Last news in Fakti

8 Март, 2021 14:04 2 448 24

Eкспертно правителство няма да оправи България. Помним какво се случи последния път

  • експертно правителство-
  • правителство-
  • избори-
  • партии-
  • кабинет-
  • министри-
  • реформи

Добре помним какво се случи последния път, когато ни пробутаха експертен кабинет

Eкспертно правителство няма да оправи България. Помним какво се случи последния път - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как изглежда миксът "програмно правителство", който с нова сила се издига в класацията на предизборните пророчества? Голяма партия, която излъчва едни експерти, които да са в сговор с други, посочени от ДПС - и никоя от политическите сили не поема отговорност за каквото и да било експертно дело. Но това не е единственият проблем. Последният път, когато политиците ни пробутаха "програмен кабинет", той си отиде скоропостижно - след избора на Делян Пеевски, тогава депутат от ДПС, за шеф на ДАНС, и контролирания взрив на четвъртата в България банка, отворил дупка от над 4 милиарда лева.

"Програмното" правителство е илюзия, също като фокуса с левитацията - тялото се вдига във въздуха, а всъщност лежи на опорен прът. Така е и с "експертния кабинет" - виждаме хора с професионален опит и неясен интегритет, но не и кой ги повдига. Поне не веднага. През май 2013 например не беше ясно от чия квота влиза Данаил Папазов като транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски - тази на ДПС или от "личната квота на Делян Пеевски", както писа "Капитал". Пет години по-късно, след сделката за ТЕЦ "Варна", при която дружество на Папазов купи централата, за да я предаде после в ръцете на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, вече е ясно. Нека видим какво точно не му е наред на програмното управление.

Първи проблем: подменя вота на избирателите

Какъвто и да е вотът на избирателите на 4 април, парламентарно представените политически сили не могат да си измият ръцете с програмен кабинет. България, както и целият останал свят, се борят да овладеят пандемията - и да изградят постковид икономика. Българската система на здравеопазване показва сериозни дефекти по време на кризата от коронавирус и се нуждае от радикални реформи. Предстои одобрение и изпълнение на Национален план за възстановяване, както и проекти по Зелената сделка на ЕС - най-амбициозният към момента план в света за преход към неутрална по отношение на климата икономика на цял един континент. В най-бедната страна членка на Общността този план ще засегне и поне пет области, където се добиват въглища и се произвежда енергия от въглища. Все още са необходими действия в посока на реална диверсификация, за да се прекрати зависимостта от руски газ, нефт и свежо ядрено гориво.

Наред с това България, която вече е в Механизма на обменните курсове (ERM II), известен като "чакалнята за еврозоната", си е поставила за цел да замени лева с евро след три години - от 1 януари 2024 година. Това са предизвикателства, които изискват управляващи с компетентни екипи и интегритет, за да е ясно кои партии носят политическата отговорност за провалите (и лавровите венци за успехите). "Програмното правителство" не е нищо друго освен маскарад за безотговорност. Коя партия от подкрепящите кабинета "Орешарски" БСП и ДПС пое отговорност за срива на КТБ? Така се бяха стаили БСП, ДПС, а с тях и СДС, когато контрабандата на горива и нарушенията на югоембаргото бяха практика при "програмния" кабинет на проф. Любен Беров...

Втори проблем: не извършва никакви реформи

Реформите винаги болят и точно затова е необходима политическа сила, която да обоснове необходимостта от осъществяването им, да ги извърши и да поеме отговорността за последствията. Така правителството на ОДС, ръководено от Иван Костов, извърши приватизацията и плати цената за допуснати грешки. Само че процесът на раздържавяване не търпеше повече отлагане. Реализирането му беше изискване, поставено и от МВФ, а много държавни предприятия - като "Кремиковци" и БГА "Балкан" например, бяха докарани до ликвидация заради източване и лош мениджмънт. Програмен кабинет не може да извърши каквито и да било реформи, независимо в какво уверяват различни клакьори. За тях се изисква воля и гарантирана политическа подкрепа. Нима някой вярва, че програмно правителство може да извърши съдебна реформа, която да установи върховенство на правото? Впрочем, поради зависимости и порочни обвързаности такава не е по силите и на системните партии.

Трети проблем: изпълнява поръчки, не програма

В програмното правителство много от назначените са натоварени с конкретни поръчки, не с програми. През 2013 година арх. Калин Тихолов още не беше почнал да строи лятната обител на Ахмед Доган в Росенец, но беше предложен за министър на инвестиционното проектиране и оттеглен заради скандала "Дюнигейт" (В края на 2012 и началото на 2013 се оказа, че частна фирма изгребва с машини пясъчни дюни в Несебър за строителство на жилищни сгради. Законът за устройство на черноморското крайбрежие забранява строителство върху пясъчни дюни.) Година по-късно в "Биволъ", а после и в други медии Калин Тихолов вече беше известен като "архитектът на ДПС". Разбира се, конкретни поръчения се свеждат и на правителство с ясен мандат. "Няма връзка с девойката"/"Ще има в 12 я видях и получи ценни указания" - това са част от eсемесите, разменени между бившия вече хазартен бос, днес обвиняем и беглец Васил Божков, и Vladi Goranov. Но ГЕРБ и Борисов понесоха щети, когато кореспонденцията стана известна, а бившият вече министър на финансите няма да се върне като лице в политиката. А в един т.нар. експертен кабинет на съгласието всеки министър ще е програмиран да изпълнява поръчките на тези, които са го чипирали като техен човек. Това му е и програмното.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети Пеевска

