Last news in Fakti

26 Март, 2021 11:51 2 982 8

Олга Босева: Сякаш целият ни живот се отлага...

  • олга босева-
  • сребрина гаджева-
  • избори-
  • италия

Българите в Италия ще могат да пътуват без санкции до най-близката избирателна секция за вота на 4 април, каза членът на една от избирателните ни секции в Рим

Олга Босева: Сякаш целият ни живот се отлага... - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите в Италия, които нямат избирателна секция там, където живеят, ще могат да пътуват до най-близкото място, където има такава, за да гласуват, без да бъдат санкционирани от италианските власти. Това реши италианското правителство.

С Олга Босева, сценограф и куратор на изкуство, която е член на една от изборните ни секции в Рим, разговаря Сребрина Гаджева.

- От много години живеете в Италия, с какво тези избори ще бъдат по-различни от предишни години?

- Всичко е по-различно от една година за целия свят. Италия беше една от най-засегнатите държави от COVID и тук мерките продължават да са сериозни. Това, разбира се ще се отрази и на изборите на 4 април, които ще трябва да се проведат, съобразно приетите от правителството на Италия ограничителни мерки за цялата страна.

- Как ще се отрази на избирателната активност това, че се намираме в извънредна ситуация и това, че изборите съвпадат с Великден в Италия?

- Ще се отрази в две посоки според мен. От една страна придвижването между отделните региони е затруднено. Разбира се можем да се придвижваме със съответния документ, който посочва причината, поради която отиваме до съответното населено място.

Фактор може да бъде Великден и евентуалното нарушаване на семейния празник, ако член на семейството е от български произход. Но разбира се, това са индивидуални решения и условия, които не можем да предвидим.

- От кои области на Италия ще гласуват при вас в посолството ни в Рим?

- Ще гласуват от всички области на Италия, но това, което е важно да се каже тук е, че италианското правителство взе решение да предостави възможност на българи, които нямат избирателна секция, да пътуват до най-близката такава, за да гласуват, без да бъдат санкционирани от властите при евентуална проверка.

- Какви са в момента ограниченията при вас и кога ще бъдат отменени евентуално?

- Вечерният час все още е 22 часа, ходим на работа, но много от офисите са преминали на т.н.смарт уоркинг и работят от домовете си. Магазините работят за неща от първа необходимост - хранителни магазини и аптеки. Училищата и детските градини са затворени. Музеите и галериите са затворени вече месеци. Частния бизнес просто е изчезнал, не работят нито галерии, нито ателиета, нито театрите. Не можете да си представите, колко много артисти са в труден период. Сякаш целият ни живот се отлага...само че, не знаем за кога точно...


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Откраднаха една година от живота ни, искат и още.Ама хората не живеят колкото орлите.Излезте на площада да си върнем живота!

    Коментиран от #7

  • 2 местен

    4 2 Отговор
    Който от "много години" живее в Италия, не трябва да избира за тези, които живеят в България.
  • 3 Fakt

    5 0 Отговор
    Целият ви живот се забранява, а не се отлага. Докато продължавате да си цвилите щастливо от домовете.
  • 4 пешо

    4 1 Отговор
    моите уважения към всички, които са навън и все още държат на територията. нека и да имат възможност да гласуват, щом е тоя зор. но не считам, че е редно - не е коректно някой, през девет баира, на десети, да ми определя кой да ме управлява, как да живея и пр. а да плаща данъците си на десетия баир.
    соррри!

    Коментиран от #5

  • 5 Хихата

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    Ами по-добре те, отколкото мангьовците от Факултето, Столипиново, Максуда и прочие гета. Първите поне не могат да ги купят (далече са и струват скъпо)!
  • 6 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ / АСПАРУХОВИ / НИКОЙ НЕ ВИ Е ИЗПРАЩАЛ В ИТАЛИЯ !!! НИЕ СМЕ ТУК- ИМА Я БЪЛГАРИЯ , НО НАШАТА -НЕ ВАШАТА БИВША --- НО ВИНАГИ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ !!!!!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Един от робите

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За някой с "чекмедже" важи поговорката!

    -"Ден година храни "?

    За други, без такова!

    -"Аста ла виста, бейби"?
  • 8 ял дървото

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПЕНКО":

    Тя да не би, да е отишла в Италия от" хубавото" заплащане ,
    или от "Справедливата съдебна система",
    или от от "честните " ни Депутати ?
    Или от радост, колко краде Бойко Борисов и Хунтата?
    Глад и мизерия,
    не признават ,нито национализъм , нито лиги?
    В чужбина се ходи от зор и безпаричие?
    Или държавна поръчка от Парламента за образование в чужбина ,
    което е само за богопомазани?
    Такива като "Велчевите далаверисти"?
    Радвай се, че Българите в Чужбина , съществуват ,
    та има и за такива, като теб ,некадърници ,
    с мъгливо познание, какво всъщност е чужбина?
    Ясно ли ти е, че България сега е най-негостоприемната страна ,
    за чужденци в света ?
    На какво може да се дължи ,
    тази" награда за Българския народ"?