15 Януари, 2021 22:00 6 700 46

Като една нова "Османска империя": турските сериали

  • турция-
  • сериали-
  • турски сериали-
  • османска империя-
  • саудитска арабия

С тях Турция изнася в чужбина не само внушителни кадри и истории за огнени любови, но и официалния държавен мироглед

Като една нова "Османска империя": турските сериали - 1
Снимка: Shutterstock

Турските сериали се радват на огромен успех в арабските страни. Тамошните зрители искат истории, които са им по-близки и по-разбираеми от „сапунките“, произведени в Латинска Америка, САЩ или Южна Корея. В Близкия изток около 200 милиона домакинства разполагат с телевизор, така че милиони хора с радост следят действието на сериалите, чиито герои изглеждат страхотно и са невероятно романтични. Тези сериали са синхронизирани на арабски, героите в синхронизираната версия носят арабски имена, а действието е свързано с исляма. Така рецептата работи отлично. Или поне работеше доскоро.

Силата на турските сериали

Най-популярните турски исторически сериали предлагат смес от разбираема история, сензационни кадри и лесни за запомняне мелодии. В продукцията очевидно са вложени много пари, а отделните епизоди вървят всеки ден и понякога са с продължителност до два часа. Сюжетите обикновено се въртят около любов, уговорени бракове, големи семейства, патриархалния ред и борбата в името на справедливостта. Но за успеха им има и други причини.

В Турция тези сериали са преминали през цедката на цензурата, което означава, че не съдържат „неприлични сцени, които противоречат на моралните ценности“. Такива са голи човешки тела, любовни актове, целувки с език. В същото време сраженията, насилията и оръжията са напълно допустими.

Първият голям успех на турски сериал беше отбелязан през 2007 година, когато 92 милиона зрители в арабските страни изгледаха поредицата „Гюмюш“ (в България "Перла"), прекръстена на арабски като „Ноор“. Малко след това дойдоха „1001 нощ“, продаден в почти 80 страни, и „Великолепният век“ - монументален сериал, посветен на живота и любовите на султан Сюлейман Великолепни. Разпространителите му твърдят, че сериалът е бил гледан от над 500 милиона души по целия свят. И наистина: след него броят на арабските туристи в Истанбул сериозно се увеличи, а заедно с това нарасна и турското влияние в Близкия изток.

Но успехите на турските сериали не са съвсем безоблачни. В Пакистан беше приета наредба, която забранява синхронизирането - с цел да се насърчава местната продукция. В резултат рейтингът на турските сериали със субтитри сериозно спадна. Преди пет години турската телевизионна индустрия печелеше по 80 милиона долара годишно от тези сериали в страните от Близкия и Средния изток, но през 2020 година сумата спадна на 15 милиона. Гръб им обърнаха редица големи потребители, особено след като през 2018 година правителството на Саудитска Арабия и телевизионният канал MBC спряха разпространението им. Това решение беше взето, след като главният мюфтия на Саудитска Арабия шейх Абдул Азис ал-Шейх определи сериала „Ноор“ за „антиислямски“ и „подривен“, а каналите, които го излъчват - за „врагове на Аллах и на неговия пророк“.

Друг изгубен пазар е Египет. Там турската телевизия беше забранена след военния преврат срещу президента Мохамед Морси, когото турският президент Ердоган подкрепяше. В Египет турските сериали са нежелани именно поради факта, че Турция подкрепя „Мюсюлманските братя“ и други ислямистки движения.

"Тиранични окупатори, които опустошават арабския свят"

Въпреки тези поражения в Саудитска Арабия и в Египет, Турция продължава успешно да изнася своите сериали, а с тях и официалния държавен мироглед. Това става с помощта на Ютюб, Нетфликс и няколко телевизионни канала в Дубай и отчасти все още в Саудитска Арабия. В същото време и други се опитват да яхнат вълната. През ноември 2019 година започна излъчването на сериала „Кралството на огъня“, финансиран с 40 милиона долара от правителствата на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства. Действието на сериала оборва турските исторически интерпретации и представя отоманите като „тиранични окупатори, които в продължение на столетия опустошават арабския свят“, както оповестяват от телевизионния канал MBC.

