Last news in Fakti

30 Май, 2021 16:00 5 694 47

Бойко Борисов, Корнелия Нинова и личната отговорност

  • бсп-
  • герб-
  • корнелия нинова-
  • бойко борисов

Вождизмът и личните амбиции на лидерите им играят съществена роля за провала на двете основни политически сили

Бойко Борисов, Корнелия Нинова и личната отговорност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На последните парламентарни избори двете до този момент главни политически сили- ГЕРБ и БСП преживяха фиаско: ГЕРБ се срина и стане ясно, че едва ли вече ще управлява а БСП, която уж щеше да бъде победител в изборите отиде на трето място, губейки близо 400,000 гласа спрямо предишните парламентарни избори. На този фон е интересно да се отбележи реакцията на двамата лидери на тези партии- Бойко Борисов и Корнелия Нинова и доколко те поеха лична отговорност.

Бившият премиер Бойко Борисов преживя тежко провала. Не му стигат скандалите, в които беше забъркан, но му стана ясно, че няма вече да управлява и някой друг премиер и правителство ще се разпореждат и раздават милиардите икономическа помощ, която се очаква по линия на ЕС.

Вина във себе си разбира се той не намери. Заяви, че в страната е извършен преврат. В страната била установена еднолична власт- точно както през 1944г.

Борисов не за първи път говори, че е паднал от власт, защото някакви превратаджии го били свалили. През 2013г., когато в страната избухнаха антимонополн протести, някои с лозунги срещу ГЕРБ, той предвидливо избра да подаде оставка, но на 2 януари 2016г. така обясни събитията от онези дни: „Хубаво, ама тогава ни спретнаха путча и паднахме от власт”. „Путч” съгласно тълковния речник е военен преврат, със съставяне на военно правителство, но за Борисов това е незначителна подробност.

Като оставим настрана факта, че на сегашните парламентарни избори ГЕРБ и Бойко Борисов бяха свалено от власт не чрез преврат, а в резултат на демократични избори, бившият премиер демонстрира и очевидно непознаване на българската история. През 1944г., или по точно, след 9-ти септември, в България не се установява ничия еднолична власт, такава на държавен глава или партия. Властта е в ръцете на правителство на Отечествения фронт, в което само четирима министри са комунисти. Такова непознаване на историята, възможно и умишлено, той разкрива и като дава през годините различни обяснения за това, как комунистите затрили неговият „дядо”- в кавички, тъй като и двамата му дядовци се починали от естествена смърт много години след 1944г., а той има убит прадядо, както се счита от бивши затворници, като отмъщение във връзка с имотен спор. През 2014 г. в личния си профил във Фейсбук Борисов пише: "На 9 септември, когато са дошли гавазите от Държавна сигурност, са го извели от дома му и са го пребили с тояги в царевицата в двора, пред очите на всичките му близки”. А на 23 декември 2016 г., пред заседание на Министерски съвет Борисов заяви, че понеже дядо му e бил николапетковист „дори в моето досие пише „враг на народната власт – „николапетковист.

Но на 9 септември и години след това Държавна сигурност не е съществувала, а и „дядо” му няма как да е бил убит като „николапетковист”, самият Никола Петков е участник в деветосептемврийския преврат, подкрепил е създаването на Народния съд и е министър в правителството на ОФ до август 1946г.

Трудно ще бъде на Борисов, сам бивш комунист, да спечели бъдещи избори разигравайки антикомунистическата карта, тя е от години в политическия му арсенал, но не му осигури успех на последните избори, предшествани през 2020г. от масови демонстрации с искания на оставката му. Вероятно и изборите на 11 юли ще повторят срива в доверието към него и партията му, но лична отговорният едва ли ще признае и оставка като председател на ГЕРБ едва ли ще подаде. Партията имала нужда от него.

