Last news in Fakti

17 Януари, 2013 08:01 14 695 38

За попа на един фолк или защо новите пионерчета са чалгари

  • чалга-
  • ес-
  • пари-
  • пайнер
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нови работни места в поп-фолк индустрията ще се разкрият през следващите месеци и това ще допринесе за развиването на българската икономика. Ще има по-качествен поп-фолк, ще се реализира качествен медиен и музикален продукт не са само за родния ефир, но ще има и износ – за международните пазари.

Това резюме щеше да звучи абсурдно, ако не е истина

Брюксел дава по европейска програма „Конкурентноспособност” близо 2 млн. лв. на най-голямата продуцентска и медийна компания за поп-фолк. Новите работни места и приносът към икономиката не са измислица, а аргументи, с които е спечелен проектът през 2011 г.

Тези пари трябва да бъдат усвоени за периода юли 2012 г. – април 2013 г. С тях популярната медия, която денонощно излъчва хитовете „Как ти стои”, „Мръсно и полека”, „Не барай”, ще повишава качеството на предлагания продукт и ще привлече още нови зрители.

Вълна от възмущение тресе социалните мрежи

Малко от разтревожите обаче подозират, че поп-фолкът отдавна изнася звезди в Брюксел. Там звездите на планетарния калейдоскоп вече са отъпкали поклонническа пътека на турбо-фолка. „Музикални празници в Брюксел”, за „горещо балканско парти в старата столица на Европейския съюз” – информират анонсите на фолк-турнетата.

Евро-фолк проектът е логично продължение на търпимостта към тази култура, която се превърна в норма за българското общество. Една годишнина на поп-фолка, озвучена от хитове и полуголи тела, беше отбелязана с голяма сцена пред храм-паметник „Александър Невски” през 2010 г. Тогава разрешение за концерта беше дадено от Столична община. Светият синод пък се сети да реагира едва след него. Въпреки това някои високоморални митрополити заклеймиха концерта на Мадона защото „певица отправя въздействащи послания, противоречащи на християнския морал”. А за поп-фолка засега висшите отци нямат мнение.

Свидетели сме на двоен морал, който легитимира пошлостта

и посредствеността в причудливи форми. Чалгата е продукт за износ и той все повече ще се произвежда в България. Чалгата се изучава в училище, звучи в мобилните телефони на подрастващите, излъчва се денонощно по телевизията. Бързо се забрави училищният концерт на подрастващи във Видин, които имаха цяла хореография под стенанията на Азис.

Чалга е, когато вътрешен министър изкачи по анцуг Околчица в Деня на Ботев. Чалга е, когато митрополит облепи християнски храм с тапети. Чалга е, когато министър-председател посреща на крака Лепа Брена и Цеца Величкович, става вдъхновение на фолк-рими и участва в награждаването на чалга-гърли. Чалга е, когато културният министър обявява публично, че покойната оперна прима Гена Димитрова ще пее в Москва в дните на българската култура. Преди време имахме и един зам.-министър на културата, който е автор на хита „Аз съм волна пеперуда”.

Животът ми е поп-фолк”, ще обобщят от Ъпсурт

Тогава защо да се възмущаваме на това, че един чалга проект е спечелил проект по европейски фонд. Една подробност – собственикът на поп-фолк медиата е неуспял кандидат за депутат на ГЕРБ. Това обаче не му пречи да бъде гост на държавната трапеза и да печели от европейските благини.

А и на фона на информацията, че някои български медии ще получат от ГЕРБ в изборната година 14 млн. лв., за да рекламират европейските програми, възмущението от чалга-проекта е справедливо, но и хабене на гражданска енергия.

Когато управляващата партия ГЕРБ влезе в учебниците по история за 11 клас с описанието, че са “важен елемент в развитието на партийно-политическата структура”, историците и представителите на българската интелигенция се снишиха удобно в своите кресла. Днес имат нов повод да проявят отговорност.

