19 Април, 2021 10:00 5 529 38

"Те ни показват любовта": Латинска Америка е в плен на турските сериали

  • турски сериали-
  • латинска америка-
  • турция-
  • сериали-
  • телевизия-
  • любов

Турция се е превърнала във втория най-голям износител на телевизионни сериали след Холивуд

"Те ни показват любовта": Латинска Америка е в плен на турските сериали - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този сериал е добре познат и в България. "Ямата" ("Cukur"), който се вписа сред най-успешните турски сериали, вече наброява над 130 епизода. Всяка седмица от конвейера слиза нова 140-минутна серия, която веднага се появява по екраните. Историята е пределно проста: в едноименния квартал властта се държи от една голяма фамилия, която следва важно правило - никакви наркотици. Който не е съгласен - да си ходи. Сериалът върви от 2017-а година по Show TV и вече е стигнал до четвърти сезон.

Търсенето на сериали в Турция е огромно. Като жанр тамошните "сапунки" съответстват на латиноамериканските "telenovelas". И не само им съответстват, но вече от години се борят да ги изместят. Да вземем чилийското семейство Арая-Систернас. Двамата вече от 50 години живеят в щастлив брак и много обичат турските сериали. "Те ни показват любовта с много уважение", прехласва се Патрисия Систернас. "Колко е романтично - тези погледи и жестове! Освен това описват традиционното семейство като много важно нещо, към което всички се отнасят с респект." В същото време модерните латиноамерикански сериали изглеждат съвсем различно: бързи, шумни, с много гола плът. Мъже се целуват с мъже, а насилието сякаш е част от добрия тон. Хуан Висенте, директор на чилийския телевизионен канал "Мега", преди седем години внася първия турски сериал - "1001 нощ". Турската продукция чупи всички рекорди и спасява телевизията от банкрут. Така е, защото много латиноамериканци всъщност са консервативно настроени и копнеят по един идиличен свят, казва Висенте. "Семейните структури в Турция доста приличат на тези в Южна Америка. Патриархални нрави начело със силен баща или дядо, който взима всички решения."

Важната роля на сплотеността

В самата Турция патриархалните структури сериозно се оживиха по време на управлението на консервативно-ислямското правителство на Реджеп Тайип Ердоган. Нищо чудно, че Анкара току-що напусна Истанбулската конвенция, която защитава жените от домашно насилие, а общността ЛГБТ+ - от дискриминация. Хиляди хора излязоха на улицата срещу това решение, но не постигнаха успех. Кинопродуцентите в Турция също усещат на гърба си надигащия се консерватизъм. В края на миналия век в Турция още се произвеждаха сериали със секс, алкохол и мръсни думи, но днес те са абсолютно табу по телевизията, разказва продуцентът Ямач Окур. Контролната инстанция налага сериозни глоби, ако открие в някой сериал сцени с насилие или секс, обяснява той. "Така че сме принудени да разказваме историите си по един съвсем мек начин, иначе телевизиите няма да ги излъчат."

В "Ямата" все пак има и екшън. Мафиотските структури наистина са част от историята, но най-важното се върти около семейството и любовните терзания. Интересно е още, че сюжетът се разиграва в един-единствен квартал, където всички се познават, обяснява режисьорът Синан Йозтюрк. "Това е махленска култура, в която сплотеността е нещо много важно - защото тъкмо тя изпада в забрава в анонимността на живота в големите градове. Паднеш ли - ще те изправят на крака. Зле ли си - ще ти помогнат." Турската махала, в която се разиграва сюжетът на "Ямата", изглежда съвсем автентично и силно се различава от бляскавия живот на средната и горната класа, който представят повечето турски сериали - със скъпите автомобили, шикозните тоалети и задължителния блясък на Босфора като фон. Снимачните работи на "Ямата" вървят в квартал "Балат", където навремето са живели еврейски, арменски и гръцки общности, а днес - главно работници. Този доскоро обикновен работнически квартал напоследък трупа дивиденти благодарение на сериала: през последните години на всяко кьоше изникнаха кафенета, много от които се саморекламират, използвайки сериала. По време на снимките стотици хора се събират отвъд огражденията, а уличните търговци се опитват да им пробутат сувенири, свързани с "Ямата". В скоро време из тесните улички в "Балат" сигурно ще се появят и туристи от Латинска Америка, след като сериалът тръгна толкова успешно в Чили.

Оборотът гони един милиард долара

Семейство Арая-Систернас също крои планове за пътешествие до Турция. "Това ни е мечтата", казва Ектор Арая, а съпругата му Патрисия добавя: "Преди не сме и помисляли за Турция, смятахме я за страна на насилието, където непрекъснато има атентати. Но днес тя явно се е променила." Турция междувременно се е превърнала във втория най-голям износител на телевизионни сериали след Холивуд. Тя се стреми към позицията на своеобразна "мека сила", която под формата на романтични исторически драми от османско време си гради точно определен имидж: имиджа на велика империя, който намира своето отражение и в актуалната политика на сегашното турско правителство. Продуцентът Окур гледа на нещата по-ведро: " Чрез сериалите изнасяме и нашата култура, езика и турските продукти. В чужбина мнозина научават за тях за пръв път именно от нашите филми. Вземете например турската музика, която вече е популярна дори в Латинска Америка." Турският филмов бранш смята, че през 2023-а година оборотът на сериалите ще достигне един милиард долара. След като успяха да пробият в арабския свят, а сега и в Южна Америка, турските сапунки вече гледат към новите си стратегически цели: Испания и Италия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    14 0 Отговор
    Не си падам по сериали но съм гледал Листопад и още един друг но не си спомням какво беше. Латино-американците са предимно потомци на португалци и испанци нормално е да им харесват турските сериали.
  • 2 гост

    17 3 Отговор
    Те и коментарите на Дойче Веле се едни ГОЛЕМИ САПУНКИ !!!!

    Коментиран от #7

  • 3 Бояна

    17 3 Отговор
    Еееее едно време какви филми правихме, ама както всичко останало и това унищожихме. Българи затриха България, на нас врагове не ни трябва

    Коментиран от #10

  • 4 русенец

    8 17 Отговор
    Те ще започнат и за мъжката любов, че там са специалисти!:)))

    Коментиран от #23

  • 5 нормално е

    30 12 Отговор
    Турците са добри във всичко, умеят да правят и много добри филми. Гледал съм турски филми и по време на филма просто усещам, че съм във филма, толкова е истинско всичко. Браво, гениални сценаристи, режисьори, артисти. Доказателства, че са най добрите е продажбата на филмите по цял свят. Едва ли някой би купил нещо, което не заслужава. Защо няма търсене на български филми, а на турски?

    Коментиран от #6, #21

  • 6 Бачо Киро

    34 3 Отговор

    До коментар #5 от "нормално е":

    То да беше само това. То българите предпочитат и на море в Турция да ходят вместо по нашето черноморие. Хората просто като тръгнат да правят нещо го правят за клиента, а не заради самата печалба. Защото знаят доволни клиенти, значи още повече клиенти. Ама нашия ганьо си знае приказката ден година храни, но забравя, че после идват години глад

    Коментиран от #8

  • 7 Рошко

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    А аз все още се чудя това статия на дойче зеле ли е за Турция
  • 8 Кокорчо🙄

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    В момента най добрия турски сериал е марашлъ, определено и той ше чупи рекорди, даже вече ги почна
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пенчо

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бояна":

    Пич, нема кво да се лъжем - никога киното ни не е било на висота ... Изкуствена/дървена игра на актьорите, тъпи сценарии. И оттам никакво международно признание или продажби на бг филми. За разлика от примерно опера, класическа музика примерно, които бяха на доста високо ниво и се котираха добре навън.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 не си прав

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пенчо":

    Навремето се гледаха много, просто нямаше друго
  • 13 Хасан

    11 6 Отговор
    В Турция има голяма конкуренция между актьори ,продукции и това ражда качество ..
  • 14 Наблюдател

    8 8 Отговор
    Ромите по целия свят обичат " турско" . В някои ромски маали - навеси само с врата, може и без прозорец, но с телевизионна чиния за "турски филми" .
  • 15 Иван

    7 4 Отговор
    В момента най гледания сериал в Турция и чупещ рекорда е Тешкилят. На български Организация. Сериалът е за турското разузнаване МИТ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Амиии

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "А питам":

    И сигурно в България, нали? Кажи и името на града и улицата, то сигурно и тези неща ги е имало 😂😂😂

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реалист 2

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "КАНУНИ":

    Ами прав си. И не случайно пропагандната Дийче Веле се е обърнала да рекламира сапунки. След 30 години културен застой раята е готова да лапа каквото сложат янките и турците.
  • 21 Ташунко сапа

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "нормално е":

    Ами бе...направо мивки къртиш с това изказване. Наскоро ''дърпах'' една такава комедия в две серии. В ревюто се представяше като '' изпълнена с реализъм и много свеж хумор''. Та реализмът и хуморът ги видяхме- през цялото време се псуваха без задръжки- майка псуваше дъщеря, тя пък попържаше яко баща си, а той не им оставаше длъжен изобщо. Та така. Какво да очаква човек от народ, който има дълги години ''Иведик'' за блокбастър №1... но явно равнището ти е на такова ниво, че да се прехласваш по сапунките на комшиите. Холивуд отдавна не е това, което беше. А пуйките да не останат по-назад.