Историческата драма се разиграва през 16 век, когато Османската империя на султан Селим Първи побеждава династията на мамелюците в Египет. Но и днес мюсюлманските страни водят битка за лидерство. В тази битка може би ще се включат и саудитските филмопроизводители: престолонаследникът принц Салман обяви, че през следващото десетилетие ще инвестира 64 милиарда долара в саудитската развлекателна индустрия.

Автор: Дженифър Холайс


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    59 7 Отговор
    И в България вървят по двете частни телевизии,идеални са за приспиване на населението....

    Коментиран от #3

  • 2 Михал

    15 9 Отговор
    Аз затова, знам и арапски....!
  • 3 нашия

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    то ако беше само приспиване -много по страшно е
  • 4 Хасан

    22 5 Отговор
    Ами те повечето сериали са забранени от Ердоган

    Коментиран от #10

  • 5 ГрУЮ

    22 7 Отговор
    Много сладникави и еднообразни. Но за да разбереш, трябва да се замислиш. А това е трудно за повечето зрители.
  • 6 AKHIRAJ SINGH

    19 6 Отговор
    и нас нормалните Арийци кво ни вълнува това?
  • 7 Лили

    50 38 Отговор
    И кой освен семилни баби ги гледа, това да безкрайни простотии. Няма друга държава търпяла 500 и повече години робство и да купува филми от насилника си и по национална телевия да се четат новини. Недопустимо е

    Коментиран от #11, #13, #38

  • 8 Fenasi Kerim

    12 18 Отговор
    Не гледам турски сериали. Гледам класика, стари филми и уестърни. Но турската музика ми харесва.

    Коментиран от #17

  • 9 Fenasi Kerim

    8 12 Отговор
    От турските сериали съм гледал само Yaprak Dökümü - Листопад, Aşkı Memnu и En Son Babalar Duyar:

    Коментиран от #16, #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 В.В.П.

    27 18 Отговор
    Да се забранят ,веднага!!!.Незабавно!!!.,Размива ,и без туй размитите мозъци на българотурципомачорите..Само бг.филми,може и френски руски и италиански.Като едно време.Радев ,направи нещо най накрая.!!!.Това е заповед!!

    Коментиран от #15

  • 13 Не ги гледаш ама коментираш

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "Лили":

    Сенилна бабичка ли си
  • 14 те така

    41 15 Отговор
    Пазара определя кой ще остава. След като има милиони гледания, нали не си мисли някой, че турчина с боздуган в ръка ги е държал пред екрана. Турските артисти са много добри, също и сценаристи, режисьори...., това всичкото те кара да избереш турската продукция. Ние знаем само да плюем, защото сме некадърници. Не ние направим сериали и ги продадем в Европа, нека ние да задържим на няколко държави зрителите пред екраните с български сериали...., не можем, нали. А турчина може
  • 15 баба Стефка

    36 21 Отговор

    До коментар #12 от "В.В.П.":

    Как ще забраните турските сериали? И какво ще гледаме? Плащам си кабелна и Интернет и ще гледам, което на мен ми харесва. Аз харесвам турски сериали, ще гледам турски сериали
  • 16 Хасан

    13 7 Отговор

    До коментар #9 от "Fenasi Kerim":

    EZEL си беше класика ..SOZ също ..
  • 17 Хасан

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Fenasi Kerim":

    А за песни ..Шебнем Ферах ,Думан ,СертабЕренер

    Коментиран от #18

  • 18 Fenasi Kerim

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Песните са много. Толкова много...

  • 19 Не гледай!

    19 30 Отговор
    Турските сериали са за хора без нужното образование и култура. Те залъгват с красиви тоалети .с чаровни Акрьори с много лукс, който не отговаря на действителността.Т.е. на обикновените хора.Те заблуждават и отвличат особено по възрстното поколение правят ги заложници на турските нрави на турското което така е поднесено че да се забрави жестокото турско робство как са ни измъчвали изнасулвали жени убивали и т.н. И всъщност според мен тези филми са вредни за българите вредни за Бя но кой да ги забрани...Дано новият собственик на Бтв да бъде така добър да ги изпати в небитието и да ги замени с нови съвременни чуждестранни кинопродукци дано нали БтВ е богата телевизия...ама какво му пука на един чужденец..собственик.ей не остана българско не остана ...

