ТЕМА: Избори 2021
ФАКТИ.БГ

Росен Йорданов: След изборите няма да има усмихнати политици

Политиците говорят за проблеми, а не за решения

Публикувана: 12 Февруари, 2021 13:00
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4169
Росен Йорданов: След изборите няма да има усмихнати политици
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 30 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фрагментацията на българското общество е най-големият ни проблем не от последните 30 години, а още от създаването на модерната българска държава през 1878 г. Коалициите с анти-говорене не могат да градят перспектива. Проблемите само се маркират, но няма ясен план за решението им. Истинската реформа на консервативни системи като образование, здравеопазване, правосъдие не могат да бъдат дело само на една партия, а изискват консенсус, но той е трудно осъществим поради липсата на култура на диалога. Това заяви в интервю за БГНЕС психологът Росен Йорданов.

Пандемия и политика

Пандемията от коронавирус, за съжаление, не промени към добро хората и обществените отношения, респективно не промени към добро и българските политици. Тази криза не бе използвана достатъчно разумно за трансформиране на политическото представителство в лидерство, което да репрезентира пред избирателите комуникативност, поведение и качества, с които да спечели тяхното доверие, да привлекат тяхното внимание към нови идеи, отношения и бъдеще. Експертите, за радост не повечето, също не издържаха на предизвикателството, защото техните спорове, поради лични, политически или други меркантилни причини, олицетвориха по най-грозен начин колко себични и малодушни могат да бъдат действията на хората дори, когато залогът е човешкия живот. Тази тъжна констатация е валидна и за немалка част от обществото ни, защото в тревогите и страховете си, хората се отдадоха на бесовете си и така и не откриха верните и най-важното продуктивни начини да управляват управляващите.
Краткото метафорично обобщение за предизборната ситуация гласи, че „На сергията на битпазара са изложени стари и добре познати износени стоки, а клиентите са много объркани, изнервени и не особено щедри и платежоспособни“, заяви Йорданов.
Той е категоричен, че пандемията се е отразила на родния избирател. За разлика от много коментатори, които обичайно и често лицемерно приемат априори, че българският избирател е мъдър, интелигентен, знае какво върши и винаги прави правилния избор, Йорданов се съмнява сериозно в това съждение.
„Изборът е правилен, ако след това нямаме точно обратните реакции. Българският избирател, не можем да отречем, е от най-мрънкащите избиратели, които винаги са недоволни в крайна сметка от избора си, добави психологът.
Според него пандемията е извадила на преден план, индивидуалните патологии на всеки един от нас. „Твърде дълго време социалната изолация ни лишава от храната, която поддържа общността здрава и в добра психична кондиция. Това води до много сериозни отклонения, които виждаме представени в различните пространства – интернет, медийно и др. Като започнем от конспирацията и стигнем до крайната изолация и всякакви форми на дезадаптивно поведение на хората“, отбеляза Росен Йорданов.
За него това най-силно се проявява в изключително враждебната и преекспонирана реакция срещу ваксините.

„Ще ви дам един пример, защо избирателят ни е пострадал психически. В България никога не и имало сериозно антиваксарско движение, огромното мнозинство от хората са приемали безропотно повечето ваксини, с които сме имунизирани. В момента сме свидетели на ситуация, в която наблюдаваме екстремно напрежение, огромна несигурност, един почти анихилистичен страх и недоверие към институции и авторитети, които доскоро бяха безспорни – дори международни. Подобни емоции владеят и хората, които наричаме политически елит. Същите динамика и състояния наблюдаваме в политическата среда като започнем от парламента и стигнем до президента, минавайки през правителството“, заяви психологът.
За него най-голямото разочарование е, че не сме използвали кризата, за да станем по-единни и уверени в способностите си като общество, защото имахме добри предпоставки в началото на пандемията.
„Най-разочароващото е, че след като в началото имаше навременна реакция на властите, доста висока степен на съгласуваност и солидарност, не използвахме кризата, за да споим връзките си като общество. Вместо това, обществото постепенно се фрагментира по различни антагонистични вектори. Не без активното участие и на представители на политическото лидерство и научните „авторитети“, които сякаш решиха, че това е удобния момент да „ловят риба в мътна вода“. Всъщност, това е психологически и социално може би от най-големите проблеми на България не за последните 30, а за последните 140 години, откакто сме възстановили държавата – фрагментацията на нашето общество. Разделителните линии в интерпретациите на реалността, които перфидно са манипулирани на ценностно ниво, от наши и чужди фактори, ни е пречело през годините да получим онази необходима обществена синергия, която да повиши общото национално самочувствие, че ние сме стойностни, способни и успешни. Хората у нас, през различните епохи и периоди, та до днес продължават да не си дават сметка, че маниера на тоталното отрицание от типа „Мутри вън“ и всякакви други абсурдни варианти, на които сме се нагледали през, годините психологически е „депресивен кръговрат“, който трупа тежък негатив в националното малоценностно чувство на всеки българин, индивидуално. За мен, в лично качество, е срамно, че в 2021 г., в европейска България, се явяват политически субекти с подобни имена – това е наистина жестоко унижение за интелектуалното ниво на българският избирател. Но дори да пренебрегнем имената, нито един от новите и „обновените“ политически субекти не предлагат нито модерен и адекватен тип лидерство, нито нови нрави и маниери – жалко“, каза Росен Йорданов.