    Коментиран от #26

  • 22 Суеко

    7 1 Отговор
    А в Столипиново, като минете покрай някоя бидон вила и видите на прага натрупани много обувки...да знаете че в момента върви някоя турска сапунка. И е една тишина...
  • 23 БРАТУШКИИИИИИИИИИИ !

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Коги ши на асвабадите от робството на турските сериали? Не се търпи веке ! Ний искаме да се кефим на подвизите на Щирлиц, Петка и Чапаев, да гледами кви герои сме били в "Под Игото и "На всеки километър". Кой туй, бе джанъм ; 300 канала-300 турски филми. Стига ни тази награда, от панеделник до неделя, да се наслаждаами на единствений, непавтаримий, великий руский канал.
  • 24 А питам

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Амиии":

    Ква България, бе? Тогава не са могли да говорят, камо ли да има държава
    ехоооооо!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А питам

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "кикикор":

    Аре бе, ами тия дето са отвличани и продавани по робските пазари, що законно от Султана на ОИ са облагани с данък..та чак до началото на 20 век, когато търговията с роби е забранена??

    Коментиран от #29

  • 29 кикикор

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "А питам":

    Направи си едно добро, научи си история вместо да повтаряш като папагал

    Коментиран от #32

  • 30 узурпаторче

    2 5 Отговор
    И са прави. Тия сериали са правени за индианци и тъпи дърти комунисти. Дядо, бабо, како , бате, лельо, стринке, другарю , другарко са все носталгични обръщения от недалечното минало и безвъзвратно отминало патриархално общество. А индианците има какво да научат от турците. Ние сме го научили преди 300 години и вече го забравяме, ако тъпите телевизии не ни го набиват непрекъснато.
  • 31 Вера

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "кикикор":

    След 500 годишен тормоз и зверства е нормално психиката на нас, потърпевшите, да е от злоба и завист-това е вследствие от турското "съжителство".
    Не е нормално да няма и едно извинение от турска страна за стореното. Отгоре на всичко даже и ни се подигравате.
    Отвратително е!
  • 32 А питам

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "кикикор":

    А като папагал, трябва ли да науча и Британската Енциклопедия, щото и там пишат за робството в ОИ?? Или не, требе само турската нова история да уча, заедно с корана??
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Колев

    6 2 Отговор
    Не съм фен на турските сереали и не ги гледам.В тях обаче има духовност и човешки отношения, които отсъстват напълно от жестоките американски филми, пълни с каскади, убийства, зверства и жестокости. Жестокостта е норма на американските действия по целия свят, тя доминира и във филмите им. Холивуд смаза филмовата индустрия на Европа, на Франция, Италия и др. След турски сереал се спи леко и спокойно, очите се радват на красиви лица и луксозни декори. Турските сереали са перфектна духовна инвазия.
  • 35 USA imperia

    1 6 Отговор
    Е неможе да няма някоя целувка то в турските сериали е като реалноста, забрадки мафия, грозотия до шия, поне една целувка като хората ама нормално то испанци и португалци дълго време бяха част от араби африканци и турци. А и като почнат пеенето на арабски по погребения ми се отще и филма да го гледам
  • 36 няма логика

    0 1 Отговор
    Аз искам висока заплата, за да правя секс, а не да гледм по телевизията...За мен няма логика да дават милиони на проститутки по телевизията да ми показват как да се целувам и правя секс...
  • 37 логично е

    0 0 Отговор
    Сериалите са направени за прости домакини без личен живот, а в България повечето са такива. Напълнели, квартални клюкарки...Киното им обира парите и ги приковава към дивана да ги гледат.
  • 38 логично е

    0 1 Отговор
    Тези серили са направени за прости домакини без личен живот, а в България е пълно с такива...Напълнели, квратални клюкарки...Киното им обира парите и ги приковава към дивана да ги гледат.