    Коментиран от #22, #31

  • 20 Fenasi Kerim

    13 7 Отговор
    Айде още една прекрасна песен от мен:

    Коментиран от #26

  • 21 В.В.П.

    12 23 Отговор
    Гледайте си турски телевизии!!!.В България,всичко е добре,но без турски сериал,и новини.Това е България.!!!.Не ги понасям турските помии..Немските ,също..Бабите,ще гледат ,руски сериали.за войната..!!!
  • 22 Хасан

    24 11 Отговор

    До коментар #19 от "Не гледай!":

    Не си прав ..Турция е страна с много богата култура и история ..това е нещо от което черпят много писатели,поети,сценаристи,музиканти,певци ....Турция е също страна уникат ...мюсюлманска но не е като арабите , европейска но не е като немците ..повечето артисти са хора с леви убеждения , комунисти ..лежали са по затвори ..Ръза от Листопад си е комунист

    Коментиран от #32

  • 23 123

    5 12 Отговор
    Всяка държава може да си произвежда филми и музикаи ако имакой да ги купува да ги купува.То България и без това не е европйска страна а принадлежи на арбския и турския свят и за това и има постоянно такива филми и програми по телевизията в България.Във франция такива сериали няма,нито такава музика като ориенталската чалга, но Франция не е Азиатска страна като България

    Коментиран от #33

  • 24 Гледай турски сериали

    23 4 Отговор
    Защото там артистите не са дървени, и няма шуробаджанащина

    Коментиран от #27

  • 25 Аз като

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Fenasi Kerim":

    Турчин мразя сериалите,от време на време ей така заглеждам,обаче къв е тоа сериал бе мааму,веднъж го дават на седмица и с нетърпение го чакам,га ти и обвързването,Чукурова се казва иначе сериала
  • 26 Хасан

    18 6 Отговор

    До коментар #20 от "Fenasi Kerim":

    Чети кой е Ахмет Ертегюн..основателя на Атлантик Рекърдс ..открил Rolling Stones ,Led Zeppelin ,Erik Clapton
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    26 6 Отговор
    Гледал съм 2-3 турски филма, но там актьорите се сливат със образа на героя, все едно е"той". За това улиците опустяваха в началото на турските филми!! Обаче, български филми не гледам,актьорите се превземат и е отвратително,чекнат се, хилят се, само е-Ван, нищо смислено!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Прав си

    17 3 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Франция е африканска държава.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 много дълбоко

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "Лили":

    ви бърка самата дума "турция" без значение как е ползвана, даже понякога без да е ползвана. Това е болестно състояние, както македонците към българия.
  • 39 Нане

    3 12 Отговор
    една свирка френска не дадоха а има хубави ханъми явно не са туркини като се има в предвид орките анадолски, че и синеоки чвно потомки на поробени народи
  • 40 Тв Зрител

    21 7 Отговор
    Турските сериали са изпълнени с драматизъм,човещина семейни ценности и всичко,което липсва в американските и българските буламачи!! Разбрахте ли бе тъпанари??

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БРАТУШКИИИИИИИИИИИ !

    7 2 Отговор
    Кагда ши на асвабадите от робството на турските сериали? Не се търпи веке! Ние искаме да се кефим на Щирлиц, Петка и Чапаев и да гледаме какви герои сме били в "На всеки километър". Кой туй, бе джанъм; 300 канала- 300 турски филми ! "Стига ни тази награда", от панеделник до неделя, да се наслаждаами на единствений, неповторимий, великий руский канал.

    Коментиран от #44

  • 43 ИВАН

    4 13 Отговор
    Ейй, предателчета нещастни дето пускате турски помии, и дето унищожихте българското кино .... човечни, любов и т.н. ама от турското лъха само на простотия - да си гледат в Турция и където си искат, тук все още е България
  • 44 няма смисъл

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "БРАТУШКИИИИИИИИИИИ !":

    скоро едната част на бг'то, вилает с турски филми, а другата, федерация с руски филми. Навреме се орентирайте и свиквайте.
  • 45 Пумо

    2 0 Отговор
    що триеш бе?
  • 46 Амуджата

    8 1 Отговор
    Който не иска да ги гледа да ходи в арабските страни! Там са забранени! Или сменяш канала и гледаш,как поредният американец спасява света!
Новини по държави: