо,
    че ще унищожат земята ,
    много по- бързо, от планираното?
    Моля се, да няма злато и чекмеджета,
    зарити в пясъка,
    че отиде бюджета на България ,
    чрез офшорките на Премиера Бойко Борисов,
    за покупки на акций във фирмите на
    някой , като" Ружа уан койна" ,
    или Илон Мъск???
    Ако вече, не са ги "смукнали" от офшорките?
  • 7 БетерРадев

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "хах":

    Същият зелен чорап вместо мозък. Хем от нищо не разбира, хем и въпроси задава. Тъптатъп. БетерРР.

    Коментиран от #12

  • 8 НямакъщавБарцел

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "хах":

    Подобни апарати достигат 30км височина на Земята. Там налягането е още по ниско. Значи могат да летят и на Марс.
  • 9 Hoho Boho

    4 2 Отговор
    Хеликоптер? Глупости!
  • 10 Hoho Boho

    7 0 Отговор
    От Гугъл:
    Хеликоптер кацна на Еверест!
    25.05.2005 г. — Предишният рекорд беше кацане на височина 7666 м...
    --
    Максималната височина на полет на хеликоптер, записана като абсолютен рекорд, е 12442 м...
  • 11 Хоху

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "хах":

    Гений сте.. Предполагам от малък
  • 12 БАЙ Х@Й ‼

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "БетерРадев":

    Специално за РАЗБИРАЧА ::::: Атмосферата на Марс е изключително рядка: повърхностното ѝ налягане е едва 750 Pa (0,75%, тоест 133 пъти по-малко от атмосферното налягане на Земята, измерено на морското равнище‼

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БАЙ Х@Й ‼

    4 1 Отговор
    Нежното минусче показва, че не знаеш и няма кой да ти обясни връзката между плътност на атмосферата, атмосферно налягане и подемна сила ‼ Чудно защо ли хеликоптерите не могат да стигнат до станцията на космонавтите!

    Коментиран от #15

  • 15 00000014

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Не се мъчи -- понятията термодинамика, хидродинамика, теория на крилото са понятни колкото Марианската падина за 80 % от консуматорското поколение.
  • 16 NASA

    3 2 Отговор
    Препоръчва се на на самонадеяните тъптатъпи зелени чорапи внимателно да следят мисията на Марс от 18.02.2021. Да си вземат и шльокавица за да преживеят полета на хеликоптера "Находчивост" летящ над марсохода "Постоянство". Вие сте типичен пример за Ефектът на Дънинг-Крюгер или как глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави.
  • 17 Некой си

    3 0 Отговор
    Сега ще намерят прадедите на македонците които са заселили земята след унищожението на Марс от други нации и само македонската е останала за да оплоди земята.Браво макета добре че не изчезнахте,щото нямаше да ни има.