Сюрреалистични коалиции

В момента се създават ситуативни и нетрайни съюзи, подчинени предимно на астенични (отрицателни) емоции, като несигурността, враждебността, страха и други, чиито основен политически знаменател са слоганите „да премахнем статуквото“. Какво трябва да ни говори това за психологичните нагласи, мотивите и емоционалната интелигентност на политическата партитура, която е изложила „сергията“ пред т.н. „мъдър избирател“?
„Виждали ли сте, освен може би в някоя екзотична държава, коалиция да се казва „Изправи се! Мутри вън!“. На мен това ми звучи изключително абсурдно. Нещата са опрели не до разум, а до нагона. Нагонът на омразата, нагонът на ожесточението. Къде са платформите? Кой ви говори за ценности и идеи? Около какви представи се обединяват хората и какво бъдеще искат за децата си? Не виждам такова нещо“.
Естествена функция на това е, че у нас продължава да има дефицит на култура на диалога, приема се за нормално да се държиш в парламента сякаш си на мегдана, да използваш нецензуриран и обиден език и да смяташ, че това ще се забрави.

„Нещата в България продължават да са много лични и по тази причина липсва границата на безсрамието в комуникациите. Ето и пресен пример: Нямам съмнение, че Валери Симеонов и Веселин Марешки са намерили много сходни неща в своите платформи, както каза лидерът на НФСБ в едно сутрешно предаване. Но как да повярва избирателя, когато диалога е персонифициран, официално от трибуната на Народното събрание. Така на преден план у хората изпъква представата техните отношения, а не за техните идеи и действия. Политиката, в психологически смисъл е преди всичко майсторството на управление на отношенията – между партийни субекти и между партии и избиратели.
В тази коалиция НФСБ-ВОЛЯ смятам, че двамата лидери на двете партии доста се разминават, въпреки привидните прилики за „зрителите“. Те може би имат някаква регионална близост, защото и двамата са представители, свързани с двата най-емблематични наши морски градове. Но в контекста на казаното до сега, тази коалиция изглежда така, сякаш единият лидер е капитан на търговски кораб, а другият на пиратски! Не, че не познаваме случаи в историята, когато дори Британският кралски флот е превил временни съюзи с пирати, но едно е сигурно всичко това е било конюнктурно! Ако направим бегла съпоставка, Валери Симеонов, колкото и да е хулен, в повечето случаи е действал директно, последователно и консервативно. Обратното е при Марешки, чиито политически действия напомнят повече за гъвкавост, прагматизъм и дори лукавство на моменти. Тези психологични различия със сигурност ще създават проблеми в отношенията им в бъдеще “, заяви Росен Йорданов.

Политиците говорят за проблеми, а не за решения

Големият проблем на партиите и коалициите с анти-говоренето е, че те нямат хоризонт, подчерта психологът.
Повечето от „новите“ политически формации идват със заявката и са създадени сякаш не да направят нещо ново, смислено и полезно (не приемам политическите декларации, копнежи и техните предизборни деривати за смислен план), а да съборят нещо. Те не просто нямат ясна и прагматична програма, те не знаят какво да направят в дългосрочен план. Някой биха репликирали – ето предлага се съдебна реформа! Но в същността си това са констатации на проблеми, а не планове. Всъщност повечето от „новите“ политици говорят за проблеми, а не за решения. План означава да знаеш каква ще бъде първата, втората стъпка и т.н., за да решиш нещо. Проблемите, които са се натрупали в здравеопазване, съдебна система не могат да бъдат решени от едно правителство. За това казвам, че фрагментацията на българското общество е изключително тъжен факт. Огромната част от проблемите, от които страдат хората не са проблеми, които могат да бъдат решени от една партия или дори коалиция. Тези бих ги нарекъл „генетични“ проблеми, които могат да бъдат решени единствено и само, когато се осъзнато се търси съгласие между експерти, институции и политически сили, които дори и антагонисти, да разбират и да работят за постигането на реална и базирана на смислен анализ промяна. Не е възможно да се намери разумно и добро решение, ако не се подходи така“, заяви Йорданов.