Подобно на Борисов, Корнелия Нинова не пое лична отговорност за провала на изборите и не подаде оставка. Такава грешка тя направи веднъж след загубата на евроизборите през май 2019г., когато подаде оставка, която по лексикона на Борисов се оказа „пунта мара”, защото след това я оттегли, заявявайки, че отговорността за изборната загуба трябвало да се понесе не само от нея, но „солидарно”. И сега, след провала на парламентарните избори, отговорността беше поета „солидарно” но от Изпълнителното бюро, което подаде оставка. Но без нея. Както и при Бойко с ГЕРБ, така и БСП имала нужда от нея. „ В този момент не можем да оставим партията без председател”- заяви тя.

В лидерските амбиции на тези двама политически лидери и нежеланието им да поемат лична отговорност за изборни поражения, те наподобяват политически сиамски близнаци.

БСП обаче, за разлика от ГЕРБ обаче е все пак демократична партия, има вътрешна опозиция, която оспорва властта на Нинова и иска нейната оставка за провали в изборите, искат и избор на нов председател. Това е сериозен проблем за амбициозната лидерка на БСП. Опозицията иска още да се отмени наложената от нея преди няколко години система, изборът на председател на партията да не става от всички членове на БСП (такава изборна система няма никъде по света, даже в историята на БКП), а на партиен конгрес. За нея проблем е, и че кандидати за поста и бяха видни и авторитетни партийни функционери. И за да се справи с този проблем, Нинова се оказа верен последовател на Тодор Живков. На времето, когато Живков решаваше, че някои партийни и държавни ръководители застрашават позицията му на върховен лидер и вожд, незабавно ги низвергваше и им отнемаше партийните и държавни постове. Беше милостив обаче, за разлика от Сталин, който ликвидираше съперниците си физически под претекст, че са троцкисти, заговорници или чужди шпиони, Тодор Живков беше им даваше някаква синекурна длъжност или ги пращаше посланици. Така бяха отстранени такива видни партийни и държавни деятели като Митко Григоров, Борис Велчев, Иван Абаджиев, Чудомир Александров и ред други.

По подобен начин действа и Нинова. Когато през май 2029г. си подаде оставката, Валери Жаблянов- към този момент зам. председател на партията заяви кандидатурата си за председател на партията. През юни същата година по предложение на Корнелия Нинова Жаблянов беше изваден от Изпълнителното бюро и загуби депутатското си място и (засега) се намира в незавидно политическо битие. Жаблянов и друг виден критик на Нинова- Велислава Дърева бяха извадени и от Националния съвет на БСП.

И сега, след загубата на сегашните парламентарни избори ситуацията се повтори. Янаки Стоилов и Крум Зарков, членове на Изпълнителното бюро поискаха оставката на лидерката Корнелия Нинова. Крум Зарков, многообещаващ и способен висш функционер, очертаващ се като сериозен съперник на Нинова, беше отстранен като председател на парламентарната група на БСП, като неговото място зае самата Нинова. Но тези дни и двамата бяха извадено от Изпълнителното бюро..

Може да се каже, че и в тези две основни досега политически партии, вождизмът и личните амбиции на лидерите им играят съществена роля за провала на ГЕРБ като управляваща политическа партия, и на БСП като реална опозиция. Но ако положението с ГЕРБ изглежда безнадеждно, там опозиция срещу Борисов е немислима, а от там и възможността за промяна, в БСП нещата стоят малко по- различно. Вътрешната опозиция в тази партия е все още жива. На третото заседание на XIV Конференция на Софийската градска организация тези дни председателят на БСП – София Калоян Паргов каза: „Времето на общите приказки изтече. Не е естествено, когато „отгоре“ се налагат водачи, граждански квоти, в противовес на мнението и аргументите на партийните организации, след това да им се търси отговорност за постигнатите резултати. За да продължим напред е важно да си изясним кой, кога и как поема отговорност за взетите решения”.

Времето ще покаже дали и Паргов няма да последва съдбата на Жаблянов и Зарков (последният някои защитници на Нинова нарекоха в социалните мрежи „предател”) или в партията наистина ще настъпят промени.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    42 20 Отговор
    Време е партиите на статуквото да отидат в канала.Гласувайте за партиите на протеста!

