Last news in Fakti

28 Януари, 2013 08:19 2 174 4

Те са новото ляво

  • ляво-
  • българия

В България се заражда едно ново движение - на млади и образовани хора, които се опитват да създадат алтернативи на носталгията към социализма. Австрийският

Те са новото ляво - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много от сградите в центъра на София са с перфектно обновени фасади. От младежките строителни грехове на социализма не е останало много. А тинейджърите по търговските улиците носят същите дрехи като връстниците си в Белград или Бирмингам - произведени все в Бангладеш. Колкото по-назад във времето остава 1989 година, толкова повече българите свикват с нормалността на свободната пазарна и корупционна икономика.

Това обаче не се харесва на всички. Сред образованите млади хора, много от които са учили в чужбина, има достатъчно критици, които не искат да приемат новия живот, произвеждащ едновременно изобилие и бедност. 30-годишната антроположка Рая е една от тях. Тя живее в Будапеща, където завършва докторската си дисертация, но прекарва ваканциите в родната си София. Преди две години заедно със свои съмишленици основава социалния център "Хаспел" - един вид ателие, което обаче се използва най-вече за провеждане на различни дискусии, изнасяне на доклади и планиране на демонстрации.

Новото недолюбвано малцинство

Обичайно в центъра се събират около трийсет души, предимно студенти. Групите, които използват помещението, са различни, и често не се познават помежду си. Свързва ги следният лайтмотив: те са новите алтернативни леви. Което ги превръща в недолюбвано малцинство в България.

"За хората всичко, което е било ляво, е лошо" - така Рая коментира нагласите след 1989 година и обяснява, че все още е трудно да се определиш отново като ляв. Но все повече млади българи се опитват да направят нещо, което през 1990-те години би било немислимо - да се обявят за леви, без да се свързват със стария комунизъм. В повечето случаи те са с висше образование, контактуват през Фейсбук и Туитър, разграничават се от утвърдените партии и синдикати - и търсят свое пространство.

През последните три години в София са създадени три различни центъра, в които се събират алтернативните леви. "Хаспел" е първият от този вид, а за темите няма ограничение, само при едно условие - никакъв расизъм, никакъв сексизъм и ясно разграничение от дясноекстремистките течения.

Що се отнася до подема на десните екстремисти - той се вижда с просто око. Навсякъде из града могат да се открият изрисувани пречупени кръстове, по стените на сградите е пълно с реклами на неонацистки групи. Подобно на случващото се в други държави, и тук неонацистките движения се опитват да привлекат някои футболни агитки - и то успешно.

"Сред младежите е направо модерно да си десен екстремист", смята Рая. А тези, които страдат най-много от засилването на десните, са най-вече ромите, но също така имигрантите и турското малцинство. Жителите на бежанския център в столичния квартал "Овча купел" например постоянно стават жертва на расистки атаки. "Нападенията са ежедневие", разказва 30-годишният сомалиец Принс и допълва, че полицията дори отказва да изслуша пострадалите.

Медиите също не обръщат внимание на тези случаи. Но пък активистите от "Хаспел" и от най-новия социален център "Аделанте" редовно пътуват до покрайнините на града, за да чуят за проблемите на бежанците и да разпространят историите им сред обществеността.

Какво значи "ляво" за младите в София?

Докато в "Хаспел" текат дискусии по актуалните социологически теории, в "Аделанте" са ориентирани повече към практиката - там не организират четения, а курсове по испански и компютри, обучение по български за имигрантите, както и уроци по китара или пък прожекции на детски филми. И "Аделанте", подобно на "Хаспел" се намира в един заден двор. И двата центъра скромното обзавеждане е осигурено изцяло от членовете на колектива.

Социалните центрове организират различни протестни прояви и демонстрации. Както през юни 2010, когато неонацисти нападнаха демонстриращите срещу българската политика спрямо бежанците. В резултат членовете на центровете създадоха антирасистка платформа.

Хората от "Хаспел" и "Аделанте" протестират по начин, който стъписва "старите леви". Така например когато през януари 2012 хиляди българи излязоха на протест срещу добива на шистов газ, "старите" носиха плакати с надписи като ""Шел" иска да разсипе България!". Алтернативните леви от "Хаспел" и "Аделанте" от своя страна заявиха: "Вижте - "Шел" прави това навсякъде и правителствата го допускат".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 друг млад и образован

    1 0 Отговор
    Защитници на престъпниците. Защо ни занимавате с тях?
  • 2 KOREKTOR

    0 1 Отговор
    Уважавай по-умните от теб.
  • 3 opel4o

    1 0 Отговор
    Пълни м...умници са тия келеши,нови леви били,пълни глупости!! Разглезени тийнейджъри,които изобщо не познават действителноста извън на тати Джипа или Къщата си в затворен комплекс,естествено Охраняван!!! Колко пъти сте яли бой от Цигани??? Колко пъти са ви псували,обиждали или Ограбвали??? Учили ли сте в едно училище с Цигани???? Ако ви се е случвало всичко това ,като на много обикновенни БЪЛГАРИ няма да дрънкате глупости , КОМПЛЕКСИРАНИ ПРАВОЗАЩИТНИЦИ!!!
  • 4 Сергей С.

    0 0 Отговор
    Колеги Хаспели, нека се хванем за ръка и да поведем изборния ден това лято :)