Случва се точно обратното.
„Да свалим тирана! Главният прокурор, Борисов. Нищо че протестът отново е срещу Делян Пеевски, както беше през 2013 г. В случая Гешев и Борисов бяха и са припознати от различни групи от обществото, като неговите „фронтмени“. Възможно ли е да се реши съдебната реформа с персонални смени? Това не може да бъде план и трайно решение по никакъв начин. Работил съм в областта на сигурността и мога да кажа, че в повечето случаи дебатите за съдебната реформа са доста непрофесионални. Христо Иванов прави някои добри опити, има добри находки, има по-конкретни предложения, цели се по-професионално и делово и в същото време видяхме в предаване на БНТ как неговият съратник от “Да, България” Ивайло Мирчев се нахвърля буквално с бутонките срещу хора, които един ден могат да се окажат в парламента и биха могли да съдействат за провеждането на тези реформи, за които са необходими мнозинства. Това се говори предизборно, защото заблудата е , че си „по-истински и автентичен“, ако громиш управляващите, а всъщност отблъскваш потенциални съюзници. Необяснимо е за мен, как за толкова много години не се научиха, че консервативни системи като образование, здравеопазване, съдебна система и други не могат да бъдат променени от днес за утре. Това досега е ставало само, когато дойдат на власт болшевиките. А всъщност българската съдебна система беше родена с генетични дефекти, още когато беше приета конституцията през 1991 г. Тогава законотворците приеха по презумпция, че старите съдии, прокурори, следователи са морално, психологически и идеологически „святи“ за света, в който ще живеят техните деца и внуци. Че могат да бъдат гарант на демокрацията. И сбъркаха тежко! Сбъркаха, най-вече защото законодателно те се фокусираха предимно върху професионални критерии, но не поставиха ясни изисквания към моралния, ценностния, идеологическия и психологичен профил на тези хора“, коментира Росен Йорданов.

След 4 април няма да има усмихнати политици

Според психолога най-големият шок след изборите на 4 април ще бъде, че за пръв път няма да има доволни и щастливи политици.
„Обикновено след изборите една огромна част от партиите застават пред журналистите и започват да обясняват как едва ли не са ги спечелили, което е доста дразнещо за аудиторията. Този път разочарованията ще бъдат трудно прикрити. Нито ще стане толкова различно, нито пък ще бъде същото. Смятам, че във всички ще надделее онзи страх, че ще останем дълго време в изборна, респективно несигурна ситуация. Да не забравяме, че предстоят и президентски избори. Няма да има много усмихнати лица“, подчерта Йорданов. /БГНЕС

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 30 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Амии
1 Отговор
Трябва да има - всички ме гледат тъй,като аз съм с белезници арестант!

Оценка:
-3 +17

2
Този коментар е премахнат от модератор.
историята учи
3 Отговор
след 30г цъвтеж на тарикати,идва време на плачещи сурогати!

Оценка:
-2 +46

Ппц
4 Отговор
Си прав,ама от тоя сайт не излизаш ли бе мен? Голямо писане голямо нещо няма публикация която да не сити изкоментирал

Оценка:
-4 +10

5
Този коментар е премахнат от модератор.
Българка
6 Отговор
Статията за интервюто на Росен нЙорданов е с много термини и чуждици, но това не я прави по-стойностна. И не съм съгласна, че опозицията не предлага решения. От две години има внесени, но не придвижени за разглеждане закони отр ДБ- и то гарантиращи честността на изборите в частта за видеонаблюдение, дистанционно гласуване. ОПГ гласуват само собствените си лобиски и противоконституционни закони!
А че ще имаме фрагментирано НС , се очаква! Както и чести парламентарни избори! Мафията се е окопала във всички институции и разполага със силови бухалки и милиарди наши пари! Но трябва да си освободим държавата

Коментиран от #17


Оценка:
-8 +44

7
Този коментар е премахнат от модератор.
пройчо
8 Отговор
Дрънкало !...Да си го ползва Цветан Цървула за личен психолог,..ама и на двамата им трябва ветеринар ...