    Коментиран от #8, #10, #18, #28, #29, #41, #46

  • 2 мда статуквото

    29 15 Отговор
    поредното доказатерство,че тия фекални елементи са излезли от една клоака!
  • 3 Мда

    34 6 Отговор
    Вътрешна опозиция в бсп има, но не работи. В герб никога не е имало вътрешна опозиция. Това е партия с еднолично управление със силен култ към личността на Борисов.

    P.S. Снимката кърти. Тези двамaта да не би да имат близка връзка?

    Коментиран от #21

  • 4 Бойкооооо

    31 6 Отговор
    Нали знаеш на прост човек какво се набива? Бегай сега да козируваш на Радев

    Коментиран от #5

  • 5 Цецо Цветанов

    25 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бойкооооо":

    Бойко да марширува по плаца и да отдава чест
  • 6 Дружба

    12 6 Отговор
    ГОРЧИВО!
  • 7 Ще гласувам за Бойко

    21 5 Отговор
    Кога направи коремно
  • 8 да питам

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тренираш ли Мангъра , за здравен министър ..🤭😁
  • 9 dfu

    17 2 Отговор
    " Вина във себе си разбира се той не намери."

    Да! И обвини ПКП за неудачите си. :)
  • 10 Дружба

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това ще направим на 11 юли.
  • 11 Сделано в СССР

    15 11 Отговор
    Между Боко и Корни, разликата е, че единия носи пола ! Между БСП и ГЕРБ разликата е дамо в имената .... на теченията в БКП-КПСС

    Коментиран от #19

  • 12 Вътрешната опозиция на бсп

    23 4 Отговор
    Са подлоги на Герб. Мафиоти като Гергов толупа на Гоце.
  • 13 Коцалиев

    13 11 Отговор
    Корнела е м@стият@ на Бойко
  • 14 mi6osp

    24 4 Отговор
    За да оцелее БСП, Нинова отстрани от БСП всички, които бяха за коалиция с ГерБ. Колкото до чутовната изборна загуба на 400 000 гласа, напомням, че изборите се проведоха на върха на вълна от covid 19. В училището, където чаках над час да гласувам, с 9 секции, за този час от над 400( четиристотин) души, които бяха на опашката, имаше само 5 ( петима ) възрастни.

    Коментиран от #20, #23

  • 15 Българка

    30 7 Отговор
    В главата на мафиот има само мафиотски схеми. Какъв преврат е извършен в България? Нали ГЕРБ остана в пълна изолация като токсична партия, именно след избори, организирани и проведени от ГЕРБ. На тези избори ГЕРБ направи преврата като подмени, открадна и фалшифицира почти 10 % от "уж" галсувалите за тях!
    Борисов трябва да бъде арестуван, съден и осъден не по политически причини, а по криминални причиниЧ
    Никога повече ГЕРБ във властта!

    Коментиран от #36

  • 16 перничанин

    15 1 Отговор
    Статията е написана с много правописни грешки. Редактор нямате ли?
  • 17 Внимание

    13 19 Отговор
    Хора, БСП е пробългарска партия, гласувайте за тях или за Минчо Спасов - "Движение на непартийните кандидати" или за патриотите, ДПС имаше един българин Пеевски и те го махнаха, дано да го върнат, иначе само небългари и предатели ще управляват! Ако и БСП се сринат, няма да има българи в парламента и само чужди марионетки!
    БСП бяха сринати от чужди тролове, които тролят години наред из нета,даже и из Тубата срещу БСП, герберските тролове също плюеха БСП, но сега съжаляват

    Коментиран от #26

  • 18 пешо

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    на афторчето колко са му платили, за ад постави на един кантар корни и тиквоний първи банкяннский? за един приятел питам

    "Гласувайте за партиите на протеста!"
    така е, гласувайте. за да могат да се учат на вашия г*з поредните идиоти.
  • 19 ха ха хаааа

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сделано в СССР":

    Тия били Сделани в СССР , а другите са Сделани в России ...🤭
  • 20 Успех на БСП

    12 5 Отговор

    До коментар #14 от "mi6osp":

    БСП не трябва да изхвърля никой от партията, това е грешка,
    БСП трябва да се обединяват с други партии и да не изхвърлят хора, а да привличат повече хора, да търсят консенсус ,а не разделение

    Коментиран от #25

  • 21 DRIS

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    вътрешна опозиция в бсп има, но тя е създадена само за говорилня,за да бетонира впечетлението за многоговореща и нищонеправеща партия.
  • 22 Прогледнал

    16 9 Отговор
    Тези двамката от дълги години въртят театър пред обществото...

    Коментиран от #24

  • 23 Рая Жамбонас

    6 15 Отговор

    До коментар #14 от "mi6osp":

    Явно не познаваш нинова и бсп. По голямо зло от нинова няма и по зле бсп не е управлявана от друг
  • 24 Валя

    7 10 Отговор

    До коментар #22 от "Прогледнал":

    Това че Корнелия е м@стият@ на Бойко Борисов е самата истина
  • 25 Роки

    4 16 Отговор

    До коментар #20 от "Успех на БСП":

    БСП трябва да изхвърли само Нинова, никой друг и всичко ще се подреди
  • 26 DRIS

    7 13 Отговор

    До коментар #17 от "Внимание":

    бсп си отива недраги немислителю,защото е неадекватна към реалностите на времето.
  • 27 Хахахахахахаха

    2 14 Отговор
    Тука кУрнела вика .....тури ми го...... ама не целия .....само главъта.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 петър

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точно така .Гласувайте за Чалгаря , Черепа Т.Дончева ( адвокат в Муптигруп).Дет се вика - Мутри вън , за да влязат нашите мутри.
  • 30 Gowo

    14 3 Отговор
    И какво излиза.....че Борисоф е болен лъжец.А кога го третиране като лъжец и измамник много пъти сме заличавани .Защо.Зсщото само потвърждаваме очевадното ли.Та този човек е очевидно психично неуравновесен и неадекватен.Този човек е меко казано луд.А тежко , шарлатанин и самозванец
  • 31 Gowo

    14 3 Отговор
    Верно е че БСП е голяма политическа партия.И всеки се съобразява с нея Но не БСП на нея беше поверена България през една трета от криминалния преход.ГРАБ носи значителна част от отговорността и лично Боко Методиев за разгула в политиката.Да каниш компаньонки в държавната резиденция и да оспорваш правото сина Падишах , това е падение.Това не е било и по време на БСП на власт
  • 32 Макробиолог

    8 6 Отговор
    В БСП имаше начело едни от третия пол,които се целуваха в устата с ДПС,едни за които времето е спряло около10тия конгрес на БКП,едни от тихия фронт на корупцията и схемите където парт цветове и идеологии са без значение.....та за кои от всичките тях страдате.....Корнелията може и да има вождистки амбиции,да прадължава да разчита главно на гласове от 3тата възраст,да обещава социални харчения без солидна,дългосрочна програма как да дигне реалната икономика първо и т.н...ноо има легитимност на мажоритарния избор/къмто 80% от членския състав/...с каквато не може да се похвали не само Борисов,но и дори някой от новите/стари лица от т.н.партии на протеста...та какъв му е проблема на автора?

    Коментиран от #35

  • 33 Бах

    10 5 Отговор
    Тиквата да обясни как е ял човешко месо . Тези неща са правени от италианската мафия !
  • 34 Всички знаят

    5 10 Отговор
    Нинова трябва да стои в БСП докато я закрие, както и Борисов в ГЕРБ!
  • 35 Да бе!

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Макробиолог":

    Твоят проблем е, че не разпознаваш демагогията!
  • 36 ГЕРБ

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Във вашата глава са изгорели всички схеми . И мафиотски , и комунистически , и женски ..... въобще всичко ви е тотал щета . Толкова ли сте непривлекателна , че не щат да ви уважават мъжете!!!??? Затова злобата ви разяжда ...
  • 37 Турчина