Положението накрая ще се окаже “куче влачи, рейс…”

Илия Вълков, журналист

https://valkov.wordpress.com/


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    1 2 Отговор
    Явно според съюза не сме деградирали достатъчно, та взимат мерки!
  • 2 Чалга

    1 4 Отговор
    Незнам какво се възмущава цяла България. Без значение дали е Пайнер всяка една организация, която е създадена с икономическа цел има право да привлече външни капитали за своето развитие. Аз лично не харесвам чалга, но разбирам от финанси и това че хората се възмущават на това събирие говори за тях, че са неграмотници и плоско-мислещи хора!!!!!
  • 3 ареве

    1 4 Отговор
    Аве хората са кандидатствали, одобрени са и това е!
    Другите като не са се сетили, кой им е крив!

    Коментиран от #15

  • 4 Аз

    1 4 Отговор
    Не мога да разбера защо това е толкова дискутирана тема..........успял човека, написал проект, взел пари, а всички останали като са си сложили ръцете в г..за и ги мързи да направят нещо другите им виновни. Аз също не слушам чалга, но това са си 2 млн в държавата.
  • 5 Bobi_M

    1 4 Отговор
    Защо направо не излязат с позиция: Легализация на проституцията и кастинг за нови "певици"!!! /силикона е от нас - инж. "Пайнера"/

    Ужас хора. Вече абсолютно съм вгорчен от всичко, което се случва в България. А това беше най-голямата тъпотия, която може да се измисли - да популюризират страната с чалга, "чаршафи", силикон и "Булка-чийз" ... :/ Това ли България, питам аз?!?

    Искам да се махна. Вече нямам сили и стремеж да се боря, защото нормалните хора с будна съвест, мисъл и цели в живота, оставаме нечути или биваме смачкани от политически интереси и от системата, като цяло. Всички сме обречени на мизирея в тази страна и ще затъваме все повече. А животът е само един в крайна сметка. Въпросът е: Смел ли си да предприемеш следващата стъпка?
  • 6 @*@&&*#@!^&#*!%#%!

    1 1 Отговор
    Много закъсняхте, хващайте пътя докато е време.
    Скоро белия свят ще затвори границите и тогава ще ви питам - аджаба на приказки големи на дела ...
  • 7 руснака

    0 1 Отговор
    това за учебниците вярно ли е? наистина ли пише за герб в учебници по история???
  • 8 ХХХ

    3 1 Отговор
    Статията е много хубава, много вярна и поражда неприязъм и много, много тъга у мен. :( Все по-успешно нацията ни загива! Водещи са само интересите на хората с влас, жадуващи единствено за пари, още пари и прост народ, който да бъде манипулиран и заблуждавам по максимално лесен начин.
  • 9 оптимис

    1 1 Отговор
    Господи колко злобни и прости хорица има.Аз лично не слушам чалга,нито децата ми,но не обиждам чалга гилдията защото е личен избор кой каква музика да слуша,и как да се облича.Това че едни кандидатстват по проекти,а други бивши партийни другари спят не ви дава право да сипете обиди .Защо не се казва нищо за КОМИЦИТЕ И ТЕ ЛИ СА С ПОЛИТИЧЕСКИ ВРЪЗКИ АААААА.
  • 10 ФЕН

    1 4 Отговор
    Абе, хора. Не мога да разбера българската максима - не еважно на мен да ми е добре, но е важно на Вуте да му е зле.
    Какво толкова имате против "Пайнер" - Хората са виделяи възможност да спечелят повече пари и са се възползвали. Не е проблема в това че те са се възползвали. Ами всички други , които не са се сетили или ги е домързяло да си мръднат малкото сиви клетки които имат ги е яд. Защо по дяволите няма спечелени проекти по същата линия от театри, кинотворци и продуценти, фоклорни ансамбли или пък някой класически оркестър. Защото никой от тях не си е мръднал пръста да напиш проект и да кандидатсва. Ако беше кандидатсвал някой от другите, може би нямаше да спечели митьо Пайнера. Защото щеше да има конкуренция. Така че не евиновен този който яде баницата а този който му я дава - вслучая са всички останали които са имали възможност да участват в конкурса но не са. Затова стига сте ревали като магарета - а мислете как да участвата в следващия програмен период. За мен Митьо Пайнера е един от големите бизнасмени - имам предвид че знае как да прави пари. Да и аз не харесвам чалга - но много хора я харесват. А парите повярвайте - нито миришат нито могат да пеят - чалга или рап или каквото и да е.
  • 11 оптимис

    1 1 Отговор

    Всъщност чалгата е световно популярна.Просто се разделя на няколко вида.Американската чалга е превзела пазара.Само дето никой не й вика чалга,а "поп музика".Какво е според вас оная Рихана?Чалга ама от най-скапаните.По-добре да слушам бат Васко.Жъстин Бобър?Чалга.Ники Минаж -чалга.Бийонси.Чалга.Всеквите му там куку-руку издухали бой банди - невероятна чалга.Вкопан г.знам стайл - копие на неврокопска копаница - абсолютна хипер мега чалга.Дали света не е затънал в пумиярска музика?Нашата чалга пак най-лоша.А хамериканската е супер.Ма недей казва на никой...................................................................
    ТОЧНО ГО Е НАПИСАЛ ЧОВЕКА. ГОРДЕЯ СЕ С ПАША ХРИСТОВА И ЕМИЛ ДИМИТРОВ МИР НА ПРАХА ИМ.
  • 12 М1М-1

    1 1 Отговор
    До коментари #2, 3, 4, 9 и 10:

    1. Това не е "музика". И може би използваното в статията определение "култура", донякъде по-правилно визира и отъждествява този певчески стил.
    2. "... ще допринесе за развитието на българската икономика." Как по-точно? Аз съм икономист и е смешно две толкова лесни и значими понятие (изброените в т. 1 и 2) да се бъркат и използват по подобен начин.

    По-интересното е: Какви ще да са били другите проекти, които са кандидатствали, но не са успели да спечелят от оперативната програма? Едва ли са били по-безсмислени и с по-малка икономическа изгода за страната. Или пък не?
  • 13 Йоланта Аламанова

    4 1 Отговор
    Половината от долните коментари ми припомниха старицата със съчката на кладата на Ян Хус. О, СВЕЩЕНА ПРОСТОТА!
    Наистина не остана място за мислещи хора в тази прокълната територия!
  • 14 Рожен

    5 1 Отговор
    Цитат:Брюксел трябва да даде 1 630 498 лв. по проекта, 287 735 е националното финансиране, а "Пайнер медиa" ще плати 1 279 091 лв.

    А за Обсерватория Рожен, нашата мила родина едвам намери 300 000лв.

    Явно за държавните глави чалгата е по важна от научно изследователската дейност!
  • 15 възмутен гражданин

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ареве":

    то е ясно как и защо... шуробаджанащина, бате!... Циганизацията е спълна сила!!
  • 16 гост

    1 2 Отговор
    Не слушам чалга, но смятам, че колкото повече капитали бъдат привлечени в България, токова по-добре за всички - от рока до джаза през класиката...
  • 17 ддд

    2 1 Отговор
    Ако конкурсът е минал легално и без принудителни откази и фиктивни кандидати,то няма никакъв проблем. Трябва да се проучи конкурсът,а не кандидатът понеже по сведения Пайнер са били в резервите. Пълен абсурд е според мен да изизат какви ли не защитници на поп музика и др.,да се възмущават как не били давани парите за културна мусика,а да не могат да представят добре структурирани проекти. Това че един бизнесмен си е направил труда да работи и организира проект,който ще подобри качеството на продукта му и ще даде работа на технически грамотни хора май никой не го оценя. Пайнер продава продукт,който се търси, намира си спонсори и прави турнета за хората,които искат да слушат такава музика. Ако народът като цяло е културен то тази компания нямаше да е толкова известна,а на нейно място щеше да е някоя поп мусикална компания.
  • 18 Възмутен

    1 1 Отговор
    Нали идват избори, а все някой ще трябва да пее на предизборните срещи, ако може без пари още по-добре, е сега Брюксел ще плати половината сметка, а ние избирателите другата!
  • 19 ААА

    1 2 Отговор
    Коментари # 14 и 15: Много силни!
    Коментар # 17: Има резон в думите ти и особено последното изречение е много смислено!
    Що се отнася до # 16: Чети повече икономически статии и анализи (било то и on-line) и ще можеш да прецениш по какъв начин в България се привличат преки-чуждестранни инвестиции, какви проекти се (има планове да се) реализират и какви ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДИ носят, както на инвеститора, така и на страната, на чиято територия е реализиран!
  • 20 nilesev

    4 1 Отговор
    Ще те призная за прав ако,изкачиш Околчица пеша с костюм(а може и с фрак) Сигурен съм че като удариш две питиета и немогат да те свалят от масата.Какво ви пречи чалгата.Били голи,пошли били текстовете.Нима не сте гледали американски и британски клипове ,а и на Лилана(клиповете и са живо порно).А текстовете им колко са вулгарни,цинични и пошли.Набедените български културтрегери сте най-комплексарското нещо в България.Поп-фолка правят пари,това ви дразни.
  • 21 abc

    1 3 Отговор
    Долу на ЧАЛГАТА НА ПРОСТИТУТКИТЕ и долу на ПРОСТОТИЯТА НА ЕВРОЗОНАТА, В КОЯТО СЕ ОЗОВАХМЕ, уж да ни подобри стандарта и уж да живеем по-добре!!
  • 22 DA GANGSTA

    1 3 Отговор
    ДО nilesev :

    Иди да нахраниш прасето, кокошките, и да издоиш кравата селянино :))) Довечера си пусни по БТВ-то шоуто на голия охлюв, прасни една шлокавица с туршийка, хапни бахур за мезе люсни едно домашно винце и лягай да спиш доволен :))) Както се пее в една песен "ако до всяко доволно л..но застане поне още едно".....
  • 23 ААА

    1 0 Отговор
    До коментар # 20 от "nilesev":

    Я по-кротко с обидите!!! Прочети цялата статия, помисли реално и после изразявай позицията си! Нещастник съм бил, не можели да ме свалят от масата... Явно чалгата добре ти влияе на обноските и културата, след като не можеш да сдържаш гнева си и пишеш обиди, и простотии! То и затова "Студентски град" заприлича на бардак и сума ти и млади момчета им отнеха живота - ей така, заради едната перверзия и голотия, които чалгата породи и неминуемо отключи агресията сред младите и това да избиват някакви комплекси, че ужким са играчи с парите на тати и мама, и щом като "кухите" мацки са голи и тресат циц* и дупета - вече са идеала за жена. Хайде, моля те.
  • 24 ААА

    1 2 Отговор
    До коментар # 20 от "nilesev":

    Вр. Околчица ще го изкача в традиционна българска носия!!! Искам да присъстваш редом до мен, дори ще ангажираме журналисти от fakti.bg (ако трябва), че дори и твоя любимец (след като харесваш работата му) "Пайнера" нека присъства. Но условието ми е, след като аз ИЗКАЧА върха - ти да се откажеш ЗАВИНАГИ от тази измлена "музика". Стиска ли ти??!! Защото моята воля и стремеж са железни! Или зад екрана на монитора е лесно да бъдеш нещо, което в действителност не си!
  • 25 edin.na.koyto.mu.puka.

    1 2 Отговор
    прости чалгари, когато чета такива неща, си мисля че тая държава заслужава да изчезне, толкова ме боли...., ПОЧТИ ДОСТИГНАХМЕ МОМЕНТА КОГАТО СЕЛЯНДУРЩИНАТА МОЖЕ ДА НИ ПРЕТОПИ (селяндур не е човек, който живее на село), НО НЯМА, СПОКО, ПРОСТОТИЯТА ЕСТЕСТВЕНО Е ОБРЕЧЕНА, РАНО ИЛИ КЪСНО ИЗЧЕЗВА ОТ САМОСЕБЕСИ( КАКТО ВСЪЩНОСТ СЕ И ЗАРАЖДА), БЕЗ ДА ОСТАВИ СЛЕДА.......
  • 26 реален

    1 2 Отговор
    Глупак ;;4алгата не е музика а олицетворение на простотията
  • 27 Адиос

    0 1 Отговор
    терминал 1 или 2
  • 28 ББ

    1 0 Отговор
    Чалгата и простотията са органично свързани, неразделни!Звуци (не е музика) и визия за задоволяване на най-ниските страсти.Простотията навсякъде е безпардонна, напориста.Тя прилича на оная маймуна, която колкото по-високо се катери по дървото, толкова по-добре й се вижда червения задник.
  • 29 Родолюбец

