Last news in Fakti

12 Април, 2021 14:16 2 027 12

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Ще се възстановим, когато поставим вируса под контрол

  • румен гълъбинов-
  • бюджет-
  • икономика-
  • бизнес

Администрацията в държавния сектор се нуждае от редукция в бройката и разходите, категоричен е икономистът

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Ще се възстановим, когато поставим вируса под контрол - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

-На прага сме на опит за съставяне на ново правителство. Какви икономически стъпки трябва да предприеме то в краткосрочен план, ако бъде сформирано?

-Най-напред е наложително да се продължи и завърши масовата ваксинационна кампания, защото ваксините биха осигурили предпазване на икономиката ни от следващи локдауни. Осван това е нужно умело управление на бюджета, защото ни очакват две години на нарастващи дефицити и дългове. Необходимо е да се предвидят повече стимули за увеличаване на производството на компаниите, които работят в страната и изнасят за чужбина.

Ваксинационната кампания, съгласувана със здравни политики и държавна финансова подкрепа се очаква да вдигнат икономиката ни тази година. Възстановяването би било ефективно, ако ваксините се доставят бързо, повишавайки доверието и намалявайки несигурността. Забавянето с внедряването на ваксинацията, трудностите при контролирането на огнищата на нови вируси и неуспеха да се научат уроци от миналата година биха отслабили перспективите ни.

Възстановяването ще бъде силно, само ако сме поставили вируса под контрол.

-Има данни за увеличаване на дефицита за първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на миналата година. Какво вещаят тези данни?

-Лесно е да се взима дълг, без да се правят реформи. Да имаш дълг те прави зависим, а да имаш дефицит те кара да търсиш нов дълг. От началото на годината държавният ни бюджет е на дефицит. Добре би било обаче, инвестициите в икономиката ни да се увеличават значително и икономическия ни растеж да не е само благодарение на еврофондовете. Натрупаният буфер във фискалния резерв не трябва да служи, за да се покрият увеличените държавни разходи. Така може да се продължи с нарастване на дефицитите и добавянето на нови дългове.

-Предстои България да получи европейско финансиране. Как трябва да се подходи за ефективното им усвояване?

-Очаква се реализиране на проекти по финансиране от спасителния план на ЕС, но за тази цел ни трябват план и структурни промени. По следващата бюджетна финансова рамка на ЕС за Бългapия ще бъдaт нacoчeни средства зa изпълнeниe нa peфopми и пyблични инвecтиции зa иĸoнoмичecĸo възcтaнoвявaнe, вĸл. в cвeтлинaтa нa зeлeния пpexoд и дигитaлизaциятa. Администрацията в държавния сектор се нуждае от редукция в бройката и разходите.

Интервю на Сребрина Гаджева


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    6 0 Отговор
    В Русия вече изпитват ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ КОВИД под името "МИР"?
    Защо никой не е съобщил, че "СПУТНИКV" предизвиква тромбози?
  • 2 Бай Ставри

    10 0 Отговор
    Като поставим Тиквун под моя контрол вируса ще изчезне.Няма да може да обикаля с джипката по селата и да сее Ковид.
  • 3 Майна

    13 0 Отговор
    ДОРИ МАНГЪРОВ КАЗА, ЧЕ ...ваксините,,, т.е. те са генни терапии, които се поставят са в трета изпитатена фаза и , че йи трябвало , всички да се проаледяват за страничните реакции...ДАНО ВИ Е СТАНАЛО ЯСНО, ЧЕ СТЕ ДОБРОВОЛЦИ , БЕЗПЛАТНИ, КОЙТО ДАВАТЕ ИНФОРМИРАНОТО СИ СЪГЛАСИЕ...КЪСМЕТ!
  • 4 Майна

    10 0 Отговор
    Мангъров подчерта , че е незаконно прокарването на ,,ваксинационни,, паспорти при положение, че ,,ваксините,, са в изпитателна фаза....
  • 5 м ам ка м у

    8 0 Отговор
    кажете и публикувайте какво съдържат ваксините!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Майна

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "м ам ка м у":

    Ако знаеш истината ще кажеш: ,,Глупости...Това е някаква фантастика...,, ..За съжаление така звучи на нормалния човек...

    Коментиран от #7

  • 7 за съжаление

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    по скоро така звучи за маргиналните овцехора!

    Коментиран от #8

  • 8 Майна

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "за съжаление":

    сайта на „Националната Библиотека по Медицина“ в САЩ, Pfizer-BoNTech са обявили още от 30 април 2020 год., в раздела на клиничните изпитания (идентификационен номер NCT04368728), че вече не набират „доброволци“, но статуса на експеримента е активен.

    Коментиран от #11

  • 9 Българка

    7 0 Отговор
    В период на криза трябва драстично намаляване на разходите. Да се закрият спец.съда, спец прокуратурата, КНКОМПИ, да се направят 40-50% съкращения на калинките в администрацията. На малка България не са й нужни толкова на брой министерства. Хрантутник до хрантутника, бухалка до бухалката. В МВР пенсионерите да си ходят. Прочистване от агенти на ДС, лустрация
  • 10 Майна

    9 0 Отговор
    Вече не набират доброволци, защото ПРАВИТЕЛСТВАТА издевателстват над народите си и ги осигуряват репресивно! Локдауни и ,,паспорти,, докато не ни ,,ваксинират,,...за да станат , които оцелеят..РОБОТИ
  • 11 за съжаление

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    като поумрат още хора,но не от вируса,а от "ваксините",ще им дойде акъла на всички!дано не е само твърде късно!
  • 12 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    Е КАК ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИМ.
    ДНЕС ЧУХ ЕДИН САМОЛЕТ . ЛЕТИ НИСКО КАТО ЗА МЕЛИОРАТИВНА ОБРАБОТКА , СКРИТ ЗАД ОБЛАЦИТЕ .
    НАПОСЛЕДЪК ТАКА СЕ СЛУЧВА .
    ЩОМ ИМА НИСКА ВИДИМОСТ ,СЕ ЧУВА БРЪМЧЕНЕ НА САМОЛЕТ .
    СЪВЕТВАМ ХОРАТА ДА НОСЯТ НАДЕЖДНИ МАСКИ И НА ОТКРИТО .
    А ЕВРОПЕЙСКОТО ФИНАНСИРАНЕ ТАКА НИ СРИНА , ЧЕ ПО- ЛОША УСЛУГА , САМО НИЕ МОЖЕМ ДА СИ НАПРАВИМ .