    10 4 Отговор
    БСП няма нищо общо с истинския социализъм и комунизъм, както и ГЕРБ нямат нищо общо с демокрацията.България е затънала в олигархични кръгове и династични семейства, които дори имат наглостта да инспирират "протести срещу статуквото". Защо такива протести не носят действителна промяна? Защото там няма сблъсък на угнетени срещу господари, бедни срещу богати, пролетариат срещу капиталисти.Това са просто протести на власт-нямащи срещу власт-имащи.Това е.Още по-тъжно е когато продаваш "правото си на протест" срещу 50 лв.Политика ли?Не!Просто бизнес.
  • 38 иис

    3 12 Отговор
    Всеки има право на мнение.
    Проблема на Бойко е че се опитва да играе честно и да следва Българския интерес. Не се покланяше на Путин и затова Путин иска да го разкара.
    За да избегне спиране на газта преминаваща през Украйна, както стана Януари 2006 по време на министерстването на нашето момче СтаниШеф, Бойко свърза България с Турски поток. При това положение, гърците вече не могат да извиват ръце и връзката през Александропулус ще стане факт.
    Това обаче разгневи Америка, която иска да запуши Руската газова експанзия.
    При наличие на двама силни противника, той попадна под интензивен кръстосан огън.
    Но това което направи е ДОБРО за България в дългосрочен план. И не прави чест на Радев че се възползва.
  • 39 иис

    3 8 Отговор
    Всеки има право на мнение.
    Проблема на Бойко е че се опитва да играе честно и да следва Българския интерес. Не се покланяше на Путин и затова Путин иска да го разкара.
    За да избегне спиране на газта преминаваща през Украйна, както стана Януари 2006 по време на министерстването на нашето момче СтаниШеф, Бойко свърза България с Турски поток. При това положение, гърците вече не могат да извиват ръце и връзката през Александропулус ще стане факт.
    Това обаче разгневи Америка, която иска да запуши Руската газова експанзия.
    При наличие на двама силни противника, той попадна под интензивен кръстосан огън.
    Но това което направи е ДОБРО за България в дългосрочен план. И не прави чест на Радев че се възползва.
  • 40 4251

    6 9 Отговор
    БСП е едниствената надежда,гласувайте за тях!

    Коментиран от #47

  • 41 Другия с коня

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Хунтата от Протеста начело с БСП са Антибългарски разработки и Комунистически формирования на ДС и руското ГРУ...Само Лустрация на Комунистическите патрии и членувалите в тях Престъпни комунисти ще спаси Родината!!!!Всички на куп на Бунището на Историята....
  • 42 Република

    3 0 Отговор
    Тука пишат много яки разбирачи особенно некакъв не го запомних от коя част на Столицата е
  • 43 Новият затворник Борисов....

    2 6 Отговор
    Ето 1 му ден:Нов затворник влиза в килията. Вътре го посреща гигант, целият мускули, зъл поглед и дрезгав глас:

    - Ела пиленце при батко, да те гушне сладко, сладко!...

    Новодошлият се оглежда уплашено, вижда тръба, водеща до тавана и светкавично се покатерва по нея. И оттам чува:

    - Ще отмалееш, ще отмалееш…
  • 44 Аз Негодника

    5 1 Отговор
    Напишете нещо и партиите на КОМАНДИРА КОСТОВ...Много бързо се разпадат,нещо...Защо криете кой ги финасира,и с какви пари...И защо подкрепят сега,УЖ най големия си враг БСП...Не са ли от едно и също котило,бившите агенти на ДС.
  • 45 Читател

    1 0 Отговор
    Заекващият бсп е много по-зле в лъжите. Плюе герб, а те още повече крадоха преди 2009,водното огледало. Казано лично от ХХХ. Не гласувай, народе. Да си гласуват техните приятели. Цветанка Ризова с луди, нервни на глава не се излиза. Бб не ги съкрати и днес се вдигнаха комунистите срещу ББ. Както стана с ТЖ. Без партии. Не ни занимавайте, търсете, звънете по врати и да ни агитирате за тази и онази партия.
  • 46 ЖОРО ГОЦЕВ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Какво стана с измисления ти фалирал ресторант? Ех МЕЧТИ МЕЧТИ, МЕЧТИ.
  • 47 Цветко Христов

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "4251":

    Сигурен ли си бе комуняго А?