Оценка:
-6 +23

9
Този коментар е премахнат от модератор.
qwerty
10 Отговор
Управлението от джипката, игнорирането на протеста, конституционната авантюра, неявяването на парламентарен контрол и т.н., и т.н. не бяха ли подигравка с интелекта на избирателя? “Мутри вън” си е точно на място, при подобно демонстративно поведение.

Оценка:
-9 +29

философ
11 Отговор
Нямаше да има МУТРИ ВЪН, ако найстина не ни управляваха нагли Мутри начело с онази крадливата от Банкя. Тези мутри не разбира от дума, срещу тях трябва да се действа мутренски.

Оценка:
-11 +29

дреме ми
12 Отговор

До коментар #2 от "РАДИО ЕЛТО":


Цървули!

Коментиран от #14


Оценка:
-5 +6

13
Този коментар е премахнат от модератор.
МАЯ
14 Отговор

До коментар #12 от "дреме ми":


а от теб и галоши не саа

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +7

ТОДОР СТОЯНОВ
15 Отговор
END OF THE DAYS...SOON...!!!
ДА ГИ РАЗПЛАЧЕМ, КАКТО ТЕ НИ РАЗПЛАКВАХА, ДА ХВЪРЛИМ В ЗАТВОРИТЕ И ДА ГИ ПОКАЗВАМЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ, ЕЙ ТАКА ЗА РАЗКОШ И ДА ЗНАЯТ КАК ЩЕ СВЪРШАТ АКО КРАДАТ И ЛЪЖАТ!

Оценка:
-2 +25

16
Този коментар е премахнат от модератор.
ТОДОР СТОЯНОВ
17 Отговор

До коментар #6 от "Българка":


СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ, НО ЗАЩО НЕ ПРИНУДИМ МАФИЯТА ДА ЗАРАБОТИ ЗА НАРОДА!!!КВО ТОЛКОВА ШЕ ИМ СТАНЕ, ОТ МИЛИАРДЕРИ ШЕ СТАНАТ МИЛИОНЕРИ, ПАК ЩЕ ИМАТ ЗА ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ, АМА НАМА ДА ГИ КЮТЕЧИМ МНОГО ;-)))

Коментиран от #18


Оценка:
-2 +11

ГРАД КОЗЛОДУЙ
18 Отговор

До коментар #17 от "ТОДОР СТОЯНОВ":


мутра кръв повръща пари не връща а у нас мафията си има ДЭРЖАВА

Оценка:
-3 +17

ГРАД КОЗЛОДУЙ
19 Отговор
БОРИСОВ ГЕШЕВ ПЕЕВСКИ ДОГАН са престъпници

Коментиран от #22


Оценка:
-3 +23

мисирколог
20 Отговор
Модераторката се наака от яд и почна сама да се рейтва. Спокойно скъпа, не се гневи, ще ти излязат бръчки!

Оценка:
-3 +6

Стършел
21 Отговор
Задава ли си някой въпроса, КОЙ има полза от разделени избиратели? КОЙ има полза от ниска избирателна активност? Колко от уж българските партии са под чуждо влияние? КОЙ има полза от неуки (меко казано политици) и послушковци? Е, там ще намерите отговорите!

Оценка:
-0 +15

Стършел
22 Отговор

До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


То да са само те, с мед да ги намажем!

Оценка:
-2 +2

Българина
23 Отговор
Публикувано във факти.бг: Политиците говорят за проблеми, а не за решения...............
................................................
Ако заговорят за решения, ПРОСТО ЩЕ ЗАГУБЯТ ИЗБОРИТЕ.
При избори СЕ ЛЪЖЕ...ЯКО СЕ ЛЪЖЕ.

Оценка:
-0 +13

До заблудените българка
24 Отговор
Нямате понятие от нищо.ристьо иванов предлагал....разсъдък трябва,не папагалски приказки.как ще стане на практика гласуване по пощата или електронно дистанционно.вие ще знаете ли кой е получил пликовете и кой ги е пуснал,а електронното е същата работа.вие с престоя ли сте най умните от целия свят.правосъдната му реформа изиска квалифицирано мнозинство или велико народно събрание,но иначе вашата секта се мисли за каймака на нацията,просто сте едни нагли лъжци и простаци.с 4 процента ще оправите държавата.фалшиви нахалнииици

Оценка:
-1 +6

Наблюдател
25 Отговор
Много е прав!!! "Политиците говорят за проблеми, а не за решения"
Къде са им Програмите в частност това дето говорят как да се случи, какви са им отговорностите....
Всички знаем належдащи се Реформи в
Образованието, Администрацията, Съд, Прокуратура, МВР и всички Силови структури, НПК....
Да сте видяли случайно конкретни програми за съответните Реформи от много иначе приказващите мераклии за Народни представители?!