    1 0 Отговор
    До Адиос
    Най-лесното и безотговорно нещо е да си го хванеш под мишница и ... дим да те няма! Тази вече над 20-годишна практика обезлюди, съсипа и оцигани клетата ни България. Чалгата е само малка илюстрация за бездуховността, примитивизма и затъпяването на голяма част от младото ни поколение и нацията, като цяло. Докато не дойдат на власт достойни и почтени хора, които обичат народа и милеят за българското, няма да се оправим!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 30 mf2

    2 1 Отговор
    DA GANGSTA я ни светни как ти минава на теб вечерта!
    Фрак, лимузина, прием, опера...?
    Комплексиран глупак! Ако някой не издои кравата или друг не нахрани прасето - ще ми ядеш...знаеш какво!
  • 31 hahaha

    2 1 Отговор
    Кви пионерчета те гонят бе?
    Много сте интересни всичките от скоро в града дето плюете по члгата до вчера .ра в клекалото на двора и нямаш пропуснат концерт на Гергана ама сега плюеш, и всеки плюе а кой ги слуша тогава кой им ходи на концертите и кой изкопува дисковете ееееееее смешници.
  • 32 Alex

    1 1 Отговор
    Не мога да повярвам, че доктори, учители и инженери със висшета се чудят как да свържат двата края, а тия им наливат милиони (че тия са им малко) . Хора умират в болниците от недостиг на апаратура и ще продължат ,защото явно вече ще има кой да ги опява... Срамота е наследници на страна със вековна история и толкова освобожденски войни зад гърба си да изгубят самосъзнанието си... Хората са слепи като къртици, не виждат, че на Евросъюза му е изгодно да сме простаци, защото простаци се оправляват лесно !
  • 33 д-р попов

    1 0 Отговор
    не се набирайте толкова . чалгата си е музиката на гуляа на бандита, на пирата, соца проиаведе добър или лош национален продукт за 60 милиарда долара.. 20 год се краде и се разпродава .. то не беше кремиковци. тоне бяха банки. ... и кво први крадецът с лесни пари .. пие и гуляе...до откат и тайфата събира,, и гоотово--азис , ивана нелина и т.н. ДА АМА СВЪРШИ,, няма за крадене .. трябва да се бачка ,, а като не се научихме през тия 23г/ ! .. на фона на брамс и шостакович.. а митко пайнера .. ще ни го пуска .. пука му на него .. то пък щото има огромна разлика м/у ивана и комиците .. или на теди глупостите гегаджии
  • 34 Бай хой

    1 2 Отговор
    Чалга=простотия.Мутра=тиква.
  • 35 Иракли Иракли

    1 2 Отговор
    Ха отпред,ха отзад,ха отгоре,ха отдоле!......урааааа да живее
    чалгата!................БРАЯН КОНАЛИ/SFEET/,ще се обърне в гроба,ако
    разбере за каква музика се дават пари и то от ДАНЪКОПЛАТЕЦА!
  • 36 БЕТОНО

    1 0 Отговор
    САКАМ ОЩЕ ЕДИН ДУХОВ ОРКЕСТАР ДА МИ ДУА ДЕНОНОЩНО У ПАЙНЕРО,Я ДА СИ ПИЕМ ОНИ ДА МИ ПЕАТ И ДА СЕ РАЗГОЛВАТ.ЕВАЛА МИТКО ЕВАЛА ПАЙНЕР............
  • 37 муспи

    1 0 Отговор
    Както и да се извъртват нещата, винаги ще сме изправени пред проблема - ако не отидат в затвора с максимални присъди тези които унищожиха България, а те са поне сто хиляди, защото се трупат и развъждат от '44г. - чалга и всякакви извращения със синджирчета на ц.ците са неизбежни при разпада. С тях се кефят тези които ни унищожават за да се настанят на територията ни. Само пълното им отрицание и връщането към това което ни е провряло през вековете, може да ни съхрани.
  • 38 единдоволенчовек

    2 1 Отговор
    Тзи музика ми е любимата!
    Много се радвам, че са спечелили това финансиране!
    Така ще мога да се наслаждавам на още по-добри творби!
    Пък и нови таланти може да се открият!
    Браво!