    19 2 Отговор
    Най-големия "експерт" е в ДПС хихи
  • 2 Сатъра на Хана

    9 3 Отговор
    Ако е Правителство от Сатъри като мен ............
    ....................... всичко ще оправим ........... .......... Сатъра - Крематориума на ВМА - Тор за рози
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    21 3 Отговор
    България има нужда не от ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО, а от ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ЕКСПЕРТИ ‼

    Коментиран от #5

  • 4 Емил

    9 16 Отговор
    Много добра статия! Браво!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Fate

    16 2 Отговор
    Тези "експерти " кой ги избира и назначава - отново мафията
  • 7 През тези тридесет години пробвахме...

    11 4 Отговор
    Всички варианти на управление,без само един:Начина по който почна Румъния,Турция,Гърция,Сърбия...От самото начало!Пълен рестарт..Всичко което в момента е на власт е доказано некадърно,некадърни са и всички назад за тридесет години...Всичко некадърно по затворите,а те новите политици ще бъдат вече кадърни,ЗАЩОТО???
  • 8 Plam

    6 4 Отговор
    По-големи глупости не бях чел!
  • 9 Последния Софиянец

    7 4 Отговор
    Готви се ,,експертен кабинет,, на ГРОБ и ДПС.
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Явно или не си ходил в казарма или си ходил я с кофа до склада за компресия, я за клиренс!
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    То и демокрацията която ни хвалят днес няма нищо общо с ДЕМОСА !
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    "Не е важно дали котката е черна или бяла, а да лови мишки!" ‼ Няма как да стигнеш където трябва , като не знаеш накъде вървиш! ‼
  • 13 fen

    10 3 Отговор
    Е щом Дойче веле го казва, едва ли е така!
  • 14 Комунист

    6 12 Отговор
    Помним ,какво стана при служебно правителство. Хеле пък ако зеления чорап го съставя.

    Коментиран от #17

  • 15 Кси

    11 2 Отговор
    Експертна безотговорност, както и служебно, още помня на Любен Беров правителството, в такива мътни води някои са се приготвили риба да ловят
  • 16 Не подвеждай те хората !?

    12 2 Отговор
    31 години само мародери 31 години МАРОДЕРИТЕ СА УПРАВЛЯВА ЛИ . И ПРОДЪЛЖАВАТ ...ОБРЪЩАШ И АКО ТИЯ ЗА 31 ГОД . Не са райрани с пълна конфискация даже и на правнуци СБОГОМ . МАЙКО БЪЛГАРИЯ .
  • 17 Знаеш ли тролче

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Комунист":

    Откога няма зелени чорапи в армията

    Коментиран от #19

  • 18 Subaru STI

    7 6 Отговор
    Служебното правителство ще направи ревизия на борисовото управление и ще видим кой крив, кой прав. Ще видим как се пълнят шкафове с евро, как осемте джуджета са покровителствани от седемте гешефчета. Така е при демокрацията - всеки отговаря за действията си и влиза в затвора щом е крал.

    Коментиран от #22

  • 19 Стършел

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Знаеш ли тролче":

    Те са в душите и сърцата им! Човека казва истината.
  • 20 ГЕРБЕРАСТ

    3 6 Отговор
    Гласувайте за ИТН на Слави Трифонов с номер 29,за да се оправи държавата!
  • 21 ТРЕНД

    0 1 Отговор
    Ама нито една партия не обещава нещо по-добро от ГЕРБ. В указания от премиера период между 2012 и 2018 г., в който заради „видим напредък“ все повече българи се връщат от чужбина, всъщност заради външната миграция населението е намаляло с общо 93 700 души. Но коя партия предлага, веднага една трета от доходите които са в Германия и в края на мандата 60%, после 40% от БВП на зает да е минималната заплата, и след още един мандат и 90% от доходите в Германия. Ако не се предложи и направи това, трябва да се КРЕЩИ всички да се изнасят, че пенсии няма да има, всеки да поработи поне 5-10 години в социална западна държава. .... Саниране на цялата държава, удвояване на здравната вноска или приватизация - ликвидация на НЗОК. И 15 болници безплатни за пенсионерите, безработните и държавните служители, с пари от акцизите.
  • 22 Всички

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Subaru STI":

    служебни правителства извършват най - мръсната работа и поръчки, които другите не биха направили. Свършват това, което им е поръчано и изчезват. Не носят отговорност, а после за награда ги назначават на тихи, спокойни и добре платени службички и така изчезват от погледа на измамения народ, наричан електорат.
  • 23 Матей

    2 0 Отговор
    България експресно се нуждае от ново правителство,на националното спасение.И ДВ да не ни будалка с невнятни витиеватости,че нямало да доведе до нещо добро,а какво ще ни донесе добро,безконечно управление на герб ли,во век и веков и амин!?Аааа,не,ти трябва вече да се пръж-дос-ват,те са самото зло в чист и натурален вид.
  • 24 Христов

    2 1 Отговор
    Да, да, само провалените политици от „Демократична България“ ще я оправят буквално!