Коментиран от #30


Оценка:
-7 +9

не е така
26 Отговор
В началото е прав в разсъжденията си, но после, като много други, се опитва да хвърли вината за реакцията към коронавирусната ИСТИРИЯ и ваксинирането в самите граждани. Истината е, че ако управляващите управляваха вместо да крадат, щяхме да имаме повече доверие в действията им. Както и медиите, ако не предизвикваха истерия и натрапване, нямаше да има толкова негативно настроени срещу ваксинирането. А ваксинирането е поредното нещо, което КРАДЯЩИТЕ в Министерски Съвет извършват некадърно.

Оценка:
-2 +11

27
Този коментар е премахнат от модератор.
БОРИСОВ...ОБЩАТА
28 Отговор
Ощи от сега знам че няма да съм хепи след президентските избори. Но се чудя дали сам да стана за смях, или Румен Радев да ме направи сандър.

Оценка:
-2 +9

ГРАД КОЗЛОДУЙ
29 Отговор
герб са мутри

Оценка:
-2 +17

ГЕРБав 'АЙДУК
30 Отговор

До коментар #25 от "Наблюдател":


К'во ти пука за програмите, които никой не изпълнява, бе френд?! Обещавам и лъжа както и колкото си искам, накрая НЕ ИЗПЪЛНЯВАМ, като казвам, ЧЕ ВСИЧКО Е ЗА ДОБРОТО на ТЕРИТОРИЯТА, Ииииии....ТОЧКА.

Оценка:
-2 +12

3333
31 Отговор
Докато не премахнат субсидиите аз няма да гласувам.

Оценка:
-3 +4

българка
32 Отговор
Много хитър номер - прилага се, когато искаш някой да ти кажа "ДА" за нещо, с което по принцип не е съгласен. Задаваш въпроси, на които няма как опонентът ти да не отговори положително и вмъкваш невинно важния въпрос. Има голяма вероятност да получиш отговор "ДА" и на него.
Така и в горния "анализ" - изтъкват се факти и обяснения, с които се съгласяваш, защото са верни до голяма степен, но постепенно повествованието те води към заключението: "Безсмислено е да гласувам!".
Ще се появяват много такива "анализатори" - и трябва много да внимаваме, защото както бяхме заклеймени като "прости" може наистина да излезе вярно, а ще бъде жалко за всички!

Оценка:
-1 +8

Гост
33 Отговор
И ти ли копелдаче пееш песен приспивна да се обединим, след изборите няма да е толкова различно, "Мутри вън" било изключително абсурдно !

Оценка:
-0 +6

ПЕНКО
34 Отговор
АВТОСНИМКА ПУНТИРАЩА " МИСЛИТЕЛЯ " --НАГЛОСТ !!!!!!!!!!!

Оценка:
-2 +1

аз съм Веска
35 Отговор
Не си прав . ЩЕ СЕ УСМИХВА , И ЩЕ СЕ СМЕЕ С ГЛАС ББ .
В МОМЕНТА ВСИЧКО ВЪРВИ КЪМ НОРМАЛНИ ИЗБОРИ .
НО НЕЩО ЩЕ СЕ ПРЕПОДРЕДИ ,ЗА ДА СТАНЕ ТОВА, КОЕТО ПИША ОТ ДОСТА ВРЕМЕ .
ПИША ГО С ЯСНОТО СЪОБРАЖЕНИЕ , ЧЕ АКО НЕ ДАМ ПОЯСНЕНИЕ , ОКУЛТНАТА ЖИВОПИС , МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ДА ЧУПИ ТРЪБАТА ...

Оценка:
-0 +1

Patton
36 Отговор
Велик психолог е тоз чиляк. От целуване на задници , съвсем е загубил вкуса си !

Оценка:
-1 +3

филип ейджи
37 Отговор
сащ решават!

Оценка:
-2 +0

Тоя
38 Отговор
Тоя е гербаджийски боклук

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Патриарх Кирил
Патриархът на Русия Кирил за отношенията с България
По съветско време българските другари бяха най-лошите оратори"

Още бисери
ТОП 5